Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde Mircea_63 » 05 Dec 2012, 10:25

alt stupar scrie:dincolo de partizanatul aproape fanatic pentru un partid sau altul, poate n-ar strica sa dam putina atentie unei opinii:

"Pornind de la teza ca prezentul e opera trecutului, cartea developeaza, ca intr-un film dat pe repede inainte, cadre cheie ale unei istorii cam lipsite de glorie, povestea trista a unui esec continuu. Adevarul e ca n-am fost niciodata mai buni sau mai bine zis semnificativ diferiti. Am pornit tarziu si am ramas mereu o margine, am ocupat secole de-a randul un loc codas, am reprezentat mereu frontiera unde se termina civilizatia penduland intre orient si occident.

Am format pana tarziu o alcatuire rurala, modernizata in general de "neromani", putin lenesa sau, in tot cazul, ineficienta. N-am probat vreodata capacitate de organizare, apetit pentru reguli si disciplina, mereu ni le-au impus altii. Noi ne-am ocupat mai departe cu ceea ce stim mai bine: subminarea regulii, restabilind repede "neoranduiala". Ce altceva suntem astazi daca ne comparam cu alte state din UE? Elita politica si intelectuala a Romaniei s-a remarcat printr-un oportunism impresionant, mereu ezitanta intre doua luntri, instabila si "impartiala ca tot romanul".

Dan Tapalaga, http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-1371 ... spirat.htm

Nu vreau sa aprind spiritele, dar cam in asta consta si diferenta intre Transilvania si...
Partea buna? Inseamna ca se poate. O buna administratie si timp, iar incet incet, poate ne vom adapta altui tip de trai si de gandire.

Dupa secole de inrobire in diverse forme, nu ne invatam peste noapte cu libertatea. Alecsandri si-a eliberat tiganii din robie. Le-a dat si ceva bani. Au tras baietii niste chefuri strasnice -trai pe vatrai- apoi, cand s-au gatat banii s-au intors si l-au rugat sa-i primeasca inapoi in robie.
Doamne fereste sa nu facem ca ei. Din saracie, sa ne cautam stapan!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde alt stupar » 05 Dec 2012, 10:31

Mircea_63, de ce s-ar aprinde spiritele ?
Hai sa vedem parerea unui contemporan cu niste evenimente ce tocmai le-am sarbatorit cu fast
http://adevarul.ro/locale/timisoara/tra ... ndex.html#
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde Mircea_63 » 05 Dec 2012, 11:11

Respect, Adi! La asta m-am referit si eu, dar...cu manusi!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde nae » 05 Dec 2012, 17:39

Cristian IONITA scrie:Mircea dreptul la vot implica si obligatii

Oare in trecut cand dreptul la vot nu era pentru oricine or fi gresit? Din ce spui tu se pare ca nu.

Oare e corect ca votul acelei femei care dpdv opinie politica face umbra pamantului degeaba (nu o condamn, doar constat) sa fie la acelasi nivel cu al unui om instrui si implicat?

Ce diferenta e intre aceea femeie si un animal din batatura?

Judecata DREAPTA se face numai cu ratiune .... si daca nu suntem capabili de asta mai bine ne cerem singuri un dictator la putere si inchidem astfel de subiecte

Oau !
Femeia fara carte are frica de valorile cernute de secole ... votul acestei femei e mai valoros decat al lui Cristoiu/Liiceanu/Iliescu...
Ponta e la putere ca stie sa comunice sau se tavaleste de mintos ?,sau ca niste nimeni au iesit in strada in frig... in ianuarie ;care au fost ratiunile intelectual-politice cand a acceptat cvorumul si Base ne-a scuipat iar ?
Base a demisionat in 5 '/Crin la fel ,batrana are o dilema/un bunsimt /o rusine ...EI ce au ?
nae
 
Mesaje: 3375
Membru din: 11 Noi 2011, 19:29

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde Dragos2006 » 05 Dec 2012, 17:44

Aceste alegeri sunt o parodie in mediul rural . Babele voteaza asa cum le zice primarul , habar nu au pe ce persoana voteaza , ele stiu ca primarul le da lemne de foc si ajutoare si ca trebuie sa voteze asa cum porunceste el .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006
 
Mesaje: 2251
Membru din: 05 Apr 2011, 16:37
Localitate: Valea Ramnicului

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde Cristian IONITA » 05 Dec 2012, 19:06

alt stupar scrie:Mircea_63, de ce s-ar aprinde spiritele ?
Hai sa vedem parerea unui contemporan cu niste evenimente ce tocmai le-am sarbatorit cu fast
http://adevarul.ro/locale/timisoara/tra ... ndex.html#



hmmm .... nu ar fi prima data cand Ardelenii se considera nedreptatiti de Unire, si mai ales cu precadere atunci cand sunt vremuri mai grele .... asa se intampla intodeauna .... aia de le cauti mai mult in coarne se urca in cap.

Si Unirea Mica a fost contestata de catre unii la vremea ei .... http://ro.wikipedia.org/wiki/Mi%C8%99ca ... in_Moldova , si moldovenii chiar au avut cel mai mult de pierdut din aceasta, spre deosebire de Ardeleni care au avut numai si numai de castigat.



Nu o data am fost surprins de virulenta cu care transilvanenii condamnau "balcanismul" celorlalti romani ... nu o data am fost "miticizat", nu o data mi s-a subliniat ca ""banatu-i fruncia", dar cum am incomodul obicei de a avea pretentii si la fapte si nu la vorbe am constatat ca ce se vorbeste nu prea se regaseste si-n fapte.
Ardelenii se falesc cu cladirile construite de-a lungul timpului (inclusiv biserici, cu infrastructura si legislatia mai avansata, etc .... dar uita sa precizeze ca aceste nu se datoreaza romanilor ardeleni .... ci altor etnii .... pe vremea cand au fost facute aceste constructii romanii din Transilvania erau la marginea societatii .... asa ca acum se lauda cu meritele altora si nu ale lor.
Mitici si balcanici au fost cei care le-au permis sa aibe un cuvant de spus .... nu cred ca daca ar fi ramas sub Unguri ar fi avut posibilitatea Maniu sa traga sforile in politica asa cum a tras la Bucuresti .... sau Boc sa fie Prim ministru, nu cred ca in Parlamentul de la Budapesta ar fi fost reprezentati asa cum sunt acum la Bucuresti ....dar astea nu sunt intradevar decat supozitii


Ce se intampla cu Ardealul daca dupa WW1 nu se unea cu Romania?
Sa facem un mic exrcitiu de imaginatie:
Foarte probabil ar fi fost parte integranta in Ungaria (putin probabil ca s-ar fi constituit ca si stat independent)
Ei o data integrati in Ungaria foarte probabiul cei de etnie romana ar fi avut acelasi statut social ca si inaimte de ww1, adica aproximativ egal cu zero

Ba mai mult chiar si istoria universala ar fi fost alta ..... daca in 1918 nu am fi avut Unirea foarte probabil ca armata romana (aia balcanizata si micitizata) nu ar fi oprit revolutia bolsevica din Ungaria in 1919 (nu ar fi avut interes) .... si deci Horty nu ar fi ajuns la putere, ba mai mult probabil ca in 1920 nici Lenin nu si-ar mai fi treimis hoardele bolsevice la Varsovia (in drum spre Berlin) si ar fi ales ruta prin Ungaria care bineinteles ar fi fostdeschisa la a asigura tranzitul fratilor comunisti spre frati lor nemti .... si uite asa am fi avut si-o Germanie bolsevica .... de acolo cred ca frantujilor nu le-ar fi trebuit prea mult sa adere la noua ordine proletara ... si deci mai toata Europa ar fi fost o imensa unioune sovietica.

Nu spun ca muntenii sau/si moldovenii am fi mai buni sau mai rai decat ardelenii .... dar i-as ruga pe ardelenii care tin musai sa-si etaleze seriozitatea sa se si uite un pic imprejur .... si daca pot sa aduca argumnete care se datoreaza LOR si nu altora .... sa nu se laude cu realizarile stapanilor lor de pe atunci.

Si daca tot e sa aruncam cu vorbe si reprosuri .... eu as incepe prin a reprosa ardelenilor ca lor le datoram acum "incertitudina identitatii nationale" .... ca au vrut ei musai mot cocot sa defileze ca urmasi ai Romei .... sa fie "latini" ca le dadea bine in CV-uri.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 4285
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde Mircea_63 » 05 Dec 2012, 21:04

OK Cristi, deci esti constient de nemultumirea celor din Transilvania. Justificata sau nu, ea se trage de la ceva. Are o cauza!

Care crezi tu ca ar fi cauza?

Eu spun doar o mica poveste, personala: student in Timisoara, aveam o prietena din Craiova. Ne ducem in Arad, locul meu natal. La o trecere de pietoni, rosu. Nu se vedea nicio masina la orizont, dar nimeni nu traversa. Pare copilaresc ce spun, dar eram mandru in sinea mea de cat de disciplinati sunt oamenii in orasul meu. Se face verde, traversam si prietena imi spune:
"Mai da prosti oameni Aradenii astia...la noi am fi trecut demult daca tot nu vine nicio masina".
N-am avut niciun argument ci doar un gust amar!

Exista oameni si de o parte si de alta a muntilor, pe care ii iubesc sau detest. Pentru mine conteaza omul, dar conceptiile generale si valorile morale in general -trebuie sa recunosc- sunt destul de diferite.

Nu e meritul personal al vreunuia dintre noi si luati fiecare in parte, nu afirm ca ar fi vreunul cu ceva mai bun sau mai rau decat ceilalti, dar sunt unele traditii, obiceiuri, cutume diferite.

Crezi ca era mai rau sub unguri decat sub turci si fanarioti? Timisoara a fost o vreme chiar capitala Ungariei!!! Stiai? Primul oras iluminat electric al Europei. Prin Podgoriile Lipovei a circulat primul tren electric din Europa si mai sunt si alte exemple.

Diferenta e de asa natura incat Slavici si Eminescu, unul prozator si celalalt poet, amandoi supertalentati, colegi la Viena si initial prieteni, au sfarsit prin a se antipatiza puternic.
Oare de ce?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde Cristian IONITA » 05 Dec 2012, 21:23

Mircea .... inteleg intr-o oarecare masura nemultumirile ardelenilor .... nici eu nu ma simt prea bine cand am de-a face cu mentalitatile si obiceiurile proaste ale connationalilor, dar .... asta nu justifica in nici un fel asumarea de merite nejustificate, o fi fost Timisoara capitala Ungariei si primul oras iluminat, si primul tren, si etc dar NIMIC din toate astea nu se datoreaza romanilor ardeleni. acestia pana sa fie "eliberati" de catre barbarii de balcanici contau foarte putin spre deloc in societatea ardelena de atunci. Si cred eu nu ar trebui sa justifice nici gandurile revizioniste mai ales acum ca-s vremuri mai dificile.

Si daca-mi permiti .... nici acum nu sunt cu mult mai breji .... vorbesc mult dar fapte putine ... de multi ani de zile eu nu am mai vazut in restul tarii drumuri mai prapadite ca-n Satu Mare si Baia Mare, in schimb nu poti schimba 2 vorbe cu unul din locuitorii acelor zone fara sa sublinieze ca "la noi in ardeal facem si dregem" :D

Traditii, obiceiuri si cutume diferite exista si intre sate vecine daramite intre zone separate si supuse unor puteri atat de diferite cum a fost Imperiul Otoman si cel Austro Ungar

Meritul "miticilor" este insa acela ca ei si-au castigat independenta singuri chiar si cu arama in mana atunci cand a fost cazul .... pe cand ardeleni au asteptat sa-i scoat altii de sub papuc (pardon, papuc era de la turci, la ardeleni a fost cisma ungureasca si austriaca) .... si o data eliberati au fost primiti cu bratele deschise si poftiti la masa .... numai ca lor deh .... le mai pute si acum sudoarea alora de-au tras pentru ei.

Despre Slavici si Eminescu .... nu stiu ce-or fi avut de impartit dar in mod clar erau prea diferiti ca si fire si temperament.

Sper sa nu derapam cu aceste discutii .... nu de alta dar eu in general am o parere proasta de exemplu despre moldoveni, numai ca de exemplu pe acest forum cei mai apreciati oameni de catre mine sunt .... moldovenii .... ba mai mult .... nu cred sa existe vreunul pe care sa-l detest ... (nu stiu daca Ramnicul Sarat e in moldova sau nu .... dar oricum zona aia e infestata etnic ... deci nu ar trebui sa se puna :) , in schimb printre Ardeleni (Banateni in special) sunt cativa pentru care chiar regret ca am avut de-a face.
Ultima oară modificat de Cristian IONITA pe 05 Dec 2012, 21:40, modificat 1 dată în total.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 4285
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde Mircea_63 » 05 Dec 2012, 21:31

OK Cristi, multumesc! Si eu am prieteni dragi si simpatii din zone asa zis antipatizate. Ai dreptate si intradevar mai bine sa ne oprim cu discutia pe subiectul asta.
Sa fii iubit!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 05 Dec 2012, 22:07

- Cristi, asta este un subiect starnitor de pasiuni. Iar tu, trebuie sa recunosc ca esti mai tot timpul in verva. :D

Salut vecine !

