Prima pagină STUPARITUL - ANUNTURI FORUM NAVIGARE PE FORUM - INSTRUCTIUNI

In aceasta sectiune gasesti tutoriale referitoare la navigarea pe forum, instructiuni pentru introducerea pozelor si clipurilor youtube
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 06 Aug 2024, 08:52

crisandp2 scrie:Buna seara,
au nemtii o metoda Teilen und Behandeln :
1. Se considera stupul ME pe 2 corpuri de 3/4, se ia matca cu zburatoarea si se pune pe faguri construiti noi, eventual 1-2 rame cu miere, deci 8 rame de 3/4 goale pentru regina.
2. Restul de rame, cuibul vechi, se pune peste cutia de la punctul 1.
3. Cutia cu regina se ia rama cu rama si se pulverizeaza oxalic/lactic dupa 3 zile, se intoc toate culegatoarele langa regina, familia e curatita intr-o masura suficienta.
4. Dupa 21 de zile de la punctul 1, ramele vechi cu puiet larvar, albine de cuib etc se trateaza tot la fel cu oxalic/lactic, practic nu vor mai avea puiet capacit dupa 21 de zile, poate au si regina noua, nu conteaza.

Stiu, ia multi timp dar mi se pare cel mai eficient tratament. E nevoie de 2 oameni la o familie ca sa o pulverizezi cum trebuie si repede, un 10min/familie, faci 40-50 de familii pe zi. Schema se poate aplica cu succes si la "schema Yuon", cu un cuib pe 4-6 rame.

Eu am putin stupi, 27 la numar, majoritatea MER, astept o fereastra de cateva zile sub 30 de grade sa le fac un formic cu vaporizator Nassenheider.
La Dadant am pus benzi de APIVAR, nu am nervi sa stau cu pistolul sa arda Varachetul.
Prin noiembrie voi efectua si un oxalic prin picurare, cred ca e ok sa mai poata zbura albina dupa ce o umezesti.
Oricum, dl Randy Oliver are tratament prin picurare si in sezonul activ, cu o concentratie sub 3%.

1.cel mai eficient este sa nu ai paduchi de la inceput !!
cum e mai bine ai cancer si sa il tratezi sau nu ai cancer deloc?....dar problema e ca multi cred ca paduchii lafel ca si cancerul apar din senin cand defapt sunt niste efecte ale unor greseli...cam neintelese de muli si de aici dorinta exagerata de ERADICARE SI TRATARE....dar ce sa vezi realitatea ne arata ca e dezastru in stupine cu tot cu tratamente folosite ...

paduchii nu apar din pod....ci sunt nascuti si crescuti in propria familie...pentru ca au avut oportunitati de a se inmultii...au avut rame cu puiet racit...ei acolo se inmultesc(intrebatil pe Balian unde ii creste el...pe rama de trantori la margine)....varooa nu se inmulteset decat in cuibul familiei de albine...deacolo vin...

daca nu avem paduchi multi de la inceput ...tratamentul e doar asa ca sai mai dam in cap cu cva...pentra ca ei orcum sunt inofensivi in numar mic...la temperaturi de 35 de grade le merge tare prost...ei prefera mai rece......acum depinde de apicultor daca le da sansa de "mai rece" ...

am vazut si la ferme mari ca se lucreaza foarte prost ...se compromite imunitatea in schimbul vitezei de lucru iar la final se accepta niste pierderi...un compromis care nustiu daca e rentabil..

2. legat de tratamentul cu varachet ...nustiu ce faceti voi cu aparatele acelea de 2 lei ...cand se poate pune pe o tabla fitilul si apoi se astupa urdinisul cu buetele...
mie imi ia 45 min la 80 de stupi si cred ca 15 minute in 2 persoane...pentru ca e prea usor si eficient de lucrat...
deci tablite de 20x10 cm ..se pune fitilul indoit in "V" si se da foc la ambele capete ...apoi se pun in stup si astupat cu burete ....la 20 min se deschid...simnplu nu???
tratamenul s e face seara ...adica 3 tratmente la 6-7 zile ca sa prinzi toate celulele cu puiet descapacit.......

ideea de baza este .. sa nu avem paduchi in numar mare...cat sa ne destabilizeze imunitata familie de albine....in nici un caz sa ii eradicam pe toti....e destul sa prevenim inmultirea lor iar in iulie-august sa deranjam un pic si lea m stricat mersu tot anu....iar in septembrie le dam " sah mat"...
putini paduci este OK....nu ma deranjeaza si nu imi strica media pe stup :lol:
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 06 Aug 2024, 09:13, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Aug 2024, 09:13

legat de faza cum vedem daca un stup are paduchi sau nu ...adica daca a intrat in zona in care paduchii deranjeaza imunitatea familiei de albine...
in primul rand daca avem paduchi si nu afecteaza imunitate inseana ca nu avem treaba cu ei ....ei vor strica un procent de puiet dar nu destul cat sa se cunoasca ....problema apare cand trece acel prag de "nesimtire" si incepe sa se vada in organizarea microclimatului ..

microclimatul poate fi de doua feluri ...1 bun si 2 alte feluri ...de la bun in jos pana la dezastru
noi daca avem 1. bun ....inseamna ca nu avem nici o problema legata de nici o boala posibila si imposibila ...ZERO BOLI...nu intra nimeni acolo ...nu exista sa se dezvolte boli .bacterii.microrganisme.fungi intr un microclimat bun pentru ca este un mediu acid pentru daunatori dar alcalin pentru familia de albine....
se vede lucrul acesta de pe asezarea puietului /polenului si a albinei cum sta pe rama ...asezarea polenului ne spune totul despre imunitatea albine...este ca o harta ...

in al doilea caz unde microclimatul arata rau ...riscurile sunt mari ...imunitatea e subreda ...se pot dezvolta dusmanii orcand si prelua conducerea...
apicultorul in situatia asta in loc sa stranga randurile sa compacteze cuibul sa vina cu hrana de calitae....el face altceva...da cu spray/praf si fum...cea ce nu ajuta cu nimic imunitatea albinelor ...doar mai omoara din daunatori care imediat se inmultesc laloc ...fiind paradis fiscal in acea familie dezbinata....

albina singura isi mentine imunitatea daca este cuibul compact si are hrana (adica nu i se ia toata hrana )....noi doar trebuia sa urmarim aceasta imunitate si de restu se ocupa albinele ....dar ce facem cu comerciantii ...i lasam sa moara de foame??? :lol: :lol:

vad ca nu va m zis exact cum vedem daca sunt sau nu paduchi dar sincer ..daca nu intelegeti imunitatea si microclimatul ...nustiu daca sunt sanse sa explic...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Aug 2024, 09:20

Balian si ceilalti care sunteti veterani...eu scriu si pentru incepatori.....sa nu credeti ca va subestimez :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Aug 2024, 14:05

Scrieți numai! Toți care citim gāsim ceva folositor. Altfel şi începātorii ar trebui sā scrie. De la oricine se poate învāța. Eu mā vād cu anii mei care lucreazā din inerție. Nu e bine. O gândire proaspātā poate vedea un lucru dintro direcție total diferitā la care experimentatul poate nici nu gândeşte de orgoliu, crezând cā ştie tot. Nu sunt de acord cu tot ce citesc, dar mā dirijeazā unele lucruri. Încerc aproape tot ce mi se pare interesant şi trag o concluzie la final sā continui sau nu. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde crisandp2 » 06 Aug 2024, 14:44

Buna ziua dle Yuon,
e o problema majora daca dupa cules i se ia tot de peste gratie familiei de albine si in aceeasi ora i se dau 10l de sirop (1:1, 1:2 apa/zahar) ?
Practic ii apare un cules abundent dintr-o data, in minutul 0 are 2 caturi de miere si in minutul 10 are gat cu rame goale si 10 litri de sirop.
Intreb in contextul unei zone slabe dpdv melifer in care vrei sa scoti cat se poate mai multa miere.
Multumesc.
crisandp2

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 06 Aug 2024, 19:16

Sigur ca se poate lua toata mierea care exista in stup si se inlocuieste cu sirop, dar cine garanteaza ca o parte din acel sirop nu va fi scos la extractia urmatoare?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 06 Aug 2024, 19:24

crisandp2 scrie:Buna ziua dle Yuon,
e o problema majora daca dupa cules i se ia tot de peste gratie familiei de albine si in aceeasi ora i se dau 10l de sirop (1:1, 1:2 apa/zahar) ?
Practic ii apare un cules abundent dintr-o data, in minutul 0 are 2 caturi de miere si in minutul 10 are gat cu rame goale si 10 litri de sirop.
Intreb in contextul unei zone slabe dpdv melifer in care vrei sa scoti cat se poate mai multa miere.
Multumesc.
banuiesc ca te referi acum dupa ultimul cules.....
Raspunsul e si da si nu....
Eu nuprea le mai iau mierea la final....dar depinde daca iesi nasol dupa cules si cu pierderi de culegatoare e bina sai lasi sa se refaca cu mierea in cap ....altfel la anu nustiu ce mai faci cu ei....

