Albina lucrătoare după ce ecluzionează este o insectă incomplect dezvoltată. În primele 2 săptămâni de viaţă se hrăneşte abundent cu păstură şi miere şi acumulează în corp 90 % din proteina necesară pe tot parcursul vieţii ei. Aproape toate activităţile albinei lucrătoare se bazează pe consum de proteine ( secretarea invertazei, a lăptişorului de matcă, a cerii......). Când termină proteina din corp moare, ( uşoară, fără pilozitate, cu membrele şi aripile desprinzânduse uşor de corp ...) ca o carcasă goală . Creşterea puietului uzează cel mai mult albina deoarece aceasta trebuie să secrete lăptişor........ Dacă , de exemplu, avem o familie puternică şi cu rezerve suficiente de hrană şi nu o hrănim de loc ,aceasta va începe creşterea puietului din ianuarie dar în aşa cantitate şi în aşa fel încât, creşterea lui să decurgă normal fără a împovăra familia cu cheltuieli energetice suplimentare pentru menţinerea temperaturii cuibului şi fără a obliga albinele să consume hrană suplimentar ...şi s-şi încarce intestinele cu risc crescut de diaree sau nosemoză ....şi asta se întâmplă indiferent de temperatura exterioară. Dar dacă "stimulăm " familia să crească puiet albina de iernare se uzează prematur cu riscul......iar din puietul rezultat iese o albină cu o mică durată de viaţă care nu se poate hrănii corespunzător din cauza lipsei păsturii din ghemul de iernare ( chiar dacă în stup sunt rame cu păstură .....dacă e frig albina stă în ghem ), şi care nu va putea creşte la rândul ei puiet ......e ca şi cum am compara roşiile (tomatele ) de seră produse iarna cu cele de grădină produse afară vara ......
Dacă am da această hrană (stimulent ) în perioada sezonului activ când din diferite motive albinele nu au suficient cules, rezultatele sunt înzecit mai bune.....
ps. caută pe forum, am scris mai demult şi restul explicaţiei......