Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

2 roi artificial dintr-un roi?

Mesajde badguy_goodguy » 25 Mai 2012, 23:48

As putea face 2 roi artificiali dintr-un roi prins din copac? :D

Sau ar fugi albinele fara matca inapoi in vechea familia?
badguy_goodguy

Re: 2 roi artificial dintr-un roi?

Mesajde augustin » 26 Mai 2012, 00:07

poti, dar cele fara regina se vor bezmetici. Augustin care a vazut! La altii!
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde un OM » 26 Mai 2012, 00:14

Poti scutura roiul pe un cersaf alb in fata roinitei -stupului cu cativa faguri artificiali. Atunci este momentul cel mai usor sa vezi daca sunt mai multe matci si daca vrei sa le separi, pentru a se imperechea toate.
Problema, ca oricand isi baga nasul omul, de multe ori iese treaba mai proasta. Astfel, daca a-i scutura tot roiul in stup in noaptea urmatoare paznicele dau drumul la lupte, iar dimineta vei ramane doar cu matca invingatoare. Vei avea parte de matca cea mai puternica.
O alta problema care apare datorita fractionarii in mai multe parti a roiului, este aceea ca nu vei avea o familie puternica,care sa fie capabila sa construiasca faguri noi, frumosi, ci mai multi roisori ce vor trebui bibiliti, cu matci poate nu toate performante.
un OM

Mesajde badguy_goodguy » 26 Mai 2012, 00:24

Am pus matci la crescut joi ... va mai dura... pana voi avea botcile pregatite. Am sa fac familii (daca nu vor roi) noi si am sa le dau cate o botca... matca nu cred ca mai apuc sa le dau nici neimperecheata.
badguy_goodguy

Mesajde namzeb » 26 Mai 2012, 14:52

Da este posibil daca ai o botca sa o altoiesti intr-un roi sau daca nu ai la o familie cu inceput de botci scoti matca si o introduci in cusca in roiul fara matca.Familia orfana fa creste urgent din botcile care le are o matca noua si va accelera si imperecherea ei.Asta daca vrei sa risti si sa ai un roi in plus.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde badguy_goodguy » 29 Mai 2012, 17:53

Am incercat... si majoritatea se duc din stupul fara matca inapoi in vechiul stup :)
badguy_goodguy

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR