Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 12 Iul 2024, 13:26

E foarte bine, Dar din cele 6 rame puietul nu eclozeaza instantaneu, eclozeaza pe rand si in acelasi timp unele pleaca. Eu chiar daca la un moment dat am si 10 rame de puiet, nu reusesc sa-i dezvolt suficient si de aceea la o anumita data am multe familii care au cuibul pe 2 corpuri . Cat despre hrana mananca ce aduna. Fiecare face cum crede ca e mai bine si realizeaza profitul maxim.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 12 Iul 2024, 17:36

Vasile_Bucovineanu scrie:E foarte bine, Dar din cele 6 rame puietul nu eclozeaza instantaneu, eclozeaza pe rand si in acelasi timp unele pleaca. Eu chiar daca la un moment dat am si 10 rame de puiet, nu reusesc sa-i dezvolt suficient si de aceea la o anumita data am multe familii care au cuibul pe 2 corpuri . Cat despre hrana mananca ce aduna. Fiecare face cum crede ca e mai bine si realizeaza profitul maxim.

o matca ponteaza o medie de 2000 de oua pe zi...important este sa fie albina sanatoasa pentru ca traieste mai mult de 35 de zile....si se va aduna multa albina pe o perioada de 40 de zile...practic ies 2 generatii de puiet in acest interval pe aceleasi 6 rame....

daca sunt lasate cuiburile la liber ....cand vor da de mancare multa ...matca se va extinde pe 10-12-15 rame si va ponta masiv apoi va ajunge la un numar foarte mare de albina...
acum fiecare cum doreste sa lucreze cu stupi foarte mari sau stupi medii mai usor de controlat....
eu am avut ambele feluri...
yuonyuon

Mesajde Balian » 12 Iul 2024, 17:52

Hrana continuā de bunā calitate face ca albina sā trāiascā mai mult. Aceastā hranā dacā poate fi oferitā permanent de zona meliferā unde se aflā stupina este situație optimā. Dacā nu, sau se fac deplasāri dupā hranā sau se dā artificial. Eu nu vād altā opțiune.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 12 Iul 2024, 21:49

Eu sunt qbligat sa mentin familii puternice tot sezonul activ incepand cu infloritul pomilor fructiferi, deoarece am culesuri putine si scurte la date diferite in fiecare an.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 13 Iul 2024, 11:42

Vasile_Bucovineanu scrie:Eu sunt qbligat sa mentin familii puternice tot sezonul activ incepand cu infloritul pomilor fructiferi, deoarece am culesuri putine si scurte la date diferite in fiecare an.

"familiile puternice" este un termen relativ....putem avea stupi si pe 20 de rame ---30 de rame si 40 de rame....

daca sunt pergatiti pentru cules adica au structura buna pot aduce productii peste mediie...

cand vorbim de culesuri mici si multe...e complicat sa valorificam daca nu ne alegem 2 culesuri mai importante cu pauza intre ele de cel putin 3 saptamani ....altfel nu putem avea o productie maxima daca lasam familiile de capu lor ...bazandune doar pe culegatoarea din stup....trebuie sai pregatim pentru acele doua culesuri...
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 13 Iul 2024, 17:19

La mine culesurile principale sunt: salcia, pomii fructiferi si papadia de la care se obtine "mierea de mai" care e sigur in fiecare an, daca ajuta si vremea, iar pana la tei nu prea am nimic. Teiul nu e sigur in fiecare an. Mai este si culesul de mana care este odata la cativa ani. In rest ceva cules de intretinere de la faneata, in anii cand nu e seceta. De aceea sunt obligat sa am familii numeroase inca de la iesirea din iarna si sa le mentin puternice si pregatite pentru cules pana la sfarsitul sezonului activ.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde crisandp2 » 13 Iul 2024, 20:55

yuonyuon scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Eu sunt qbligat sa mentin familii puternice tot sezonul activ incepand cu infloritul pomilor fructiferi, deoarece am culesuri putine si scurte la date diferite in fiecare an.

"familiile puternice" este un termen relativ....putem avea stupi si pe 20 de rame ---30 de rame si 40 de rame....

daca sunt pergatiti pentru cules adica au structura buna pot aduce productii peste mediie...

cand vorbim de culesuri mici si multe...e complicat sa valorificam daca nu ne alegem 2 culesuri mai importante cu pauza intre ele de cel putin 3 saptamani ....altfel nu putem avea o productie maxima daca lasam familiile de capu lor ...bazandune doar pe culegatoarea din stup....trebuie sai pregatim pentru acele doua culesuri...

Buna ziua dle Youn,
puteti detalia "secretele/detaliile" pregatirii familiilor in contextul de mai sus ? De ce e importanta perioada de 3 saptamani ?
Multumesc.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 13 Iul 2024, 22:07

parerea mea este ca trebuie sa ne alegem 2 culesuri pe care vrem sa le atacam intr un an ....iar diferenta dintre ele sa fie de 3 saptamani ..altfel trebuie sa le facem legat...cum e rapita/salcam sau tei/fs....
3 saptamani pentru ca trebuie sa se refaca familia...

puterea unui stup nu vine din numarul de albine ci din structura si etapa in care se afla familia ...
pe parcursul sezonului familiile de albine au diferite structuri...(demografii)....dar si scopuri de atins
1 la inceput se extind cu puietul si se dezvolta ...2 apoi aduna resursele..fac rezerve.. 3 isi fac albina de rezerva....si 4 intra in conservare daca este seceta sau vine toamna

eu stiu ca famlia de albine se mobilizeaza cel mai bine in etapa a 2 la final..atunci pot aduce de 10 ori mai mult decat in celelalte etape...

