Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA POZE

Sectiune pentru poze , unde poti incarca diferite poze care au ca subiect apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dispozitive apicole

Mesajde jenica67 » 17 Ian 2015, 23:57

Daca nu au miere, ghemul este sus, dar, daca ghemul este sus, nu este sigur ca nu au miere !! Ai inteles !!!
jenica67

Mesajde Dicu Ion » 18 Ian 2015, 07:32

Daca ghemul este sus ,nu este un indiciu sigur ca albinele au ramas fara hrana,De cele mai multe ori albinele se ridica sus dupa caldura.Poate sa fi ramas fara reg,si atunci ghemul devine rasfirat si da impresia ,ca nu are hrana dar in acest caz pe spetezele de sus se gaseste urme de diaree.
Dicu Ion

Mesajde ss2703 » 18 Ian 2015, 09:17

Am inteles. Va multumesc pentru raspunsuri. Duminica placuta.
ss2703

Mesajde Dicu Ion » 19 Ian 2015, 12:17

Am inceput curatatul,si repararea ramelor.Multe rame se poate refolosi daca avem timp si dam atentia cuvenita ,lucrarilor care pe timpul ierni se poate desfasura in bune conditii.In fiecare an eu triez ramele ,care se poate repara ,dupa care urmeaza dezinfectarea cu apa clocotita unde adaug soda caustica.
Nu trebuie sa aruncam rame bune ,care cu o interventie minima se poate repara,si ne scuteste de cheltuieli .
Fişiere ataşate
phpCPInsCAM.jpg
Dicu Ion

Mesajde cobi » 19 Ian 2015, 12:54

.
Ultima oară modificat de cobi pe 19 Ian 2015, 12:59, modificat de 2 ori în total.
cobi

Mesajde cobi » 19 Ian 2015, 12:57

Dicu Ion scrie:Am inceput curatatul,si repararea ramelor.

Ramele cu ceara le topiti in prealabil la topitor solar sau cu abur? Folositi saibe la rame?Adevarat, ramele bune nu se arunca; e si pacat.
Sanatate.
cobi

Mesajde nae » 19 Ian 2015, 16:23

N-am recuperat niciodata rame sau..., am avut si perioade faste :D ; de cand m-a ''lovit'' LE nu ma convingeti nici cu bani = merita si ele 3-4 lei/an ;)
(d-nul Dicu, cu tot RESPECTUL ,ideea e OK financiar dar.. pe mine ma ''mananca'' pielea , scuze )
nae

Mesajde Dicu Ion » 19 Ian 2015, 18:11

Nae ,nu sint zgircit ,s-au albinele nu merita mai mult,dar am rame bune care nu ma indur sa le urunc .
La fel stima si respectul sint reciproce si din partea mea.
Dicu Ion

Mesajde Dicu Ion » 19 Ian 2015, 18:22

Domnul Cobi faguri din rame ii topesc in topitorul cu aburi.Am folosit saibe (capse) dar am renuntat ,ca nu sint neaparat necesare numai in cazul cind se foloseste pentru intinderea sirmei diferite diepozitive.Atrunci capsele sint indispensabile ,ca altfel sirma intra in lemn,iar intinderea devine dificila.In cazul acestor rame curatatul se face mai greu .din cauza capselor,si din aceasta cauza multi colegi renunta a mai folosi aceste rame
Fiecare cu obtiunea personala,dar nici sa arunc bani aiurea nu ma aranjeaza.
In pastoral mai iau si topitorul solar,si intradevar daca este facut bine face treaba.
Dicu Ion

Mesajde nae » 19 Ian 2015, 18:53

Dicu Ion scrie:Nae ,nu sint zgircit ,s-au albinele nu merita mai mult,dar am rame bune care nu ma indur sa le urunc .
La fel stima si respectul sint reciproce si din partea mea.

Sarut mana .
Se vede ca ramele sunt albe ... , sincer nu m-am gandit la d-ta (sunt convins ca stiti ce faceti ) , incerc sa-i descurajez pe incepatori si atat .
Sporii sunt in camasile ninfale nu pe dalta apicola /rama (sau mai putini ) ;)
Sanatate .
nae

Mesajde cobi » 19 Ian 2015, 21:39

nae scrie:Sporii sunt in camasile ninfale nu pe dalta apicola /rama (sau mai putini ) ;)

Sporii pot fi prezenti peste tot, inclusiv pe echipamentul apicol plus materialul biologic (ex Bacillus larvae, loca americana)
cobi

Mesajde nae » 19 Ian 2015, 22:06

cobi scrie:Sporii pot fi prezenti peste tot, inclusiv pe echipamentul apicol plus materialul biologic (ex Bacillus larvae, loca americana)

Serios !? :roll:

Cate dalti apicole aveti ? ;)
Dar perii ?(poate dalta o frigeti sau soda caustica dar peria nu ''merge'' ) Sper ca nu folositi fulgi !? (sunt ideali dar n-am :D )
nae

