lucky5strike scrie:... dar ne-o lamuri mai bine Modigliani cand revine.
Mersi , dar eu prin ce-am sa scriu n-o sa am deloc pretentia c-am sa lamuresc ceva sau pe cineva . Va expun doar niscaiva cunostiinte referitor la o asemenea croaziera , si fireste , punctul personal de vedere :
A naviga pe Dunare , intr-o croaziera prin mai multe tari , evident nu poate costa putin . Asemenea croaziera se desfasoara de obicei la bordul unor ambarcatiuni de lux care nu au cum sa practice preturi "low cost" . Nu spun c-ar fi inabordabile , dar nici nu-s echivalente cu plimbarea cu vaporasu'-n Herastrau .....
Pe de alta parte , la o asemenea croaziera se adauga si costurile ajungerii in "Start Point" , in portul din care se pleaca in "Marea Aventura" ( Linz , Viena , etc ) si recuperarea din "Finish Point" .
........................................
Ca parere personala spun ca de la bordul unei asemenea "rapide" de lux croaziera nu va avea niciodata farmecul scontat . Si-am sa dau un exemplu in maniera-mi plastica cu care probabil v-ati invatat :
........................................
Ne aflam odata pe la Calarasi , pe la Pacuiul lui Soare . Stateam in sezlonguri la orele pranzului si-asteptam sa flamanzeasca iar ciortanu' . A sta c-o bere rece-n scaun pe malul Dunarii este o senzatie pe care n-ai cum s-o intelegi pana nu ti se intampla ......
La un moment dat din amonte vedem venind o rapida cu pavilion Austriac . Piscina pe puntea de promenada , hublouri fumurii , muzica de "party" , .... alea-alea . Pun binoclul la ochi si-i citesc numele : "Queen Anne" .... Un nume sonor , elegant , pe atat de elegant pe cat parea alunecand pe valuri "bijuteria" purtatoare a acestuia .
In amonte de tabara noastra se aflau niste constanteni . Ii puteam vedea prin binoclu . La momentul la care Queen Anne a ajuns in dreptul lor acestia au considerat firesc sa le arate curu' si alte semne obscene ...... Mi-a fost realmente sila ca le sunt compatriot .....
La ajungerea in dreptul nostru , ca pentru a repara o greseala nationala , ne-am ridicat din scaune , am salutat "In onor" si-am facut reverente catre bordul "Reginei Ana" . Aceasta se indeparteaza , dar la nici cinci minute de la asta o salupa este lasata la apa si se indreapta inspre noi . ..... Ne uitam uimiti si ne-ntrebam "ce PLM vor astia , mah" ?
Ei bine , la bordul salupei se afla secundul navei , un matelot si doua familii de turisti in costume de baie si cu zambete calde intinse pe figuri . ...... Ne-au adus o lada frigorifica plina de wiskey , Martini , si alte alea , odata cu priviri calde si multumiri pentru atitudinea noastra . Spuneau ca pe intreg teritoriul Romaniei doar la noi li s-a intamplat sa primeasca asa ceva ......... .
Ne despartim in termeni cordiali si ramanem noi intre noi cu dialogurile noastre :
- Bai , extraordinar , ..... iti dai seama ?????
- Da , nene , .... ce sa-i faci ? Asta-i poporu' asta . ..... Si uite-te la ei cum sunt ......
- Auzi , mah ? Da' tu-ti dai seama ce vacanta fac astia pe Dunare ?
- Da mah ! ..... Piscina , sprituri , gagici , muzica , .... alea-alea ! Si intervine Radio al nostru , "mucalitul sef" , toropit in scaun si deloc impresionat de parerile noastre :
- Baaah , io ma p*s pe vacanta lor pe Dunare ...... E ca si cum te-ai da cu telefericu' si-ai spune " Ce poteci misto are muntele-asta" ! ..... ce dracu sa te dai pe Dunare cu "Queen" .... daca nu-i vezi malurile ??? Ce daca-i vezi prin alte parti malurile luminate ? Ce daca iti faci semne cu mana cu altii de prin alte vaporase ? Ce daca ..... multe ? Mai ales pe teritoriul Romaniei ! Sa nu poti tu sa tragi la mal sa faci un bors ? Sa nu poti sa tragi la mal sa vezi un copac rasucit de viitura ? Sa nu tragi la mal sa te-ntinzi pe-o pajiste de-un verde "electric" si sa tragi un pui de somn ? Sa nu tragi la mal sa dai la aer un baboi care sa-ti sfaraie pe seara pe tigaie ? ....... Da-o dracu' de coaziera ! Io-mi iau colacu *** si ma bag acolo-n tufele-alea . Ne vedem diseara cand trag in tabara ..... .....................................
*** "colac" = barca pneumatica .
.....................................
Acum sunt pe fuga . Revin .........