Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA NOUTATI IN APICULTURA

Daca ai aflat despre o noutate in apicultura care se preteaza a fi aplicata in Romania , scrie aici . Materiale , echipamente , tehnologii noi sunt elemente ale progresului in apicultura .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupio.ro - Aplicație românească pentru gestiunea stupinei

Mesajde MirceaAlexandru » 06 Mai 2026, 22:57

Salutare tuturor,

Numele meu este Mircea Alexandru și sunt dezvoltatorul platformei Stupio.ro. Sunt pasionat de tehnologie și am creat acest instrument din dorința de a simplifica munca în stupină și de a înlocui vechiul caiet cu o soluție modernă, dar ușor de folosit.
Am lansat recent platforma și aș dori să v-o prezint și, mai ales, să cer părerea voastră, a celor care sunteți zi de zi lângă albine.

Ce oferă Stupio.ro în acest moment (principalele functionalitati):
  • Inspecții prin voce: Poți înregistra datele fără să mai scoți mănușile sau să atingi telefonul cu miere/propolis.
  • Aplicație mobilă dedicată: Acces rapid de oriunde, direct de pe telefon.
  • Suport coduri QR: Poți printa coduri pentru fiecare stup; le scanezi și ai instant istoricul în față.
  • Integrare nativă cu cântarele apicole: Puteți vedea datele direct în aplicație (vedeți aici cum funcționează: https://www.youtube.com/watch?v=9yaANZgN0jU).
  • Jurnal de recolte și grafice: monitorizare clară a producției și statistici pentru a vedea evoluția stupinei în timp.
  • Notițe voce & Jurnal activități: Tot ce observi la stupi poate fi salvat rapid.
  • Necesar de materiale

Plan gratuit extins (15 zile cu toate functionalitatile active):
Știu că începutul este important, așa că am inclus un plan gratuit generos, care permite oricărui apicultor să testeze funcționalitățile de bază și să își organizeze stupina fără costuri. Mai sunt poate multe de implementat, dar aș dori să știu părerea voastră.

De ce scriu aici?
Nu vreau ca Stupio să fie doar "încă un site", ci un instrument construit pentru și împreună cu voi. Vă invit să testați platforma pe https://stupio.ro și să-mi spuneți ce părere aveți.

Dacă aveți idei de funcționalități noi sau credeți că ceva ar putea fi îmbunătățit, vă rog să-mi scrieți aici sau prin mesaj pe site. Promit să răspund rapid și să implementez sugestiile care ajută comunitatea.
Vă mulțumesc pentru găzduire și aștept cu interes opiniile voastre!

Cu respect,
Mircea Alexandru - Stupio.ro
Fişiere ataşate
Screenshot 2026-05-06 at 22.36.00.jpg
Pagina cu grafice in cazul cand se folosesc cantarele Wifi/SMS
Screenshot 2026-05-06 at 22.35.10.jpg
Pagina principala, harta pentru stupine, datele principale inclusiv prognoza meteo pentru stupina selectata
MirceaAlexandru

Re: Stupio.ro - Aplicație românească pentru gestiunea stupin

Mesajde Balian » 07 Mai 2026, 19:59

Bună ziua, urmăresc cu interes informațiile despre platforma de management și monitorizare a stupinei Stupio.ro. Vă felicit pentru efortul depus în dezvoltarea acestui proiect și pentru sprijinul oferit sectorului apicol!
Folosesc un sistem asemănător de mulți ani și pot confirma că este de mare folos în analiza unor tendințe care înainte îmi erau necunoscute. Mi s-a părut o idee genială și extrem de utilă înregistrarea datelor prin voce. Toți cei care ținem o evidență scrisă a intervențiilor întâmpinăm dificultăți din cauza mediului de lucru. Apicultura nu este o muncă de birou, ci o activitate de teren, unde luarea notițelor este dificilă. Intervenția trebuie să fie rapidă și precisă, iar documentarea clasică devine adesea deranjantă. Din acest motiv, consider că înregistrarea audio, urmată de prelucrarea datelor printr-un algoritm, este un beneficiu major.
Din experiența mea, comunitatea apicultorilor este una destul de conservatoare. Fiecare are o metodă de lucru stabilită și acceptă cu greu schimbările. De aceea, cred că o platformă ar fi cu atât mai atractivă cu cât este mai flexibilă și configurabilă. Ar fi ideal ca jurnalul să poată fi personalizat de fiecare utilizator, permițându-i să folosească propriile coduri sau prescurtări cu care s-a obișnuit de-a lungul anilor. În timp ce graficele și statisticile pot fi originale (deoarece ajută la analiză fără a impune schimbarea modului de lucru), posibilitatea de a genera un „necesar de materiale” pentru următoarea intervenție ar fi un instrument extrem de practic.
O mică sugestie: dacă imediat după identificarea stupului, aplicația ar putea reda vocal istoricul sau situația familiei, ar ajuta enorm în procesul de intervenție, oferind un suport de comparație rapid între starea actuală și cea anterioară.
Acestea sunt câteva gânduri și sugestii personale care mi-au venit în minte la prima vedere.
Felicitări încă o dată! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde MirceaAlexandru » 08 Mai 2026, 09:28

Mulțumesc mult pentru feedback! E foarte util, mai ales că vine de la cineva care folosește deja un sistem digital.

Ideea cu redarea audio a istoricului imediat după scanare e de reținut – chiar e un ajutor real când ești cu mâinile în stup. O să caut o soluție tehnică pentru a o implementa.
Legat de flexibilitate, ai punctat bine. O să încep să lucrez la sistemul de prescurtări și coduri personalizate, ca să nu forțez pe nimeni să își schimbe modul de notare.

Dacă mai ai și alte sugestii, le aștept cu interes.
MirceaAlexandru

Mesajde Balian » 08 Mai 2026, 10:15

Majoritatea intervențiilor care nu sunt sumare de ex. apreciere cantitate miere, începe cu demolarea, turnului cu luarea magaziilor și a grariei. În acest timp se poate parcurge audio istoricul recent a familiei. Adicā notificația ultimei intervenții. Apicultorii folosesc prescutāri diferite. Ar fi util lāsat fiecare sā configureze dupā placul lui.
PS: momentul este cel mai încārcat cu lucrāri. Acum nu avem timp pentru testarea platformei. Dupā extracția de salcâm pânā la culesul de fs eate o fereastrā, deși e timpul înființārii roiurilor. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde MirceaAlexandru » 23 Mai 2026, 00:01

Salutare,

Am actualizat aplicația mobilă Stupio.ro cu funcționalități noi, inspirate direct din discuțiile de aici:
  • Asistent vocal (Redare istoric): Aplicația vă citește acum cu voce tare ultima notiță și starea stupului dupa scanarea codului QR sau selectarea stupului la inspectii. O puteți asculta la scanare, în timp ce demontați magaziile, fără să vă scoateți mănușile.
  • Foto în timpul inspecției: Puteți face poze direct din aplicație în timpul controlului (botci, puiet, mătci), iar imaginile se salvează instant în istoricul acelui stup si le puteti vedea mai tarziu.

Spor la treabă!
Mircea
MirceaAlexandru

Mesajde Balian » 23 Mai 2026, 13:09

MirceaAlexandru scrie:Salutare,

Am actualizat aplicația mobilă Stupio.ro cu funcționalități noi, inspirate direct din discuțiile de aici:
  • Asistent vocal (Redare istoric): Aplicația vă citește acum cu voce tare ultima notiță și starea stupului dupa scanarea codului QR sau selectarea stupului la inspectii. O puteți asculta la scanare, în timp ce demontați magaziile, fără să vă scoateți mănușile.
  • Foto în timpul inspecției: Puteți face poze direct din aplicație în timpul controlului (botci, puiet, mătci), iar imaginile se salvează instant în istoricul acelui stup si le puteti vedea mai tarziu.

Spor la treabă!
Mircea

Ce ați prezentat mai sus poate fi un ajutor inimaginabil până în prezent pentru apicultori. Un adevărat ”Science Fiction” pentru un utilizator simplu ca mine. Faptul că ați modificat opera inițială după o simplă discuție este deosebit de apreciabil. Nu știu cât de maturi suntem pentru a putea folosi, eu personal pentru mult mai puțin am fost catalogat ”satanist” pe acest forum. :lol: :cry:
Cum am mai scris, perioada este deosebit de încărcată pentru apicultori. Eu sigur voi încerca și sunt interesat de acest sistem. Discutăm în MP detaliile.
Vă mulțumim pentru munca depusă! :)
Balian

Înapoi la NOUTATI IN APICULTURA