Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA ORGANIZATII APICULTORI

Discutii despre organizatii , asocieri locale , judetene , regionale , legislatie etc . Apicultori trebuie sa tina seama de faptul ca unitatea inseamna reusita si performanta.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2013, 20:10

Mai reprezintă ACA ( asociaţia crescătorilor de albine ) apicultorii şi interesele lor ?
La o sedinţă ACA Dolj de acum o lună am prezentat o scrisoare care avea ca scop aducerea la cunoştiinta opiniei publice a situaţiei in care se află apicultura :
Atenţionare!
Asociaţia Crescătorilor de Albine din România filiala Dolj vă aduce la cunoştiinţă că albina meliferă este în pericol,deci este în pericol însaşi viaţa pe Terra
-o agricultură durabilă nu poate exista fără o apicultură durabilă-


Albina stă la baza piramidelor trofice terestre.Mare parte din alimentele consumate de om sunt obţinute în urma polenizarii efectuate de albine,celelalte specii polenizatoare fiind pe cale de dispariţie datorită pesticidelor folosite pe scară largă în agricultură.Nu este suficient să achiziţionezi albine pentru a deveni apicultor ci sunt necesari cel puţin 3-5 ani de practică în stupină, împreună cu o vastă documentare teoretică.
Conform studiului U.E.: http://operaresearch.eu/files/repositor ... es2013.pdf
La pagina 11 valoarea mierii produsă în U.E. este estimată la aproximativ 140 milioane de euro(Moritz et al.,2010)în timp ce valoarea de polenizare pentru agricultura europeană a fost estimată a fi în jurul valorii de 20 miliarde de euro(Gallai et al.,2009).În concluzie mierea reprezintă aproximativ 1% din valoarea beneficiilor ce le avem în urma polenizarii albinelor.Albinele polenizeaza şi flora spontană nu numai culturile fermierilor,polenizare fără de care marea majoritate a florei spontane şi implicit a faunei din padurile Europei ar dispărea.
De peste 20 de ani albina din Europa este parazitată de acarianul varooa care din momentul apariţiei infestarii distruge orice familie de albine netratată în maxim 3 ani.Astfel albina meliferă nu poate supravieţui fără tratamentele efectuate de apicultori. Apicultorii romani folosesc 2 medicamente(Varachet şi Mavrirol)de peste 20 de ani,timp în care eficacitatea tratamentelor a scăzut constant acarianul devenind rezistent la Fluvaminat si Amitraz.
În ultimul timp a apărut o nouă boală:Nosema C a luat locul Nosemei A fapt care duce la dispariţia familiilor de albine în aproximativ 8 luni de la momentul infestarii,iar apicultorii din România nu pot interveni cu antibiotice adecvate(Fumagilină) deoarece este interzisă prezenţa în miere a antibioticelor şi ele nu se gasesc în comerţ.
Alte parazitoze au pătruns în Europa şi ameninţa apicultura din România(viespea asiatică si gândacul mic de stup etc).
Loca Americană si Loca Europeană au început din nou să apară sporadic din cauza condiţiilor climaterice care au făcut ca albinele să fie subnutrite şi să aibă un sistem imunitar scăzut,iar posibilitatea unei epizotii să crească foarte mult.
În acelaşi timp datorită folosirii pe scară largă a unor noi super pesticide(România fiind pe post de cobai din ,,grija” Ministerului Agriculturii)pe bază de neonicotinoide pierderile de famili de albine deplasate la culesurile de rapită,floarea-soarelui sau muştar au fost foarte mari în ultimii ani.
Pe de altă parte folosirea ierbicidelor a dus la disparitia din flora spontană a numeroase specii de plante fapt care a dus la subnutrirea albinelor care au avut carenţe proteice din cauza lipsei unor aminoacizi esenţiali.
Defrişările abuzive şi furturile din pădurile ţării au făcut ca baza meliferă să se diminueze drastic.
Încălzirea globală datorată poluării a facut ca în ultimii 2 ani de secetă, temperaturile să fie frecvent peste 40 de grade C(temperaturi record)fapt care a dus la disparitia florilor din natură şi a lipsit albinele de hrana lor naturală.
Diferenţele mari de temperatură dintre zi şi noapte,dintre vară şi iarnă coroborate cu defrişările au făcut ca în judeţul nostru deşertificarea să ia o amploare fără precedent şi familiile de albine să intre slăbite în iarnă,iar pierderile vor fi semnificative.
Introducerea în cultură a plantelor modificate genetic(rapita,floarea-soarelui,porumbul etc)şi interzicerea de la comercializare în U.E. a mierii ce conţine polen de la aceste plante reduce semnificativ posibilitatea de a rentabiliza apicultura.Totodata introducerea în cultură a soiurilor de floarea-soarelui autofertile care produc foarte puţin nectar sau deloc face ca pastoralul la acestă cultură să fie curată loterie.
Poluarea a atins cote fără precedent şi lucrurile par să se agraveze pe zi ce trece.
La toate acestea şi multe altele se mai adaugă şi impozitarea apiculturii în condiţiile în care albinele( introduse de Ministerul Agriculturii printre animale domestice) nu beneficiază de suvenţii pe familia de albine ca celelalte animale.
Anii profitabili în apicultură sunt rari:1 la 4 ani şi în România nu există apicultori care să fi facut avere din această nobilă profesie,cu atât mai mult cu cât cheltuielile cu întreţinerea familiilor de albine au crescut constant.Nu toate familiile de albine sunt productive,un roi devine familie de producţie de abia în al 2-lea an şi asta dacă este ajutat de apicultor şi nu moare între timp fie pe timpul iernii fie din cauza furtişagului sau alte cauze.
Modificarea legii apiculturii şi introducerea de amenzi nejustificate va duce la descurajarea tinerilor care ar dori să profeseze în apicultură.Introducerea crotalierii stupilor nu ţine cont de procesul tehnologic apicol şi nu face altceva decât că împovărează apicultorul profesionist sau amator şi îl face să fie în permanenţa vulnerabil la amenzi.
PNA-ul a sprijinit decât într-o mică parte apicultura,majoritatea banilor intrând în buzunarul comercianţilor şi nu al apicultorilor.
Pe de alta parte,faptul că autoritaţile nu ia măsuri cu privire la faptul că mierea din supermarket-uri este în proporţie de 90% falsificată face ca încrederea consumatorilor în acest produs foarte benefic sănătăţii omului să scadă,iar apicultorii să fie nevoiţi sa vândă mierea la procesatori la preţuri cu peste 50% mai mici decât preţurile practicate în U.E.
Preconizăm ca începând de anul acesta în 2-4 ani numarul familiilor de albine din ţara noastră va scădea cu peste 50% din numărul familiilor existente şi România va deveni în cel mai scurt timp din ţară exportatoare de miere şi produse agricole în ţară importatoare şi sărăcia şi foametea va pune stăpânire pe ţară.
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2013, 20:28

Credeţi că s-a făcut ceva ?
Cum să aibă iniţiativă nişte salariaţi dacă nu sunt recompensaţi pentru munca depusă ? De ce să se lege la cap ca să organizeze un târg apicol în capitala Olteniei sau să trimită o scrisoare dacă ei nu ciştigă nimic ?
Comform statutului ACA mai sunt alegerile democratice sau conducerea este de tip feudal ( drept de viaţa sau moarte asupra cotizantului ) ? :roll:
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2013, 20:43

Care credeţi că este scopul celor ce gestionează averea apicultorilor şi se auto-intitulează reprezentanţii apiculturii Române ( fară să fie apicultori ) ? :cry:
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2013, 20:50

Imi permit sa postez STATUL ACA preluat de la ACA- DOLJ ( nu am corectat nimic - diacritice ) .Satutul este scanat dupa original.



