Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: podisorul

Mesajde stupAS » 10 Oct 2013, 23:19

liviu1965 scrie:Lucrez la niste stupi dadant cu fundul cu plasa.
M-ar ajuta mult niste idei despre podisor.
Am cautat si pe forumul vechi.... multe informatii despre toate dar.... podisorul este minimizat, ca si utilitate, model , sistem de coroborare cu hranitorul..... samd...
Spun ca este utila si aceasta informatie....

Cu respect,

DECI,
Eu am un atelier de tamplarie apicola, si sunt si apicultor.
Am incercat foarte multe modele, insa cel mai bun si cel mai bun e podisorul hranitor tip STAS 11383. E un STAS din anii 1980 si e folosit in toata europa, mai putin Italia unde au un alt sistem.
Constructia e destul de grea, un amator nu il poate face, ma rog il poate si daca picura pe undeva il poate repara.

Schita o gasesti la o simpla cautare pe google stas 11383, ai acolo toate dimensiunile necesare, schita e foarte buna. Acolo iti recomanda PLF pt fund, eu nu iti recomand, PFL ul de acum nu e cel de atunci, acum sunt adezivi mai slabi datorita interdictiei de a utiliza formaldehide in adezivi, etc.
Placajul de mesteacan e cel mai bun. Daca vrei sa il cumperi la un pret bun trimite-mi un mesaj si iti spun de unde.

Cat despre functionalitate...

E foarte bun, e scump ca un mercedes dar isi merita banii.
Il pui peste cuib sau magazie, intra peste 6 L sirop.
Nu curge, nu se umfla, daca e si fiert in parafina (ca ale mele) nu vei avea probleme nici cu boli, etc. Albinele il curata perfect.
El are o fanta care comunica cu ramele, si prin principiul vaselor comunicante siropul trece in locasul mic, care este acoperit cu placaj ca albinele sa nu te vada si nici tu pe ele.
http://www.youtube.com/watch?v=dTR9PkyG ... e=youtu.be
Fişiere ataşate
podisor hranitor roinita 2.jpg
stupAS

Mesajde Florin Dobre » 10 Oct 2013, 23:32

Interesant...
Mai multe foto?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Dila Daniel » 11 Oct 2013, 07:04

si uite asa,iar dispersam informatia.(ma refer la podisorul hranitor)
folositi colegilor functia cauatre...

Florin,da un ochi pe aici.
http://stuparitul.3xforum.ro/post/6803/ ... p_podisor/
viewtopic.php?f=9&t=133&hilit=podisor+hranitor
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Florin Dobre » 11 Oct 2013, 07:51

Scuze!
Multumesc!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde stupAS » 22 Oct 2013, 21:35

Florin Dobre scrie:Interesant...
Mai multe foto?

Film pe youtube

stupAS

Mesajde ovidiu_78 » 22 Oct 2013, 22:15

daca sunteti apicultor....dc nu ne aratati acest podisor pe stupii dumneavoastra????numai in atelier??? o pagina persoala ceva?!?....
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Mircea_63 » 23 Oct 2013, 00:08

Si daca nu aveti albine, cata vreme va incadrati in regulamentul forumului, sunteti binevenit, iar daca cele postate aduc un plus de informatie, cu atat mai bine.

Stiu ca sunteti "producator". Oare un producator de matci greseste daca isi prezinta pe forum tehnica si modul lui de a produce matci?

In schimb ar fi si mai util pentru unii dintre noi si frumos din partea d-voastra daca ne-ati prezenta si unele detalii de executie, mici "secrete" din tamplarie. Unii dintre colegi au scule si indemanare demna de lauda, altii care nu tin suficient la degetele lor poate vor sa incerce.

App Ce inseamna lemn stratificat? Din ce am vazut acolo pare lemn obisnuit.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ovidiu_78 » 23 Oct 2013, 07:17

lemnul stratificat se face din mai multe bucati de lemn de dimensiuni mici care se lipesc intre ele,pt a nu se produce crapaturi sau curbari a lemnului..ceea ce se foloseste la geamuri,usi...un lemn ce e imbinat cap in cap nu e stratificat
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde nae » 23 Oct 2013, 20:15

ovidiu_78 scrie:lemnul stratificat se face din mai multe bucati de lemn de dimensiuni mici care se lipesc intre ele,pt a nu se produce crapaturi sau curbari a lemnului..ceea ce se foloseste la geamuri,usi...un lemn ce e imbinat cap in cap nu e stratificat

Laminat sau ''stratificat''.
Creste rezistenta - patul de arma.
Previne curbarea ''naturala'' ; dar curbarea artistica (spatarul semirotunt) se obtine mai usor prin laminare ... Bla-bla-bla.
nae

Mesajde stupAS » 01 Noi 2013, 18:47

Panourile din lemn stratificat/ imbinat in dinti pe lungime este foarte rezistent la solicitari mecanice si elimina problemele de stabilitate dimensionala "lemnul nu mai lucreaza".

