cristi_vidican scrie:BUNKA scrie:Renunță la picurare, mai studiază despre picurare. Face rău albinei!
Nu știu de ce, dar n-am avut încredere să fac AO prin picurare niciodată.
din ace am văzut, sunt albine care mor. Și dacă unele au murit, altele n-au murit, dar au fost afectate într-o anumită măsură.
Și se știe că albina de iernare are o lungime a vieții care ar trebui să fie cât mai mult.
Și mă gândesc că dacă unele nu au murit, dar au fost afectate de picurare, acest lucru va afecta stupul în primăvară, cel puțin.
sunt interesat de studii care să arate dacă picurarea e dăunătoare
Folosesc AO prin picurare din 2013. Mortalitate apare doar cand tratamentul este facut la temperaturi prea scazute sau cand scade temperatura imediat dupa tratament.
Cu cat tratamentul se face mai repede si fara zgomote cu atat mortalitatea este mai redusa sau zero. De obicei dupa tratament gasesc 0-20 albine moarte. Daca pierd 20 de albine din 15 mii dar stiu sigur ca am scapat de multi varroa eu as zice ca este ok.
La fel si cu acidul formic. Decat sa pun de 2-3 ori pe an benzi sau sa fac tot felul de fumigatii mai bine fac un formic imediat dupa salcam. Posibil sa pierd 1-2 regine din 200, dar alea care se pierd la formic sigur dispar pana in toamna. De obicei se pierd la formic reginele epuizate, in special pentru ca sunt hranite mai putin si formicul le termina. In lipsa de puiet si teoretic nu ar trebui sa facem nici un tratament, in lipsa de puiet necapacit daca vrem regine care sa faca treaba. Doar ca in lipsa de puiet prindem varroa in pijamale ... este lunga discutia