de linde » 17 Apr 2013, 08:16
COMBATEREA DAUNATORILOR IN CULTURILE DE GRAU SI RAPITA CU O NOUA GENERATIE DE INSECTICIDE
AgroAzi
26 ianuarie 2009
----------------------------------
In cursul anului 2006, gandacul lucios (Maligethes aeneus) a facut adevarate ravagii asupra culturilor de rapita din nordul Germaniei.
Aparitia in masa a gandacului lucios a produs in numeroase culturi de rapita pagube cuprinse intre 50 si 70% iar in anumite locuri chiar pagube totale. Suprafetele afectate au depasit 200.000 ha.
Conditiile climatice ale anului 2006, caracterizate printr-o primavara racoroasa, urmata de vreme calda in lunile mai si iunie au favorizat raspandirea daunatorului.
Rezistenta dobandita in anii anteriori la insecticidele pe baza de piretroizi a ingreunat si mai mult controlul eficient al daunatorului.
Aceeasi situatie este intalnita si in Romania din punct de vedere al raspandirii, odata cu cresterea an de an a suprafetelor dar si al rezistentelor dobandite la utilizarea insistenta a piretroizilor.
Noul insecticid Biscaya, produs de BayerCrop Science, a demonstrat intr-un mod impresionant calitatile sale prin faptul ca suprafetele de rapita tratate au ajuns la inflorirea completa si la maturitate, fara pierderi.
Insecticidele CNI apartin unei grupe chimice caracterizate printr-un mod de actiune relativ nou. Ele perturba transmiterea impulsurilor nervoase in sistemul nervos al insectelor prin blocarea receptorilor de acetilcolina din membrana celulelor postsinaptice. Ca urmare, impulsurile nervoase nu mai pot fi transmise intre celulele nervoase. Deoarece modul de acoiune al insecticidelor CNI difera de cel al insecticidelor uzuale din grupele chimice piretroizi, carbamaoi sau organofosforice, aparioia rezistenoei incrucisate este exclusa. De asemenea, Biscaya combate la fel de eficient si formele rezistente la insecticidele conventionale utilizate pana acum. Biscaya are o actiune puternica asupra daunatorilor atat prin ingestie cat si prin contact la culturile de rapita si cereale.
Biscaya este inofensiv pentru insectele polenizatoare precum albinele si bondarii, fiind printre putinele insecticide care pot fi utilizate fara restrictii in perioada infloritului.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
((( Asta am gasit despre Biscaya, am vrut sa stiu si parerile voastre, multumesc...........o sa atac la 5 zile dupa tratament.
(PS Ioan Guist ,,,,,,de pe net ne stim din 2004 pe vremea cind posta , Cimp, Kanavarom, Badea M,eu atunci aveam vrita ta de acum .....
drumurile noastre s-au intersectat de multe ori, Segarcea, zona Calafat, Dr. T Severin,sub pod de autostrada Km xx linga Bolentin V,in drum spre dobrogea, frumoase timpuri.)