Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupi polistiren extrudat

Mesajde B.K » 28 Noi 2014, 10:06

Polistirenul de care zici se gaseste in mai multe nuante , intr-adevar si mie mi se pare mai bunicel. Stupii aia "originali" din polistiren costa destul de mult si d'aia apicultori aleg sa-si faca ei din polistiren. Momentan nu am , dar am vazut la cineva care si-a trecut stupina (50 familii) pe stupi din polistiren facuti de el. La urdinis lea pus tabla pentru a nu mai roade albinele , adica a imbracat cu tabla . La capace nu are tabla pusa ptr ca oricum apa nu trece.
Un inconvenient este ca nu te prea poti plimba cu ei , insa in stationar sunt buni tinand cont de preturile la stupi.

PS : Eu mi-as face cu sita pe fund.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde daniel1966 » 28 Noi 2014, 12:05

Si eu folosesc de 3 ani lazi din polistiren extrudat,tot din acela galben.Ce pot sa-ti spun este ca in primul an am facut lazile exact ca cele din lemn si am avut surpriza ca stupii puternici sa roada polistirenul in zona urdinisului(au facut gauri cat palma).In 2013 am mai facut cateva lazi din polistiren extrudat dar de aceasta data am facut fundul din sipci de lemn si l-am facut mai inalt(cam7,5 cm)si am facut urdinisul in sipca din fata unde am atasat si scandurica de zbor iar sus, unde vine magazia, am facut un alt cadru de lemn ,in care am frezat umerii pentru rame ,astfel pot scoate ramele fara a se mai rupe polistirenul .Atat fundul cat si cadrul de sus le-am lipit cu spuma poliuretanica pentru polistiren(se lipesc foarte bine daca sunt presate cateva ore).La fel am procedat si cu magaziile ,le-am lipit cate un cadru de lemn in partea de jos unde vin in contact cu lada si alt cadru sus unde vin ampalasate ramele(exact ca si la lada pentru cuib).Cadrele din lemn au o inaltime de 5 cm(bineinteles ca din inaltimea lazii vei scadea inaltimea fundului si a cadrului).
Acum folosesc 20 de lazi din polistiren si pot sa-ti spun ca au si avantaje dar si dezavantaje.
Avantaje:-cost mai scazut;
-sunt mai usor de manevrat cand sunt cu miere;
-familiile se dezvolta mai bine,nefiind afectate asa tare de fluctuatiile de temperatura
-nu sunt roase de soareci';
-nu putrezesc;
-roiurile se dezvolta mult mai bine ,decat in cutiile de lemn,etc;
Dezavantaje:-stupii din polistiren extrudat,sunt mult mai sensibili la lovituri la incarcat-descarcat;
-la transport, trebuie sa fiu tot timpul atent sa nu pun peste ei cutii de lemn(am patit sa mi se crape lada);
-la incarcat este mai greu deoarece nu le poti atasa manere;
-iarna, pot fi gauriti cu usurinta de ciocanitori(eu,i-am invelit in folie din aceea alimentara si nu am mai avut aceasta problema);
-daca vrei sa-i dezinfectezi nu mai poti decat cu solutie de soda caustica;
In concluzie pentru stationar sunt foarte buni,pentru pastoral sunt buni dar cu observatiile de mai sus.
daniel1966

Mesajde andrei_calinescu » 28 Noi 2014, 13:21

"La stres albina mananca din polistiren (nu ma contrazice inutil, am gauri in stupii din polistiren exrudat)."

Am spus ca nu posed din extrudat, asa ca nu ma bag.
Eu am de la Lyson care sunt de o alta calitate, incomparabil cu polistirenul de pe piata.
Ce pot sa zic e ca am avut o parte din fam in toamna, intr-o ferma in sud.
Dupa ce s-a recoltat porumbul a fost invazie de soricei.
Am gasit la cativa din lemn soricei, dupa ce rosesera din blocul de urdinis, au intrat in stup.
La polisterine 0 soricei.
Eu nu vreau sa creez controverse, caci nu fac stupi nici din lemn, nici din polisterine.
Cu cat insa voi migra mai repede pe polisterine, cu atat mai bine ptr ambele parti(eu-albine).
Ca idee, in Germania polisterina se folosea inca din anii 70(ruttner).
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 28 Noi 2014, 13:24

"la incarcat este mai greu deoarece nu le poti atasa manere;"
La Lyson merge, pereti de 3,5 cm, polisterina de duritatea betonului.

