Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bautura curata

Mesajde mibu » 21 Oct 2012, 23:23

Dacă omul ,face pentru sufletul lui ,cu mijloace adecvate , un vin ,o răchie ,o pălincă , atunci să fi sigur că aceea-i o beutură curată !
Acuma ,dacă se uită la tabelele tale, cu procente și compuși chimici ,s-ar putea să intre la oarece bănuieli !
O mai fi, sau nu , curată ?
Cine a făcut de multă vreme băutura casei ,cu metodele tradiționale, nu va sta să -și pună acum întrebări dacă ce produce el ,pentru el și familia lui este o băutură curată !
Acum noi ,putem să facem tot felul de presupuneri și analize ,dar un lucru e clar - în materie de băuturi tradiționale ,care sunt curate 100/100 nu prea mai este mult de vorbit și inventat !
Ultima oară modificat de mibu pe 21 Oct 2012, 23:34, modificat 1 dată în total.
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde iunicu » 21 Oct 2012, 23:27

Exact! Foarte bine punctat! Multi oameni nu separa fruntea de frica sa nu piarda tarie si defapt amesteca metilen in bautura. Aia se mai cheama bautura curata?
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde mibu » 21 Oct 2012, 23:38

Am reformulat între timp ,scuze!
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Donbazil » 22 Oct 2012, 23:38

iunicu scrie:
Donbazil scrie:Sal'tare!
Mai colega!....
-apai sa vina acuma unu' care n-a vazut in viatza lui un cazan ( alambic) si sa-mi povesteasca povesti.....

Unchiule, accept bucuros sa invat de la dumneata secretele distilarii daca nu sunt informatii clasificate.

Sal'tare!
Hoooo!Nu da! Ca nu cu tine aveam io treaba...... :lol: :lol: :lol:
Ziceam asa de paregzamplu.....
Ca io am beut la viatza mea de la altzii cat nu pot cara o suta de insi in spate, ca deh, eram "domnu' ", - asta-i drept - da' tot mai buna-i aia facuta de tine pentru tine....
N-am zis ca io nu am avut prune doar ca au fost putzine, iara chestia cu gutuile, aia e treaba cu mermez......Nu o face oricine. Io am prins-o de la un sarb din Dinias, pe vremea aialalta cand eram la post la Sinmihai, la catziva Km de Dinias unde erau niste livezi......Am facut si din cirese si din visine dar din gutui e ceva mai special....E drept ca nu-s dulci si trebuie "ajutate" dar parfumul.....
Las-ca mai povestim dupa ce gat de distilat si se "aseaza" un pic.....(Iasa fumu' - cum se zice-n popor)....
Sal'tare!
Donbazil - Faget

P.S. Vineri o sa fie la Faget FESTIVALUL RACHIEI..... :) :)
Donbazil

Mesajde iunicu » 22 Oct 2012, 23:51

Eu m-am simtit cu musca pe caciula pentru ca studiind realizez cat de multe mai am de invatat.
Repet, ma bucur de fiecare dram de informatie primita din partea orcarui om de bine. Sunt destul de lucid sa cern informatia valoroasa de neghina.
Asa ca, unchiule, nu scapi de mine pana nu ma inveti ce ai aflat prin locurile unde ti-au umblat picioarele. Sa stii ca sunt un elev constincios.
iunicu

Mesajde Donbazil » 24 Oct 2012, 22:48

Sal'tare!
Mai povestim, dupa.....
Sal'tare!
Donbazil - Faget :) :) :) :mrgreen:
http://www.redesteptarea.ro/index.php?o ... Itemid=419
Donbazil

Mesajde Gudas Valentin » 25 Oct 2012, 20:37

Treaba cu gutuile e ca iese o palinca parfumata,prea parfumata,eu prefer compotul din gutui decat palinca din gutui,din pcmdv nu se poate bea,eu folosesc la o cada (Butoi de 1000 L) doua chiar 3 gutui,pt parfum, restul prune bistritene sapoi lasa fie rau :D

PS.De la palinca se ia si Fruntea si Coada,sa iasa si buna si dulce,ca fericirea vine dupa 3 paharele.

Valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011
Gudas Valentin

Mesajde iunicu » 25 Oct 2012, 23:24

Vali te rog detaliaza putin procesul de distilare. Cat de mare ai cazanul, cat il umplii, cata frunte colectezi, cata inima si cate cozi?
Cad socotesti ca fermentatia este gata si in cat imp distlezi dup terminarea fermentatiei.
Ador sa ascult pe maramureseni cum fac bautura!
iunicu

Mesajde Donbazil » 26 Oct 2012, 20:08

Sal'tare!
Special pentru Vali si totzi stuparii din TARA DE SUS.....
http://www.youtube.com/watch?v=tw6PplDRCRw
Sal'tare!
Donbazil - Faget.
Donbazil

Mesajde Gudas Valentin » 26 Oct 2012, 20:26

MULTUMESC Dom'bazil
Colectez fructele in ,,butoaie'' in care introduc un sac de polietilena daca-s mere pun apa pana acopera merele Macinate,daca-s prune pun mai putina apa (sa aibe unde sa fermenteze) cand e plin leg sacul la gura fermentatia se face in ,,spatiu'' inchis,daca ma grabesc sa fac horinca,testez cu refractometru daca nu in primavara anului viitor sigur sunt gata :D inainte sa pui la fiert borhotul se curata cca un lat de mana de pe deasupra ce e mucegait(negru)si se arunca,ALA PUTE si strica horinca ,cazanul pt suzla (votca) e de 350l iar cel de tistulas (pt a doaua fierbere) e de 100l .cazanul se umple pana la nivelul manivelei,sa ramana cat mai mult loc in comanac (sa se distreze aburii in el)
Votca se lasa sa curga cat arde,dupa se schimba cazanul (se pune alt borhot (mont) ) Votac se pune in cazanul de 100l pt a doua fierbere la foc incet (moale) cand incepe sa curga Fruntea se ia cca 250ml -750ml in fctie de cat de tare a fost votca,si cat de plin a fost cazanul de votca (se poate fierbe si jumate daca nu-i mai mult :lol: ) dupa las sa curga intr-o galeata .. oala ... din care se goleste intrun alt vas (butoi) toata cantitatea,se rupe la 70* si o aduci cu apa de IZVOR (produs microbiologic pur) la cat doresti 55* -60*-45* .
Coada care mai curge pana arde se redistileaza la urmatoarea fierbere odata cu fructele (Mont-Borhot) altfel daca se amesteca cu votca la tistulas iese horinca acra si miroase a Trinci (coada) La fel se procedeaza si cu Fruntea (Aramita) daca nu ati folosito la frecti de sale sau inflamati ;)

SA HORITI FRUMOS :lol:

Valy
Gudas Valentin

Mesajde iunicu » 26 Oct 2012, 21:40

Valentine, sa traiesti sanatos. Iti foarte multumesc pentru randurile de mai sus.
Foarte frumos scris, simplu si la obiect.
Sa mai prind pe vrunul ca ma ia de guler cand spun ca taria distilatului se scade cu apa moale.
Sacul legat la gura nu lasa sa intre oxigenul la plamada si astfel o fereste de otetire.

Vali, daca pui si o poza cu cele doua cazane iti raman si mai indatorat.
iunicu

Mesajde Gudas Valentin » 28 Oct 2012, 22:25

Vin si cu poze,chiar ma pregatesc sa fierb zilele astea.

valy ;)
Gudas Valentin

Mesajde Ruben » 28 Oct 2012, 22:47

@Vali:

“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Gudas Valentin » 30 Oct 2012, 17:15

Merci ruben ;)

Valy
Gudas Valentin

Mesajde Donbazil » 30 Oct 2012, 21:58

Sal'tare!
Am un prieten ungur, din com. Dumbrava - langa Faget, - care face palinca asa ca la ei la Covasna........
Si io' m-am mirat de metoda lui dar dupa ce am citit cele postate de Vali, am constatat ca ARTA de a palincari, nu-i pentru fie-cine.....
Chear daca ni se pare complicata redistilarea, - da un produs exceptional - si merita......
Noi, banatenii ne multumim cu rachia ( slibovita) noastra, dara ardelenii fac "medicament"...
.....................................................................................................................................

Asta nu inteleg unii de ce Banatul? :shock: :shock: :shock: .....
Pai aici ne-am intalnit zeci de natzii!....
Fiecare a adus ceva......
Ne-am acomodat, ne suportam, - chear daca nu intotdeauna ne iubim - dar TRAIM.....(Si traind unii langa altii mai si invatam cate ceva)...
Toti avem O SINGURA VIATA!......
La mine, in satul in care am copilarit erau vreo 8 - 9 nationalitati.....Pai La Vaslui sau la Buzau, sa zicem, in afara de romani mai erau cativa tigani si gata......
Banatu-i altceva!.....
Sal'tare!
Donbazil - Faget. :)
Donbazil

Anterior

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE