liviu1965 scrie:Lucrez la niste stupi dadant cu fundul cu plasa.
M-ar ajuta mult niste idei despre podisor.
Am cautat si pe forumul vechi.... multe informatii despre toate dar.... podisorul este minimizat, ca si utilitate, model , sistem de coroborare cu hranitorul..... samd...
Spun ca este utila si aceasta informatie....
Cu respect,
DECI,
Eu am un atelier de tamplarie apicola, si sunt si apicultor.
Am incercat foarte multe modele, insa cel mai bun si cel mai bun e podisorul hranitor tip STAS 11383. E un STAS din anii 1980 si e folosit in toata europa, mai putin Italia unde au un alt sistem.
Constructia e destul de grea, un amator nu il poate face, ma rog il poate si daca picura pe undeva il poate repara.
Schita o gasesti la o simpla cautare pe google stas 11383, ai acolo toate dimensiunile necesare, schita e foarte buna. Acolo iti recomanda PLF pt fund, eu nu iti recomand, PFL ul de acum nu e cel de atunci, acum sunt adezivi mai slabi datorita interdictiei de a utiliza formaldehide in adezivi, etc.
Placajul de mesteacan e cel mai bun. Daca vrei sa il cumperi la un pret bun trimite-mi un mesaj si iti spun de unde.
Cat despre functionalitate...
E foarte bun, e scump ca un mercedes dar isi merita banii.
Il pui peste cuib sau magazie, intra peste 6 L sirop.
Nu curge, nu se umfla, daca e si fiert in parafina (ca ale mele) nu vei avea probleme nici cu boli, etc. Albinele il curata perfect.
El are o fanta care comunica cu ramele, si prin principiul vaselor comunicante siropul trece in locasul mic, care este acoperit cu placaj ca albinele sa nu te vada si nici tu pe ele.
http://www.youtube.com/watch?v=dTR9PkyG ... e=youtu.be