STATUTUL ASOCIATIEI CRESCATORILOR DE ALBINE DIN ROMANIA

CAPITOLUL I CARACTERUL, SCOPUL, STRUCTURA ORGANIZATORICA I OBIECTIVELE ASOCIATIEI Art. 1 - Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania cu sediul in Bucure~ti, bdul. Ficusului, nr. 42, sector I, este persoana juridica recunoscuta rin sentin a civila nr. 5898 din 21 iunie 1958 ronun ata de Tribunalul Po ular al Raion Tudor Vladimirescu Bucure ti.
Art. 2 - Asociatia este 0 organizatie profesionala, autonoma, constituita pe 0 durata nedeterminata pe baza liberului consimtamant, tara scop lucrativ, neguvernamentala ~i apolitica a apicultorilor. Asociatia are patrimoniu propriu, distinct ~i indivizibil, personalitate juridica de drept privat ~i i i desta oara activitatea otrivit re lementarilor Ie ale in vi oare recum i a rezentului Statu!.
Art. 3 - Asociatia are ca scop asigurarea cadrului organizatoric ~i a conditiilor care sa faciliteze dezvoltarea unei apiculturi profesioniste sau de amatori, ca 0 activitate utiHi societatii.
Asociatia reprezinta ~i sustine interesele membrilor sai la nivelul organelor Ie Art. 4 - Structura organizatorica a Asociatiei este urmatoarea:
- filiale judetene ~i a Municipiului Bucure~ti;
- cercuri apicole in compunerea filialelor;
- compartimente de administratie, control ~i executie la nivelul central al ACA din Romania;
- unitati economice centrale ~i judetene organizate, potrivit legii, in societati comerciale.
Art. 5 - Asociatia are urmatoarele obiective:
a) asigura prin ~tructura sa ~i prin activitatea pe care 0 desta~oara, cadrul ~i conditiile pentru indeplinirea scopului previizut in statut ~i pentru' realizarea aspiratiilor membrilor sai in practicarea apiculturii:
b) propune spre promovare in vederea legiferarii prin organe ale administratiei de stat, proiecte de acte normative ~i reglementiiri in legatura cu apicultura ~i in interesul apicultorilor in care scop colaboreaza cu ministere de profil, organe centrale ~i judetene, institutii publice, regii autonome, societai comerciale ~i ageni economici;
c) organizeaza ~i faciliteaza valorificarea de catre membrii sai a produselor apicole;
d) actioneaza pentru ridicarea nivelului cuno~tintelor profesionale ale membrilor sai, prin organizarea de cursuri, demonstrapi practice, schimburi de experienta, expozitii, muzee apicole, simpozioane ~i conferinte. Sprijina apicultorii membri ai Asociatiei pentru a participa la astfel de manifestari interne si internationale, editeaza ~i desface carti, reviste ~i alte materiale de documentare tehnica ~i propaganda apicola;
3

/

.



e) aqioneaza pem1anent in vederea obtinerii unor facilitati pentru practicarea apiculturii, solicitand pentru aceasta sprijinul organelor centrale locale ale administratiei de stat ~i a altor unitati cu atributii in acest domeniu;
f) participa la organizarea stuparitului pastoral, in scopul valorificarii superioare a resurselor melifere ~i polenizarii culturilor agricole cu Itorul albinelor ~i colaboreaza cu ministerele ~i organele locale ale administra!iei de stat pentru a asigura buna activitate a Comisiei centrale ~i a misiilor judetene de baza melifera ~i stuparit pastoral;
g) elaboreaza reglementari, pe baza carora in fiecare judet sa fie constituite comisii mixte voluntare, formate din cadre sanitar veterinare ~i icultori pentru depistarea bolilor contagioase ale albinelor.
Intervine la organele in drept pentru prevenirea intoxicatiilor la albine, imbunata!irea legislatiei de profit ~i initiaza actiuni pentru diminuarea :ctelor dauniitoare ale chimizarii asupra albinelor ~i mediului inconjurator;
h) organizeaza, pentru membrii saL actiuni de asistenta tehnica ~i diverse prestari de servicii de profit;
i) ia initiative ~i participa la colaborarea internationala in domeniul apiculturii, in care scop dezvolta relatii cu asociatii ~i organizatii apicole 1 alte tari, precum ~i cu Federatia Intemationala a Asociatiilor de Apicultura - APIMONDIA;
j) sprijina ~i coordoneaza prin filialele judetene activitatea apicultorilor, cuprin~i in programul de atestare ~i certificare a mierii biologice ~i a lorlalte Droduse ale stupului.

CAPITOLUL II MEMBRII ASOCIA TIEl Art. 6 - Poate deveni membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania:
- orice cetatean roman care a implinit varsta de 18 ani;
- asocia!ii, cu profil apicol, persoane juridice constituite conform legii.
care activeaza in apicultura ~i consimte sa respecte prevederile statutului acesteia Membrii Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania i~i desfii~oara activitatea confonn prevederilor statutare, in cadrul filialelor judetene : acesteia.
Calitatea de membru se dobande~te pe baza unei cereri scrise, adresata cercului apicol sau la filiala (dupa caz) din raza de domiciliu ~i plata ;ei de inscriere. Calitatea de membru se mentine prin plata anuala a cotizatiei confirmata in cametul de membru.
Art. 7 - Se poate acorda calitatea de membru de onoare al Asocia!iei unor persoane din tara ~i strainatate, care s-au distins printr-o activitate Dsebita in apicultura ~i in sprijinu] dezvoltarii acestui sector de activitate.
Art. 8 - Membrii Asociatiei au cu priori tate urmatoarele drepturi:
a) sa beneficieze de toate reglementarile ~i avantajele pe care Asocia!ia Ie ob!ine privind sus!inerea intereselor membrilor sai, conform :vederilor prezentului statut, ~i anume:
- aprovizionarea prin unita!ile Asociatiei cu material biologic, unelte, utilaje, biostimulatori, faguri artificiali, medicamente de uz apicol ~i alte Iteriale necesare practicarii apiculturii profesioniste sau de amatori;
- valorificarea produselor apicole realizate in stupinele proprii prin unitatile Asociatiei;
- sprijin in obtinerea de repartitii pentru vetre de stupina pennanente in vederea amplasarii stupilor ~j a vetrelor de stupina temporare in zone Ie resurse melifere pentru valorificarea culesurilor de nectar ~i polen;
- primirea, in mod gratuit, de asistenta tehnica ~i consultanta juridica de specialitate;
4