Un astfel de subiect nu merita abordat daca nu poate fi purtat in limitele unei discutii cerebrale, fara patos si fara sentimente de superioritate/inferioritate gresit plasate sau gresit interpretate. Chiar cred ca ar fi meritat deschis un topic separat. Pentru ca subiectul nu are legatura stricta cu 'Democratia a murit!'.

Culmea este ca interventiile lui Mircea_63 si ale lui Alt Stupar au anticipat subiectul pregatit deja de mine pentru unul din pamfletele mele viitoare :(

- Da Cristi, sunt de acord cu tine ca daca Transilvania (si Bucovina), nu ar fi fost sub influenta austro-ungara, astazi ardelenii nu s-ar fi putut mandri cu mari diferente (in ideea in care romanii ar fi avut o evolutie nealterata de influente externe, ca cea austro-ungara in interiorul Carpatilor sau cea ruseasca si turceasca, in afara lor).

Pe de alta parte trebuie sa recunoastem faptele istorice care s-au consumat intr-un anumit mod (fie ca ne place sau nu).

Am fost aproximativ 800 de ani tari aparte, care s-au razboit intre ele. Suntem impreuna de nici macar 100 de ani (o natiune extrem de tanara daca se poate afirma ca suntem cu adevarat o natiune). Timp in care nu am reusit sa constietizam diferentele de mentalitate dintre cele trei provincii istorice. Fiindca acesta a fost un subiect tabu.

Orice incercare romaneasca de a aborda perspectivele transilvanene separat de Moldova si Tara Romaneasca, au fost mereu considerate ca fiind de sorginte ungureasca. Fals. Notiunea de autonomie a Transilvaniei a produs intotdeauna mai multa panica in afara Carpatilor decat in interiorul lor.

Crizele au proprietatea de a scoate la suprafata reflexe considerate de mult apuse.

Ceea ce s-a intamplat in aceasta vara a scos din tenebrele istorie noastre mult prea cosmeticate un adevar tainuit de mult, cu multa grija: nu suntem uniti ca o singura natiune. Ci mai degraba dezbinati in doua. Moldova si Tara Romaneasca pe de o parte (mult mai aproape una de alta ca mentalitati si influente orientalo-slavice), si Transilvania pe de alta parte, cu o fundatie eminamente occidentala.

Unii poate ar merge chiar mai departe si ar spune ca nu suntem nici macar acelasi genotip de oameni, ci doar vorbim aceiasi limba. Insa colonialismul pe care comunistii l-au aplicat, aducand in Transilvania peste 3 milioane de moldoveni si olteni sau regateni (nume generice date de ardeleni celor ce apartinuse-ra vechiului regat), pentru a-i aduce pe unguri in minoritate, nu a dus la omogenizarea mentalitatilor in masura care s-a crezut...

Si inca un detaliu interesant. Pentru ardeleni elementul turcic si cel rusesc este mai greu de asimilat decat cel unguresc. Iar pentru moldoveni si regateni este taman invers.

Traian Vuia avea dreptate. Transilvania independenta ar fi progresat pe calea integrarii in cultura si prosperitatea europeana inca de la inceputul secolului trecut, daca nu ar fi fost trasa inapoi de balcanizarea de tip fanariot venita dinspre sud si rusofonizarea venita dinspre est.

Aportul armatelor romanesti de peste Carpati la eliminarea dominatiei ungare in Transilvania nu poate fi contestata. Dar in acelasi timp s-a exagerat cu importanta acestei interventii (tocmai pentru indatorarea Transilvaniei).

Desi in momentul de fata USL-ul a castigat mai multi simpatizanti in Ardeal decat castiga stanga de obicei (din cauze sociale lesne de inteles), va fi interesant de urmarit ce se va intampla daca viitorul guvern va incerca sa scoata tara de pe traseul ei european si sa o indrepte subtil catre 'Marele URSs'.

Atunci, reactia Ardealului fata de votul majoritatii din Moldova si Tara Romaneasca, ne va arata cat suntem de uniti ca natiune si mentalitate...

