Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Magazia sau hala apicultorului

Mesajde gabi bee » 03 Iun 2013, 00:11

Ma confrunt cu o problema in privinta construirii, acasa pe vatra , a unei magazii sau hale care va folosi exclusiv uzului apicol si anume extras mierea , depozitat mierea , depozitat caturi si rame pe timp de iarna etc si cred ca multi dintre noi au realizat la un moment dat o asemenea constructie de uz apicol ! ma gandesc la o constructie mai usoara , cu peretii din BCA subtire de 10cm sau caramida de 12cm si am nevoie de niste sfaturi si anume cate incaperi ar trebui sa aiba constructia , cu ce destinatie si cam cat de mari fiecare pt a deservi o stupina de 200 de stupi !niste calcule am facut si eu dar e bine sa auzi mai multe pareri ca poate mai prinde bine si altcuiva ! toate cele bune ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
Avatar utilizator
gabi bee
 
Mesaje: 1334
Membru din: 11 Apr 2011, 23:41
Localitate: mizil , prahova

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde cristi_vidican » 03 Iun 2013, 06:36

Te salut Gabi!
Foarte bun subiect!
Pentru că în viitor va trebui să avem cu toții care comercializăm miere o cameră de extracție (astfel de norme vin cu siguranță), cred că primul lucru ar fi să ne interesăm la DSVSA despre cerințele lor. S-a mai scris pe ici pe colo, dar ar fi bine ceva oficial.
Asta ca punct de pornire în construirea unei hale care să deservească la extracție, la depozitare și eventual la un mic atelier de tâmplărie.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde Bambucha » 03 Iun 2013, 09:23

Un inspector ANSVSA va recomanda inoxul si materialele ce se pot dezinfecta usor (sapa, gresie, faianta, etc)
Si eu trec prin faza asta de a rezolva problema spatiului in general. Pe langa camera de extractie mai trebuie spatiu generos (depozitare in special). Camera de extractie in sine trebuie sa cuprinda cateva bancuri de lucru, loc pentru centrifuga (musai radiala sau ceva de capacitate mare) loc pentru decapacitor automat, loc pentru pompa si maturatoare etc, cred ca un 30 mp e suficient la 200-500 de unitati prod. Dupa care depozitul, spatii servicii (mini-baie, mini-bucatarie) cu sursa obligatorie de apa si curent. In functie de destinatie si depozitul ar trebui sa cuprinda circa 30-50 mp, cu timpul se aduna foarte mult calabalac in special in sezonul activ cand vine marfa din pastoral. In principiu cu cat mai mult spatiu cu atat mai bine. O magazie de 3x4 nu va ajunge definitiv, deja cum treci de 50 esti depasit :lol:

As construi totul insa intr-un format lego, la nevoie sa poata fi extinsa hala cu efort minim financiar. Accesul cu tonaj mare (7,5-15 to) iarasi este important (ideal rampa), totul trebuie sa decurga cat mai mecanizat posibil cu efort fizic minimal, astfel incat sa poata munci si femeile la o adica.
"Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2785
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde alt stupar » 03 Iun 2013, 09:37

faza tare e ca o suprafata utila pe care acum o consideri mai mult decat satisfacatoare in scurt timp se va dovedi mult prea insuficienta :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde ovidiu_78 » 03 Iun 2013, 09:53

Bambucha scrie: cred ca un 30 mp e suficient la 200-500 de unitati prod. Dupa care depozitul, spatii servicii (mini-baie, mini-bucatarie) cu sursa obligatorie de apa si curent. In functie de destinatie si depozitul ar trebui sa cuprinda circa 30-50 mp, .....

eu cred ca e prea mic acest spatiu pt ambele,30mp la atitia stupi e fffff putin,unde am eu atelierul de lucru e o camera de 20mp si am doar un circular,o masina de grosime si un banc de lucru....si e foarte mica camera,dar atunci la pt depozit si altele??cu cat mai mare cu atat mai bine,daca nu sunt fonduri suficiente...faci in asa fel incat sa poti sa te extinzi pe parcurs
la caramida sau boltari,eu as alege boltarii,sunt mai buni de o mie de ori,pe langa faptul ca se zidesc usor cu ei,intra mai putin material la zidit,sunt mai buni termici,iar nu in ultimul rand cand vrei sa prinzi ceva de perete nu e ca si caramida ;)
in rest..spor la lucru
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
Avatar utilizator
ovidiu_78
 
