asa te vreau vecine .... combativ si cu argumente
reiterez rugamintea catre onor Admini & Moderatori sa faca un topic separat ....
fara patos si resentimente e ceea ce-mi doresc si eu .... chiar daca suntem pe un forum in care subiectivismul e pus la loc de cinste
Imi place expunerea ta .... denota interes dar ... si un pic de partinazism si poate de aceea pe ici pe acolo ai mai exagerat
Razboaie intre provinciile romanesti au fost e drept ... dar asa erau atunci vremurile .... toti se razboiau cu vecinii .... cred ca au fost mai multe si mai crude razboiele dintre moldoveni si munteni decat dintre moldoveni si ardeleni, nu mai vorbesc de faptul ca ardealul a fost prea putin de sine statator (independent, autonom, etc), asa ca acest aspect ar trebui sa conteze mult mai putin decat vrei tu sa-l subliniezi. (stefan cel Mare l-a tabacit pe Mateias care era rege al Ungariei, Vlad Tepes avea ce avea cu Secuii .... care reprezentau o mica parte din Ardeal, etc)
Subiectul nu este musai tabu ...mai degraba slab promovat .... cine voia il gasea printre randuri chair si-n manualele de istorie comuniste, asta implica bineinteles o minima capacitate proprie de discernamant.
Panica de care spui .... cel putin in ultimi 50 ani este in mare parte contra iredentismului maghiar .... si trebuie sa o recunosti si tu .... cei mai vocali dintre ardeleni sunt etnici maghiar .... romanii ardeleni au avut si in continua sa aiba o atitudine multe pasnica pentru a fi luati in considerare .... fara sa supar pe cineva au doar fite si mofturi de mironosite ... de luceferi neintelesi si probabil prea putin adaptabili unei vieti reale.
Ai dreptate cu crizele .... la greu se da pe fata adevaratul caracter .... si daca ai putea sa privesti problema obiectiv ai vedea ca ideea separatismului nu denota deloc un caracter onorabil, daca vrei o paralela e ca si o casnicie in care unul din soti a avut mult timp un servici bun, a ajutat pe celalalt sa-si termine studiile sa-si dea licenta .... sa-si faca o cariera si la un moment dat intervine ceva ... un accident, o problema .... oricum ceva neimputabil niciunuia din soti .... crezi ca e oki ca in acest caz sotul tinut in spate sa-l paraseasca pe cel aflat la nevoie? ba mai mult sa-l paraseasca pentru altu care si el e lovit de criza dar nu atat de puternic?
Ce s-a intamplat asta vara reprezinta prea putin vointa poporului roman .... nu cred ca a asociat cineva ce s-a intamplat cu dezbinarea nationala .... si nici macar sociala .... au fost jocuri politice exagerate si duse la extrem dar care au prins pe o societate insuficient maturata sa-si asume responsabilitatile si obligatiile propriei ei existente.
Behaielile lui Ponta & Co spamuite la greu de catre antene nu reprezinta decat intr-o mica masura realitatea ....
Referitor la "colonizarea" Transilvaniei cu moldoveni si munteni iar exagerezi:
- munteni relocati in ardeal au fost putini spre deloc .... exceptie cei implicati in armata si politie si doar in zonele cu populatie preponderent maghiara, si care nu stiau cum sa se transfere mai repede de acolo;
- moldoveni au fost impartiti in toata tara nu doar in Ardeal .... si nu cred ca si-a propus cineva musai colonizarea ci a fost o masura pur economica, Moldova avea (si inca are) excedent de populatie si prea putina 9acum chiar deloc) industrie
- in schimb nu putini au fost ardeleni veniti la capatuit prin capitala sau alte zone mai buna (Prahova, Constanta, etc) .... de ce esti acum nedrept si tratezi cu sisteme de masura diferite? sau si la capitolul "oportunisti" tot voi vreti sa fiti primii?
Am expus mai sus ipoteza in care Armata Romana nu ar fi oprit Revolutia Bolsevica din Ungaria .... crezi tu ca am mai fi vorbit in acest caz de prosperitatea europeana?
Dar sa depasim momentul .... tu stii foarte bine ce inseamna propsperitatea europeana chiar in inima ei .... esti sigur ca asta iti doresti pentru tara ta?
Si revenind .... esti sigur ca restul romanilor din afara ardealului sunt piatra de moara care ne opreste sa accedem la prosperitatea europeana? Tin doar sa-ti precizez ca orice guvernare am lua din ultimii 20 de ani ... procentul de ministri si secretari de stat in care au fost numiti oameni proveniti din Ardeal este in marea majoritate a cazurilor preponderent .... si mai ales pe ministerele "grele", Boc, Blaga, Orban, etc .... .
Nu vad ce poate fi exagerat in idee ca datorita oparticiparii Armatei Romane la WW1 a fost posibila Marea Unire ... si mai ales trecerea Ardealului de la Ungaria la Romania ? ....
imi place ideea cu virarea catre marele URSS .... dar te asigur ca impotriva acestei ideei sunt majoritatea romanii indiferent de zona .... nu e cazul sa creezi un monopol al ardelenilor pe aceasta tema.