Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: montare faguri cu sursa sau cu transformator laptop

Mesajde jenica67 » 18 Iul 2012, 20:53

Nu ai nevoie de maini libere. Cand pui rama pe masa, sub leatul inferior, pui o scandura si asezi foita de ceara spre leatul superior, iar peste pui inca o scandura, de marimea a jumatate de rama. Cand se incalzesc sarmele, foita nu are cum sa urce in sus, ci sta lipita pe leatul superior, care este mai jos.
jenica67

Mesajde augustin » 18 Iul 2012, 22:10

delorin I scrie:Excelent! Multumesc! Chestia e ca acest transformator are specificatie 0-12 v la 3 amperi, pana acum nu am mai vazut asa ceva...sa inteleg ca daca o sa-i pun un buton de reglare a tensiunii sau ma rog ceva gen variatorul de intensitate din camera copiluluio sa pot sa scot si 6 de pilda pentru ramele mai mici?

nu trebuie variator de curent. Sarma isi ia curent atat cat poate suporta. Daca reglez variatorul pe intensitate mai mica, risc sa l ard. Oricum, sarma nu consuma mai mult de un amper. Nu conteaza lungimea sarmei din rama. Daca rama e mai mica timpul necesar topirii fagurelui va fi mai scurt datorita rezistentei mai mici a sarmei, ceea ce implica trecerea prin ea a unui curent, respectiv putere mai mare. Transformatorul dumneavoastra corespunde perfect necesitatilor cu conditia ca timpul de lucru sa nu depaseasca 120 min (bei o bere la 2 h).
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde augustin » 18 Iul 2012, 22:12

jenica67 scrie:Nu ai nevoie de maini libere. Cand pui rama pe masa, sub leatul inferior, pui o scandura si asezi foita de ceara spre leatul superior, iar peste pui inca o scandura, de marimea a jumatate de rama. Cand se incalzesc sarmele, foita nu are cum sa urce in sus, ci sta lipita pe leatul superior, care este mai jos.

Solutiile constructive sunt infinite. Daca usureaza munca si se economisesc bani cu atat mai bine.
Stima, Augustin
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde delorin I » 19 Iul 2012, 13:59

Multumesc domnule Augustin!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde florin_dan » 19 Iul 2012, 15:10

Crocodilii se prind pe bornele bateriei de la masina, celelalete la cele doua capate ale sarmei de pe rama.

DSC00169.JPG
Fişiere ataşate
DSC00171.JPG
DSC00170.JPG
florin_dan

Mesajde delorin I » 22 Oct 2012, 20:01

Am trecut deja la lipirea de faguri....merge...cu transformator de 12V, cu crocodili pe care i-am cautat cateva zile....din pacate insa se cam spinteca foia de ceara si probabil va trebui sa o lipesc cu ceara topita in ibric! Folosesc insarmarea orizontala dat fiind faptul ca inca nu am o unealta sa gauresc partea de sus a ramei mai groasa...am o Borhammmer dar nu e pentru asa ceva...Chestia e ca am folosit la montarea unor faguri intr-o roinita cu rama 3 in unul...probabil sarma a fost prea scurta fata de dimensiunile normale ale unei rame. ...Daca la rama normala o sa las 9 secunde...aici 3 sunt deja prea mult. Intrebarea e...am luat o rola de sarma de inox...desi aveam sarma zincata....cu ce o voi incalzi dat fiind faptul,din cele scrise de voi aici si in alte locuri, ca inoxul are o rezistenta mai mare decat sarma de cupru care face legatura cu transformatorul?

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde ves.lucian.zabrani » 22 Oct 2012, 20:39

nu-i problema cu sarma de cupru !!! ea face aceeasi treaba si cu sarma zincata si cu cea de inox !!!
problema este ca sarma de inox are mai mare rezistenta decat sarma zincata !!!
la inox dureaza ceva mai mult lipirea !!!
prin mai multe incercari vei reusi cu siguranta !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde delorin I » 22 Oct 2012, 20:49

ok...Ce imi recomanzi pentru a stopa spintecarea orizontala a foilor? Incep sa cred ca sarmele pe care le-am ondulat sunt ceva mai taioase decat cele obisnuite..Ajunge sa picur cativa stropi de ceara in lungul taieturii? NU de alta dar am descoperit acum la impachetare ca si unul dintre stupii cumparati avea asa un fagure pe care albinele l-au lipit de un perete al stupului...nu m-am indurat sa il scot!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde jenica67 » 22 Oct 2012, 21:02

Spintecarea fagurelui se datoreaza temperaturii prea mari, iar aceasta curentului prea mare. Ca sa limitezi curentul, mai pune in serie, o bucata de sarma de cca 2 m si prin tatonari mai scurtezi din ea, ca timpul de patrundere a sarmei in fagure, sa fie de cca 10-15 secunde.
jenica67

Mesajde delorin I » 22 Oct 2012, 21:06

O ideea geniala...de ce oare nu m-am gandit si eu? Multumesc de amabilitate! Crezi ca as putea monta si o rezistenta sau ceva de genul asta? Sau chiar un bec consumator?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde ves.lucian.zabrani » 22 Oct 2012, 21:13

incearca sa tii putin cate putin alimentate sarmele care vin insarmate !!! daca le tii prea mult se prea infierbanta si degeaba intrerupi curentul ca este tarziu !!! putin cate putin !!! rabdare si tutun !!! ( daca duhanesti ) !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cantemir » 22 Oct 2012, 22:15

delorin I scrie: Crezi ca as putea monta si o rezistenta sau ceva de genul asta? Sau chiar un bec consumator?

Da, inseriaza in primarul transformatorului (pe alimentare) un bec de 220v, intr-un fasung cu fire izolate. Prin modificarea puterii becului ( 40, 60, 75 sau 100W) se va regla si puterea in secundar, deci si incalzirea sarmelor. Prin tatonare afli becul potrivit pentru fiecare tip de rama in parte. Mai ai un avantaj: in caz de scurtcircuit accidental in secundar, nu se intampla nimic rau: doar se aprinde becul!
Bafta!
cantemir

Mesajde delorin I » 23 Oct 2012, 05:59

Excelent...multumesc! Cred ca am uitat o buna parte a lectiilor de fizica..:)

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Anterior

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....