de Dicu Ion » 20 Ian 2015, 08:47
Nae din discutiile noastre in particular ,mi-am dat seama ca esti un baiat care ai citit mult,iar raspunsurile date colegilor pe forum sint pertinente si la abiect,dar de data aceasta ,cu descurajatul tinerilor care ar incerca sa refoloseasca ramele ,nu pot sa fiu de acord cu tine din mai multe motive.In primul rind ca ramele refolosite nu vor fi acelea de 5-10 ani ,ci sint ramele de un an s-au doi care din diferite motive faguri nu se poate folosi,fie ca albinele nu i-au crescut bine ,s-au rupt la extractie ,s-au manevrat gresit etc.Iar aceste rame nu ramin numai la stadiul de cutatire,ci mrge mai departe la oparit.Eu am un butoi dupa vremuri care il pun pe pirostrei ,dau apa-in fiert ,adaug dezinfectanti ,si citeva minute ramele se fierbe.Fac lucrul asta de 40 de ani si nu am avut probleme cu bolie,la fel procedez si cu hranitoarele ,le dezinfectez in fiecare primavara la fel ca pe rame.Nae bolile intradevar se poate transmite in fel si chip ,dar daca in propria stupina se dezinfecteaza fie ramele s-au orice scula folosita ,boala se poate lua din cu totul alta parte si nu ca as folosi ramele care au fost ale mele si care dejaau fost dezinfectate.Cel mai mare focar de infectie ,este in pastoral.Acum doi ani sa asezat linga mine un domn asa parea cu un pavilion care ma rugat cind mai pleca pe acasa sa supraveghez si la dinsul.Cind m-am apropiat de stupi dinsului la urdinis era puiet varos de se se lua cu pumnul.Cind am stat de vorba desprea aceasta problema ,ma tratat ca pe unul care habar nu aveam de albine.Cu toate incercarile mele de-a ne pune de acord cu unele probleme ,am esuat ,iar ultimul cuvint a fost ca daca sint deranjat de stupi lui pot sa plec.Asa nae ca acestea sint adevaratele probleme si inca multe altele ,care poate sa inbonlaveasca stupi.Nu am nimic cu apicultori care arunca ramele dar inca odata spun este un moft ,si nu un lucru real ,care ramele dezinfectate si refolosite ar fi un pericol pentru sanatatea stupilor.Nae arunca tata daca ai bani ,eu sint modest cu veniturile ,iar discutia cu tine sti ca-mi face placere.