familia de albine nu poate fi tot anul puternica...trebuie sa fie cand avem noi nevoie...altfel ratam culesul ...adica perioada de inflorire nu se sincronizeaza cu ce avem noi in lada

daca familia a fost pregatita ...la finalul culesului o sa avem cantitati foarte mari de miere dar culegatoarea la pensie direct...si va trebuii sa se refaca pentru urmatorul cules....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 13 Iul 2024, 22:29

ani cand la salcam am avut cateva ore ..minim 2-3 ore pe zi ...in conditii de frig si ploi cu piatra ....dar sa zicem adunat a fost 6 zile cu cate 2- ore....si au reusit sa valorifice

sau exemplu teiu de anu acesta ...a inceput slab apoi bine si pe final ultimele 4 zile doar se facea ca aduc pentru ca era totul parjolit ...deci o medie de 5 zile bune la distante de peste 3-4 kg si nici nu e masiv....dar productia sa datorat pregatiirii...

concluzia este ca pregatirea aduce miere si in cele mai aspre conditii posibile ...conditia sa fie nectar ..cat de putin....

acu o sa ma intrebati cum ii pregatesc?....pai in functie de albine...totul e raportat la albine...
e greu sa zici metodic pentru ca e in functie da albine...ce avem in lada....
exemplu daca culesul incepe peste o saptamana si avem un stup pe 10 rame de albine si 8 de puiet ...e grav....el deja nu are nici structura si nici scopul de a aduce nectar pentru ca el e in faza de dezvoltare ...prima faza...

un alt exemplu ...daca familia e plina de albina ...miere si foarte mult puiet capacit ...chiar daca nu are botci ...garantat nu va culege pentru ca urmeaza sa intr in friguri ...dar noi il vedem puternic...deci scopul lui nu este sa culeaga...ci mai degraba sa pl;ece...deci e in faza 3 pe final....albinele vor sa plece in alt loc in nici un caz sa aduca miere in vechea "casa"

bineinteles ca apicultorul de rand va zice ca nu a fost cules ...desii majoritatea in stupina mereu au unul care aduce cat 10 ...dar il ignora pentru ca altfel minciuna" nu a dat nectar" nu poate fi adevarata...defapt neintelegera albinei....cam la asta se rezuma toate problemele ...
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 28 Aug 2024, 12:22

Buna ziua,
am regasit un clip legat de cuibul restrans https://www.youtube.com/watch?v=2Z1jdExubvk
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 28 Aug 2024, 17:37

crisandp2 scrie:Buna ziua,
am regasit un clip legat de cuibul restrans https://www.youtube.com/watch?v=2Z1jdExubvk
da sunt multi care folosesc ...am observat asta recent...
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 25 Sep 2024, 17:36

Buna ziua dle Yuon,
primavara dvs descapaciti coronitele cu miere capacita ramase neatinse de catre familie inainte de a da rame noi la ouat ?
Adica, lasati familia pe 6 rame pline sau aproape pline de miere iar familia in martie are 3-4 rame cu puiet, marginasele sunt inca tabla.
Scoateti marginasele si descapaciti ramele ramase ? Sau nu e nevoie pentru ca familie mananca tot ca un balaur ?
Am observat si la dl Giovani din Tg Jiu (sper sa nu ma insel) ca si dansul descapaceste tot de pe ramele de cuib , asteapta sa fie consumata mierea si abia apoi da rame pentru extindere (cand e nevoie, evident).
Va multumesc!
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 27 Sep 2024, 21:34

crisandp2 scrie:Buna ziua dle Yuon,
primavara dvs descapaciti coronitele cu miere capacita ramase neatinse de catre familie inainte de a da rame noi la ouat ?
Adica, lasati familia pe 6 rame pline sau aproape pline de miere iar familia in martie are 3-4 rame cu puiet, marginasele sunt inca tabla.
Scoateti marginasele si descapaciti ramele ramase ? Sau nu e nevoie pentru ca familie mananca tot ca un balaur ?
Am observat si la dl Giovani din Tg Jiu (sper sa nu ma insel) ca si dansul descapaceste tot de pe ramele de cuib , asteapta sa fie consumata mierea si abia apoi da rame pentru extindere (cand e nevoie, evident).
Va multumesc!
nuprea mai descapacesc ... las doar ramele cu puiet intre diafragme(si cea cu pastura) iar ramele cu miere le pun dupa ...si n felul acesta se deblocheaza cuibul singur ..pentru ca prefera sa nu treaca dupa diafragma decat daca completeaza ramele care au deja puiet ......apoi vin cu rame goale...pana la 5 6 ....dar daca e vremea prea buna sare dupa diafragme direct 2...deci nu mai merge cu diafragma.. :lol:

....atunci trebuie infranata familia ca sa nu se extinda....de la 4 rame pline de puiet sare direct pe 6 7.....in acest caz adaugati FA...sau pregatitiva de roi.
sau cum fac eu pun una plina jos si una la ouat langa cele 4 (daca apuc :lol: )...apoi gratie si restu de rame cu miere in cat complet...si ramane la 5...apoi 6 rame ..(a 6 fac roi )
yuonyuon

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR