crisandp2 scrie:Buna seara,
au nemtii o metoda Teilen und Behandeln :
1. Se considera stupul ME pe 2 corpuri de 3/4, se ia matca cu zburatoarea si se pune pe faguri construiti noi, eventual 1-2 rame cu miere, deci 8 rame de 3/4 goale pentru regina.
2. Restul de rame, cuibul vechi, se pune peste cutia de la punctul 1.
3. Cutia cu regina se ia rama cu rama si se pulverizeaza oxalic/lactic dupa 3 zile, se intoc toate culegatoarele langa regina, familia e curatita intr-o masura suficienta.
4. Dupa 21 de zile de la punctul 1, ramele vechi cu puiet larvar, albine de cuib etc se trateaza tot la fel cu oxalic/lactic, practic nu vor mai avea puiet capacit dupa 21 de zile, poate au si regina noua, nu conteaza.
Stiu, ia multi timp dar mi se pare cel mai eficient tratament. E nevoie de 2 oameni la o familie ca sa o pulverizezi cum trebuie si repede, un 10min/familie, faci 40-50 de familii pe zi. Schema se poate aplica cu succes si la "schema Yuon", cu un cuib pe 4-6 rame.
Eu am putin stupi, 27 la numar, majoritatea MER, astept o fereastra de cateva zile sub 30 de grade sa le fac un formic cu vaporizator Nassenheider.
La Dadant am pus benzi de APIVAR, nu am nervi sa stau cu pistolul sa arda Varachetul.
Prin noiembrie voi efectua si un oxalic prin picurare, cred ca e ok sa mai poata zbura albina dupa ce o umezesti.
Oricum, dl Randy Oliver are tratament prin picurare si in sezonul activ, cu o concentratie sub 3%.
1.cel mai eficient este sa nu ai paduchi de la inceput !!
cum e mai bine ai cancer si sa il tratezi sau nu ai cancer deloc?....dar problema e ca multi cred ca paduchii lafel ca si cancerul apar din senin cand defapt sunt niste efecte ale unor greseli...cam neintelese de muli si de aici dorinta exagerata de ERADICARE SI TRATARE....dar ce sa vezi realitatea ne arata ca e dezastru in stupine cu tot cu tratamente folosite ...
paduchii nu apar din pod....ci sunt nascuti si crescuti in propria familie...pentru ca au avut oportunitati de a se inmultii...au avut rame cu puiet racit...ei acolo se inmultesc(intrebatil pe Balian unde ii creste el...pe rama de trantori la margine)....varooa nu se inmulteset decat in cuibul familiei de albine...deacolo vin...
daca nu avem paduchi multi de la inceput ...tratamentul e doar asa ca sai mai dam in cap cu cva...pentra ca ei orcum sunt inofensivi in numar mic...la temperaturi de 35 de grade le merge tare prost...ei prefera mai rece......acum depinde de apicultor daca le da sansa de "mai rece" ...
am vazut si la ferme mari ca se lucreaza foarte prost ...se compromite imunitatea in schimbul vitezei de lucru iar la final se accepta niste pierderi...un compromis care nustiu daca e rentabil..
2. legat de tratamentul cu varachet ...nustiu ce faceti voi cu aparatele acelea de 2 lei ...cand se poate pune pe o tabla fitilul si apoi se astupa urdinisul cu buetele...
mie imi ia 45 min la 80 de stupi si cred ca 15 minute in 2 persoane...pentru ca e prea usor si eficient de lucrat...
deci tablite de 20x10 cm ..se pune fitilul indoit in "V" si se da foc la ambele capete ...apoi se pun in stup si astupat cu burete ....la 20 min se deschid...simnplu nu???
tratamenul s e face seara ...adica 3 tratmente la 6-7 zile ca sa prinzi toate celulele cu puiet descapacit.......
ideea de baza este .. sa nu avem paduchi in numar mare...cat sa ne destabilizeze imunitata familie de albine....in nici un caz sa ii eradicam pe toti....e destul sa prevenim inmultirea lor iar in iulie-august sa deranjam un pic si lea m stricat mersu tot anu....iar in septembrie le dam " sah mat"...
putini paduci este OK....nu ma deranjeaza si nu imi strica media pe stup