Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dinamica ghemului iarna in stupul ME(R)

Mesajde Crisan Dorel » 29 Mar 2012, 15:27

costi scrie:"Crisan Dorel:De ce n-am folosi si la MER tipul asta de rama?
Stie cineva unde gasim si cam cat costa sarma de inox de 3 mm?"

Nu cred ca s-ar preta la carat caturi cu miere la distanta.Ar ajuta iarna dar vara...... Eu extrag acasa caturile 1/2 ( in atelier) si fac pentru asta chiar si 100 km de la salcam. Am centifuga reversibila 6 rame Dadant si am constatat ca este mai comod asa . iau caturile pline si completez cu altele , am 3 caturi ptr fiecare stup.

Revin la rama cu bara de inox in partea de jos, se poate intari cu sarma in forma de V (fixata cu capse), folosesti doar 1-2 rame cu bara de inox situate central(sunt mai scumpe) iar restul rame obisnuite. Bara de inox costa ~ 0,83 lei
Fişiere ataşate
rama MER.jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde cristi_vidican » 29 Mar 2012, 15:38

Legat de titlul topicului și de problema mea cu stupul care nu a mai urcat în etaj după miere, conluzia care am tras-o e următoarea: cred că un stup sănătos și de la mediu în sus, va urca în corpul superior. Am avut mai multe cazuri, dar în fiecare caz a urcat, mai puțin unul, care cred că își pierduse matca.
Astfel, această teamă, că nu va urca, nu cred că e fondată. Această concluzie am tras-o eu până la urmă.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Crisan Dorel » 29 Mar 2012, 16:15

CRISTI, ce te costa sa faci un lot de rame cu bara de inox in partea de jos? La 100 buc vorbim de 83 lei bara de jos. Oricine-si permite suma asta.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde cristi_vidican » 29 Mar 2012, 16:21

Crisan Dorel scrie:CRISTI, ce te costa sa faci un lot de rame cu bara de inox in partea de jos? La 100 buc vorbim de 83 lei bara de jos. Oricine-si permite suma asta.

Întrebare: având în vedere că eu lipesc fagurii folosind curent, nu se produce scurtcircuit la contacul sârmei cu inoxul?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Crisan Dorel » 29 Mar 2012, 16:29

NU, tensiunea o aplici la capetele V-ului. Eu folosesc un incarcator auto pentru lipit fagurii (mic, portabil, reglabil)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde valentin.pavel » 18 Apr 2012, 16:46

M-am c-am zapacit cu distanta intre rama de jos si cu cea de sus .Daca am inteles bine : distanta intre rame pe verticala este optim de 7 sau 8 mm.
Asta inseamna ca un corp va avea inaltimea de 237, 238 , nu ? E prea mult 240 ?
valentin.pavel

Mesajde gabi bee » 18 Apr 2012, 22:41

e bine si 240 , eu tot asa am construit ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde gabi bee » 09 Mai 2012, 20:04

despre iernarea familiilor in stupii ME , ma gandesc , nu ar fi o varianta buna iernarea pe un singur corp plin cu miere iar dedesubt un corp gol , sau eventual cu 2-3 rame pe mijloc , pe post de scara iar in felul acesta nu mai stam cu grija ca nu va urca tot ghemul in corpul de sus ? ma tot gandesc pt ca vreau sa incerc si eu cu cateva cutii si vad ca pot fi probleme cu urcarea ghemului ! numai bine ! :P
gabi bee

Mesajde Adi Hodis » 09 Mai 2012, 20:51

Gabi, nu stiu de ce iti place sa le tot " invartzi " si sa-ti muncesti mintea.
Pai nu ai vazut cum fac eu, nu ai vazut poze ? ... oare ce anume te-ar convinge ca intr-adevar asa este.
Am aratat si-am descris ce si cum ... si iarna asta au iernat biiine.
Vrei sa vezi alte poze ? ... ca mai fac.

Pune do'mle familia pe doua caturi ME ( daca ai trei, pune catul extras sub cuib ) sa-si poata pregati rezervele inca din luna august si sa aiba matca spatiu pt. ponta.
Nu fa roi multi ca iarasi o sa iernezi matze leshinate si iarasi vei avea griji.
Eventual intaresti, unesti doua colonii slabe si cu hrana corespunzatoare, trece iarna.
Astfel vei avea in primavara o colonie apta de productie si lada pt. roi.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 09 Mai 2012, 22:43

da adi , am vazut cum procedezi si stiu ca daca respecti toti pasii merge treaba bine !am emis doar o ipoteza care nu stiu daca e viabila si vroiam sa aflu ! teoretic cred ca merge dar poate a incercat cineva si ne spune cu ce rezultate ! numai bine ! :P
gabi bee

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR