Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Vița de vie

Mesajde Alexandru.Chisinau » 23 Iul 2012, 19:05

Vă salut!
Am citit pe ici-colo, din actualul și vechiul forum (http://stuparitul.3xforum.ro/post/5718/ ... struguri_/) câte ceva despre culesul la vița de vie. Vă rog să poștați în acest topic totul ce știți despre vița de vie, mierea din viță de vie, culesul la vița de vie ș.a.
Despre vița de vie: http://ro.wikipedia.org/wiki/Vi%C8%9B%C4%83_de_vie

Deci perioada când v.d.v. dă floare demult a trecut și acum bate la ușă perioadă când strugurii vor fi copți de aceea vă îndemn în primul rând să vorbim despre așa numitul cules de v.d.v. care are loc din bobițele de struguri (sparte de păsări, viespi, muștilor verzi, datorita ploilor din timpul coacerii și altele). Nu știu dacă se practică cules la v.d.v. în perioada florii (prin luna mai), dacă cunoașteți ceva vă rog să ne scriți și despre acest cules.

După cum am citit, pericolul pentru albini ar fi piatra vânătă cu care se stropește vița. Sucul se scurge peste bobiță și astfel se amestecă cu piatra vânătă (sau alte substanțe chimice otrăvitoare) și albina poate să-l sugă ceea ce cu siguranță îi va scurta viața. Dar mă gândesc că mai cad ploi și se mai spală și otrava de pe struguri cel puțin așa se întâmplă la mine în livadă.

Un alt pericol ar fi de lăsat mierea de viță pe iarnă, în ce constă pericolul nu cunosc, poate cineva ne informează. Și în același timp unii albinari se laudă că au iernat cu miere din viță de vie fără nici o problemă, măcar că în toamnă când deschideau stupul mirosea a must. Poate pericolul și constă în acea drojdie care apare în urma fermentării. Dar una din întrebări e dacă mierea de v.d.v. se fermentează?

Trebuie de menționat că albinuțile harnice au un efect benefic asupra creșterii și păstrării strugurilor și nicidecum invers. Dacă albinile nu ar suge sucul de pe boabele crăpate ele s-ar mucegăi ușor. Dar din cauză că sucul este supt de albini din locușorul spars, bobița se vindecă în urma uscării locului unde a fost sparsă, nu tot așa este și în cazul muștelor care obișnuiesc să umble pe excrimente ci nu prin miere, propolius (supranumit antibiotic) și răspândesc mizerie, microbi și tot felul de boli.

Spor la muncă!
Cu respect,
Alexandru
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Re: Vița de vie

Mesajde marco68 » 14 Ian 2013, 22:38

Salutam ,
din putina mea experienta, si discutiile cu alti stupari, struguri sa fie sa aiba de unde sa adune must si sa faca miere(noi vin)ca nu cred ca sint probleme mai mari ca la alte plante si pomi care oricum se stropesc si unele de foarte multe ori.Voi in zona , din cite stiu eu , aveti multa vie, si cred ca pentru voi e important acest subiect, aici unde sint eu e putina vie in raport cu pamintul nelucrat, si e bucurie toamna cind e seceta, sursa de miere din struguri, asa ca .............nu te pot lamurii prea mult.
O seara buna, o iarna usoara, si sa fie strugurii dulci la toamna!
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde Alexandru.Chisinau » 27 Feb 2013, 14:25

marco68 scrie:Salutam ,

Salutare!
marco68 scrie:din putina mea experienta, si discutiile cu alti stupari, struguri sa fie sa aiba de unde sa adune must si sa faca miere ca nu cred ca sint probleme mai mari ca la alte plante si pomi care oricum se stropesc si unele de foarte multe ori.

Ţi-am înţeles părerea, mulţumesc de expunere.

marco68 scrie:Voi in zona , din cite stiu eu , aveti multa vie, si cred ca pentru voi e important acest subiect, aici unde sint eu e putina vie in raport cu pamintul nelucrat, si e bucurie toamna cind e seceta, sursa de miere din struguri, asa ca .............nu te pot lamurii prea mult.

Da, la noi este destul de multă viţă de vie în zonă după cum se vede...

marco68 scrie: O seara buna, o iarna usoara, si sa fie strugurii dulci la toamna!

Cu rifmă sa primit urarea ta :)
Iarna parcă a trecut cu bine, slavă Domnului, ieri am controlat coloniile mele şi toate sunt vii + bomboanele (candy) stau aproape întregi de două săptămâni (le-am hrănit bine toamna cu sirop).
Să ne auzim de bine!
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde alexx » 27 Mai 2013, 14:08

sa aiba potential melifer mare vita de vie???
alexx

Vița de vie

Mesajde Alexandru.Chisinau » 31 Mai 2013, 03:35

Salutare,
nu văd potenţial melifer mare în viţa de vie.
Fişiere ataşate
flori-de-vita-de-vie.jpg
Alexandru.Chisinau

Mesajde alexx » 31 Mai 2013, 08:24

Alexandru.Chisinau scrie:Salutare,
nu văd potenţial melifer mare în viţa de vie.

cand sunt struguri copti la asta ma refeream adica la must :D
alexx

Mesajde delorin I » 31 Mai 2013, 08:29

Din ce am remarcat eu acum 2 saptamani si se pare ca acum e ceva mai intens se pare ca florile de vie produc ceva polen...Si Apis melifera nu e singura care culege de la vie!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde alexx » 31 Mai 2013, 08:37

delorin I scrie:Din ce am remarcat eu acum 2 saptamani si se pare ca acum e ceva mai intens se pare ca florile de vie produc ceva polen...Si Apis melifera nu e singura care culege de la vie!

bun poate de la faza de inflorire polen dar de nectar de la must sti cumva :?:
alexx

Vița de vie

Mesajde Alexandru.Chisinau » 10 Aug 2013, 18:21

alexx scrie:
delorin I scrie:Din ce am remarcat eu acum 2 saptamani si se pare ca acum e ceva mai intens se pare ca florile de vie produc ceva polen...Si Apis melifera nu e singura care culege de la vie!

bun poate de la faza de inflorire polen dar de nectar de la must sti cumva :?:

Vă salut!
Mi-aşi dori şi eu să ştiu mai multe despre acest subiect, din aceste considerente şi am deschis această temă. Dar se pare că nu sunt mulţi albinari care să dat must la albini. La mine mulţi strugurii se pierd şi mă gândeam poate să-i pisez şi să-i administrez cu sirop la familiile de albini din stupină. Aici apar mai multe pericole: sucul de poamă are reacţii adverse cum ar fi diareia. Albinele vor avea acum (august, septembrie) diareie şi plus în iarnă dacă se lasă mierea cu suc de viţă de vie în stup ceea ce va duce la pierderi semnificative în stupină. Deci nu e rezonabel să te apuci de viţă de vie. Nu exclud faptul că anumite cantităţi ar fi posibel de administrat în primăvara, vară dar nu ştiu nici un studiu pe acest subiect şi nu se grăbeşte nimeni să-l facă. :)
Privitor la polen, da, sigur că aduc ceva polen doar că în cantităţi foarte mici.

Multă sănătate!
Alexandru.Chisinau

Mesajde nae » 10 Aug 2013, 22:07

Salut .
Mustul e periculos nu atat prin compozitia lui cat datorita substantelor care rezida in urma stropirilor (sulf /aluminiu /insecticide ).
Putine sorturi de struguri si in conditii bune au 15-18 %zahar __ sa scoata un alcool de 9-11* ; albina ''aduna'' mai greu substante dulci sub 20% zahar ,sub 5% nu-l mai recolteaza .
Mustul intra foarte repede in fermentatie si atunci albina nu-l mai recolteaza , deci nu-l dati la albine .
Daca esti vecin(raza de zbor ) cu o vie/mai multe = nasol . Si eu am vie in stupina si aman cat mai mult venirea stupilor acasa ...
nae

Mesajde namzeb » 11 Aug 2013, 19:34

Via da la inflorire polen daca ai via producatoare si nu o stropesti cum am eu soiuri moldovenesti chiar linga stupi.Dar mierea de la sucul de vie poate deveni periculoasa in cazul ca ramine in stup unde se formeaza condens de aceea este bine sa fie extrasa. Aceste soiuri au coaja tare pe care o sparge doar viespea si albina trage daca este sparta boaba.Cum temperatura de afara este destul de ridicata si aceasta miere se poate maturiza si albinele sa o capaceasca.Neavind alt fel de miere si cea de la vie este capacita se poate folosi ca completare de hrana pentru iarna numai sa fie o aerisire buna sa nu faca condens si se scrijele pentru a fi consumata in prima parte a iernii.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde vlad » 16 Aug 2013, 08:13

daca ai vie multa in zona iti asiguri la inflorire un cules de intretinere , via da si polen dar si ceva nectar . mierea de struguri nu este recomandat sa ramana in stup ca rezerva pt iarna pt ca ea contine multe minerale. in schimb ea asigura un cules de intretinere in perioada de toamna si cum in stupi , la acea vreme rezervele sunt asigurate si mierea capacita , ceea ce vor baga de la stuguri va fi consumat pana la sfarsitul toamnei cand albina inca zboara . cules sa fie
vlad

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI