Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Iernare mai multe familii in stupi ME sau verticali.

Mesajde badguy_goodguy » 22 Aug 2012, 22:43

Majoritatea stupilor ME sau verticali au sita.... deci ce parere aveti despre iernarea mai multor familii in stupi verticali/ME, familii fiind puse una peste alta cu sita. In cazul in care apar putin timp frumos... etajele se pot lua usor jos si pune pe suport (fund + capac).

Eu cred ca ar functia, in special daca ai stupi din poliuretan sau din polistiren extrudat.

Avantaje:
-familii s-ar incalzi usor una pe alta
-un mic roi pus la etajul superior ar beneficia de suficienta caldura de la familia de jos
-posibilitatea de-a pune un mic roi intr-un corp 1/2. (matca de rezerva) cu pierderi de albine si hrana minin
-mirosul familiilor s-ar uni, iar in cazul in care ai pierdut o matca, poti rapid face o unificare.
-consum redus de mancare, uzura mai putina a albinei acoperitoare
-puiet mai mult incepand din ianuarie/februarie cand matca desi ponteaza, albinele nu ies la zborul de curatire.

Dezavantaje:
-putina munca in plus
-control ceva mai greu
-prea mult diosid de carbon, aerisiere? dar nu cred ca as pune mai mult de 3 familii una peste alta.
badguy_goodguy

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR