Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde Mircea_63 » 30 Noi 2012, 11:41

D-nu Filip, din ce am citit, printre randuri, am inteles ca UE este interesata sa existe cat mai multa albina. Se doreste in primul rand pastrarea biodiversitatii, iar faptul ca Romania produce sau nu, mai putin ii intereseaza.

Asadar, dumnealor subventioneaza albina si nu mierea. Privita din acest unghi, situatia e mai usor de inteles.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde filip » 30 Noi 2012, 11:51

Mircea_63 scrie:D-nu Filip, din ce am citit, printre randuri, am inteles ca UE este interesata sa existe cat mai multa albina. Se doreste in primul rand pastrarea biodiversitatii, iar faptul ca Romania produce sau nu, mai putin ii intereseaza.

Asadar, dumnealor subventioneaza albina si nu mierea. Privita din acest unghi, situatia e mai usor de inteles.

Daca analizezi de unde cumparam siropul ,vei intelege de ce germania accepta findca APIINVERTUL,Apifonda sunt produse nemtesti.Siropul de porumb il luam de pe la Bulgari,F40 de la Unguri,etc. :D Ei sunt interesati sa avem cat de multe albine care consuma din sac.Pastrarea biodiversitatii se face in arii protejate.romania e o insula izoltata protejata :?: :roll:Cobai pentru analize de laborator UE.
Ultima oară modificat de filip pe 30 Noi 2012, 12:35, modificat 1 dată în total.
filip

Mesajde proapi » 30 Noi 2012, 11:55

Exista normative europene cu privire la compozitia mierii. Nu sunt chiar recente, din 2001. Se pare ca exista si o comisie internationala care lucreaza la o reglementare.
Despre "hrana pentru albine" comercializata la noi, noroc cu PNA-ul de au aparut atatea, ca altfel nu le mai inventa nimeni. Acum ce sa zici e libertatea omului sa produca si hrana de stimulare/completare mai ieftina decat mierea. Oricum, mai dureaza pana in vara lui 2013.

Marile magazine stiu ca mierea din rafturile lor poate fi contrafacuta, ei fac comert, ce poti sa le ceri furnizorul garanteaza cu ce pune in raft, ramane rolul educatiei incepand cu scoala si mass-media si terminand cu asociatiile de profil sa explice consumatorilor ce inseamna sa cumpere direct de producator (e cazul la toate produsele alimentare, mai mult sau mai putin).
Rolul statului in combaterea contrafacerii e cunoscut, in toate activitatile economice exista asa ceva, cred ca nu ii intereseaza subiectul mierii. Nu am auzit de controale ale sigurantei alimentului sau ale sanatatii publice sa analizeze prin sondaje mierea din rafturi...
proapi

Mesajde filip » 30 Noi 2012, 17:06

http://www.agroinfo.ro/economic/liderii ... tura-auota
Ce inseamna sa ai o lege,dar sa fie interpretata gresit.

În urma desfăşurării mitingului de protest" SOS Salvaţi Agricultura României", organizat în ziua de 07.11.a. c, toţi liderii asociaţiilor participante au primit amenzi de la Jandarmeria Română în valoare totală de 11.000 de lei, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor mitingului.

Potrivit sursei, au fost amendaţi Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR cu suma de 5.000 lei; Costel Caraş, preşedinte HOLSTEIN.RO cu 4.000 lei şi Claudiu Frânc, preşedinte FCBR cu 2.000 lei. Amenzile au venit prin simple procese verbale lăsate la domiciliu.

Aceştia consideră că acordarea amenzilor este neîndreptăţită întrucât au fost respectate normele de bună desfăşurare a protestului.
“Menţionăm că Mitingul organizat a avut aprobarea PMB şi s-a desfăşurat conform Protocolului. Uimirea celor trei lideri e că nu au fost implicaţi cu nimic în perturbarea liniştii publice ci din contră s-au întreţinut şi au fost în relaţii mai mult decât prietenoase cu cei care organizau ordinea şi pază. Totodată liderului LAPAR i s-a ordonat şi executat un control pe un proiect european din partea Corpului de Control al domnului Ministru MADR- Daniel Constantin. Toate aceste măsuri luate contra organizatorilor au fost să ducă la descurajarea unor asemenea acţiuni, în care cei prezenţi beneficiau de un drept constituţional, cel de a-şi cere nişte drepturi oferite prin lege şi a dreptului de exprimare câştigat prin Revoluţia din 1989”, se arată în comunicatul de presă.

Liderii asociaţiilor agricole susţin că măsurile sunt abuzive şi apelează la forurile naţionale şi internaţionale pentru a-şi face auzite vocile.
“Ca urmare luarea acestor măsuri abuzive de către Autorităţi ii îndreptăţeşte pe cei vizaţi sa se adreseze tuturor forurilor naţionale şi internaţionale pentru a-şi câştiga dreptul la libera exprimare, la recăpătarea demnităţii de care se bucura orice cetăţean într-un stat democratic. Întrebarea celor amendaţi este: » Oare care ar fi procedura de pedepsire a celor ce au provocat dezordine şi au bătut participanţii până când i-au trimis la spital fără nici un motiv? » Cea mai inteligentă soluţie a celor ce au asigurat paza şi ordinea a fost bastoanele şi gazele lacrimogene oferite drept premii pentru cei care muncesc zi şi noapte pe ogoarele tarii la +40 grade C, pentru a contribui în mod substanţial la siguranţa alimentară a romanilor dar şi pentru a plăti contribuţii la Bugetul Statului. Vă mulţumim frumos!”

Documentul este semnat de preşedintele LAPAR - Laurenţiu Baciu, preşedintele FCBR - Claudiu Frânc şi preşedintele Holstein.RO - Costel Caraş.
filip

Mesajde teinegru64 » 30 Noi 2012, 17:19

Mircea_63 scrie:D-nu Filip, din ce am citit, printre randuri, am inteles ca UE este interesata sa existe cat mai multa albina. Se doreste in primul rand pastrarea biodiversitatii, iar faptul ca Romania produce sau nu, mai putin ii intereseaza.

Cum poti sa iubesti albina ... hranind-o cu rahat...cand ea de mii de ani a supravietuit doar cu miere?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde lucky5strike » 30 Noi 2012, 21:36

Propuneri de modificare a proiectului de lege a apiculturii: http://www.scribd.com/doc/115044074/Pro ... 29-11-2012
Am sa iau la rumegat inca odata topicul sa vad ce mai poate fi adaugat. Cine vrea, ii pot da varianta word, sa modifice si sa vina cu propria interpretare.
Cand am sa am forma finala, va fi trimisa catre comitetul desemnat pt pregatirea ei.

Sa fie in ceas bun!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde horia_ch » 30 Noi 2012, 22:01

lucky5strike scrie:Propuneri de modificare a proiectului de lege a apiculturii: http://www.scribd.com/doc/115044074/Pro ... 29-11-2012

Mi se pare o formă mai "înghiţibilă". Pax vobiscum!
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde lucky5strike » 30 Noi 2012, 22:23

Cred ca se poate si mai mult, mai stiu alte persoane care deja s-au apucat.

Tot ce se vorbeste aici poate fi cernut si valorficat, fara sa ne asmutim unii pe altii.

De exemplu, mie nu-mi plac chestiuni de genul: "apicultura nu e de interes"... "nu e prioritate nationala"... "se pot muta fondurile catre agricultura daca intindem coarda"... adica noi producem ca sa fim batjocoriti sau cum?

Refuz sa cred ca isi permite cineva din institutiile statului sa gandeasca astfel in ce ne priveste.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ilalexandru » 30 Noi 2012, 23:13

Prima observatie : la definitia familiei de albine. Mie mi se pare total gresita. In primul rand, inseamna ca eu acum nu mai am nici o familie de albine. Daca familiile mele sunt pe 6 rame acum, ele ce sunt? Roi? Iar in primavara,in martie, 5 rame de albina formeaza tot un roi?
In al doilea rand, daca am niste buduroaie cu albine in ele, coloniile respective ce formeaza? Sigur nu o familie de albine, pt ca nu sunt adapostite in stupi, asa-i?
ilalexandru

Mesajde lucky5strike » 01 Dec 2012, 00:05

Suna un pic ambiguu, stiu, dar atentie, legea trebuie facuta pe stasuri, nu pe exceptii.

Familia are adapost un stup capacitate minim 10 rame, in sezonul activ. Cantitatea, se intelege, se refera la litraj stup, nu la kg. albina.

Treburi gen pe cate rame e complicat de cuantificat... variaza in cursul anului... cate rame, ce densitate, in ce conditii... greu de pus in practica.

Ca putem sa tinem familia si in roinita de 5 rame sau buduroi, ce sa zic, sunt exceptii.

Care n-au ce cauta in lege, unde nu ai cum cuprinde detalii.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nicus » 01 Dec 2012, 04:28

De ce credeti ca un stup aflat in aer liber trebuie sa aibe si podisor sau un stup aflat in pavilion trebuie sa aibe si capac??
Sa fie doar atat "minim: fund, corp, capac sau podisor".
A pus cineva intrebarea despre materialul din care trebuie confectionat? Din ce am citit stupii din polistiren nu sunt acceptati in alte parti.
(cel putin nu pentru a fi subventionati)

familia de albine - insecte sociale din specia apis mellifera avand in componenta o singura regina, un numar intre 20.000 si 80.000 de albine lucratoare si sute de trantori (in sezonul activ).

Altfel, in sezonul inactiv si in conditii normale nu avem trantori, asta nu inseamna ca la un control in martie neavand trantori nu avem o familie de albine.

Inca odata spun, in toate legile si programele legate de apicultura nu am gasit atata CLARITATE la capitolul amenzi.
Sa le acceptam cu drag, dar sa se simnta ca apicultura se vrea a fi sustinuta, nu batjocorita.

LA MULTI ANI, ROMANIA!
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde filip » 01 Dec 2012, 11:45

Noua lege a apiculturii trebuie elaborata la pachet cu eliminarea din piata a falsificarii mierii.Doar asa protejam apicultorii si albina.Iar idea indusa ca UE e interesata doar de inmultirea albinei fara sa-i pese de calitatea mierii trebuie combatuta.Apicultorul incepator care e invatat ca albina traieste consumand din sac ,nu poate scoate produse de calitate.Apicultorul roman e incurajat sa produca miere de calitate ori falsuri.Mierea produsa in romania inainte de a fi subventionate siropurile era cautata in lume.Ori a primi bani UE sa distrugi un produs de renume e discutabil.
filip

Mesajde proapi » 01 Dec 2012, 19:33

lucky5strike scrie:Propuneri de modificare a proiectului de lege a apiculturii: http://www.scribd.com/doc/115044074/Pro ... 29-11-2012
Am sa iau la rumegat inca odata topicul sa vad ce mai poate fi adaugat. Cine vrea, ii pot da varianta word, sa modifice si sa vina cu propria interpretare.
Cand am sa am forma finala, va fi trimisa catre comitetul desemnat pt pregatirea ei.

Sa fie in ceas bun!

Cred ca trebuie lucrat pe ceea ce exista acum ca legea apiculturii si nu pe varianta de proiect (nu stiu din cate variante). Normal ca se poate lua si ceva serios din aceste variante...
Nu cred ca se poate delimita strict apicultura hobista fata de cea profesionista...
Cred ca trebuie sa dispara complet capitolul cu sanctiuni...vreau sa vad cum poate justifica un slujbas al statului, in justitie, cerinta legii la sanctiune...Nu exista fundamentare logica...
proapi

Mesajde alt stupar » 01 Dec 2012, 21:02

Proapi,
da de ce crezi dumneata ca ar trebui lucrat pe vechea lege a apiculturii ?
Da-mi te rog un simplu exemplu clar si concis in care vechea lege, in versiunile ciuntite, a folosit apicultorilor la modul concret.

A... ca i-a folosit de minune Marii Asociatii care a gandit-o... da, e adevarat, numai ca realitatile 2013 sunt altele decat cele din `98.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde proapi » 01 Dec 2012, 21:42

Am fost printre primii care am spus ca trebuie modificata legea.
Pentru multi, tot asa , nu inseamna nimic, fiecare cu inertia lui. Ca sa vezi ca poate trece ca lege noua trebuie sa stii ce se poate modifica la cea veche, putem stii pana nu lucram pe textul vechi???

Am spus modificata, adica scos ce nu mai corespunde, de ex. si tot ce se spune de ACA, corect, cititi pe forumul vechi. E clar si concis, nu a folosit cu nimic apicultorilor.

Tocmai, problema se pune sa ne foloseasca in primul rand noua apicultorilor cat si societatii. Sa se cunoasca prin intelegerea ei, a legii, limitele in care putem practica apicultura si nu ingradirile din bunul plac a celor ce se vor creatori de legi.
proapi

Mesajde balasbebe » 01 Dec 2012, 21:49

Asa cum la porci se interzice vaccinarea de pesta, poate nu ar fi lipsit de interes sa nu ne mai oblige sa chimizam mierea. Va fi o selectie naturala, si vom manca miere curata. Asa cum nu avem voie cu antibiotice, sa nu ne mai oblige sa cumparam tratamente pentru varroa, conditionat.
Prea multe vor de la noi. Sa ne lase in pace cu alte cuvinte. Da, daca ne obliga, sa angajeze veterinari, asa cum o fac pentru gaini. Stiu ca prin sate se deplaseaza de la o gospodarie la alta cu aceeasi seringa si le impunge cu un singur ac, iar in sticla poate sa fie aqua chiorensis, si incaseaza si ceva pispirei.
Daca tot se lauda ca tratamentul este gratis, sa elibereze o reteta gratuita, sau partial gratuita, cu care sa ridicam varachetul, asa cum se ridica medicamentele de la o farmacie, pe baza de reteta.
Eu vrea ca intredevar sa ne ajute, daca asta vor.
balasbebe

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA