Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Comert Online in UE

Mesajde radualexandru » 24 Apr 2014, 14:13

Rog pe cei care au un website si isi comercializeaza mierea online in Uniunea Europeana sa ne ajute cu informatii legate de actele necesare si pasii care trebuie urmati pentru a fi in legalitate, in functie de statutul dvs (pers. fizica, PFA, etc). Mersi...
radualexandru
 
Mesaje: 14
Membru din: 12 Apr 2014, 22:14

Re: Comert Online in UE

Mesajde jonny_it » 24 Apr 2014, 16:21

radualexandru scrie:Rog pe cei care au un website si isi comercializeaza mierea online in Uniunea Europeana sa ne ajute cu informatii legate de actele necesare si pasii care trebuie urmati pentru a fi in legalitate, in functie de statutul dvs (pers. fizica, PFA, etc). Mersi...


Nu stiu cum este cu mierea dar va pot spune cum este cu matcile ca nu este foarte simplu, dar in 4-5 zile cu putina atentie se pot obtine toate actele.
Ce va trebuie(Preluat de pe internet):

1. Contractul de vânzare-cumpărare sau alt tip de tranzacție de comerț exterior ori de cooperare economică internațională, izvorul tuturor drepturilor și obligațiilor părților, operațiunilor, procedurilor și documentelor tranzacției (inclusiv pentru plată, creditare, finanțare, leasing, etc.).

2. Factura de export (Invoice), cuprinzând numele mărfii, cantitatea, calitatea, sortimentul, U/M, prețul unitar tip INCOTERMS 2010 (EXW, FCA, FOB, CIP, CFR, CIF, DAP, DAT, DDP, etc.) și valoarea totală de plată în valuta de contract, fără TVA. Factura externă (export invoice) este un înscris întocmit de exportator prin care se arată condițiile în care are loc livrarea de bunuri și prestarea de servicii. De obicei, factura externă este adresată importatorului. Aceste facturi sunt tip și se pot obține de pe Internet. Există multe site – uri care oferă șabloane și vă pot face activitatea birocratică mai ușoară.

3. Specificația mărfii (Packing List, Liste de Colisage = modul de ambalare), anexă la factura externă. Aceasta se poate obține de la societatea prin care vă trimiteți mărfurile.

4. Polița și certificatul de asigurare All Risks a mărfii. Pe piață sunt multe societăți de asigurare a mărfurilor așa că din oferta variată trebuie să o alegeți pe cea care vă avantajează cel mai mult.

5. Licența de export și/sau de import. Comerţul cu produse agro-alimentare cu statele terţe include condiţia de deţinere a unei licenţe de import/export. Licenţele pentru import/export de produse agricole sunt întocmite pe formulare AGRIM ŞI AGREX, sunt valabile pe teritoriul tuturor statelor membre UE, şi în România sunt eliberate de către APIA. Autoritatea vamală înregistrează şi certifică, pe licenţă, cantităţile utilizate, declarate în cadrul procesului de vămuire.


6. Certificatul de calitate, emis de un laborator recunoscut.

7. Certificatul de origine a mărfii: foarte important, pentru stabilirea taxelor vamale și altor obligații în vamă (comision vamal, TVA, accize, etc.) sau scutirilor, după caz, conform tratatelor bilaterale, internaționale și Tarifului Vamal General.În baza temeiului legal conferit de Decretul-Lege 130/1990, doar Camera de Comerț si Industrie a României este abilitată să emită "certificate de origine pentru mărfurile românești la export".

8. Certificatul fito-sanitar, pentru toate tipurile de produse.Certificatul fitosanitar se eliberează la cerere de către inspectorii fitosanitari din cadrul unităților fitosanitare și inspectoratelor de carantină fitosanitară vamala, împuterniciţi să elibereze certificate fitosanitare pentru plantele, produsele vegetale sau alte obiecte destinate exportului conform ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.756/2007.

9.Certificatul sanitar-veterinar.Acest certificat se obține de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

10. Documentul de transport: rutier (CMR), feroviar (Fracht), aerian (Airwaybill), naval (Bill of Lading = Conosament), cu semnătura de primire a mărfii la bordul mijlocului de transport de către conducătorul acestuia. Se eliberează de compania respectivă.

11.Declarația vamală de export, semnată de funcționarii vamali.

Pentru a putea face export (sau import) trebuie să obții codul EORI de la Direcția regională vamală de care ține firma (ți se va cere la vamă copia acestui cod). Numărul EORI este un număr unic în Comunitatea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Avatar utilizator
jonny_it
 
Mesaje: 5470
Membru din: 23 Feb 2011, 16:21
Localitate: Piatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo

Re: Comert Online in UE

Mesajde GARFIELD » 26 Apr 2014, 06:59

La atatea hartii si parale cheltuite :lol: ...trebuie sa exporti muuuuulte tone de miere ca sa simti ceva in buzunar ;)
Avatar utilizator
GARFIELD
 
Mesaje: 79
Membru din: 01 Iul 2013, 20:48
Localitate: Zanesti Neamt

Re: Comert Online in UE

Mesajde radualexandru » 02 Mai 2014, 15:40

jonny_it scrie:...


Mersi, am citit si eu website-ul respectiv, dar lista respectiva se refera la alta categorie de comercianti. Pana acum nu am auzit sa trebuiasca mai mult decat avem nevoie pentru a vinde in piata in RO. Mai cercetez...
radualexandru
 
Mesaje: 14
Membru din: 12 Apr 2014, 22:14


Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 23 vizitatori


cron