(Na, ca aproape mi-am epuizat pamfletul cu voi acilea :D )
You know how it goes.Everybody knows: Life's full of SHIT.That's why, HONEY is so expensive... (Dj LU' - MAXIME și CUrGETĂRI)
http://damblarin.blog
Avatar utilizator
LUPU' ALBINELOR
 
Mesaje: 3811
Membru din: 23 Feb 2011, 13:33
Localitate: BRUXELLES

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde Mircea_63 » 05 Dec 2012, 22:14

LUpe, m-ai dat pe spate. Sincer!!! Esti o minte tare limpede!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 05 Dec 2012, 22:24

- Mircea_63, ar fi interesant de intors subiectul pe toate partile de catre ardeleni, moldoveni, regateni, olteni...lipoveni...etc, etc. Si de ce nu sasi, unguri, svabi...si alte minoritati. Dar cu maturitate si fara patos. De dragul unei dezbateri interesante, cu abordare din unghiuri cat mai diferite.
You know how it goes.Everybody knows: Life's full of SHIT.That's why, HONEY is so expensive... (Dj LU' - MAXIME și CUrGETĂRI)
http://damblarin.blog
Avatar utilizator
LUPU' ALBINELOR
 
Mesaje: 3811
Membru din: 23 Feb 2011, 13:33
Localitate: BRUXELLES

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde Cristian IONITA » 05 Dec 2012, 22:57

:)

asa te vreau vecine .... combativ si cu argumente

reiterez rugamintea catre onor Admini & Moderatori sa faca un topic separat ....

fara patos si resentimente e ceea ce-mi doresc si eu .... chiar daca suntem pe un forum in care subiectivismul e pus la loc de cinste


Imi place expunerea ta .... denota interes dar ... si un pic de partinazism si poate de aceea pe ici pe acolo ai mai exagerat

Razboaie intre provinciile romanesti au fost e drept ... dar asa erau atunci vremurile .... toti se razboiau cu vecinii .... cred ca au fost mai multe si mai crude razboiele dintre moldoveni si munteni decat dintre moldoveni si ardeleni, nu mai vorbesc de faptul ca ardealul a fost prea putin de sine statator (independent, autonom, etc), asa ca acest aspect ar trebui sa conteze mult mai putin decat vrei tu sa-l subliniezi. (stefan cel Mare l-a tabacit pe Mateias care era rege al Ungariei, Vlad Tepes avea ce avea cu Secuii .... care reprezentau o mica parte din Ardeal, etc)

Subiectul nu este musai tabu ...mai degraba slab promovat .... cine voia il gasea printre randuri chair si-n manualele de istorie comuniste, asta implica bineinteles o minima capacitate proprie de discernamant.

Panica de care spui .... cel putin in ultimi 50 ani este in mare parte contra iredentismului maghiar .... si trebuie sa o recunosti si tu .... cei mai vocali dintre ardeleni sunt etnici maghiar .... romanii ardeleni au avut si in continua sa aiba o atitudine multe pasnica pentru a fi luati in considerare .... fara sa supar pe cineva au doar fite si mofturi de mironosite ... de luceferi neintelesi si probabil prea putin adaptabili unei vieti reale.

Ai dreptate cu crizele .... la greu se da pe fata adevaratul caracter .... si daca ai putea sa privesti problema obiectiv ai vedea ca ideea separatismului nu denota deloc un caracter onorabil, daca vrei o paralela e ca si o casnicie in care unul din soti a avut mult timp un servici bun, a ajutat pe celalalt sa-si termine studiile sa-si dea licenta .... sa-si faca o cariera si la un moment dat intervine ceva ... un accident, o problema .... oricum ceva neimputabil niciunuia din soti .... crezi ca e oki ca in acest caz sotul tinut in spate sa-l paraseasca pe cel aflat la nevoie? ba mai mult sa-l paraseasca pentru altu care si el e lovit de criza dar nu atat de puternic?

Ce s-a intamplat asta vara reprezinta prea putin vointa poporului roman .... nu cred ca a asociat cineva ce s-a intamplat cu dezbinarea nationala .... si nici macar sociala .... au fost jocuri politice exagerate si duse la extrem dar care au prins pe o societate insuficient maturata sa-si asume responsabilitatile si obligatiile propriei ei existente.
Behaielile lui Ponta & Co spamuite la greu de catre antene nu reprezinta decat intr-o mica masura realitatea ....

Referitor la "colonizarea" Transilvaniei cu moldoveni si munteni iar exagerezi:
- munteni relocati in ardeal au fost putini spre deloc .... exceptie cei implicati in armata si politie si doar in zonele cu populatie preponderent maghiara, si care nu stiau cum sa se transfere mai repede de acolo;
- moldoveni au fost impartiti in toata tara nu doar in Ardeal .... si nu cred ca si-a propus cineva musai colonizarea ci a fost o masura pur economica, Moldova avea (si inca are) excedent de populatie si prea putina 9acum chiar deloc) industrie
- in schimb nu putini au fost ardeleni veniti la capatuit prin capitala sau alte zone mai buna (Prahova, Constanta, etc) .... de ce esti acum nedrept si tratezi cu sisteme de masura diferite? sau si la capitolul "oportunisti" tot voi vreti sa fiti primii?

Am expus mai sus ipoteza in care Armata Romana nu ar fi oprit Revolutia Bolsevica din Ungaria .... crezi tu ca am mai fi vorbit in acest caz de prosperitatea europeana?
Dar sa depasim momentul .... tu stii foarte bine ce inseamna propsperitatea europeana chiar in inima ei .... esti sigur ca asta iti doresti pentru tara ta?
Si revenind .... esti sigur ca restul romanilor din afara ardealului sunt piatra de moara care ne opreste sa accedem la prosperitatea europeana? Tin doar sa-ti precizez ca orice guvernare am lua din ultimii 20 de ani ... procentul de ministri si secretari de stat in care au fost numiti oameni proveniti din Ardeal este in marea majoritate a cazurilor preponderent .... si mai ales pe ministerele "grele", Boc, Blaga, Orban, etc .... .

Nu vad ce poate fi exagerat in idee ca datorita oparticiparii Armatei Romane la WW1 a fost posibila Marea Unire ... si mai ales trecerea Ardealului de la Ungaria la Romania ? ....

:) imi place ideea cu virarea catre marele URSS .... dar te asigur ca impotriva acestei ideei sunt majoritatea romanii indiferent de zona .... nu e cazul sa creezi un monopol al ardelenilor pe aceasta tema.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 4285
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde Ioan Guist » 05 Dec 2012, 23:04

Fara patos.
Sa crezi ca ardelean inseamna doar un roman cu amprenta maghiaro-saseasca, se cheama ca nu cunosti Transilvania.
In toata tara Fagarasului, in toata Marginimea Sibiului, Toata valea Ariesului (si cate mai sunt!)sunt romani ce nu au nici cat negru sub unghie influenta saseasca sau maghiara.
De asemenea in satele mentionate mai sus, nu gasesti nici-o casa de tigani pe vatra satului.Turnulete in centru satului langa clopotnita?? Helau!!!

Nu contesta nimeni amprenta austroungara din urbanitate.Pe sate insa!! Nimic. Acolo gasesti ardeleanul adevarat, ce are multe in comun cu regateanul si moldoveanul.Dar si multe in diferit.Multe.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Avatar utilizator
Ioan Guist
 
Mesaje: 3635
Membru din: 20 Feb 2011, 21:43
Localitate: Cisnadie jud.Sibiu

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde Cristian IONITA » 05 Dec 2012, 23:22

Oare asa sa fie Ioane ... sa nu fi contat deloc administratia diferita?

Din cate stiu eu in zonele indicate de tine (nu am pretentia ca stiu si 100% adevarat) satele romanesti sunt cele care au beneficiat de privilegii speciale pentru ca furnizau soldati pentru regimentele de graniceri austriece .... si care in mod special au fost protejate de influentele maghiare.
Organizarea sociala si administrativa era foarte bine pusa la punct si includea scolarizare, acces la resurse materiale, etc ....
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Avatar utilizator
Cristian IONITA
 
Mesaje: 4285
Membru din: 23 Feb 2011, 16:33
Localitate: Bucuresti

Re: Provinciile istorice si UNIREA

Mesajde Mircea_63 » 05 Dec 2012, 23:26

Organizarea administrativa era foarte bine pusa la punct atat sub dominatia austro-ungara cat si in scurta dominatie franceza, dar satele romanesti nu prea erau amestecate cu cele maghiare.
In targuri (orase) intr-adevar traiau toate natiile.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Următorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori