Am in plan, impreuna cu un prieten, sa execut niste panouri solare (homemade) pentru apicultorii care pleaca in pastoral. Cost aproximativ 1000RON
Avantaj: pret sub 50% fata de cel mai mic pret de pe piata, la aceleasi performante
Dezavantaj: ca aspect, vizual nu vor avea un aspect prea comercial, cu dimensiuni aproximativ identice. Pentru a avea un cost cat mai redus asupra panourilor voi folosi sticla drept izolant intre celulele fotovoltaice si mediu. Cele cumparate au o pelicula triplustratificata dar 6 metri patrati costa 86$ ceea ce ar mari costul de productie cu aproximativ 40%.
Avantajele sticlei: ofera o mai buna claritate si nu estompeaza razele UV.
Dezavantaje: In caz de grindina trebuies acoperite cu o patura sau date panourile jos.
Am contactat deja niste producatori de celule fotovoltaice din Singapore si am sa le primesc cam in 40 zile, dar nu in Romania ci in Londra, la noi se percepe TVA de 24% + 16 % taxe vamale.
Nu am stat sa calculez consumul real dar, cu 8 panouri poti mentine o casa intreaga, inclusiv televizor, in pastoral pentru iluminat, televizor, e nevoie de 2 baterii auto de 80A, 3/4 panouri solare, un invertor de 2000W de tensiune, un releu de incarcare a bateriilor auto. Voi veni cu mai multe detalii cand am sa testez acest proiect. Ideea mi-a venit dupa ce un prieten m-a rugat sa ma interesez daca pot sa-i fac/cumpar niste panouri solare pentru o cabana micuta pe care o are el la munte. Desi eu nu plec in pastoral, m-am gandit ca ideea ar merge si la apicultori. Daca panourile sunt realizate bine, o sa fie intretinute bine, si sunt si sub jumate din pretul de pe piata, de ce nu
Acum astept pareri, idei, opinii