de Donbazil » 13 Feb 2018, 00:03
Salut!
Mihai Gheorghe
7 februarie la 20:39 ·
Am cetit sau mi-a povestit odinioară cineva o istorioară care, dacă e legendă, ca orice legendă conține un sâmbure de adevăr și o semnificație de luat aminte. Se spune că primul drum făcut de Mahomed al doilea după cucerirea Constantinopolului a fost la Catedrala Sfintei Înțelepciuni (Sfânta Sofia). A pășit ca orice cuceritor până către altar unde văzu pe fața Ușilor Împărătești o palmă cu degetele rășchirate deschisă spre naos. O palmă de om deschisă ușor de văzut, încât Mahomed se opri nedumerit ”Ce înseamnă asta?”întrebă pe cei din jur, ”Să ne răspundă înțelepții noștri!”, răspunse Marele Vizir. Mahomed nu se clinti ”Să vină înțelepții”, porunci ușor iritat. Firește, în alaiul sultanului se aflau și înțelepți, cei mai înțelepți, mai în spate, pentru orice eventualitate, fură aduși, căzură la picioarele Cuceritorului, ”Bre, le stropși, ce înseamnă palma asta?”, înțelepții, cei mai înțelepți dintre islamici, priviră cu luare aminte palma, se cufundară în meditație, schimbară șușoteli între ei, ”EI?” ridică vocea Mahomed al doilea, ”Iertare, strigară, iertare, nu știm”, iar la un semn li se tăiară capetele. ”Eu cred, murmură un pașă cu barbă albă, eu cred că ar trebui întrebat un înțelept creștin, fiind că lăcașul acesta e creeștin”, ”Bravo!”, exclamă sultanul, aducei-mi un înțelept creștin”. Oștenii căutară și găsiră, după oarece osteneală, într-un cotlon, un călugăr, cu adevărat călugăr, cam rufos, destul de nespălat, ”Câine! strigă Marele Vizir, spune Măritului Sultan aici și acum ce-i cu palma asta de pe ușă?”. Călugărul privi lung către palma cu pricina, își făcu semnul ortodox al crucii, apoi răspunse răspicat ”Dacă în cetate ar fi existat cinci dreptcredincioși voi n-ați fi cucerit-o în veac. N-au existat, ați cucerit-o. Palma ne spune că oricare cetate cu cinci dreptcredincioși creștini ortodocși vă va domoli.” Mahomed a rămas îngândurat, iar călugărul plecă în ale lui. Am fost în pelerinaj de câteva ori în Sfântul Munte Athos unde mi-a spus un călugăr nevoitor de acolo că sus-sus, pe culmile prăpăstioase ale muntelui viețuiesc cinci înțelepți dintre cei mai înțelepți ai lumii noastre pe care o susțin cu rugăciunile lor. Un schimnic român, pe care l-am întâlnic de două ori în ultimele două decenii la un anume schit, urcă zilnic pe coama muntelui unde se roagă pentru noi. Mă gândesc că o fi unul din degetele palmei care apără pe români. Sau e legendă cu un sâmbure de adevăr.