http://stuparitul.3xforum.ro/post/7000/ ... in_BRUXEL/
Mi-am uitat măsura
Baciu Gligor, nea Mărin și Pișta care au rămas prieteni ca frații de cruce (mai exact ca frații de furtun), de la întâlnirea de la Târgul Apicol de la Trebuci, s-au întâlnit din nou într-un birt de provincie.Ca să pună țara la cale.Pe măsură.Pe măsură ce măsurile Europene începeau să-i ademenească pe tot mai mulți stupari.
La întâlnire a apărut și un moldovean venit din State. Din Statele Unite Ale Moldovei cu capitala la Iașinton. Oricât de surprinzător ar părea dar Gheorghiță era cumnatul lui Pișta. Și-a luat o unguroaică de prin Harghita că auzise el cum că unguroaicele ar fi mai focoase decât româncele. Fiindcă sunt U.De.Me.Re.u...
Pișta făcu deschiderea comandând niște antigel marca 'Polinco' pe care îl bea cu țoiu. Baciul Gligor a comandat bere. Că îl întrebase pe ospătar dacă servește bere la 'țap' și ăla ia zis : "- Sigur domle, servim pe oricine! ". Nea Mărin ceru o sticlă de zaibăr pt desfundarea instalației. Gheorghiță fiind mai nou în cercul de prieteni era mai ponderat. El comandă o cinzeacă de votcă cu Red Bull...
"- No mă"...începu baciu Gligor..."care șî unde v-aț băgat cu capu-nainte la măsuri ? Care pă 141, care pă 112...? Că io o treabă vă spui. M-am tăt gândit că de unde vine număru ăsta. Adicătelea primu 1 ești tu. Teleleu pe imaș cu talanga la gât și cu albinuțăle tale. Cât scoteai atât aveai. Apoi vine lelea Europă și-ț șoptește la ureche "- Io pot să-ț dau bani cât pt încă 4 de ăștia ca tine. Numa să-i vrei !" Șî tu...fiu de țăran...te arunci pă apucate că așa ai fost învățat. Unde vez că-i coadă stai șî tu. Nu contează ce să dă. Important îi să apuci...Da după ce să gată perioada șî traji linie îț dai sama că ultimu de 1 nu ești tu bă . Ăla îi guvernu. Io n-am fost bun conducător de electricitate tătă viața. Apăi doară n-oi începe amu să fiu bun conducător de fonduri. Că ce intră de la Europa trece pân mațu gros ca glonțu. Ș-apăi îl îmbalegi cătă guvern pe asigurări sociale șî impozite de nici n-apuci să strângi din buci...darămite să mai cauț ziaru să te...citești...Ascultaț la mine ce vă spui...
"- Mă! Tare dăștept ești tu"...se rățoii nea Mărin. Uite că io tăbărâi ca baba pă mormânt si mă băgai pă măsura 112. Că cu banii de la 141 nu te poți duce nici la mare cu amanta mă. Dacă te duci cu nevasta scapi mai ieftin că vi cu șunculița , ceapa și roșiile de acasă...Da ăla nu-i concediu mă !
"- Ioi mei Marine"...se văită Pișta."- Da tu tre să dat la el 30 la sută că cum cheltuit mei...Cu chitanț și cu TVA...(mei, asta TVA nu-i dubița mei?!...Aaa...ala TVeu la el)...Ca dacă nu, dat banii napoi mei...
"- Mă gândii bine dinainte...că noi oltenii ie șmecheri mă , nu ca voi, îngrămădiții dintre munți...pe unde intră frigu-n țară...de vi să rupe
câinele în două când vrea să dea colțu...de înghețat ce îi mă. Io la cheltuielile de pe la restaurante și discoteci, plus cumpărături asortate cu bichinei tanga și pojartier roșu de mătase...și ce-o mai vrea pițipoanca...trec 'investiții mătci selecționate din import' mă.
"-Da mei Marine...tu trecut de 40 de an mei!" "-Nu-i adevărat. Am 39!" "- Pei tu zis 39 de an la Pișta și acu tri an mei! Cum asta la tine ?" "- Eu nu-mi schimb cuvântu dat!"...sublinie apăsat și iritat nea Mărin.
"- Io încă nu-s hotărât și sa fac ăi"...se băgă și Gheorghiță în subiect. "Că di câti ori intru pi 'Stupăritu' ca sa caut câti șiva dispri masurili astea nu dovidesc nika. Cu TVA, fără TVA, SRL,PFA, ii...șî alti vocali asimânâtoari...Îi ca-n noaptea nunțî cân am întrebato pe Ildiko a me dacă îi virjină...Ni-o zâs:'-Unii zic că da...alții zic că nu'...Păi să-mplitesc raspunsurili pi topicurili șelea ca șiorapii di lână ăi. Unu pi față șî două pi dos...Deț vini sa-ți baji chișioareli în...șe masură crezi că nu ti strânji ăi"...
Între timp ospătaru căzu în capcana lui baciu Gligor și acceptă să dea el bere din partea casei atâta timp cât Gligor rezista să nu se ducă la veceu.Nea Mărin sesiză potențialul ideii și se vârî și el în pariu...Gligor comanda bere la sticlă. Ce golea pe masă umplea la loc sub masă(că fețele de pe mese atârnau grele până jos). Mărin comanda numai bere la halbă( el împrumutase manual cârja unui bătrân ce sforăia cu gura căscată și se îneca oridecâte ori îi intrau muștele în gură ). Rezemă cârja între picioare și fixă vârful ei direct în sifonul din pardoseala mozaicată de sub masă. Avea șarpantă, avea scurgere, avea preluare...deci bere să curgă...
"- Câte halbe să vă aduc?" întrebă ospătarul cu un zâmbet sarcastic. "- Adu-i șase UDE! Că lui îi trebe să înceapă cu minimu ăsta pt 112" îl lămuri Gligor...
"- Auz bă! Da tu te-ai gândit dacă o să dee ăștia o leje că o agrează numa pă A.C.A ? Șî or să te oblije să le dai mnierea numa lor pt vreo opt ani de amu încolo...? Șî o să hie iară ca pă vremea comuniștilor când ăștia de la A.C.A tăieu șî spânzurau tăt? Amu o să hie numa pântu ăștia cu măsuri..."
"- Mă Gligore! Tu ști ce-o zis Gheorghe Stabija? 'Lasă nu te f...rece grija', mă...Tu gândești prea mult mă. Îi aburii io pe comuniști...ce să mai vorbim de ăștia...Și ce au să-mi ieie mă? Că râpciu ăla de dacie stă pe butuci de trei ani, iar în dărăpănătura aia de casă nu au curaj să intre nici pompierii, ce să mai vorbim de executoru judecătoresc..."
"- Bă...io știu ce o zâs Vasile Lupu 'Să ț-o tragă nu-i mare lucru', replică Gligor...
Pișta ajunsese la a doua sticlă 'Polinco' iar Gheorghiță se înfierbântă îndeajuns cât să treacă pe Cotnari...Băutura curgea gârlă, ospătaru își blestema ziua în care i-a cunoscut pe Gligor și Mărin...Spiritele se încingeau...discuțiile și ideile nu mai conteneau...
"- Uăi...la noi în comună s-o diștiptat mai târzior olecuțâcă. Da acu năvălesc cu tăț pe 141. Unu sângur din tătă comuna o avut stupchi. Douăș'șinși. Da i-o plimbat în pastoral dintr-un capăt în șelălalt al comunei di n-ai vazut di șelea...Tăț s-or tras în chip cu stuchii dânsului...Ca să poată lua mălaiu...Ni-am zâs șî io ...băgamiaș dosaru...Hai să mă trag șî io în chip, ia ui aiși !" și le oferi o poză...
"- Ioi mei da ce barb la urdiniș!" exclamă Pișta... "- Da duti ăi di aișia...Ăla nu-i urdiniș...așa-i gura nie cân râd...șî eram nebărghierit"...se ofuscă Gheorghiță pe cumnatu-so...
"- Mă! Ia ascultați la mine ici șa! io zic să ne apucăm să vindem și noi borcanele de miere cum vând ăștia margarina (cu ȚIDIU cu Stefan Bănică Junior). Păi noi am putea vinde borcanu cu revista 'România Apicolă' inclusă în preț. Da cu poze făcute de paparații cu Andreea Marin în baie...Cum se spală pe dinți. O să ne cumpere borcanele și bărbații și femeile mă. Că alea or să vrea să știe cu ce se dă Andreea Marin în gură de o găsesc bărbății așa de dulce...Și noi o să le răspundem: - Cu MIERE!"
" - Mereț mei..." se opuse Pișta discursului lui Mărin. "Cu meru vost copil meu nici nu ducete la școla mei. La noi meru gros ca clei de brad mei. Nu cum la voi. Cum țuica...așa și meru la el. Ca apa. Cu cana la poarta...la galeat. Voi storceț nu capacit mei...ca sa este mult...
"- Tu vorbești mă? La noi îi mama florilor...Ne-nveți tu pe noi apicultura mă ? Și cum se face mierea...?"..." - Cu meru vost puteț sa ne pupaț..."
"- Și noi pe voi, și noi pe voi mă!" se precipită Mărin să io ia înainte lui Pișta și să nu se lase mai prejos...
Ajunsi la capătu a opt ore de dezbateri,pe măsură ce se întețeau gesturile se dezlâna sensu...
"- Astea-s măsuri contru...cuntra...chen...ptu!...contra românilor bă!" reuși să finalizeze Gligor
" - Zâttt! Muclesss! Peee...români...peee... români" se opunea în zadar Mărin
" - Da pe ungur ce are mei ?...Noi nu putem la el ?"
" - Uăi! Ș-âncă cum. Dacă nu va spalaț!" io servi Gheorghiță lui Pișta..."Da undi ni-am pus masura ?" se întreba Gheorghiță cotrobăindu-se prin buzunare...
"- Ioi mei da Pișta cu ce se dă la el...444...or...222...?"
" - Ungure...astea nu-s autobuză...bă...Să te dai tu cu ele...Să te urci șî să te cobori cân vrei tu..." io trânti Gligor
"- Neică...teteo...ț' zâsei...ț' zâsei..."...
Baciu Gligor sfârși avion. Aterizat cu nasu-n solnița cu piper și cu aripile larg desfășurate pe masă. Acum are nasu roșu borcănat și strănută și-n vis. I-a intrat atâta piper măcinat în plămâni că atunci când strănută în public încep să strănute și cei de lângă el. A vrut patronul unui mare lanț de restaurante din capitală să-l angajeze pe post de 'piperar'. Trebuia să stea la capătul benzii unde soseau meniurile și să strănute pe platouri...
Nea Mărin și Gheorghiță stăteau la rând la budă ținându-se în brațe ca 'Fetele de la Căpâlna'. Că ridicau legănat și sincron când un picior când celălalt...
Când Mărin ajunse în cabină își făcu cruce, pică-n genunchi și cuprinse afectuos scoica de la budă în brațe. A dat la rațe și ce-a mâncat acu 25 de ani la propria nuntă...După care încercă să citească viitorul Măsurii 112, în lături, ca fetele nemăritate în zațul de la cafea. A vrut unul să-l dea jos de pe budă..."- Alo...alo...domnu...coborâți?" El a ridicat cu greu capu și ia răspuns :"- Nu mersi! Borăsc și singur!"...
Gheorhiță înțelesese că nu numa cuiburile se strâng și se lărgesc că și timpu. Că durata unui minut depinde de care parte a ușii de la baie te afli. El prinsese ultimul o cabină de budă liberă. Se năpusti cu nădragii-n vine...dar constată că-și înnodase muștiucul ceva mai devreme(ca să nu aibă scurgeri), și uitase să facă nod cu fundiță. Din cauza presiunii nodul se strânsese...Timpul nu mai avea răbdare...așa că se năpusti ca turbatu și înfășcă electrodu cu care se desfunda buda și perforă scurt câteva găuri ca la stropitoare. Dinsus de nod...Șpriță toți pereții(inclusiv pieptul), că nu mai avea cum să dirijeze jetu...i-a luat vreo două săptămâni până a învățat cum să țină corect degetele pe clarinet. Ca să poată dirija jetul la punct fix. Înainte. Nu pe barbă...
Pișta după patru sticle de 'Polinco' ajunsese muci. Nu se mai putea ține pe picioare. De aia a plecat în mâini. Spre Ungaria...Deabia a reușit să-l ajungă din urmă un echipaj SMURD. Cu ajutorul Pompierilor de la DESCARCERARI au reușit să-i tragă o cămașă de forță. Ca să-i dea ceva de calmare. Că de cal mic avea și el...
În general măsurile menite să încurajeze producția și consumul sunt benefice. Dar dacă te prind pe stomacul gol, atunci efectul stimulent poate fi mai mult laxativ decât energizant...
LUPU' ALBINELOR fără măsură