/



- sprijin pentru asistenta sanitar-veterinara in vederea eliberarii certificatelor de sanatate necesare transportului stupilor la polenizarea culturilor agricole entomofile, practicarea stuparitului pastoral sau pentru combaterea epizootiilor la albine;
- sprijin pentru obtinerea de credite in vederea infiintarii, dezvoltarii ~i dotarii stupinelor proprii cu material biologic, stupi ~i unelte, precum ~i cu mijloace de transport.
b) ridicarea nivelului cuno~tintelor profesionale prin participarea la actiuni de invatamant, cursuri, schimburi de experienta, conferinte ~i alte manifestari tehnico-~tiintifice organizate de asociatie precum ~i colaborarea cu publicatiile editate de catre aceasta.
c) sa participe la adunari ~j sa-~i exprime punctul de vedere in problemele legate de activitatea Asociatiei, sa aleaga ~i sa fie ale~i in organele de conducere ale acesteia, daca au implinit varsta de 21 ani.
d) sa sDrijine apicultorii, prin serviciul tehnic al Asociatiei, in vederea elaborarii unor studii de fezabilitate, necesare obtinerii creditelor nerambursabile.
Art. 9 - Membrii Asociatiei au urmatoarele indatoriri:
a) sa cunoasca ~i sa respecte prevederile statutului ~i sa duca la indeplinire hotararile organelor de conducere ale Asociatiei;
b) sa respecte prevederile legale privind apicuItura;
c) sa protejeze resursele melifere ~i sa participe la valorificarea rationala a acestora;
d) sa actioneze pentru prevenirea ~i combaterea bolilor ~i daunatorilor la albine;
e) sa plateasca cu regularitate cotizatia anualii de membru al Asociatiei;
f) sa popularizeze scopul, caracterul ~i preocuparile Asociatiei pentru atragerea de noi membri in practicarea stuparitului ~i sa participe la actiunile initiate de organizatie pentru dezvoItarea apiculturii.
g) sii vegheze asupra protectiei mediului inconiurator. sa contribuie la dezvoltarea bazei melifere.
Art. 10 - Calitatea de membru inceteaza prin:
a) retragerea pe baza de cerere scrisa;
b) excIuderea in cazul unei abateri de la prevederile statutului hotaratii de organul competent;
c) deces;
d) neDlata cotizatiei statutare pe 0 perioada de un an.
CAPITOLUL III ORGANELE DE CONDUCERE ALE ASOCIATIEI Art. 11 - Organele de conducere ale Asociatiei sunt:
- Congresul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania;
- Consiliul National al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania;
- Comitetul Director al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.
Art. 12 - Congresul este forul suprem al ACA din Romania ~i se compune din:
- pre~edintele ACA din Romania ~i membrii Comitetului Director;
- pre~edintii filialelor judetene ~i pre~edintele Filialei Municipiului Bucllre~ti;
- directorii unitatilor economice centrale ~i judetene la care ACA din Romania este actionara sau asociata;
- delegati ai filialelor judetene ~i a Filialei Municipiului Bucure~ti ale~i in adunarile generale ale acestora, respectiv un delegat la fiecare 200 membri apicultori.

5

/



Congresul ACA din Romania se convoaca din 4 in 4 ani de catre Consiliul National, inainte cu cel pupn 3 saptamani ~i cu aceasta ocazie se comunica locatia, data, ora inceperii ~i ordinea de zi a Congresului Asociatiei.
Congresu] Asociatiei se mai poate convoca in sesiune extraordinara ori de cate ori este necesar de catre Consi]iul National a] ACA din Romania.
Congresul Asociatiei se considera statutar cand sunt prezenp cel putin 2/3 din membrii saL Hotararile Congresului ACA din Romania se iau cu votul maioritatii simole a membri]or orezenti.
Art. 13 - Atributiile Congresului sunt:
a) adopta prin vot deschis modificari la statutul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania;
b) alege pre~edintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania prin vot secret cu majoritate simpla pentru 0 perioada de 4 ani, cel mult doua legislaturi.
in conditiile in care nici unul din candidatii la functia de pre~edinte al Asociatiei nu obtine majoritatea simpla , se organizeaza turn I doi al alegerilor la care vor participa primii doi cJasati al primului tur ~i se decJara ales candidatul cu cel mai mare numar de voturi.
Candidatii la functia de pre~edinte i~i vor depune eandidatura eu 60 de zile inainte de a avea loc lucrarile Congresului. la Comitetul Director al A.C.A. din Romania, ace~tia trebuind sa fie membri ai Asociatiei, cu 0 vechime de minim JO ani, cu 0 varsta maxima de 65 ani ~i cu activitate recunoscuta in domeniu.
Cererea de eandidatura va fi insotita de:
- curriculum vitae;
- lista luerarilor publicate ~i a realizarilor practice in domeniul apiculturii;
- proiectu] p]anului managerial pe care intentioneaza sa-] puna in ap]icare ca pre~edinte al ACA din Romani;
c) dezbate darea de seama a Consiliului Nationa] a ACA din Romania pentru perioada dintre congrese ~i stabile~te miisurile ce se impun;
d) alege ~i revoca dupa caz prin vot deschis membrii Consiliului National ai Asoeiapei;
e) nume~te sau revoea dupa caz prin vot deschis membrii Comitetului Director;
t) alege ~i revoca dupa caz prin vot deschis comisia de cenzori formata din 5 membri dintre care cel putin unul este contabil autorizat;
g) alege ~i revoca dupa caz prin vot deschis comisia de etica ~i disciplina fonnata din 5 membri;
h) acorda titlul de pre~edinte de onoare al Asociatiei, persoanei care a indeplinit funcpa de pre~edinte ~i care a dovedit cali tap deosebite in organizarea ~i conducerea activitatii Asociatiei. Pre~edintii de onoare ai ACA din Romania pot participa rara drept de vot la lucriirile organelor de conducere ale Asociatiei, precum ~i alte manifestari cu caracter apicol interne ~i internationale;
i) acorda titlul de membru de onoare al Asociatiei ~i diploma de excelenta, unor personalitati cu cetatenie romana sau straina care s-au distins in mod deosebit in domeniul apiculturii;
.. stabilirea strate iei i a obiective]or enerale ale Asocia iei Art. 14 - Consiliu] National al Asociatiei este organu] de conducere colectiva - in interva]u] dintre Congrese - care indepline~te functiile adunarii genera Ie prevazute de lege, se intrune~te anual sau ori de cate ori este necesar, functioneaza ca organ deliberativ, ia hotarari cu votul maioritatii simple a membrilor sai ~i se convoaca la initiativa Comitetului Director sau la cererea a mai mult de jumatate din membrii acestuia.
Art. 15 - Consiliul National al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania este fonnat din:
- nresedintele ACA din Romania si membrii Comitetului Director;

6



- pre~edintii filialelor judetene ~i pre~edintele filialei Municipiului Bucure~ti;
- directorii unitiitilor economice centrale ~i judetene la care ACA din Romania este actionarii sau asociatii;
- delegati ai tilialelor judetene ~i ai Municipiului Bucure~ti ale~i in aduniirile generale ale acestora cate un delegat la fiecare 400 membrii apicultori.
Art. 16 - Consiliul National al Asociatiei are urmiitoarele atributii:
a) aprobii proiectul planului organizatoric, tehnico-economic, de investitii ~i bugetul de venituri ~i cheltuieli pentru anul in curs al Asociatiei, elaborat de ciitre Comitetul Director;
b) aprobii ~i prezintii in plenul Congresului Asociatiei darea de seamii asupra activitiitii depuse intre congrese ~i a miisurilor ce se impun a fi

luate;

c ) aprobii regulamentul de functionare a Comitetului Director al Asociatiei. precum ~i cel al Consiliilor Directoare ale filialelor judetene ~i a Filialei Municipiului Bucure~ti;
d ) hotiirii~te infiintarea sau desfiintarea dupii caz a filialelor judetene;
e) modifica actele constitutive ~i statute Ie tilialelor judetene;
f) valideazii sau revocii dupii caz pre~edintii Filialelor judetene ~i a Filialei Municipiului Bucure~ti ale~i in aduniirile generale ale tilialelor;
g) ratificii hotiiriirile Comitetului Director luate in intervalul dintre ~edintele Consiliului National;
h) aprobii raportul anual al comisiei de cenzori ~i dii desciircarea de gestiune;
i) stabile~te norma de reprezentare la Congresul Asociatiei pentru fiecare filiala judeteana, in functie de numiirul de membri cotizanti ai acesteia;
" aprobii casarea mijloacelor fixe de natura bunurilor imobile precum ~i modul de valorificare al acestora.
Art. 17 - Pentru conducerea operativii a activitiitii Asociatiei la propunerea pre~edintelui, Congresul Asociatiei nume~te Comitetul Director format din 15 membri. La alegerea Comitetului Director se va tine seama cii Pre~edintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania este membru de drept indeplinind ~i functia de pre~edinte al acestui organism. Din Comitetul director pot face parte ~i persoane din afara Asociatiei, in limita de cel mult 0 piitrime din componenta sa.
Comitetul Director este format din: pre~edintele Asociatiei, 4 vicepre~edinti ~i 10 membri. Comitetul Director se intrune~te trimestrial sau ori de cate ori este nevoie.
La ~edintele Comitetului Director participii cu drept de vot consultativ conduciitorii compartimentelor de resort din aparatul central al Asociatiei, precum ~i conduciitorii unitiitilor economice centrale.
Comitetul Director delibereazii, in mod valabil, in prezenta a 2/3 din numiirul membrilor siii ~i adoptii hotiirari cu 0 jumiitate plus unu din voturi.
Pentru conducerea curentii a Asociatiei, la propunerea pre~edintelui, Comitetul Director alege un Birou 0 Art. 18 - Comitetul Director are urmiitoarele atributii:
a ) valideazii prin vot, la propunerea pre~edintelui, vicepre~edintii acestui organism;
b) elaboreazii anual proiectul planului organizatoric, tehnico-economic, de investitii ~i bugetul de venituri ~i cheltuieli pentru intreaga activitate a Asociatiei ~i urmiire~te realizarea acestora;
c) Drezintii Consiliului National diiri de seama aSUDra activitiitii deDuse si a miisurilor ce se imDun a fi luate'

7

I

,..l



d) nume~te imputernicitii Asociatiei in aduniirile genera Ie ale actionarilor. respectiv in aduniirile generale ale asociatilor, in cadrul societiitilor comerciale la care Asociatia este actionarii, respectiv asociatii;
e) deleagii reprezentantii Asociatiei in consiliile de administratie respectiv in comitetele directoare de la societiitile comerciale pe actiuni in care Asociatia este actionarii;
f) stabile~te prin bugetul de venituri ~i cheltuieli destinatia dividendelor obtinute de Asociatie din activitatea societiitilor comerciale constituite;
g) elaboreazii regulamentul de functionare al Comitetului Director al Asociatiei. precum ~i al consiliilor directoare a tilialelor ~i al Filialei Municipiului Bucure~ti;
h) acordii asistentii tehnicii prin compartimentele de specialitate membrilor Asociatiei, de asemeni acordii asistentii juridicii filialelor judetene ~i Filialei Municipiului Bucure~ti, precum ~i societiitilor comerciale din sistemul Asociatiei Cresciitorilor de Albine din Romania, la care aceasta este actionarii sau asociatii;
i) aprobii infiintarea ~i participarea Asociatiei la constituirea de societiiti comerciale in calitate de actionarii sau asociatii;
j ) avizeaza propunerile de angajare a personalului numit in functii de conducere administratie, control ~i executie din cadrul Asociatiei. a directorilor si a contabilului sef din cadrul unitatilor la care Asociatia este asociat sau actionar majoritar, k) revocii individual personalul numit in functii de conducere, administratie. control ~i executie din cadrul Asociatiei cand acestea prin culpa lor prejudiciazii interesele Asociatiei Cresciitorilor de Albine din Romania;
I) aprobii statele de functiuni ~i indemnizatiile pentru personalul salariat al Asociatiei , al tilialelor judetene ~i a Filialei Municipiului Bucure~ti, constituirea, repartizarea ~i folosirea fondului de salarii ~i premiere precum ~i promovarea personalului salariat cu functii de conducere din structura Asociatiei;
m ) asigurii inlocuirea persoanelor angajate in functii de conducere, administratie, control ~i executie care conform legislatiei muncii in vigoare au implinit varsta de pensionare;
n) aprobii acordarea de indemnizatii, alte fornle de stimulare ~i ajutoare, membrilor Asociatiei ~i a activului voluntar;
0) aprobii casarea mijloacelor fixe de natura bunurilor mobile cu 0 valoare de panii la 10.000 lei. precum ~i modul de valorificare al acestora;
p) aprobii subventii pentru activitatea tilialelor judetene ~i a Filialei Municipiului Bucure~ti in caz de nevoie;
r) sprijinii activitatea tilialelor judetene ~i a Filialei Municipiului Bucure~ti acordii, la propunerea acestora, distinctii, diplome, insigne ~i premii apicultorilor care s-au evidentiat in activitate;
s) indrumii activitatea redactiei revistei "Romania Apicola";
~) asigurii relatiile cu asociatiile ~i organizatiile apicole din alte tiiri. precum ~i cu Federatia Internationala a Asociatiilor de Apicultura APIMONDIA.
t) ia masurile cele mai adecvate de promovare a produselor apicole catre populatie militand pentru cre~terea consumului lor;
t) incheie acte juridice in numele ~i pe seama Asociatiei;
u) hotiira~te schimbarea sediului Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania;
v inde line te orice atributii stabilite de Consiliul National.
Art. 19 - Pre~edintele Asociatiei reprezinta organizatia in relatiile cu diferite institutii, precum ~i cu alte persoane juridice ~i fizice din tara ~i strainatate.
Ane:aiarea din Dunct de vedere Datrimonial a Asociatiei se face de catre

8

/



Art. 20 - Angajarea de cheltuieli ale Asociatiei se face de catre pre~edinte sau in lipsa acestuia de catre 0 persoana imputemicita, in scris, de catre acesta. cu avizul Compartimentului financiar-contabil al ACA din Romania.
Art. 21 - Comisia de cenzori compusa din cinci membri, alege din randul acestora un pre~edinte. Comisia veri fica anual sau ori de cate on este nevoie, activitatea economic a, financiara ~i gestionara a Asociatiei ~i informeazii organele de conducere despre cele constatate, racand recomandari asupra masurilor ce trebuiesc luate.
Membrii Consiliului Director ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania nu pot fi cenzori.
CAP I T 0 L U L IV FILIALELE JUDETENE ALE ASOCIA TIEl SI A MUNICIPIULUI BUCURESTI Art. 22 - Filiala judeteana este organizatia teritoriala constituita de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania, conform art. 13 din O.G.
nr. 26/2000, prin care aceasta i~i desra~oara activitatea la nivelul judetului. Filiala este 0 organizatie profesionala . rara scop lucrativ, constituita pe 0 perioada nedeterminata, cu patrimoniu propriu care reprezinta interesele membrilor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.
Filiala are ca scop asigurarea cadrului organizatoric. in plan judetean, care sa conduca la crearea ~i dezvoltarea unei apiculturi profesioniste sau de amatori, ca 0 activitate utila societatii.
Art. 23 - Poate deveni membru al filialei orice cetatean roman sau rezident care a implinit varsta de 18 ani, activeaza in apicultura consimte sa respecte prevederile statutului.
Calitatea de membru se dobande~te pe baza unei cereri scrise adresate tilialei judetene din raza de domiciliu ~i ca urmare a platii taxei de inscriere. Calitatea de membru se mentine prin plata anuala a cotizatiei confirmata in cametul de membru.
Art. 24 - Membrii filialei judetene ~i a Filialei Municipiului Bucure~ti au cu priori tate urmatoarele drepturi:
a) sa beneficieze de toate reglementarile ~i avantajele pe care Asociatia Ie obtine privind sustinerea intereselor membrilor sai ~i anume:
- aprovizionarea. prin societatea comerciala constituita de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania la nivelul judetului. cu material biologic, unelte. utilaje. biostimulatori, faguri artificiali, medicamente de uz apicol ~i alte materiale necesare practiciirii apiculturii;
- valorificarea, prin societatea comerciala constituita de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania la nivelul judetului a produselor apicole realizate in stupinele proprii;
- sprijin in obtinerea de repartitii pentru vetre de stupina permanente in vederea amplasarii stupilor ~i a vetrelor de stupina temporare in zonele cu resurse melifere pentru valorificarea culesurilor de nectar ~i polen;
- primirea, in mod gratuit. de asistenta tehnica de specialitate;
- sprijin pentru asistentii sanitar veterinara in vederea eliberiirii certificatelor necesare transportului stupilor la polenizarea culturilor agricole entomofile. practicarea stuparitului pastoral sau pentru combaterea epizootiilor la albine;
- sprijin pentru obtinerea de credite in vederea infiintarii, dezvoltarii ~i dotarii stupinelor proprii cu material biologic, stupi ~i unelte ~i mijloace de transport;
- sprijinirea apicultorilor inscri~i in programul de atestare ~i certificare a mierii bio ~i celorlalte sub prod use ale stupului.
b) sa beneficieze de ridicarea nivelului cuno~tintelor profesionale prin participarea la actiuni de invatamant. cursuri, schimburi de experienta, conferinte ~i alte manifestiiri tehnico ~tiintifice organizate de Asociatie precum ~i colaborarea cu publicatiile editate de catre aceasta.
c) sa participe la adunari ~i sa-~i exprime punctul de vedere in problemele legate de activitatea filialei; sa aleaga ~i sa fie ale~i in organele de conducere ale acesteia, daca au implinit varsta de 21 ani

9

/

<'



Art. 25 - Membrii filialei judetene ~i ai Filialei Municipiului Bucure~ti au urmatoarele indatoriri:
a) sa cunoasca ~i sa respecte prevederile statutului ~i sa duca la indeplinire hotararile organelor de conducere ale filialei;
b) sa respecte prevederile legale privind apicultura;
c) sa protejeze resursele meifere ~i sa participe la valorificarea rationala a acestora;
d) sa actioneze pentru prevenirea ~i combaterea bolilor ~i daunatorilor la albine;
e) sa plateasca cu regularitate cotizatia anuala de membru;
f) sa popularizeze scopul, caracterul ~i preocuparile filialei pentru atragerea de noi membri in practicarea stuparitului ~i sa participe la actiunile initiate de organizatie pentru dezvoltarea apiculturii.
Membrii filialei care se abat de la prevederile prezentului statut se sanctioneaza cu: avertizment, vot de blam sau exc1udere pe baza propunerii cercului apicol sau filialei de care apartin. Aplicarea sanctiunilor cu exceptia excluderii este de comoetenta Consiliului director al filialei.
Art. 26 - Calitatea de membru inceteaza prin:
a) retragerea pe baza de cerere scrisa;
b) exc1uderea in cazul unei abateri de la prevederile statutului hotAratii de organul competent;
c) deces;
d) neplata cotizatiei statutare pe 0 perioada de un an.
Art. 27 - Organele teritoriale de conducere ale filialei Asociatiei sunt:
- Adunarea generalii a filialei judetene ~i a Municipiului Bucure~ti;
- Consiliul director al filialei judetene ~i al Municipiului Bucure~ti;
- Comisia de cenzori a filialei ~i a Municipiului Bucure~ti.
Art. 28 - Adunarea Generalii a filialei judetene se constituie din membrii cotizanti sau, dupii caz, reprezentantiii acestora, potrivit normei de reprezentare stabilite de catre Consiliul director al filialei ~i se convoaca de catre acesta anual sau ori de cate ori este nevoie precum ~i la solicitarea a 2/3 din numarul membrilor cotizanti.
Adunarea generala a filialei judetene este statutar constituita ciind sunt prezenti cel putin 50%+ I din numarul membrilor cotizanti sau delegatii acestora.
Hotiirarile se iau cu votul majoritatii simple de cincizeci plus unu la sutA a membrilor prezenti.
Art. 29 - Atributiile Aduniirii Generale a filialei judetene sunt:
a) alege pe termen de 4 ani pre~edintele filialei ~i confirma membrii Consiliului director propu~i de pre~edinte. Pre~edintele filialei trebuie sa fie membru in Asociatie cu 0 vechime de 10 ani ~i 0 activitate recunoscutii in domeniu. Din Consiliul director al filialei face parte in calitate de vicepre~edinte ~i directorul societiitii comerciale constituitii de ciitre Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania la nivelul judetului, in masura in care nu ocupa altii functie eligibila superioara la nivelul filialei.
Vicepre~edintele filialei se va ocupa de activitatea de evidenta ~i secretariat a filialei ~i indepline~te sarcinile pe linie asociativa trasate de pre~edinte ~i consiliul director al filialei.
b) dezbate darile de seama ale Consiliilor directoare ale filialelor judetene ~i a Filialei Municipiului Bucure~ti ~i a comisiei de cenzori, adoptii masurile ce se impun ~i de desciircare de gestiune;

10

J



c) dezbate ~i aproba planul tehnico-organizatoric, planul de propaganda apicola ~i bugetul de venituri ~i cheltuieli intocmit de ale Consilii lor directoare ale filialelor judetene ~i a Filialei Municipiului Bucure~ti;
d) alege ~i aproba prin vot deschis delegatii filialei judetene ~i a Filia]ei Municipiului Bucure~ti la Congresu] Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania ~i dintre ace~tia pe cei de ]a Consiliul Nationa] a] Asociatiei;
e) acorda titlul de pre~edinte de onoare al filialei judetene sau a Filialei Municipiului Bucure~ti personalitatilor din domeniul apiculturii care au fost pre~edinti de filiala ~i s-au remarcat prin activitate deosebita in conducerea filialei judetene sau a Filialei Municipiului Bucure~ti;
t) a]ege membrii comisiei de cenzori;
g) stabile$te anual nivelul taxei de inscriere ~i al cotizatiei de membru.
Art. 30 - Consiliul director al filialei judetene ~i a Filialei Municipiului Bucure~ti este organul de conducere operativa a activitatii filialei intre adunarile generale ~i se intrune~te trimestrial sau ori de cate ori este necesar ~i este convocat de pre~edintele filialei.
Consiliul director al filia]ei judetene este format din 5-13 membri, respectiv pre~edintele, vicepre~edintele ~i 3-11 membri ale~i de Adunarea generala a tilialei.
Art. 31 - Consiliul director al filialei judetene are urmatoarele atributii:
a) aduce la indeplinire hotararile Consiliului Nationa] ale Asociatiei precum ~i ale Adunarii generale a filialei judetene;
b) propune delegatii filia]ei la Congresul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania;
c) stabile~te norma de reprezentare pentru Adunarea generala a filialei, in raport cu numarul membrilor cotizanti;
d) prezinta la Adunarea general a dari de seama asupra activitatii desra~urate ~i masurile ce se impun a fi luate pentru imbunatatirea muncii in acest domeniu;
e) actioneaza impreuna cu primariile, organele agricole, silvice ~i cooperatiste, cu alte institutii ~i organizatii in vederea valorificiirii rationale a surselor melifere, extinderea stuparitului pastoral, polenizarea culturilor agricole entomofile, repartizarea vetrelor de stupina, precum ~i prevenirea intoxicatiilor in urma tratamentelor tito-sanitare aplicate culturilor agricole ~i in fondul forestier;
t) acorda in limita fondurilor aprobate prin bugetul de venituri ~i cheltuieli recompense in obiecte ~i bani, membrilor filialei care s-au evidentiat in activitatea apico]a;
g) asigura infiintarea ~i functionarea de cercuri apicole in judet ~i indruma apicultorii in vederea practicarii unui stupiirit rational ~i eticient, organizeaza consratuiri ~i schimburi de experienta in domeniul apiculturii din judet;
. h) elaboreaza planul tehnico-organizatoric, planul de propaganda apicola ~i bugetul de venituri ~i cheltuieli ale filialei; .
~ I i) organizeaza sub indrumarea organelor sanitar-veterinare, echipe pentru aplicarea de tratamente de prevenire ~i combatere a bolilor ~i daunatorilor la albine, impreuna cu detinatorii familiilor de albine;
j) organizeaza expozitii, concursuri, serbari ~i participa la alte manifestari culturale in scopul popularizarii apiculturii ~i obtinerii de venituri pe aceasta cale.
k) aplica sanctiuni membrilor filia]ei care se abat de la nonnele statutare.
Art. 32 - Comisia de cenzori a tilialei, compusa din 3 membri, alege dintre ace~tia un pre~edinte contabil autorizat. Comisia verifica cel putin o data pe an sau ori de cate ori este nevoie, modul de constituire a veniturilor pre cum ~i felul cum se utilizeaza mijloacele tinanciare ~i materiale ale tilialei, informand organele de conducere ale tilialei asupra rezultatelor verificarii ~i propune masuri in consecinta.
Membrii Consiliului director al tilialei nu pot fi cenzori.

II

-.. .

/



Art. 33 - Pre~edintele ~i vicepre~edintele reprezinta tiliala in relatiile cu institu!ii publice pre cum ~i cu alte persoane juridice ~i fizice din tara ~i strainatate.
Locurile devenite vacante in organele de conducere ale filialei se completeazii prin cooptarea de noi membri de catre Consiliul director al filialei ~i se supun aprobarii Aduniirii Generale a acesteia.
Pot detine functii de conducere in structura filialei numai membrii organizatiei de!inatori de familii de albine.
Nu pot ocupa functii eligibile in stmcturile de conducere ale tilialei persoane care desTa~oara activitati neloiale ~i concurentiale, au adus prejudicii Asociatiei, au avut condamnari privative de libertate indiferent de natura faptei savar~ite. Nu pot ocupa functii eligibile in stmcturile filialelor iudetene ale Asociatiei persoane care detin functii de conducere, sunt membrii fondatori la alte asociatii sau organizatii concurente.
Art. 34 - Angajarea de cheltuieli din bugetul filialei se face cu aprobarea pre~edintelui sau in lipsa acestuia de catre 0 persoana delegata in acest sens. in scris, de catre presedintele filialei.
Art. 3S - Evidenta financiar-contabi13 a tilialei judetene este asigurata separat de catre societatea comerciala constituita de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania in cadml iudetului.
Art. 36 - Cercul apicol se constituie cu un numar de cel putin 3 membri, pe raza teritoriala a unei comune sau gmp de comune, ora~e, municipiu sau sector al Municipiului Bucure~ti ~i i~i desTa~oara activitatea Tara gestiune. Dupa caz, constituirea in asemenea cercuri este facultativa.
Conducerea cercului apicol se alege 0 data la 4 ani.
Art. 37 - Organul de conducere al cercului apicol este Adunarea Generalii care i~i poate alege - dupa caz - un Birou operativ.
Art. 38 - Atributiile Adunarii Generale ~i ale Biroului operativ al cercului apicol sunt acelea~i cu cele prevazute pentru Adunarea Generala ~i Consiliului director al tilialei.
CAPfTOLUL V FONDURILE Sf VENITURILE ASOCIA TIEl Art. 39 - Veniturile Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania se realizeaza prin:
a) dobanzi asupra sumelor plasate;
b) dividende;
c) dohiinzi bancare;
d) donatii sponsorizari ~i legate;
e) expozitii, concursuri, festivaluri, serbari ~i alte manifestari culturale;
o alte resurse.
Art. 40 - Veniturile tilialelor judetene ~i a Filialei Municipiului Bucure~ti se realizeaza prin:
a) taxa de inscriere ~i cotizatiile membrilor asociatiei;
b) expozitii, serbari ~i alte manifestari culturale;
c) donatii, legate;
d) subventii de la Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania.
e) sponsorizari;
o alte resurse

12

J



1 I

Utilizarea mijloacelor bane~ti se stabile~te anual, prin bugetul de venituri ~i cheItuieli intocmit de Consiliul director al filialei judetene.
Art. 41 - Filiala detine un patrimoniu distinct de cel al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, aIcatuit din bunuri mobile transmise In proprietate de Asociatie precum si din mijloace banesti conform reglementarilor In vigoare.
Bunurile de natura mijloacelor fixe mobile ~i imobile obtinute prin donatii sau aIte forme de transmitere ale bunurilor de catre filialii intra de drept in patrimoniul acesteia.
In afara bunurilor proprietatea filialei, Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania poate transmite In folosinta ~i administrarea filialei ~i aIte bunuri, pe bazii de protocol.
Pentru bunurile proprietatea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, aflate In folosinta ~i administrarea filialei, aceasta poate Incheia in nume propriu acte juridice privind buna lor gospodarire numai cu aprobarea Comitetului Director al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania pentru fiecare situatie in parte.
Utilizarea mijloacelor bane~ti se stabile~te anual prin bugetul de venituri ~i cheltuieli Intocmit de Consiliul director al filialei, cu aprobarea presedintelui sau vicepresedintelui acesteia.
CAPITOLUL VI DISPOZITII FINALE Art. 42 - Locurile devenite vacante In Consiliul National ~i Comitetul director al Asociatiei Cresciitorilor de Albine din Romania se comDleteaza prin cooptare de noi membri dupa care se supun ratificarii organelor de conducere superioare.
Art. 43 - Pot detine functii de conducere eligibile in structurile Asociatiei Cresciitorilor de Albine din Romania numai membrii organizatiei detinatori de familii de albine.
Art. 44 - Membrii Asociatiei care se abat de la prevederile prezentului statut se sanctioneaza cu avertisment, vot de blam sau excIudere, pe baza propunerii cercului apicol sau filialei de care apartin.
Sanctiunea se aplica de Comitetul filialei, cu exceptia excIuderii, care este de competenta Comitetului Executiv al A.C.A.
Sanctiunea de excludere a membrilor Asociatiei se aplica de ciitre Comitetul Director al ACA din Romania, la propunerea Consiliului director al filialei judetene sau a Filialei Municipiului Bucure~ti.
Impotriva hotararii de excIudere, cel in cauza se poate adresa Consiliului National.
Art. 45 - Membrii organelor alese, cu functii de conducere de la nivelul filialelor judetene, care se abat de la prevederile legale ~i cele ale prezentului statut, se sanctioneaza de catre Comitetul Executiv al Asociatiei cu avertisment, vot de blam sau Indepiirtarea din functie In raport de abaterea savar~ita, dupa 0 prealabilii cercetare de catre Comitetul Executiv al Asociatiei prin Comisia de etica ~i disciplina constituita la nivelul Consiliului National. Membrii Comitetului Executiv al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania sunt supu~i In caz de abateri acelora~i sanctiuni, care se aplica de Consiliul Nationalla propunerea Comisiei de etica ~i disciplina constituita la acest nivel.
Nu pot ocupa funqii de conducere eligibile sau numite in structurile Asociatiei persoane care desIa~oara activitati neloiale ~i concurentiale, au adus prejudicii Asociatiei, au avut condamnari privative de libertate, indiferent de natura faptei savar~ite. Nu pot ocupa functii eligibile in structurile Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania precum ~i in structurile filialelor judetene ale Asociatiei persoane care detin functii de conducere, sunt membrii fondatori la aIte asociatii sau organizatii concurente.

1 I

13

-<



I

Art. 46 - Asocia!ia Crescatorilor de Albine este unic proprietar al patrimoniului format din totalitatea bunurilor mobile ~i imobile existente in evidenta contabila a acesteia.
Patrimoniul Asociatiei Crescatorilor de Albine este unic, distinct ~i indivizibil ~i nu poate fi impartit intre membrii organizatiei.
Patrimoniul Asociatiei Crescatorilor de Albine nu poate constitui, nici integral ~i nici Partial, aport de capital socialla societatile comerciale la care Asociatiea este ac!ionara sau asociata.
Patrimoniul Asociatiei Crescatorilor de Albine este transmis in folosinta ~i administrare , cu titlu gratuit, filialelor ~i societatilor comerciale la care Asociatia este actionara sau asociata, pe baza de protocol. in spatiile proprietatea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania i~i desta~oara activitatea atat tilialele iudetene ale Asociatiei cat si societatile comerciale la care Asociatia este asociata.
Art. 47 - Patrimoniul Asociatiei Crescatorilor de Albine format din bunuri de natura mijloacelor fixe, dat in folosin!a ~i administrare filialelor ~i societatilor comerciale, nu poate fi gajat, ipotecat sau grevat pe orice cale, decat cu aprobarea Comitetului Director al Asociatiei.
intregul patrimoniu va fi evidentiat ~i pastrat, in conformitate cu legislatia romana in vi go are, pe numele Asociatiei ~i va fi folosit exclusiv pentru realizarea obiectivelor ei.
Art. 48 - Pot deveni asociati sau actionari ai societatilor comerciale constituite in cadrul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania numai unitati, persoane iuridice din structura Asociatiei, la care aceasta detine in toate cazurile capital social maioritar.
Art 49 - In caz de dizolvare sau lichidare a Asociatiei operatiunea se va face cu respectarea normelor legale in materie.
Bunurile ramase in um1a lichid1irii nu se pot transmite catre persoane fizice. Aceste bunuri pot fi transmise catre persoane juri dice de drept privat cu scop identic.
Art. SO - Asociatia are ~tampila, sigJa ~i insemn propriu. Sediile filialelor judetene ~i a Municipiului Bucure~ti se afla in ora~ele ~i municipiile de re$edin!a conform anexei.

14



ANEXA

TABEL CU ADRESELE FILIALELOR JUDETENE ALE A.C.A. DIN ROMANIA

Nr. crt. Judetul Localitatea Adresa 1. ALBA Alba lulia Calea Motilor, bloc S 1 f, parter 2. ARAD Arad Str. Vasile Alecsandri nr.3 3. ARGE~ Pite~ti Piata Milea nr. 6 4. BACAU Baciiu Str. Mihai Viteazu, bloc 4 5. BIHOR Oradea Str. Gen. Magheru, bloc M 9-11 6. BISTRITA NASAUD Bistrita 7. BOTO~ANI Boto~ani Str. Marchian, bloc F 2, parter 8. BRA~OV Bra~ov Str. Mure~enilor nr. 26 9. BRAILA Braila Calea Calara~i, bloc D, parter 10. BUZAU Buzau Str. Ion Baie~u, bloc BI-B2, parter 11. CARA~ SEVERIN Re~ita Str. I.L. Caragiale nr.3 12. CALARA~I Calara~i B-dul Cuza Voda, bloc A 3, parter 13. CLUJ Cluj-Napoca Str. Decebal nr.ll 14. CONSTANTA Constanta B-dul Ferdinand nr.96, bloc F 19 A 15. COY ASNA Sf. Gheorghe Str. Gr. Miko Imre nr. 13 16. DAMBOVIT A Targovi~te B-dul Independentei, bloc 6 A 17. DOLJ Craiova Str. Mihai Viteazu, bloc 2 18. GALA TI Galati Str. Brailei nr. 50, bloc BR I-B 19. GIVRGIV Giurgiu 20. GORJ Tg.Jiu ~os. Unirii, bloc 2 21. HARGHITA Miercurea Ciuc B-dul Timi~oarei nr. 26 22. HUNEDOARA Deva B-dul Decebal, bloc I 23. IALOMITA Slobozia Str. Matei Basarab, bloc A 5, parter 24. IA~I la~i Str. ~tefan eel Mare nr.67 25. MARAMURE~ Baia Mare B-dul Traian nr. 12 26. MEHEDINTI Drobeta Tr. Severin B-dul Carol I, bloc A 2, parter 27. MURES T!. Mures B-dull Decembrie 1918 nr.35

I

1/
..I

-<



28. NEAMT Piatra Neamt B-dul Traian nr. I, bloc S I, parter 29. OLT Slatina B-dul Nicolae Titulescu nr. 20 30. PRAHOVA Ploie~ti B-dul Republicii nr.25, bloc A 7 31. SA TV MARE Satu Mare B-dul Henri Coandii, bloc D I, parter 32. SALAJ Zaliiu B-dul Mihai Viteazu nr. 3, bloc D, parter 33. SIBlU Sibiu Str. Gen. V. Milea, bloc 11 A 34. SVCEAVA Suceava Str. Curtea Domneascii nr.5, bloc 14, sc. L 35. TELEORMAN Alexandria Str. Libertiitii nr.202, bloc 328 36. TIMI~ Timi~oara Str. Gen. Dragalina nr. 29 37. TVLCEA Tulcea Str. Babadag, bloc 8 38. V ASLVI Vaslui Str. ~tefan cel Mare nr.74 39. VALCEA Rm. Valcea Str. Gen. Magheru nr. I, bloc V I, parter 40. VRANCEA Foqani Str. Republicii nr.43 41. MVN. BVCVRESTI Bucuresti Calea Dorobanti nr. 134, sector 1

Prezentul statut, ate stat de avocat lancu Bogdan, cuprinde modificari ~i completari aprobate de Consiliul National al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania intrunit la 26 aprilie 2006 ~i inregistrat la Registrul Special de Asociatii ~i Fundatii - ludecatoria Sector I Bucure~ti prin incheierea pronuntata in 2.06.2006 in dosar nr. 17196/299/2006.

PRINCIPIAL ESTE GRESIT DIN START
STRUCTURA AR TREBUI SA FIE :1-COMITET DIRECTOR+ PRESEDINTE ( FORMAT DIN MEMBRI ALESI ) acestia sunt menegerii asociatiei dar nu au acces la franc.
2-EXECUTIVUL =( AU PE MINA FRANCUL ASOCIATIEI ) FORMAT DIN PROFESIONISTI ANGAJATI CARE NU SUNT MEMRI AI ACA SI NU AU DREPT DE VOT, DAR CARE VOR FI CONTROLATI SI TRASI LA RASPUNDERE DE : COMITET DIRECTOR+PRESEDINTE
COMISIA DE CENZORI
FIRMELE DE AUDIT TRIMESTRIAL
SI CARE AU ANUMITE CLAUZE CONTRACTUALE CARE SA II FACA SA SE GINDEASCA DE 2 ORI INAINTE DE FIECARE ACTIUNE CE O INTREPRIND.
3- COMISIA DE CENZORI =NU ESTE MEMBRA A ACA SI NU ARE DREPT DE VOT FIIND INDEPENDENTA.
ASTEPT PROPUNERI SI SUGESTI
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2013, 22:06

Citiţi in special de la articolul 44 -49... :mrgreen:
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde alt stupar » 01 Mar 2013, 22:43

am citit.
Si daca raspunsul la intrebarea din titlul topicului ar fi nu, atunci ce-am pune in loc ?
Ok, decapitam ACA... si o inlocuim cu ce ?
Romapisul de exemplu... ti se pare mai reprezentativ pentru interesele apiculturii ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2013, 23:25

ACA TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ INDIVIZIBILĂ ŞI INSEPARABILA AVÂND ACELAŞI SCOP DE A REPREZENTA APICULTORII ŞI INTERESELE LOR ( dar conducătorii ACA DEJA AU VÎNDUT DIN PATRIMONIUL MOŞTENIT ŞI FINALUL STATUTULUI LE DĂ POSIBILITATEA SĂ O MAI FACĂ)
Cum ar fi dacă atât la alegerile din filiale cât şi cele pe ţară ar fi toţi membrii aleşi democratic şi nu "propuşi" de preşedintele ales ?
Ce avantaje avem noi apicultorii cotizanţi de pe urma societăţilor comerciale ce funcţionează în sediile ACA ? Dacă am închiria sediile unor bănci nu ar fi mai profitabil ?
Dar.....? :roll:
ESTE SAU NU CONFLICT DE INTERESE......?
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde peterneamt » 02 Mar 2013, 08:22

Mai sunt produsele combinatului apicol competitive ? Ţin ele cont de nevoile apicultorului ? Raportul preţ/calitate este unul care să satisfacă cumpărătorul ? :roll:
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde peterneamt » 02 Mar 2013, 22:59

Poate a-ţi auzit replica : cui nu-i convine să plece din ACA ! De ce să nu facem ca Păcală :" cine s-o supăra îi tăiem nasul " pentru că, eu nu cred că ACA trebuie să ramină vaca de muls a unor .......şi nici apicultorii să renunţe la ce e de fapt al lor, nu al.......Na, că nu am cuvinte să îi laud pe "băietii deştepţi"! 8-)
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde Dragos2006 » 02 Mar 2013, 23:06

Cuvantul "solidaritate" iti spune ceva ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006
 
Mesaje: 2251
Membru din: 05 Apr 2011, 16:37
Localitate: Valea Ramnicului

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde peterneamt » 02 Mar 2013, 23:25

Dragos2006 scrie:Cuvantul "solidaritate" iti spune ceva ?

Deşi sunt de felul meu mai solitar, am fost mereu solidar cu apicultorii şi i-am sprijinit cum am putut fără nici o pretenţie.
ps. Dragoş pentru mai multe detalii întreabăl pe Dilă Daniel....te ţuc ;)
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde neculai.luca » 10 Mar 2013, 11:24

peterneamt scrie:Imi permit sa postez STATUL ACA preluat de la ACA- DOLJ ( nu am corectat nimic - diacritice ) .Satutul este scanat dupa original.
.
.
.

Prezentul statut, ate stat de avocat lancu Bogdan, cuprinde modificari ~i completari aprobate de Consiliul National al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania intrunit la 26 aprilie 2006 ~i inregistrat la Registrul Special de Asociatii ~i Fundatii - ludecatoria Sector I Bucure~ti prin incheierea pronuntata in 2.06.2006 in dosar nr. 17196/299/2006.

PRINCIPIAL ESTE GRESIT DIN START
STRUCTURA AR TREBUI SA FIE :1-COMITET DIRECTOR+ PRESEDINTE ( FORMAT DIN MEMBRI ALESI ) acestia sunt menegerii asociatiei dar nu au acces la franc.
2-EXECUTIVUL =( AU PE MINA FRANCUL ASOCIATIEI ) FORMAT DIN PROFESIONISTI ANGAJATI CARE NU SUNT MEMRI AI ACA SI NU AU DREPT DE VOT, DAR CARE VOR FI CONTROLATI SI TRASI LA RASPUNDERE DE : COMITET DIRECTOR+PRESEDINTE
COMISIA DE CENZORI
FIRMELE DE AUDIT TRIMESTRIAL
SI CARE AU ANUMITE CLAUZE CONTRACTUALE CARE SA II FACA SA SE GINDEASCA DE 2 ORI INAINTE DE FIECARE ACTIUNE CE O INTREPRIND.
3- COMISIA DE CENZORI =NU ESTE MEMBRA A ACA SI NU ARE DREPT DE VOT FIIND INDEPENDENTA.
ASTEPT PROPUNERI SI SUGESTI



Nu că s-ar schimba mult datele problemei dar statul prezentat este depășit, s-a adoptat altul la Consiliul Național din aprilie 2010, publicat în iunie 2010.
Trebuie să fie și la filiala Dolj.

Acesta este:
Fişiere ataşate
CCI10032013_0000.jpg
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
Avatar utilizator
neculai.luca
 
Mesaje: 141
Membru din: 09 Apr 2011, 22:20
Localitate: Băiţa, Maramureş

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde Donbazil » 11 Mar 2013, 00:28

Sal'tare!
Nicule, noi am fost in sala, am vazut ce si cum si am votat......Asa cum am crezut noi ca-i mai bine.
Altzii de pe margine vorbesc.....Sa mearga ei la urmatorul congres, sa vedem ce minuni vor face......Ca asa de dat din gura....
Voi ati vazut anii trecuti cate am postat eu despre ACA asa ca nu mai are rost sa ma repet. Cine are de inteles sa inteleaga dar baiu-i ca sunt multi care abea asteapta si s-ar bucura grozav s-o distruga, fara sa se gandeasca ce-or pune in loc......Apropos, ati mai auzit de federatia lu' peste?....Hai curaj, scrieti care stiti!....
Sa fie sanatosi.
Sal'tare!
Avatar utilizator
Donbazil
 
Mesaje: 2780
Membru din: 23 Feb 2011, 23:34
Localitate: Faget

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde a_costy » 12 Mai 2013, 14:00

Saptamana aceasta am fost nevoit sa cumpar un pachet de faguri de la ACA.
PRETUL...55 lei/kg :o
a_costy
 
Mesaje: 353
Membru din: 30 Sep 2011, 19:12
Localitate: Gorj

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde Dragos2006 » 12 Mai 2013, 23:19

sa nu spui ca ai primit si bon de casa ! :D sa fii fericit ca nu ai avut nevoie de programare pentru faguri . :lol:
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006
 
Mesaje: 2251
Membru din: 05 Apr 2011, 16:37
Localitate: Valea Ramnicului

Re: Mai reprezintă ACA apicultorii ?

Mesajde a_costy » 13 Mai 2013, 00:12

Dragos2006 scrie:sa nu spui ca ai primit si bon de casa ! :D sa fii fericit ca nu ai avut nevoie de programare pentru faguri . :lol:


Sincer nu mai tin minte daca am primit sau nu bon, ca m-a apucat plansul.
a_costy
 
Mesaje: 353
Membru din: 30 Sep 2011, 19:12
Localitate: Gorj

Următorul

Înapoi la ORGANIZATII APICULTORI



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator