de ioanpuiu » 15 Mai 2025, 10:33
Aveam nevoie de un taxi în seara zilei de nouă Mai şi nu era nici unul în raza vizuală aşa că am plecat pe jos întorcând capul din când în când, poate mă ajunge unul din urmă şi liber să fie.
Am mers aşa două staţii de tramvai până am văzut unul staţionat dar pe sensul opus. A trebuit să aştept verdele la semafor să pot traversa spre el. Grea aşteptarea.În orice moment îl puteam pierde. Cu doi paşi în lateral oricare dintre pietonii care circulau pe partea aia mi-l putea lua din mână. Nu s-a întâmplat, am avut şansă.
În sfârşit am urcat în maşina omului cu barbă de interlop amator de inspiraţie jihadistă. Se poartă în ultima vreme pentru un plus de prestanţă artificială.
Omul, vorbăreţ. Începe să se plângă de trafic, că iar e protest cu alegerile, străzi închise şi trafic deviat.
Nu e nici un protest, i-am spus, nici de sprijin nici împotriva cuiva, e ziua Europei. N-a folosit la nimic precizarea, cu oamenii avea el ce avea.
Că ăştia nu au făcut nimic vreme de 35 de ani şi din cauaza asta nici el n-a reuşit mare lucru şi a fost nevoit să plece la muncă în Germania.
De ce a trebuit să plec eu afară? asta revenea frecvent, aproape obsesiv, şi era multă obidă în vocea lui.
Am aflat de la el că a făcut diverse munci în ţară, în construcţii dar şi altele, că nu a câştigat suficient să-şi facă o casă şi din motivul ăsta a plecat în Germania în urma cu trei ani, a stat acolo doi şi jumătate apoi s-a întors. Are familie, doi copii de 17 si 15 ani şi că va vota cu Simion "să vedem cum va fi şi cu ăsta."
Nu ţi se pare riscant? ... că de la Simion nu am văzut decât promisiuni, nimic concret - l-am întrebat. Ăsta a fost declanşatorul.
Nu cu Nicuşor, in nici un caz cu el că e autist, a zis şoferul şi a dat aceeaşi explicaţie ca a antrenorului de mai sus dar asta a sunat ca o decizie de incompatibilitate dată de Agentia Naţionala de Intrgritate.
Nu-şi iubeşte nici copilul, cum să iubească ţara? a mai spus el.
L-am întrebat de unde ştie, că eu nu cred aşa ceva. Răspunsul lui m-a lăsat mască, mi-a spus că "a ieşit nevastă-sa pă laiv" şi-a spus că nu-şi iubeşte copilul.
Nu pot să redau în scris convingerea cu care mi-a spus aiurelile alea, tonul şi inflexiunile vocii.
Recunosc că m-a dezechilibrat într-atât încât n-am avut prezenţa de spirit să-l întreb dacă a apucat sau nu pleaşca cu apartamentul la 35000 de euro de la Simion.
La final i-am spus: uite! ... votăm diferit dar asta nu ne împiedică să vorbim, pe tine să mă duci cu maşina şi pe mine să-ţi plătesc.
A fost o experienţă teribilă, am văzut ceva vecin cu fanatismul.
Cu toţii suntem
sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.