Bun, acum sa vadem cine ghiceste urmatorul personaj .
Sa nu trisati...
Dar de ce intretinem noi stuparii albinele in nus"cate tipuri de stupi.Din interes material domnilor.Si din placere si pasiune,recunosc.Dar vedeti ca placerea si pasiunile nu ne platesc facturile,nu ne tin copii prin scoli,nu ne tin de foame si nu ne schimba rabla de masina cu una noua.Astea se obtin cu multe intepaturi,cu spate rupt de saltat,cu multa migaleala si mai ales cu mii si mii de pagini citite si de 2-3 ori. Acest topic este destinat apicultorului incepator.
Sincer sa fiu din 5-6 carora le vand anual fam. de albine nu stiu citi vor ajunge "incepatori" Multi au in cap si vad in fata ochilor in locul ofertei: "matca tanara,rame noi,stup nou" butoaie mari cu miere,stupii in gradina sub mar,iar pe ei se vad stand la umbra cu bericioaica rece in mana.Sunt altii care reusesc.Intotdeauna acestia au fost mai stramtorati si sperau la mai bine sau cu spirit de initiativa.Au dau din nestinta si ultimul ban pe te miri ce noutate apicola,au vazut ca au pierdut,au insistat au dat capete in pereti si normal ca au reusit.Toata stima Sunt oameni si oameni.Sa revenim.
Iernarea,de fapt prima iernare si prima recolta ii despart pe incepatori de incepatorii mai vechi.Ce trebuie sa stie ei ar trebui sa stim si noi.Noi cei care facem hraniri de necesitate contra naturii in ian. si feb.cu zahar candi sau mai stiu eu cu ce.Noi cei care deranjam fam. in ian.,feb. fara rost .
Sa fie lege.Necesarul de hrana sa fie asigurat in jurul datei de 1 sept. Urmeaza tratamentul contra varoa,punem capacele,gratii contra soareci si putem pleca la mare (in Egipt) pana catre 1martie.Mai sunt mici amanunte (pasari,animale in stupina,zapada la urdinis,etc.) se poate ocupa si vecinul.Vine zborul de curatire si gata iernarea.Ce am bagat in iarna la 1 sept. aia avem (daca avem) la 1martie.Simplu,nu? Asta-i iernarea fam. de albine.Nu ascultatul cu stetoscopul,nu ciocanitul in stupi,nu hraniri contra naturii cu amestecuri facute dupa retete care pe stanga,care pe dreapta.Alta lege: Nu deranjati familiile de albine iarna.E inutil si pagubos .Dupa zborul de curatire(de-adevaratelea) urmeaza greul.Incepe dezvoltarea pentru culesul de la salcam la unii,pentru prima recolta de polen la altii.Alta etapa.Gata ca a inflorit cornu.