Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Floarea Soarelui

Mesajde Alexandru.Chisinau » 15 Iul 2012, 18:42

paul scrie:Fratilor ... care mai sunteti la floare? Intreb pentru ca asta noapte am mutat si eu stupii mei la un lan de vreo 50 ha care abia a inceput sa se deschida de vreo 2 zile . Mai da floarea ceva ?

Paul, mare lan ai găsit. Să fie cu Doamne ajută pentru tine și albinuțile tale. În R.M. nu am vazut așa lanuri mari. Am fost recent în Ucraina, regiunea Odesei și am văzut lanuri mai mărișoare dar nu ajungeau până la 50ha. Am întâlnit nu doar un albinar care este nevoit să scoată mai multă albină decât este prevăzut la un hectar (și nu doar în cazul florii soarelui). Acum mai țin albinuțile la floarea soarelui, sunt câteva lanuri prin jur la distanța de aproximativ 2km. Dar nu toată e la fel, mai sânt și soiuri de celea cu floarea și frunza mare, cu o tulpină grosuță dar care pocnește ca lemnul și se rupe ușor. Am avut parte de ploi și vânt mai în fiecare seară din această săptămână. Cu toate acestea nădăjduiesc ca Dumnezeu să-mi dea parte de un cules bun. :)
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Re: Floarea soarelui: 2011(1-2) - 2012(2-)

Mesajde cristi_vidican » 17 Iul 2012, 10:23

situație interesantă anul acesta: Hidișelu de Sus (altitudine 244), FS nu dă nectar. Am lăsat aici niște roi să pot să fac o comparație. Floare ar fi suficientă cât să vad rezultate.
Tulca (altitudine 104) culesul la FS o ține, cum ar zice pescarul: fir întins, fără rezultate spectaculoase, dar mulțumitoare. Puțin, în fiecare zi, ceea ce se vede în stupi. Dacă ar fi albină, un stup bun umple lejer 3 corpuri de 1/2.
O fi de vină altitudinea? Parcă nea Gică acea ceva teorii cu altidunea și producția de nectar
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cipry74 » 17 Iul 2012, 12:15

Altitudine, soi ,sol,umiditate,temperatura....cam multe variabile....nu neaparat in ordinea aceasta
cipry74

Mesajde lucky5strike » 17 Iul 2012, 23:48

Conteaza foarte mult sa inceapa inflorirea lanului pana la 1 iulie. Sunt sansele cele mai mari sa aiba vigoarea potrivita si umiditatea in sol necesara.

Dupa iulie incep sa apara probleme. Dupa 10 iulie, in zona mea e deja compromisa, e perioada secetei si a caniculei.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Floarea Soarelui

Mesajde Alexandru.Chisinau » 18 Iul 2012, 00:33

lucky5strike scrie:Conteaza foarte mult sa inceapa inflorirea lanului pana la 1 iulie. Sunt sansele cele mai mari sa aiba vigoarea potrivita si umiditatea in sol necesara.

Dupa iulie incep sa apara probleme. Dupa 10 iulie e deja compromisa, e perioada secetei si a caniculei.

În așa situație unde se mai poate de pus albina să culeagă nectar și polen?
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde lucky5strike » 18 Iul 2012, 10:16

La campie nu prea mai e nimic. Pana nu vin ploile din august, se face foamea.

Apropo de soiuri, unde am fost eu fermierul mi-a spus ca a plantat Pioneer A89 si A90.

Astea au dat un cules bun.

Le-am gasit si aici - http://public.pioneer.com/portal/site/Public/sunflower/
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Mircea77 » 18 Iul 2012, 10:30

Intr-adevar. Arata cam urat ceea ce se intampla acum. Desi la floarea soarelui s-a mai miscat ceva, seceta asta a lasat campul si imprejurimile fara prea multe surse de polen si nectar. Daca n-o sa ploua in curand perspectiva pentru anul viitor nu este buna deloc. S-ar putea sa fie si mai rau decat anul asta. Foarte probabil ca multi agricultori sau asociatiile nu vor putea semana rapita din cauza secetei si se va repeta istoria din primavara.
Mircea77

Re: Floarea Soarelui

Mesajde paul » 19 Iul 2012, 18:57

Alexandru.Chisinau scrie:
Paul, mare lan ai găsit. Să fie cu Doamne ajută pentru tine și albinuțile tale.

Cam naspa situatia ... ;) Dupa o saptamana era foarte putin stropit in caturi . Continua sa infloreasca . Alaturi de mine a mai venit cineva cu 11 familii . In capatul celalalt al lanului a mai venit un pavilion cu vreo 60 de familii . Sper ca poate de acum inainte sa dea FS ceva .
Eucondruz ... sunt tot printre cavouri :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 19 Iul 2012, 19:16

Paul,
Sunt curios daca dupa data aceasta mai da Floarea nectar consistent. Eu am observat că după jumătatea lui iulie nu prea se mai vede diferenta. Am pus si eu niste caturi in plus la crescut luni si, teoretic merg luni sa extrag. Daca ma lasa vremea. Sa vedem ce va fi. Pana acum e mult mai bine ca anul trecut.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde paul » 19 Iul 2012, 19:43

Cristi ... tinand cont ca la mine timpul este mai intarziat , tinand cont ca zilele trecute au fost chiar racoroase (max 22-23 C), azi a fost bine (29C),sper sa fac ceva ... Totusi ,cam mare depopularea ... Vom vedea .
Urmatoarea mutare va fi la faneata la padure ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde stefanmadalin » 19 Iul 2012, 20:39

Eu zic sa fiti cu ochii pe a doua cultura de floarea soarelui. Am vazut la un fermier din Calarasi,imediat ce a treierat graul a semanat floarea soarelui.
Nu stiu cum s-a dezvoltat pana in prezent ,daca o sa se dezvolte si daca o sa fie cules la ea, dar merita cautate,pt cei ce fac pastoral.
stefanmadalin

Ploile mult așteptate pentru floarea soarelui

Mesajde Alexandru.Chisinau » 19 Iul 2012, 23:58

lucky5strike scrie:La campie nu prea mai e nimic. Pana nu vin ploile din august, se face foamea.