Mesaje: 1386
Membru din: 29 Iun 2011, 19:59
Localitate: oradea

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde cristi_vidican » 03 Iun 2013, 11:10

Ca și material pentru pereți, cred că mai ieftin și rapid sunt pereții pe structură din lemn, cum se fac casele în America. la mijloc rigle, la exterios osb placat cu polistiren (de la 3 cm grosime în sus), la interior osb sau labriuri de pvc la camera de extracție.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde gabi bee » 03 Iun 2013, 16:09

atelierul de tamplarie cred ca ar trebui organizat altundeva , mai departe de incaperile unde se lucreaza cu mierea ,pt ca unde se prelucreaza lemnul este prezent praful fin de rumegus si praful asta intra peste tot ! peretii din boltari sunt grei ,ingreuneaza fundatia , are rezistenta seismica f mica si mai sunt si alte dezavantaje !
La varianta cu structura de lemn iesim ceva mai ieftin dar peretii placati cu diverse si umpluti la jumatate cu materiale izolante nu prezinta o etanseitate sigura si se pot dezvolta la interior tot felul de chestii in timp si eu nu a-si vrea sa stau cu grija asta ! un zid din caramida sau bca , tencuit la interior si eventual gresie faianta unde extragem si var in rest, iar la exterior tencuiala sau izolatie cu polistiren , este un zid sigur , durabil si curat !
Eu dispun de o suprafata de 70 mp pt magazie in curte si nu prea sunt hotarat cum sa o compartimentez ca sa imi iasa 3 incaperi si anume camera de extras , camera pt rame-caturi si cea pt pastrat mierea !
Masoara timpul cu faptele tale !
Avatar utilizator
gabi bee
 
Mesaje: 1334
Membru din: 11 Apr 2011, 23:41
Localitate: mizil , prahova

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde almasel » 03 Iun 2013, 18:05

Am facut si eu astfel de calcule in vederea autorizarii stupinei (in momentul de fata am stupina doar inregistrata sanitar veterinar), iar dupa indelungi discutii cu DSV-ul am ajuns la urmatoarea formula:
*materialele de constructie nu ii intereseaza pe cei de la DSV, ci mai degraba "finisajele"
*necesar 3 incaperi pentru desfasurarea activitatii+ 1 incapere pentru igiena:
-prima incapare denumita RECEPTIE- este zona tampon unde ajung ramele/ caturile venite din stupina (pline cu miere). Peretii pot fi normali (tencuiala, rigips etc), pavimentul din beton- variantele cele mai ieftine.
-incaparea pentru igiena (grup sanitar WC+ dus+chiuveta)- amplasat in camera de receptie, dotat cu o usa care sa pemita trecerea din grup sanitar direct in sala de extractie
-incaparea SALA de Extractie- aici conditiile sunt mai dure: paviment dintr-un material ce permite spalare si dezinfectie, fara a retine microbii, peretii la fel,dotarile de mobilier+ sculele de extractie din inox alimentar
-din sala de extractie- trecere in SALA de depozitare- dotata minimal- paviment si pereti ca si in sala de extractie.
Din zona de depozitare- iesire in zona de incarcare auto a produselor.
Ca si idee, trebuie sa gandesti torul sub forma de circuit, astfel incat sa nu se suprapuna fluxurile de oameni, produse, scule etc, astfel incat sa eviti contaminarea produsului finit. Cam aiurea, dar sunt standardele ISO 22000 prin metoda HACCP, obligatoriu daca doresti autorizare.
Discuta la DSV in judetul tau si incearca sa ajungi la medicul veterinar zonal (nu cel de circumscriptie) , el este cel care intocmeste referatul in vederea autorizarii. Vezi care sunt pretentiile lui, indulceste-i viata putin si ajungi sa ii cunosti pretentiile... Apoi in functie de asta faci proiectul.
almasel
 
Mesaje: 390
Membru din: 25 Oct 2011, 15:30
Localitate: Lugoj, jud. Timis

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde gabi bee » 06 Iun 2013, 23:13

mersi Almasel pt detaliile de mai sus ! in felul asta s-a mai clarificat problema , teoretic vorbind , dar practic e destul de costisitor sa fii in norme ! dar daca tot facem o treaba ... sa fie ca la carte ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
Avatar utilizator
gabi bee
 
Mesaje: 1334
Membru din: 11 Apr 2011, 23:41
Localitate: mizil , prahova

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde Adi Hodis » 07 Iun 2013, 08:40

gabi bee scrie:Ma confrunt cu o problema in privinta construirii, acasa pe vatra , a unei magazii sau hale care va folosi exclusiv uzului apicol si anume extras mierea , depozitat mierea , depozitat caturi si rame pe timp de iarna etc si cred ca multi dintre noi au realizat la un moment dat o asemenea constructie de uz apicol ! ...
cu ce destinatie si cam cat de mari fiecare pt a deservi o stupina de 200 de stupi !

Gabi, din cate stiu, inca nu ai ajuns la nr-l acela de stupi. Ori sint eu in urma cu stirile ? ... asta e !.
In acest caz, sint surprins de cat de bine ti-a mers daca ai ajuns la acest plan. :)
Totusi, o constructie costa niste bani ... care nu mai produce la fel cum produce o stupina. Nu ar fi mai bine sa investesti in stupi si sa extinzi ... ca sa creasca sursa de venituri ?. Asa o sa vina si banii pt. constructie.

Pt. depozitat caturi cu rame cladite pe timp de iarna, ai loc sub cuiburile stupilor.
Ori daca stai bine cu banii, poti sa cumperi un container de TIR la ce lungime doresti si daca gasesti, la lungimea dorita, bineinteles, functie si de banii care-i ai.
Avantaje: - e construit gata,
- ushile inchide bine, aproape ermetic,
- se poate efectua tratamente contra gaselnitei,
- poate fi mutat daca va fi necesar candva.

ps
Radomires si-a cumparat unul.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2937
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde stroe » 07 Iun 2013, 14:06

Ganduri cam mari pentru astfel de autorizari.
Pentru extractie trei camere , pentru atelier una , pentru lemnul brut alta, pentru caturi cu rame alta,pentru rame simple si ce iese din atelier alta.
Mai trebuie depozit de miere .
Se poate simplifica renuntand la unele. Daca ai stupi multi (200) ai si bani deci obiectele din lemn se cumpara(pica atelierul si anexele), mierea o duci la procesator, caturile vezi pe unde le pui.
Eu cred ca daca o stupina mare merge bine restul se rezolva.(totusi sa te autorizezi cu toate este enorm de greu si foarte costisitor)
stroe
 
Mesaje: 313
Membru din: 09 Mar 2011, 19:48
Localitate: Teleorman

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde cristi_vidican » 07 Iun 2013, 16:03

Trebuie investit banul în ceea ce produce ban, adică în albine și stupi, precum și în scule care eficientizează munca, adică o centrifugă bună, izgonitoare, mijloc de transport etc.
Când va fi musai, om face și laboratorul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde almasel » 09 Iun 2013, 10:18

cristi_vidican scrie:Trebuie investit banul în ceea ce produce ban, adică în albine și stupi, precum și în scule care eficientizează munca, adică o centrifugă bună, izgonitoare, mijloc de transport etc.
Când va fi musai, om face și laboratorul.


Adevarat ceea ce spui; inceputurile sunt cele mai dificile... cu totii am trecut prin asta.
Autorizarea este necesara atunci cand dorim sa iesim din zona "gri", adica sa mergem cu produsele la comercializare si trebuie sa demonstram ca alimentul este sigur din punct de vedere sanitar-veterinar. Vanzarea la butoi la semiprocesatori sau comercianti obscuri nu cere nici macar inregistrare sanitar veterinara.
Stii cum este, pana om fi obligati sa facem o anumita chestie, ne-om descurca cum putem, iar banii castigati ii investim in baza materiala strict necesara (pentru mine urgenta pt 2014 este schimbarea lazilor...). Pana la autorizare mai este cale lunga...
almasel
 
Mesaje: 390
Membru din: 25 Oct 2011, 15:30
Localitate: Lugoj, jud. Timis

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde cristi_vidican » 09 Iun 2013, 14:37

Almasel,
nu suntem nici noi în zona gri. Adică, ceea ce facem acum e perfect legal după legile în vigoare.
Dar, mai nou nu poți da mierea la Apicola fără viza medicului veterinar, cum că stupina e sănătoasă.
Mai e ceva ... și asta e de bine.
Am auzit că mai nou, nici autoritățile române nu mai sunt așa de aiurite cu regulile în ce privește agricultura, gen atâția metri de la casă etc etc.
Și-au dat seama că punând niște reguli absurde, nimeni nu mai produce nimic.
Asta în contextul în care în vest, fiecare țară încearcă să-și protejeze producția proprie și cetățeanul.
La noi s-au adoptat întotdeauna regulile la limita maximă, adică cât mai aspru.
Mai nou, lucrurile s-au mai relaxat și asta e de bine.
Dar, între timp, fiecare e bine să se doteze cu inox.
Problema noastră e că nu facem producție.
Anul acesta, mulți care au inoxuri și mijloace de transport, tot n-au făcut producție.
Repet ceea ce repet meru: pentru cei care ați întins stupii ca elasticul, învățați să faceți producție de miere, altfel nu veți rezista pe piață.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde almasel » 09 Iun 2013, 16:48

Te contrazic putin ... mai mult. Motive pentru a spune ca suntem in zona gri-neagra:
-stiu o groaza de stupari care fac tratamentele la albine dupa ureche, mai ales datorita faptului ca "costa mult". Inconstienta lor ma omoara pe mine sau pe altul ca mine, deoarece lipsa tratamentelor la ei face ca zona sa devina un focar pentru boli si asta ma afecteaza si pe mine care fac treaba cum trebuie.
-de asemenea, sunt producatori care extrag mierea in conditii mizere: nu apa, nu sapun, nu nimic. Daca as fi orasan si as cumpara miere din piata, mi-as pune intrebarea daca stuparul s-a scarpinat la oua sau a fost la buda din tufis si apoi s-a spalat pe maini sau nu (nu mai zic nimic de un dus...)
-daca te uiti la multe centrifugi... tabla fosta candva zincata, acum plina de rugina.
-multe stupine nu sunt in evidenta DSV si nu au fost controlate sanitar veterinar niciodata.
-99% din stupari fara analizele medicale facute sau cu analizele masluite
-firma care achizitioneaza mierea de la apicultori cumpara la gramada, fara nici o analiza, fara nici o verificare, cu banii jos, nu factura, nu chitanta, nu bon de achizitie... praf si pulbere. Facandu-se asa nu pot sa nu ma gandesc ca este ceva de ascuns.
Nu sunt nici chibit, nici idealist, dar suntem departe de civilizatie. E drept ca si legislatia in Ro este destul de alambicata si dificila.
almasel
 
Mesaje: 390
Membru din: 25 Oct 2011, 15:30
Localitate: Lugoj, jud. Timis

Re: Magazia sau hala apicultorului

Mesajde cristi_vidican » 09 Iun 2013, 20:23

Tot ce zici e adevărat, dar ca să folosesc argumentul lui Marian Sima cu castraveții și mierea de rapiță, eu zic că dacă am ști în ce condiții se mulge laptele, n-am mai mânca niciodată Danone, sau poate numai Danone, că are doar urme de lapte :lol:
În ultima vreme foarte multă lume s-a pus la punct cu o centrifugă de inox, chiar și alte scule care ridică calitatea mierii.
Fără să ne oblige nimeni, acesta e trendul. Nu cu mulți ani în urmă, inoxul era raritate. Azi e regula.
Înainte erau bidoanele din aluminiu, azi sunt din plastic alimentar. Înainte să dădea la greu cu antibiotice, azi, doar în cazuri rare.
Nici atunci n-am murit, nici acum.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Următorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 29 vizitatori