Mesajde Dicu Ion » 20 Ian 2015, 08:47

Nae din discutiile noastre in particular ,mi-am dat seama ca esti un baiat care ai citit mult,iar raspunsurile date colegilor pe forum sint pertinente si la abiect,dar de data aceasta ,cu descurajatul tinerilor care ar incerca sa refoloseasca ramele ,nu pot sa fiu de acord cu tine din mai multe motive.In primul rind ca ramele refolosite nu vor fi acelea de 5-10 ani ,ci sint ramele de un an s-au doi care din diferite motive faguri nu se poate folosi,fie ca albinele nu i-au crescut bine ,s-au rupt la extractie ,s-au manevrat gresit etc.Iar aceste rame nu ramin numai la stadiul de cutatire,ci mrge mai departe la oparit.Eu am un butoi dupa vremuri care il pun pe pirostrei ,dau apa-in fiert ,adaug dezinfectanti ,si citeva minute ramele se fierbe.Fac lucrul asta de 40 de ani si nu am avut probleme cu bolie,la fel procedez si cu hranitoarele ,le dezinfectez in fiecare primavara la fel ca pe rame.Nae bolile intradevar se poate transmite in fel si chip ,dar daca in propria stupina se dezinfecteaza fie ramele s-au orice scula folosita ,boala se poate lua din cu totul alta parte si nu ca as folosi ramele care au fost ale mele si care dejaau fost dezinfectate.Cel mai mare focar de infectie ,este in pastoral.Acum doi ani sa asezat linga mine un domn asa parea cu un pavilion care ma rugat cind mai pleca pe acasa sa supraveghez si la dinsul.Cind m-am apropiat de stupi dinsului la urdinis era puiet varos de se se lua cu pumnul.Cind am stat de vorba desprea aceasta problema ,ma tratat ca pe unul care habar nu aveam de albine.Cu toate incercarile mele de-a ne pune de acord cu unele probleme ,am esuat ,iar ultimul cuvint a fost ca daca sint deranjat de stupi lui pot sa plec.Asa nae ca acestea sint adevaratele probleme si inca multe altele ,care poate sa inbonlaveasca stupi.Nu am nimic cu apicultori care arunca ramele dar inca odata spun este un moft ,si nu un lucru real ,care ramele dezinfectate si refolosite ar fi un pericol pentru sanatatea stupilor.Nae arunca tata daca ai bani ,eu sint modest cu veniturile ,iar discutia cu tine sti ca-mi face placere.
Dicu Ion

Dispozitive apicole

Mesajde Alexandru.Chisinau » 20 Ian 2015, 18:38

Vă salut. Da, cu adevărat e bună metoda cu rama de miere pusă peste cuib ca hrană de rezervă. Nu am folosit încă așa metodă de aceea am o întrebare: albinele rod fagurul, adică mai rămâne el bun de folosință sau merge la ceară?

Multă sănătate!

Cu apreciere,
Alexandru
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde nae » 20 Ian 2015, 19:23

Dicu Ion scrie:Nae arunca tata daca ai bani ,eu sint modest cu veniturile ,iar discutia cu tine sti ca-mi face placere.

D-le , sper sa ma considerati ''fiul dv'' , am vazut ramele din poza si nu m-am ''speriat'' , am gresit ''citandu-va'' = si eu am rame care nu sunt luate in lucru sau au ''probleme'' si merita REFOLOSITE ... ; nu-mi fac probleme in privinta D-VOASTRA ;)
Ma imbrac de la mana a 2-a dar nu refolosesc rame = poate e fita ... :(
In camasile ninfale sunt MILIOANE = pe rama /dalta /masca cateva zeci ;)

Pt A Chisinau = folosesc metoda la un vecin care are orizontal si ''suporta spatiul '' :
-celulele de pe fata superioara sun RASE cu miere cu tot ,
- fagurele / rama se refoloseste LINISTIT .
Nu se compara o turta cu OTRAVA , produsa fie si in casa ,cu o RAMA INTOARSA peste cuib .
nae

Mesajde Dicu Ion » 21 Ian 2015, 06:03

Alexandru cind pun rama deasupra trag de citeva ori cu furculita sa se descapaceasca putin.Nu este nevioie sa o descapacesc de tot ca de multe ori albinele o consuma mult mai tirziu,si atunci risc ,ca mierea sa se scurga din rama peste ghem.Sa intimplat ca din cauza calduri mierea sa sa curga ,cazurile sint rare ca mierea este cristalizata dar eu ma asigur ca nu creez probleme.Ramele ramin intacte nu se degradeaza ,dar albinele mai uneste citeva celule de spetezele de sus dar nu prezinta un pericol ca rama sa se degradeze sa nu poata fi folosita.Prefer aceasta varianta desi pare greoaie totusi beneficiile sint net superioare celor cu turtite.Iernare usoara.
Dicu Ion

AnteriorUrmătorul

Înapoi la POZE