Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul MER

Mesajde gabi bee » 01 Apr 2012, 22:52

asa e , miere sa fie ca o ridicam noi cumva ! totusi este mult mai facil de lucrat cu un MER sau cu un dadant 10 rame si caturi de 1/2 decat cu uriasi , chiar daca acestia dau mai multa miere ! tocmai de asta nu exista stupul perfect ci stupul cu care te hotarasti sa lucrezi ! eu personal o sa incerc cu mai multe modele pana ma hotarasc pe care-l multiplic pt viitor ! numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde milu56 » 06 Apr 2012, 02:46

O sugestie:
Fişiere ataşate
mer..jpg
milu56

Mesajde teinegru64 » 06 Apr 2012, 21:58

Milu de ...niste ani bombardezi doar cu schite .....Din experienta stiu ca e nevoie de 2-3 ani pentru a arata ceea ce gandesti.
Fişiere ataşate
P1010766.JPG
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde proapis13 » 06 Apr 2012, 22:18

De cand ti-am vazut turnurile alea ma tot gandesc de unde sa fac rost
de asemenea regine ca de restul ma ocup eu si mama-natura :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde milu56 » 07 Apr 2012, 13:58

teinegru64 scrie:Milu de ...niste ani bombardezi doar cu schite .....Din experienta stiu ca e nevoie de 2-3 ani pentru a arata ceea ce gandesti.

Poate cineva este interesat sa isi faca.
milu56

Mesajde milu56 » 10 Apr 2012, 00:30

Da este vorba de o rasa de albine si de faguri naturali cu celule mai mici dar inca este tot in studiu cu un apicultor spaniol chiar pe stupii MER.
milu56

Mesajde kamy » 16 Apr 2012, 12:09

no mer-istilor,am intrebat io pentru voi care-i locu de dat cu capu la esploatarea mer-ului.aveau pe 10 rame mer de 16 cm,au fost foarte multumiti de exploatare peste drum de viteza de lucru,dezavantaje daca iernezi familii mai slabe uita sa mai urce in catul superior si mor de foame,deci e putin mai dificil la iernat.daca introduci rame de 1/1 ca sa faca continuitatea celor 2 corpuri raman vro 2-3 cm adapost pentru soareci dedesupt.ei au trecut la cuib 1/1 tocmai pentru a nu ramane izolati pe insula mer-ului in cazul in care vor sa cumpere sau sa vanda!
o zi buna!
kamy

Mesajde Bee Happy » 16 Apr 2012, 12:18

Intradevar, faptul ca nu urca in catul superior, poate fi un dezavantaj major, pentru familile slabe. Leac: iernezi doar familii puternice in MER-uri.
Chestia cu soarecii, are si ea leac: Pui gratii la urdinis. Oricum soarecii nu tin seama de MER sau altceva. Papa sa fie.

Cine sunt ''Ei''? Ca sa stiu de la cine cumpar familii pe MER, la anul. :mrgreen:
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde alt stupar » 16 Apr 2012, 12:43

Salut Kamy, no...bine ai facut c-ai intrebat, daca-mi permiti o gluma, stii semnatura unui coleg ”cine inteaba este :idea: cinci minute, cine nu o viata intreaga” :D

acum, sa ne fie clar un principiu al muncii cu MER: din start acest tip nu se adreseaza celor care viseaza ”din unu fac sapte” sau celor cu ani de experienta in apicultura cate clase are InterRegio !
Este obligatoriu de precizat ca un apicultor cu insuficienta experienta ori cu pohta de extindere fortata, mergand pe mana MER-lui SE CURATA 100% ! SCURT SI DIN PRIMA IARNA !
dincolo de beneficiile si facilitatile oferite, tehnologia de exploatare MER presupune/obliga a fi aplicata exclusiv in stupine ”asezate” cum le denumea Nelu Guist pe undeva, in care coloniile slabe, roii anemici, rezervele pentru iernare ”la limita” nu au ce cauta.
Discutii cu iernare ”stupșori” pe 4 rame in diafragme, inpachetaje, turte peste turte, s.a. sunt de-a dreptul hilare si neavenite din moment ce vorbim de MER. Pentru asa ceva, Dadantul ori Laiensurile se potrivesc la fix.
Din contra, cand vorbim de stupine ”asezate” MER, vorbim despre apicultori care-si conduc coloniile in vederea iernarii (mijoacele nu le discut aici, egal ca prin unificari / stimulari / etc.) astfel incat se pun la iernat DOAR colonii medii spre bune. Albina ehivalent cu 7 rame Dadant in ghemul de iernare sa nu treaca in corpul superior in MER ? Nu exista ! :x
Si obligatoriu, vorbim despre apicultori care eu depasit mentalitatea ”ceva coroane de doua degete in rame pana in ianuarie, apoi le pun turta-n cap si le pacalesc cumva, ca doar io-s dresor de smecheri si tata de albine blege :oops: ” si pentru care legea 20 kile rezerve / colonie nu mai se discuta.

Si mai vorbim de unele, dar astea le putem vorbi doar intre cei care ”deja au dat cu capu” cum zici tu... A le scrie aici ar fi complet fara noima, nu-i asa?
Astea le inveta fiecare pe propia piele. :mrgreen:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde kamy » 16 Apr 2012, 13:12

nu ma refeream ca musai sa fie soareci doar la destinatia spatiului,ei ar fi apicom ardeal,si nu mai fac roi decat pe 1/1 dar la mica intelegere de ce nu,ca doar pentru bani si ursul face tumbe.iar daca eu am buctat cu ceva sa nu le spun celorlalti din metode didactice dictionarul e plin de cuvinte care definesc tagma respectiva!
toate cele bune!dar io anu asta raman la parerea me chiar si la denumire!
kamy

Mesajde teinegru64 » 16 Apr 2012, 13:47

alt stupar scrie:
Pentru asa ceva, Dadantul ori Laiensurile se potrivesc la fix.

Buna gluma....dar amara...Layensul din cate stiu se conduce singur. Are nevoie de stupar doar pentru ai mai lua din miere.
Daca ar fi sa fiu rau....MeRU trebuie sa linga permanent labele stapanului...chiar si pentru o banala unificare.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde milu56 » 16 Apr 2012, 14:22

Este de stiut faptul ca nu modelul de stup conteaza ci stuparul........
Fişiere ataşate
mer..jpg
milu56

Mesajde nicus » 16 Apr 2012, 22:25

Rog un raspuns la intrebarea. Cat este distanta intre rame la MER (intre corpuri)?
Multam,
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde milu56 » 16 Apr 2012, 22:55

Distanta este de 8 mm.dupa cum reiese si din schitele de rama,am scris in partea de jos al schitei.
milu56

Mesajde Adi Hodis » 17 Apr 2012, 02:24

milu56 scrie:Este de stiut faptul ca nu modelul de stup conteaza ci stuparul........

Asa si, musai era sa mai pui inca odata poza mer modificat, de milu 56 ... da' de ce ? ... ca nu avem orbu' gainii.
Aaa ! ... ca sa pricepem ca iti place modificarile ? ... stim, am vazut ... gata, poti fi linistit.

PS
Am vazut si Warre modificat ... de milu 56 !!!

PPS
Pe cand urmatoarea "inventie" ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde nicus » 17 Apr 2012, 09:09

Aditza zii repede cum te numesti tu in America acolo :)
si..daca iti mai aduci aminte cati mm ai intre rame. ms
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....