Un panou pt stupi facut normal (lipire cant pe cant sau nut feder, etc) si lasat pe o masa daca nu are o greutate pe el se va curba, chiar si la montarea corpurilor cu adeziv +holzsurub lemnul se va misca foarte mult. Trebuie multa stiinta sa faci un panou prin aceasta metoda care sa nu se curbeze: scandurile trebuie taiate intr-un anumit fel din trunchi, uscarea controlata, in momentul in care se aleg sipcile pentru formarea panoului trebuie asezate in functie de dispunerea inelelor lemnului.

Panourile stratificate / imbinate in dinti respecta toate acestea + datorita lungimii mici a sipcilor de lemn (mai multe sipci de 9 cm latime si lungimi intre 10-20 cm sunt puse cap in cap) se elimina toate tensiunile din lemn rezultand un produs finit foarte solid si cu proprietati dimensionale foarte bune.

Pt constructia podisorului din videoclipul de mai sus cautati pe net STAS 11383/80 si acolo gasiti detalii pt constructie. In cazul in care aveti nelamuriri pot sa pun niste poze cu un podisor in kit ca sa va dati seama de modul de executie.

Aici sunt doua videoclipuri pe youtube cu asamblarea unui podisor (doar etapa finala: montarea placajului) : http://www.youtube.com/watch?v=ZiAtanLKMjM
http://www.youtube.com/watch?v=rcddwlOf380.

Daca e fiert in ceara aveti un podisor hranitor foarte usor de utilizat, capacitate mare si foarte sanatos pentru albine.
Fişiere ataşate
1201399eefffssfff013952.jpg
panou pt stupi
stupAS

Mesajde stupAS » 01 Noi 2013, 19:04

Florin Dobre scrie:Interesant...
Mai multe foto?
Fişiere ataşate
podisor hranitor stupAS 3.jpg
podisor hranitor stupAS 2.jpg
podisor hranitor stupAS 1.jpg
stupAS

Mesajde stupAS » 01 Noi 2013, 19:05

alte poze
Fişiere ataşate
podisor hranitor stupAS 6.jpg
podisor hranitor stupAS 5.jpg
podisor hranitor stupAS 4.jpg
stupAS

Mesajde stupAS » 01 Noi 2013, 19:06

alte poze
Fişiere ataşate
podisor hranitor stupAS 9.jpg
podisor hranitor stupAS 8.jpg
podisor hranitor stupAS 7.jpg
stupAS

Mesajde stupAS » 01 Noi 2013, 19:07

poze podisor hranitor
Fişiere ataşate
podisor hranitor stupAS 12.jpg
podisor hranitor stupAS 11.jpg
podisor hranitor stupAS 10.jpg
stupAS

Mesajde stupAS » 01 Noi 2013, 19:08

podisor hranitor
Fişiere ataşate
podisor hranitor stupAS 14.jpg
podisor hranitor stupAS 13.jpg
stupAS

Mesajde ovidiu_78 » 01 Noi 2013, 19:57

stupAS scrie:Panourile din lemn stratificat/ imbinat in dinti pe lungime este foarte rezistent la solicitari mecanice si elimina problemele de stabilitate dimensionala "lemnul nu mai lucreaza"....

:shock: :shock:
lemnul nu lucreaza pe lungime niciodata....doar pe latime,grosime...acele imbinaturi in dinti pe lungime e doar pt economisirea materialului,sa nu aveti pierderi...iar pt a face panouri nu e stiinta mare cum afirmati...distribuirea sipcilor cum trebuie nu e tocmai o stiinta...e la indemana orcui...iar niste menghine pt panouri se pot face foarte usor

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vSwlM7cf6mo&feature=youtube_gdata_player[/youtube]

ceva poze u stupina???
sanatate
ovidiu_78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....