Îmi pare rău că nu plouă la voi în zonă, la noi (Chișinău) de aproximativ 10 zile plouă practic zilinic în a doua jumătate a zilei. Ploile au fost însoțite deseori și de vânturi puternice ceea ce a dăunat la cules. De mâine se pare că încep din nou temperaturile excesive de peste 37°C pe care le-am avut deja și mai înainte la culesul de fs din luna iulie și despre care am menționat pe 5 iulie:
Alexandru.Chisinau scrie:Salutare! :)
La noi în zona centrală a RM (Chișinău) acum e caniculă, temperatura ajunge până la 37°C. Am dat albinele mai la umbră.

Se pare că la noi au ajuns mai devreme ploile din luna august sau mai târziu cele din iunie. :)
Zona în care mă aflu e înconjurată de câteva câmpii nu prea mari de fs. Două câmpii sau ofelit deja, una se menține, una pe cale să înflorească, alta abia crește. Deci cred că o să stau la fs până la mijlocul lunii august dacă nu se ivește ceva mai avantajos. Iau aminte și la ce zice Cristi și Ștefan:

cristi_vidican scrie: ... Pana acum e mult mai bine ca anul trecut.

stefanmadalin scrie: Eu zic sa fiti cu ochii pe a doua cultura de floarea soarelui. Am vazut la un fermier din Calarasi, imediat ce a treierat graul a semanat floarea soarelui.
Nu stiu cum s-a dezvoltat pana in prezent, daca o sa se dezvolte si daca o sa fie cules la ea, dar merita cautate, pt cei ce fac pastoral.

lucky5strike scrie:Apropo de soiuri, unde am fost eu fermierul mi-a spus ca a plantat Pioneer A89 si A90.

Astea au dat un cules bun.

Le-am gasit si aici - http://public.pioneer.com/portal/site/Public/sunflower/

Mulțumim de informație!
Ultima oară modificat de Alexandru.Chisinau pe 20 Iul 2012, 00:30, modificat 1 dată în total.
Alexandru.Chisinau

Floarea Soarelui

Mesajde Alexandru.Chisinau » 20 Iul 2012, 00:12

paul scrie:
Alexandru.Chisinau scrie:Paul, mare lan ai găsit. Să fie cu Doamne ajută pentru tine și albinuțile tale.

Cam naspa situatia ... ;) Dupa o saptamana era foarte putin stropit in caturi . Continua sa infloreasca . Alaturi de mine a mai venit cineva cu 11 familii . In capatul celalalt al lanului a mai venit un pavilion cu vreo 60 de familii . Sper ca poate de acum inainte sa dea FS ceva .
Eucondruz ... sunt tot printre cavouri :lol:

Da, nu m-am așteptat. Îmi pare rău. :( Ar fi fost foarte bine noi (albinarii) să cunoaștem din timp răspunsul la întrebările de genul: unde? ce fel de plantă va fi crescută? în ce cantități? câți albinari o să vină? câte familii de albini o să fie la cules? ce timp (temperaturi, vânturi, nori, soare) se așteaptă? va fi stropită sau nu? cu ce va fi stropită? în ce zile va fi stropită? cât va dura floarea? ș.a. ;)
Alexandru.Chisinau

Stâlpii de înaltă tensiune

Mesajde Alexandru.Chisinau » 20 Iul 2012, 01:02

Doream să mă mut la un lan de fs ce se află mai aproape de casa mea dar stâlpii de înaltă tensiune m-au făcut să mă răzgândesc. Se cunoaste de mult că ei daunează grav sănătății umane. Mă gândesc că și plantele, insectile sufăr din cauza radiații emanate de acești stâlpi.

http://stirileprotv.ro/stiri/social/feriti-va-de-stalpii-de-inalta-tensiune-va-puteti-imbolnavi-de-leucemie.html

Imagine
Alexandru.Chisinau

Mesajde clucian » 22 Iul 2012, 09:36

Plantele sunt mult mai rezistente.

Problema e ca albinele sunt mult mai sensibile la campurile eletromagnetice si pot fi derutate la perioada de expunere mai mare. Probleme pot sa apara atunci si numai atunci cand albinele sunt slabite, stresate, nu au cules suficient sau deloc si in plus exista si aceste probleme de influenta radiatiile electromagnetice.

Daca nu stiati celule cancerigene care sufera mutatii genetice apar in fiecare zi la om animale si insecte, problema ca organismul sa nu fie slabit, sistemul imunitar si trebuie sa aibe un aport de antioxidanti zilnic ( fructe, legume, verdeturi, radacinoase ... ).
http://clucian.sunphoto.ro | Am cerut toate lucrurile care ma puteau face fericit, Dar mi s-a daruit viata, ca sa ma pot bucura de toate.
clucian

Mesajde eucondruz » 22 Iul 2012, 22:27

stefanmadalin scrie:Eu zic sa fiti cu ochii pe a doua cultura de floarea soarelui. Am vazut la un fermier din Calarasi,imediat ce a treierat graul a semanat floarea soarelui.
Nu stiu cum s-a dezvoltat pana in prezent ,daca o sa se dezvolte si daca o sa fie cules la ea, dar merita cautate,pt cei ce fac pastoral.

Un cules de intretinere va fi si polen suficient.
eucondruz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI