de dicu.ion57 » 24 Dec 2013, 17:05
O sa prezint pas cu pas cum folosesc aceaste rame cind indrept un stup bezmetic cind vreau sa introduc in stupul respectiv o regina.
PASUL 1
Dupa ce am depistat stupul bezmetic pregatesc una din aceste rame in felul urmator.
Prima grije este sa bag mincare pentru albinele insotitoare in scobiturile din rama care s-au facut atunci cind am construit rama si aceasta se gaseste in partea de jos a ramei unde se va bloca cu sibarul de tabla .
Ca albina insotitoare caut sa aleg dupa ramele cu larve ca acestea sint mai tinere si au potential mai mult pentru secretia de laptisor care atit timp cit reg.sta inchisa in cusca sa poata fi hranita corespunzator.
Dupa ce am terminat cu mincarea si cu albinele insotitoare introduc si reg ,si las rama pregatita urmind sa ma ocup acuma de stup.
CUM PROCEDEZ EU
Pasul2
Iau toate ramele din stupil bezmetic si ce duc cit mai departe de stupina.
Le asez jos fara sa le scutur,ca sa am posibilitatea sa ma ocup de cutie fara sa fiu deranjat prea mult de albinele cares-ar intoarce daca le-asi fi scuturat.
Pasul3
Pregatesc cutia in felul urmator.
Dupa ce am golito de toate ramele o stropesc bine cu tuica s-au frec tot stupul cu ceapa ca albinele cind se intoarce la stup sa gaseasca alt miros.
ATENTIE STUPUL VA RAMINE GOL FARA NICI O RAMA PE CAER E SA SE ASEZE ALBINELE.
Pasul4
Introduc in stupul gol rama pregatita cu reg.Intre fundul stupului si rama las loc de trecere pentru albine ca sa poata acoperi ambele fete ale ramei cu reg.Pun doua inaltatoare pe care sprijin rama.
Pasul 5
Merg si scutur ramele de albine.Ramele ramase care sint bune le distribui la alti stupi iar cele cu celule deformate ,le bag la topit.Majoritatea albinelor se intoarce la stup,dar neavind pe ce sa se aseze o sa ocupe rama unde este regina,iar aceasta fiind protejata in cusca ,nu o poate omori.In primele ore sint foarte agitate ,o parte din albine mai migreaza si la stupi vecini,dar majoritatea ramine la stupul lor.
Pasul6
Acum inchid stupul si il las fara rame si fara mincare 4-5 zile.Albinele outoare neavind faguri unde sa mai oua li se atrofiaza ovarele chiar daca nu la toate dar oricum nr.lor scade ,iar la albinele mai tinere li se inhiba dezvoltarea datorita feromonilor de matca ,care datorita spatiului mare unde se deplaseaza reg feromoni se raspindesc foarte repede.Succesul aceptari reg .este in primul rind lipsa ramelor.Neavind pe ce sa stea sint obligate ca o mare parte sa se aseze pe tama cu reg.acestea fiind in contact cu reg ia mirosul de feromoni si-l transmit mai departe .Practic in jurul reg se face un ghem din majoritatea albinelor bineinteles ca se mai agata si de podisor mai stau si pe pereti ,dar majoritatea se stringe pe sita de la rama.
Nu va faceti griji ca nu moare de foame,albinele i-si continua activitatea dar evident mult mai slab,in plus si infometrea face parte din succesul aceptari reg .
Pasul7
Eu pentru o mai mai mare siguranta las stupul in starea care am descriso 5 zile dupa care verific sa starea in care se afla daca mai sint agitate si urmaresc cu atentie daca reg se lasa pipaita de albine prin sita s-au am vazut chiar o hraneau ,atunci pun fagurasul la orificiu si las ca albinele sa elibereze reg.
Pasul8
A doua zi in functie de puterea fam bag unul s-au doi faguri artificiali si daca am observat ca incepe sa creasca atunci sint sigur ca primeste reg ,ca imediat reg o sa depuna oua.Se poate intimpla ca in prima faza sa primeasca reg ,dar dupa ce oua sa traga botci si so omoare.Am avut si astfel de situatii dar o alta reg va sfatuiesc sa nu mai bagati ca face asa toata vara fara sa opreasca vreo reg chiar daca a crescuto st respectiv.
Cazurile de acest fel sint mai rare dar am patit,iar cu acesti stupi II DESFIINTEZ.
Pasul9
Dupa ce vad ca tutul este in regula reorganizez cuibul ,il intaresc cu una s-au doua rame de puiet capacit , ca albina care a fost bezmetica este uzata,il stimulez si ma bucur ca am mai salvat un stup.Metoda de aceptare nu este de suta la suta dar cu siguranta peste 90 la suta.Merita incercat decit scuturat ca oricum albina este compromisa si daca avem rabdare pierderile se poate diminua considerabil.Succesul consta in LIPSA DE FAGURI INFOMETARE SI CEA MAI IMPORTANTA RABDAREA NOASRTA
Nu pretind a fi ceva nemaipomenit s-au ca ar fi cea mai buna metoda de indreptat stupi bezmetici dar am vrut sa va impartasesc si dv din experienta mea .Nu ma astept sa fie imbratisate de toti colegi nostri,pentru ca fiecare are propriul stil de lucru dar daca o parte dintre dv reuseste sa salveze macar un stup folosind metoda mea este mare lucru ca acel coleg a cistigat si nu a pierdut mai ales daca este la inceput de drum.Eu va doresc succes si va doresc de asemenea sa nu aveti nevoie sa indreptati stupi bezmetici.