proapis13 scrie:Pai hotariti-va odata evolutia unei specii e una iar selectia e alta
Selectia duce la evolutie din punct de vedere genetic:!:
Fara selectie nu poti avea evolutie. Eu ca individ nu pot aduce speciei un plus decat daca am norocul sa beneficiez din nastere de acel plus genetic, eventual sa am inspiratia si sansa de a avea o partenera care sa aibe si ea un plus, iar impreuna sa facem cati mai multi urmasi.
Vrem nu vrem, se pare ca suntem atrasi de indivizi care ne aduc pentru urmasi un plus genetic. Ceea ce noua ni-se pare frumos la sexul opus -zic unele cercetari- nu este altceva decat raspunsul la semnele exterioare care ne spun ca acel individ este OK pentru a ne combina genele cu el (Ea).
In schimb selectia e o sita care cerne. Cerne aiurea, cu ce se nimereste. In conditii vitrege sita functioneaza de minune si trec prin ea indivizii ce rezista la cate o boala, toxina, calduri sau friguri prea mari, procurarea hranei, apei, rezistenta fizica si motul de pe tort: inteligenta care uneori ii poate ajuta sa treaca prin sita. Foametea are sanse sa fie o sita care sa-i opreasca pe cei mai putin inteligenti, dat fiind ca individul mai inteligent probabil ca isi va procura mai degraba hrana. Dar si pe cei mai putin inzestrati fizic.
Sociabilul are sanse mai mari sa supravietuiasca, viata in grup oferind unele avantaje, dar si dezavantaje in cazul molimelor, caci aceste se transmit mai usor. In schimb cel care supravietuieste molimei probabil ca va transmite gena rezistentei. Cei izolati sunt mai putin expusi molimelor transmisibile, dar nici nu sunt expusi "sitei"
proapis13 scrie:Fizic si intelectual ,,evolueaza'' in functie de mediul unde sunt crescuti si educati si de catre cine
Educatia se transmite genetic?

Un individ educat fizic si intelectual transmite cumva insusirile pe care el le-a dobandit prin munca?
In ce fel contribuie educatia la imbunatatirea fondului genetic? (Eu am un raspuns!)
Tocmai ca poate fi o discutie fara de sfarsit, cred ca ne poate ajuta sa intelegem mai bine lumea in care traim. Avem avantajul ca putem face o paralela cu selectia matcilor si albinelor.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)