Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul MER

Mesajde Adi Hodis » 18 Apr 2012, 04:05

nicus scrie:Aditza zii repede cum te numesti tu in America acolo :)
si..daca iti mai aduci aminte cati mm ai intre rame. ms

Ma, astora le vine greu sa pronuntze Adi ... asa ca ma striga Eidrien :)
Cand ajungi la albine, uita-te sa vezi cat de mici are piciorusele anterioare ... imagineaza-ti cat se poate intinde se se agatze de rama de deasupra ei ... de la 6 p'an la 8 mm o face ... pt mai mult de atit, ai trebe scara ... si asi face fagurei.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde milu56 » 19 Apr 2012, 20:02

ok
Ultima oară modificat de milu56 pe 19 Apr 2012, 20:08, modificat 1 dată în total.
milu56

Mesajde milu56 » 19 Apr 2012, 20:06

citat de ghitacusman
si care ar fi problema daca distanta ar fi de 6 mm?
Bine e si de 6 mm.dar nu mai putin si nici mai mult de 10 mm.
milu56

Mesajde milu56 » 23 Feb 2013, 10:21

gabi bee scrie:tot mai multi apicultori sunt interesati de trecerea pe multietajat redus , care poate fi cu rama de 162, 145 mm sau ce masura vrea fiecare. in mod normal ca numar de rame acesta este de 10 rame dar eu vreau sa incerc cu caturile de 12 rame , cu rama de 162 mm . ce inconveniente sau probleme in dezvoltare-exploatare-iernare pot fi in cazul acesta ! :roll: :P

Inaltimea ramei o recomand de 146 ,puem profita de avantajul folosirii a 2 corpuri pt.rama 1/1.
milu56

Mesajde catalin.profiri » 23 Feb 2013, 11:10

Ramai Milu-le pe STAS. Sau cel putin nu-i mai indemna sa paraseasca stas-ul
S-a mai aratat/demonstrat pe aici ca nu e recomandat sa intercalezi rame 1/1 in 2 corpuri de 1/2 MER.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde jenica67 » 23 Feb 2013, 11:45

catalin.profiri, dar care este STAS-ul ? Vezi ca nu faci distinctie, intre nuantelele cuvintelor necesar si recomandat sau a arata si demonstra.
jenica67

Mesajde catalin.profiri » 23 Feb 2013, 14:04

@Jenica: din cate tin minte STAS pentru rama de 1/2 este de 162. Dar ca sa fiu sigur voi merge sa caut prin carti.
vin 5 oameni cu destula experienta pe forum si spun ca NU se intercaleaza rame 1/1 intre 1/2 si explica si consecintele acestui lucru. Cine vrea totusi sa incerce, incearca pe banii lui.

DEMONSTRÁ, demonstrez, vb. I. 1. Tranz. A arăta în mod convingător, prin argumente, prin raționamente logice sau prin exemple concrete, adevărul sau neadevărul unei afirmații, al unui fapt etc.; a proba, a dovedi. ♦ A face dovada, prin calcule și prin raționamente, a adevărului exprimat într-o teoremă, într-o formulă etc. 2. Intranz. (Despre mulțimi de oameni) A manifesta. – Din fr. démontrer, lat. demonstrare.
Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de claudia | Semnalează o greșeală | Permalink
DEMONSTRÁ vb. 1. v. confirma. 2. a dovedi, a indica, a proba, (fig.) a marca. (Cursul evenimentelor ~ o cotitură.) 3. v. manifesta. 4. a argumenta, a dovedi, a întări, a proba, a susține. (Și-a ~ temeinic ideile.) 5. a arăta, a explica, a expune. (A ~ o teoremă.) 6. a manifesta. (Masele ~.) 7. a etala. (Și-a ~ din plin cunoștințele.)
sursa : http://dexonline.ro/definitie/a%20demonstra
cat despre necesar/recomandat, nu stiu de unde ai scos-o.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde balu » 23 Feb 2013, 22:07

.
sunt mindrul posesor a una buc mer, a doua iernare cu el, in toamna i-am lasat ramele pline sus, si jos goale. promisesem sa nu umblu in el pina la aprilie. ieri am ridicat capacul si le+am vayut peste stinghiile de sus, ayi le+am pus o punga cu miere poliflora. nu stiu daca m+au injurat sau mi+au multumit :D
balu

Mesajde cristi_vidican » 23 Feb 2013, 22:26

balu scrie:.
sunt mindrul posesor a una buc mer, a doua iernare cu el, in toamna i-am lasat ramele pline sus, si jos goale. promisesem sa nu umblu in el pina la aprilie. ieri am ridicat capacul si le+am vayut peste stinghiile de sus, ayi le+am pus o punga cu miere poliflora. nu stiu daca m+au injurat sau mi+au multumit :D

Despre iernare pe MER o să discutăm mai încolo, după ce mai trag și eu niște concluzii. Unele le-am tras, dar aștept să se facă vreme bună, să observ mai bine niște lucruri.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde sorin_s2003 » 15 Dec 2013, 11:41

cristi_vidican scrie:
balu scrie:.

Despre iernare pe MER o să discutăm mai încolo, după ce mai trag și eu niște concluzii. Unele le-am tras, dar aștept să se facă vreme bună, să observ mai bine niște lucruri.

Doresc si eu sa imi confectionez un MER modificat pe 10 rame.Va rog mult daca doriti sa imi spuneti cate corpuri sa fac,dimensiunea lor,dimensiunea ramelor pe care le folositi dvs(Imi trebuie numai dimensiuni de gabarit ca sa nu trebuiasca sa faceti desene).Dar va rog mult,concis si la obiect.Am citit postarile si in afara sa constat ca m-au cam ametit nu am ramas decat cu un gust amar.In loc sa se conlucreze pe forum se tot ataca unul pe altul.Va rog trimiteti pe www.sorin_s2003@yahoo.com.Multumesc.
sorin_s2003

Mesajde alt stupar » 15 Dec 2013, 12:41

sorin_s2003 scrie:Va rog mult daca doriti sa imi spuneti cate corpuri sa fac,dimensiunea lor,dimensiunea ramelor pe care le folositi dvs(Imi trebuie numai dimensiuni de gabarit ca sa nu trebuiasca sa faceti desene).
Dar va rog mult, concis si la obiect.

O daaa...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 15 Dec 2013, 15:26

sorin_s2003 scrie:.Dar va rog mult,concis si la obiect.

Te salut!
Încerc să-ți dau cel mai bun răspuns care să te ajute...
Câteva întrebări mai întâi:

1. Câți stupi ai?
2. De când ai stupi?
3. Ce știi despre MER?
4. De ce vrei să ai un stup MER?
5. Ce înțelegi prin MER modificat?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kiloz » 15 Dec 2013, 15:50

Cauta pe aici:

http://stuparitul.3xforum.ro/post/1761/2/cateva_poze/

http://stuparitul.3xforum.ro/post/1061/ ... _de_15_cm/

-latimea se calculeaza cu- nr ramexlatimea umer rame+1xnr.rame+5-15mm
-la zece rame -interiorul o sa fie -10x35+1x10+5-15mm=365 sau 375mm
-exterior +2xgrosimea peretii deobicei 20mm=40mm
-total latime 405 sau 415mm
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde yulian » 05 Feb 2014, 11:57

Eu m-am trezit fara sa vreau cu un MER anul trecut. Matca a "parasit" cuibul 1/1 si a depus in cele doua magazii 1/2, dar am ratat momentul si am trimis-o la "origini". Anul asta vreau sa fac si eu 2-3 MER...de teste. Am vazut ca dl. @altstupar a trecut deja la convesia stupinei - felicitari, inseamna ca acest tip de stup se preteaza la apicultura profesionista. Am si eu o intrebare..sau doua. Nu s-a discutat nimic (sau nu am gasit eu?) despre stimulare/completare in primavara. Sa inteleg ca nu mai este nevoie? Si inca o intrebare: se ierneaza concret pe doua corpuri+1 gol cel de jos? Multumesc.
yulian

Mesajde vasilefi » 10 Iun 2014, 08:39

cu un MER din roi de anul trecut si 2 de anul acesta fac 3... dar nu pot trage nici o concluzie pana nu le dau matci de calitate.
foarte important!
vasilefi

Mesajde Adi Hodis » 10 Iun 2014, 15:25

yulian scrie:Eu m-am trezit fara sa vreau cu un MER anul trecut. Matca a "parasit" cuibul 1/1 si a depus in cele doua magazii 1/2, dar am ratat momentul si am trimis-o la "origini". Anul asta vreau sa fac si eu 2-3 MER...de teste. Am vazut ca dl. @altstupar a trecut deja la convesia stupinei - felicitari, inseamna ca acest tip de stup se preteaza la apicultura profesionista. Am si eu o intrebare..sau doua. Nu s-a discutat nimic (sau nu am gasit eu?) despre stimulare/completare in primavara. Sa inteleg ca nu mai este nevoie? Si inca o intrebare: se ierneaza concret pe doua corpuri+1 gol cel de jos? Multumesc.

Dar de ce intelegi ... asa ?. Stupul e ... stup ... si adaposteste albine.
Deci, daca trebuie dat ... se da.

Stimularea si/s-au completarea sunt doua subiecte apropiate, dar diferite ca scop si actiune.
Despre completare: nu se face completare primavara! Se face toamna, la coloniile care nu si-au asigurat rezervele de iernat.

Iernarea evolueaza mai bine asa cum ai scris.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Anterior

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....