"-daca vrei sa-i dezinfectezi nu mai poti decat cu solutie de soda caustica;"

Gresit, merge dezinfectat cu orice solutie pe baza de clor.
andrei_calinescu

Mesajde RazvanTi » 28 Noi 2014, 14:09

daniel se referea la foc, andrei, nu la tipul de substanta ;)
RazvanTi

Mesajde Radoi Razvan » 28 Noi 2014, 16:42

Ii buna si varianta cu lemn dar la manopera mi se pare mult. Acum sunt curios cu aracetul si vopseaua . Aseara am dat pe doua corpuri cu o mana de aracet si sa facut o pelicula destul de rezistenta. Ma gandesc ca daca dau trei maini deja se baga de seama destul de mult si cu una de vopsea fac treaba buna . Iar la sistemul de imbinare a corpurilor la fiecare corp in partea superioara ii pun o stinghie de lemn de 10 cm latime pe doi grosime pe exterior si imi serveste si ca manere si ii confera o rezistenta mai mare , un fel de cadru care o sa il las cu vreo 2 cm iesiti in afara astfel corpul de sus ca intre in acel chenar. Nu stiu daca intelegeti ce vreau sa spun dar macar incerc. Ar fi o ideie sa nu mai pun tabla deasupra ci doar vopsiti . Iar legar de faltul unde se vor sprijini ramele am pus coltar din plastic lipit cu spuma poliuretanica am gasit la un magazin si nu se mai lasa deloc sau sa se rupa. Multumesc din suflet ptr sfaturile primite! Iar legat de pastoral nu ii duc o distanta mare sau sa ii car la foarte multe culesuri . Am in zona primavara pomi fructiferi salcam 2 aici acasa , chiar foarte mult salcam asta vara au fost undeva la o mie de stupi aici dar nu a secretat nectar ( Globurau Caras Severin ) salcam 3 la 7 km ( Bogaltin ) plus fanete iar tei la ( Baile Herculane) 30 km nu ii o distanta foarte mare si cand " o sa cresc mai mare" :)) am o remorca de 2.8 metri axa dubla si vreau sa fac schelete din fier si sa ii car cu remorca , astfel evitand incarcarea si descarcarea , doar las cadrul pe picioarele lui . Dar toate la timpul lor. Sa auzim numai de bine!
Munceste ca si cum nu ai muri niciodata , dar ingrijestere de suflet ca si cum ai muri maine.
Radoi Razvan

Mesajde Mircea_63 » 28 Noi 2014, 19:52

Radoi Razvan scrie: Am in zona ( Globurau Caras Severin ) salcam 3 la 7 km ( Bogaltin ) plus fanete iar tei la ( Baile Herculane) 30 km

Mai Gugulane :D , te invidiez pentru minunatia de zona in care iti duci veacul. Totusi... pica padurea pe tine si tu ii faci din polistiren? :?

Incontestabil ca un material cu buna izolare termica e un avantaj. Stupul nu e scorbura. In privinta dezinfectarii, eu sunt pe langa. Adica pe langa cele citite si recomandarile din carti.
Cartea imi spune ca stupul este steril, ca propolisul e antibiotic si eu sa dezinfectez stupul cu soda fierbinte. :? :o Pentru un chimist asta e o prostie cat casa. Lemnul nu se impaca cu soda (polistirenul da, dar nu fierbinte).
Clorul nu se impaca nici cu polistirenul. La prima vedere da, insa il imbatraneste, il coace in timp. Clorul este toxic si extrem de greu sa clatesti suficient. La fel de bine poti folosi perhidrol sau apa oxigenata.

In privinta dezinfectarii stupului... am un fix. Intai vreau sa aflu cum gauresc o... gaura, iar apoi ma voi gandi cum sa dezinfectez un stup.
E doar parerea mea.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Radoi Razvan » 28 Noi 2014, 22:49

Chiar daca ii padurea aproape nu mai poti sa faci unele treburi si aici ii 800 lei metru cub uscat . Asa ca nu ii un .are avantaj ca stau langa padure . Cel mai mare avantaz la polistiren il vad hrana mai putina consumata , care de ex la 100 de stupi se conoaste dar si dezvoltarea din primavara, Aici fiind si o zona mai inalta ii cv important pentru mine. Vreau sa incerc sa vad cum ii cu stupi astia , daca nemtii au tin astia de atata timp nseamna ca sunt cat de cat ok.
Munceste ca si cum nu ai muri niciodata , dar ingrijestere de suflet ca si cum ai muri maine.
Radoi Razvan

Mesajde BogdanU » 29 Noi 2014, 00:54

Am si eu o curiozitate daca veti dori sa ne-o împărtășiți, stratul acela de amorsa si aracet nu crapă, nu se dezlipeste sau se încrețește cumva?
Daca nu, inseamna ca ati găsit o rezolvare la o problema arzătoare a stupilor din extrudat!

Inca ceva, mie mi s-a parut mai eficient un silicon elastic la imbinari decât spuma poliuretanica de lipit polistiren care devine casanta - asta e probata de mine si nu ma dezic de ea!

Aștept rezultatul testelor cu interes!
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde Radoi Razvan » 29 Noi 2014, 01:55

Nu se crapa ptr ca intra in polistiren pot zice , dat mai subtire si in mai multe maini nu se cojeste . Si daca a rezistat si fara aracet si vopsea cate 2 ani de zile eu sper ca daca ii fac imbunatatirile astea sa dureze macar 4 :) dar cel mai simplu dati cu aracet pe o placa de polistiren si vedeti ce se intampla si vopseaua fiind mai elastica cred eu ca nu ii da voie sa se cojeasca, zic si eu... doar timpul o sa ne spuna daca am fost inspirati sau nu.
Radoi Razvan

Mesajde daniel1966 » 29 Noi 2014, 10:01

Cand am spus ca nu se pot dezinfecta decat cu soda caustica am gresit intradevar ,se pot dezinfecta cu solutii chimice dar nu se pot dezinfecta cu arzatorul cu gaz ca si in cazul celor din lemn.
daniel1966

Mesajde peterneamt » 29 Noi 2014, 14:18

Stupi din polistiren extrudat realizaţi cu o mașină cu comandă numerică ........
;)
peterneamt

Mesajde jiji » 29 Noi 2014, 14:25

salut , astfel de imbinari se pot face mai usor cu o freza de mana scoasa prin blatul unei mese. la tipul ala de freza poti atasa freze asa micisi cu aceste modele,la comanda numerica cred ca este mult mai greu si ia mai mult timp.
jiji

Mesajde BogdanU » 29 Noi 2014, 14:45

Radoi Razvan scrie:Nu se crapa ptr ca intra in polistiren pot zice , dat mai subtire si in mai multe maini nu se cojeste . Si daca a rezistat si fara aracet si vopsea cate 2 ani de zile eu sper ca daca ii fac imbunatatirile astea sa dureze macar 4 :) dar cel mai simplu dati cu aracet pe o placa de polistiren si vedeti ce se intampla si vopseaua fiind mai elastica cred eu ca nu ii da voie sa se cojeasca, zic si eu... doar timpul o sa ne spuna daca am fost inspirati sau nu.

Eu vad ca problema destul de importanta rosul polistirenului de către albine, de aceea cred ca ar fi de urmarit daca se întâmplă așa ceva!
Ca si strat protector ar trebui folosit ceva elastic in asa fel incat daca dai drumul la lada jos din mână (goala bineînțeles) sa nu sara stratul acesta de protectie.
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde vlad » 29 Noi 2014, 17:26

urmaresc topicul asta , recunosc sporadic , si ma macina o nelamurire .
cei care faceti , produceti asa ceva , fiecare cu tipul lui de polistiren , LA CE PRET SE RIDICA UN STUP DIN POLISTIREN . ma refer la pret final unde este inclus absolut tot ceea ce cheltuiti ( dam la o parte manopera )
vlad

Mesajde Radoi Razvan » 29 Noi 2014, 18:51

Cu doua straturi de aracet nu sare, Am incercat nu i se intampla nimic , acum nu ma apuc sa dau cu ea de toti peretii dar zic ca o sa tina. Ii doar o parere personala . Fiecare face cum considera de cuviinta.iar legat de pret dintrun bax 17 corpuri cu o cutie de holzuruburi de 7 plus cv stinghii si plasa ajung undeva la 3 milioane. Faceti calculul singuri... numai bune!
Radoi Razvan

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....