Ei au depus efort sa aduca miere apoi inca un efort sa faca siropu si cand se mai refac?...
Pe de alta parte daca stupii sunt foarte puternici nu cred ca simt deranjul....

Dar e bine ca puietul sa fie crescut pe miere si polen...iar apoi ca intretinere mai merge si zahar...ca doar nu o merge numai pe miere de salcam
yuonyuon

Mesajde Shrek » 06 Aug 2024, 22:23

Uite un răspuns sau o întrebare extrem de pertinenta a domnului Bucovineanu! Evident ca cel ce scoate și mierea din gușă albinelor este doar pentru profit. El o vinde unui domn ..Ionescu , drept " miere naturala 100%"! Domnu' Ionescu, la rândul sau o vinde drept miere " din stupina proprie", cumpărătorilor la borcan și uite asa ajungem, câteodată ca un produs, garantat suta la suta natural este de fapt sirop de zahar 5:1 ( zahar:apa), cu vagi irme de contaminare cu miere ca irmare a molfairi de către albinele lucrătoare. Basca, dacă " mierea " în cauza mai este tamaiata cu tratamente antivaroua, este numa buna!
Oamenii de buna credință, trebuie sa înțeleagă ca de fapt, mierea din cuib ( sperând ca știu ce este "cuibul"), se extrage doar atunci când acesta ( cuibul) este blocat cu miere și nu se afla rame goale pentru înlocuit. Dar aceasta miere nu este destinata vanzarii!
Producțiile celea fantasmagorice de 100 kile pe sezon, de cele mai multe ori includ și cantități de miere luata din cuib. ( mai ales când se lucrează cu magazii de 1/1). Dar ele nu sunt reale pentru ca un procent de 30-40%din producție, se returnează albinelor pentru dezvoltare. Cam asta-i adevarul!
Shrek

Mesajde crisandp2 » 06 Aug 2024, 22:30

Ca sa fiu mai bine inteles : daca tii cuibul pe 4-6 rame si matca le ponteaza din colt in colt, nu ai miere in cuib. Tot ce e peste gratie poti sa iei si dupa un cules pui un cat gol, insemnezi ramele cu un marker si nu le extragi pentru comercializare. Acele rame pot inmagazina cat sirop consideri ca e necesar sa ii ajunga familiei pana la urmatorul cules astfel incat sa nu strice mersul lucrurilor. Acele rame sunt sacrificate si in final ajung ramele de iernare.
crisandp2

Mesajde Balian » 06 Aug 2024, 22:33

Vasile_Bucovineanu scrie:Sigur ca se poate lua toata mierea care exista in stup si se inlocuieste cu sirop, dar cine garanteaza ca o parte din acel sirop nu va fi scos la extractia urmatoare?

Asta aşa a fost de când e lumea. Sā spui exact ín august cātā hranā va trebui unei familii pe o iarnā. Eu oricât de puțin las tot prea mult iese.
Am cântar sub stupi tot timpul. Consumul medouv în sezon inactiv este noiembrie-decembrie-ianuarie 0.7kg lunar februarie-martie 1,5kg lunar aprili.e 3kg. Asta total e cca. 8-9kg.
Ce rāmâne rāmâne în cuib. Ce se stoarce iese din magazie nu din cuib. Dacā se lasā prea mult va fi un obstacol în dezvoltare primāvara
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 07 Aug 2024, 08:22

" scoti mierea ca sa o dai inapoi"..dar de ce nu o lasi in rama direct ???.....aaa va place munca "eficienta"...

deci daca ai stupi bun si faci pastoral...pe parcursul unui an faci 4 caturi 1/1 ?...ca vorba aia faci rapita ..salcam...tei .FS ..poliflora etc... cred ca bat campii asa cva nu este posibil... :lol:
"adevarat e cand scoti sun 20 kg ...iar peste 50 kg e minciuna....."

o alta chestie daca facem varachet ...mierea nu mai e buna de comercializare ca e otravita ...dar pentru albine e buna?...intreb ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 07 Aug 2024, 09:33

Shrek scrie:... Oamenii de buna credință, trebuie sa înțeleagă ca de fapt, mierea din cuib ( sperând ca știu ce este "cuibul"), se extrage doar atunci când acesta ( cuibul) este blocat cu miere și nu se afla rame goale pentru înlocuit. Dar aceasta miere nu este destinata vanzarii!
Producțiile celea fantasmagorice de 100 kile pe sezon, de cele mai multe ori includ și cantități de miere luata din cuib. ( mai ales când se lucrează cu magazii de 1/1). Dar ele nu sunt reale pentru ca un procent de 30-40%din producție, se returnează albinelor pentru dezvoltare. Cam asta-i adevarul!

În timpul sezonului activ cu culesuri nu se tratează. Eventual cu AO. Nu sunt fan cuib restrâns. Chiar am a 3 corpuri de cuib. Asta înseamnă
echivalent a 15 rame Dadant. Acolo de multe ori se adună miere pe care trebuie să le ridic în magazie. Nu văd de ce nu ar fi bun pentru vânzare.
E exact la fel ca mierea din magazie.
100kg/sezon nu e SF deloc. Este cât se poate de reală. V-am arătat diagrama mea de cântar care arată numai la fs peste 75kg și mai
am de scos. Sirop unde să mai dau? Nici mierea asta nu pot vinde. Ce să am mai multă? Și așa mai trebuie să vând din familii că e prea mult.
Cheia producției ridicate este:
1. baza meliferă bogată, dacă se poate cu parcele de culturi cu înfloriri succesive
2. albină sănătoasă cu viață lungită sau măcar cum spune Yuon normală, destinată pentru lucru la momentul potrivit și cantitate potrivită
3. spațiu suficient pentru miere
Numai o părare. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 07 Aug 2024, 10:40

Mintiti domnu Balian :lol: .....nu se poate peste 30kg....sigur puneti sirop :lol:

Sigur nu puneti mierea inapoi?...si o extrageti inca o data ca sa va dea cantitatile Exorbitante de peste 40 kg :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 07 Aug 2024, 10:56

:D De asta sunt bune sistemele de urmārire cu cântar cā acolo aratā ORICE intervenție. Şi dacā pun dalta pe capac se vede pe diagramā. În 2 în 2 minute trimite informații. :)
Balian

Mesajde Balian » 07 Aug 2024, 16:02

A cam trecut anul apicol, am discutat despre stuctura familiei desdpre inzestrare, despre producții despre multe.
Am ocolit tema majoră care determină motivația apiculturii. Vânzarea. Vânzarea este care desparte apicultura
de pasiune de apicultura care se face din interes comercial. Personal pentru pasiune aș ține 3 familii care cu o
medie de 50kg/fmilie producție mi-ar asigura produse apicole suficiente pentru familie și cunoștințe. Țin mai mult
că am o putere oarecare de vânzare. Surplusul de familii este determinată de această putere de vânzare. Este
departe cel mai important factor care mă detrermină și mă motivează să țin mai multe familii decât 3.
Pentru construirea volumului de vânzare, primul rând este nevoie de un punct unde se poate vedea și cumpăra
produsele. Pe acest punct se construiește întreaga politica de vânzare.
Adică: 1. reclamele care dau de cunoscut produsele și chiar acest punct de vânzare
2. încrederea dată de autenticitatea și calitatea produselor
3. alegerea gramajului și felul ambalajului
4. continuitatea în calitate și în preț
În final urmărirea permanentă a volumului de vânzare și capacitatea de a putea schimba această politică mă
determină în proiectarea activității când vânzarea scade. Cine poate gestiona această schemă va avea motivație
pentru stupărit și perspectivă să continue activitatea. Producere pe stoc nu este o obțiune. Ea sugerează o
schimbare radicală a structurii stupinei sau a gândirii despre activitate. E o părere strict personală! :)
Balian

Mesajde Balian » 10 Aug 2024, 07:52

Toatā lumea în Tenerife. :lol:
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la NAVIGARE PE FORUM - INSTRUCTIUNI