Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: gratie soareci

Mesajde ioanpuiu » 07 Sep 2012, 22:37

vlad scrie:astept sa ma luminezi cu rezultatele masuratorilor ( si cred ca nu numai eu )

În iarna 2010/2011 am monitorizat temperaturile în trei stupi, în perioada noiembrie - martie.(am pus pe forum dar nu mai ştiu unde)
Au fost diferenţe maxime de temp. interior/exterior de peste 20 de grade.
Janese a făcut şi el măsurători, sunt şi alea pe forum.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde Alexu » 08 Sep 2012, 18:06

Lupu Nicu scrie:Chiar daca ai urdinisul sus, soarecele daca e flamand urca pe lada si patrunde in stup. Cel mai bine e sa asezi gratia. Eu pana acum nu am pus gratie, fac tot posibilul sa ma descurc cu ce am in jurul curtii. Dintr-un lat de 1 cm am facut un urdinis pe care intra maxim 2 albine una langa cealalta. Nu am avut probleme cu soarecii pana acum, doar cu gaitele care cu ciocul lor imi zmulgeau acel lat si mancau albinele moarte de pe fundul stupului. Fiecare se descurca cum poate si in functie de situatie.

Asta daca ai noroc , asa ziceam si eu . Daca n-au intrat pana acum de ar face-o de acum in colo . Am albine din 2004 , pana iarna asta nu am avut probleme mari cu soarecii , Intr-un singur an am avut un mustacios , dar nu mi-a facut pagube . Eh.. anu acesta din cauza zapezii care a avut un metru pe putin , mi s-au umplut stupii de joareci din 19 stupi in 9 am gasit soareci . Am gasit si un sobolan , era cat pumnu . Ala nu a avut loc pe urdinis , asa ca mi-a rontait stupu . Mi-a facut o gaura in fundul stupului si a intrat . Nu-mi venea sa cred cand l-am vazut cat de mare era . Intr-un stup am gasit 4 soareci! , d-aia cu botul ascutit(insectivori) au mancat numai albine . A fost macel , un roi pe 6 l-au redus la 2 , o familie pe 8 rame - redusa la 3 , un roi pe 4 rame - redus la maxim 200 de albine , nu era nici juma de rama . Asta se intampla undeva pe la jumatatea lui februarie . Am muncit 2 zile , de dim pana seara cu ajutoare , ca nu faceam fata ... Am mutat tone de zapada , ca sa le fac curat , sa-i deschid . I-am deschis , am omorat soareci , le-am bagat turte+protofil , le-am scos din rame ca pierdusem f multe albine , le-am scos si materialele izolatoare din cuiburi ca urinasera pe ele , erau bonlave , dadusera in diaree . Stupii i-am deschis cand temperaturile erau cu minus , trebuia sa risc nu puteam sa-i las asa , nu mai avem nimic de pierdut in momentul acela (stupii ii deschideam doar daca vedeam urme de soarece sau ii auzeam mergand pe rame , fosnesc altfel). Am mutat rama cu rama , usurel sa-i vad ca nu puteam sa-i scot .
Am incercat cu-n bat , dar iritam rau albinele si-am renuntat . Acum ce sa fac cu cele 200 de albine , eram in plina iarna , noaptea erau pe putin -15 grade nu ma gandeam sa mai scape... dar au scapat , Au inceput sa faca puiet mai tarziu , undeva prin martie , le-am mai dat o juma de rama de puiet prin aprilie si l-am lasat ca roi , acum are 5 rame . Cu toate ca au fost atacate serios de soareci , toate familiile au supravietuit . Aveau tratamentele la zi , hrana de calitate , cuiburile refacute , diareea tratata cu turta si protofil . Dc s-a ajuns aici? Pentru ca eram arogant , daca nu am patit pana atunci , dc s-ar schimba situatia . Sunt student la o politehnica , am fost in sesiune plus drumuri blocate si n-am putut sa-i verific mai din timp. Padurea care se afla la 150 m fata de stupina

Deci atentie cu soarecii!
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 08 Sep 2012, 18:13

soarecii cu botul ascutit se numesc chitcani !!!
in cartea Bolile albinelor scrie ca chitcanii mici pot sa treaca printr-o gaura cu diametrul de 8mm !!! e adevarat ca traiesc mai mult pe la padure !!!
anul asta incerc sa iernez doar cu reductoarele de urdinis care au decuparea de 10cm lungime si 6 mm inaltime !!!
sper sa nu-mi para rau la primavara !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Alexu » 08 Sep 2012, 18:26

Eu la aia mai mari le zic chitcani , mi-am invatat lectia . O sa pun grati , sa nu mai muncesc toamna degeaba la ei ;)
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 08 Sep 2012, 18:50

iarna trecuta ( am poza pe pagina personala ) am iernat cu gratii facute din coltare de rigips cu gaurile de 6 mm !!! fara probleme !!!
sunt coltare de rigips si cu gauri de 8 mm !!! eu nu le-as folosi !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Dila Daniel » 08 Sep 2012, 20:37

ves.lucian.zabrani scrie: ...sunt coltare de rigips si cu gauri de 8 mm !!! eu nu le-as folosi !!! :P :P :P

Pacat,sunt mai eficiente decat cu gaurile de 6.Si garantat nu intra soarecii prin ele.Nici chitcanii aia de tzata,cum ati auzit...
Cele de 6 se blocheaza mult mai repede cu albina moarta...
Si chiar daca aveti norocul sa nu se obtureze,ingreuneaza mai mult operatiunea de curatare a lor.(a albinelor moarte de catre cele care fac curat)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ves.lucian.zabrani » 08 Sep 2012, 21:30

am mai observat ca coltarele cu gaurile de 8mm au gaurile mai rare !!! eu nu am folosit !!! sanatate maxima !!! :P :P :P
ves.lucian.zabrani

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR