Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Botci

Mesajde valyby » 10 Iun 2012, 13:30

Salut la toata lumea! Am si eu o nedumerire: Am luat pe 01.06.2012 niste botci capacite de la un prieten cu gandul sa formez niste nuclee.Dar astazi suntem in data de 10 si matcile tot nu au eclozionat.Cine poate sa-mi spuna ce se intampla? :?:
valyby

Re: Botci

Mesajde oprita » 10 Iun 2012, 14:16

Salutari! depinde si de modul cum le-ai transportat,ma refer la temperatura
Va salut cu mult respect, Oprita!
oprita

Mesajde namzeb » 10 Iun 2012, 14:20

Sint citeva explicatii,ori au fost zgiltite si au murit,ori au racit ca le-ai tinut mult pina le-ai altoit sau au avut putina albina si nu au produs suficienta caldura.Cred ca s-a observat ca pe botci stau multe albine tocmai pentru ai mentine climatul necesar cind este frig sa o incalzeasca si cind este cald sa o racoreasca.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde balanciprian » 11 Iun 2012, 22:56

scoate le din nucleu sau ce ai vrut sa faci, si le rupe si ai sa vezi care e treab cu ele, daca sunt maronii dar in stadiu de larva au crapat de cand le ai bagat la tine in formatie. daca mai vrei botci capacite sau cum oi vrea, iti dau o juma de galeata numa sa vii pan la mine ;)
balanciprian

Mesajde valyby » 11 Iun 2012, 23:20

Astazi am fost din nou si am inceput sa le controlez, 5 dintre ele erau moarte,iar in doua nuclee erau niste matci tare frumoase, pe care albinele le curatau, semn ca esisera de curand.
valyby

Mesajde akmm » 12 Iun 2012, 08:53

Nu e musai vina celui ce le-a transportat.Am avut situatii cand la un control mi s-a parut ca nu erau prezente matcile tinere din nuclee.Ca atare le-am pus altele, nu neaparat ,,coapte'' ci de care aveam.Exclus transportul sau racitul la manipulare.Si totusi matcile au murit/putrezit in botci.Controland mai tarziu am gasit matcile ce pareau ca lipsesc la apel.
De fapt botcile puse de mine nu prezentau interes pentru familie si au ramas neingrijite/neincalzite.
Poate cei mai la inceput nu stiu dar dupa inperechere urmeaza o perioada in care matca se face mica de tot, aproape cat o albina si din aceasta cauza e greu de abservat.Se misca mai iute, e posibil sa fie exact atunci plecata la imperechere etc.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Mircea_63 » 12 Iun 2012, 09:33

akmm scrie: dupa inperechere urmeaza o perioada in care matca se face mica de tot, aproape cat o albina si din aceasta cauza e greu de abservat.Se misca mai iute.

E bine de stiut acest lucru, mai ales ca n-am gasit inca aceasta observatie prin cartile citite pana acum!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde un OM » 12 Iun 2012, 10:13

Mica, mica...si are fundul ridicat.Are o postura...amenintatoare. :D
un OM

Mesajde gabi bee » 12 Iun 2012, 12:21

eu stiu ca matca este mai mica dupa ce a eclozionat iar dupa imperechete se mareste , chestie pe care am si observat-o si la mine ! dati ceva detalii , cand anume a-ti obs micsorarea asta si pt ce perioada ? numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde akmm » 12 Iun 2012, 13:09

Pentru cei ce pot prinde Manualul apicultorului, editia 86 sau ceva pe acolo.Sa observe fazele dezvoltarii matcii de la ou la ponta.Nu Victor, bineinteles...
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde valyby » 12 Iun 2012, 19:52

Chiar am in posesie si manualul in 86,dar astazi am mai gasit ceva! pe un singur nucleu aveam multa albina afara,dar nu la urdinis,asa cum eram obisnuit ci mai sus cu cativa centrimetrii.Acolo am pus ieri o rama cu botci si cu albina acoperitoare,dar inainte le-am stropit cu tuica.se poate sa fie prea cald?
valyby

Mesajde victor s » 12 Iun 2012, 21:39

Poate au iesit ''la terasa'' daca tot le-ai facut cinste... :lol:
p.s. sper sa nu fie cu suparare...dar nu m-am putut abtine... :lol:
victor s

Mesajde balu » 24 Iun 2012, 00:06

la un roi artificial cu multe botci de roire frumoase, ramine o matca f mica mai mica decit o albina chiar, pe care am vazut-o intimplatior si desi aveam destule botci si matci neip. am zis s-o las asa d sanchi, asteptam sa oua si pina la urma s-a umplut de albina ouatoare. Deci mica mica dar degeaba :P Acum i-am pus 3 portbotci in care am fixat cite o celula cu ou, dar nebunele au crescut multe botci peste pe care le-au ouat. le-am dat rame cu puiet dar n-au crescut botci decit din ouale lor.desi aveau larve de toate marimile.acum au 2 rame cu puiet bun sa vedem daca il ingrijesc si o matca imp, in cusca sa vedem ce fac, mi-e mila sa-i deschid usa :| :|
balu

Mesajde balu » 01 Iul 2012, 13:18

stupul respectiv l-am mutat citiva m , am pus o cutie goala in locul lui si o matca imp in colivie, rame goale, am zis ca albinele culegatoare nu oua, am eliberat matca, dupa 5 zile oua si matca si albinele :) , albinele ramasa in cutia mutata, dupa ce au stat vreo 2 zile fara rame le-am unificat cu un roi cu BS.
1.La un stup puternic gasesc 2 botci capacite pe rame diferite, ca pozitie erau ca cele de roire, marginea inf a ramei, divizez in doua in aceiasi cutie. In comp fara matca apar BS , botca capacita roasa , puiet varos aparut, albina a migrat in comp cu matca, puietul ramas neacoperit bine. Botca din comp cu matca cred ca s-a atins de fundul stupului, parea cam turtita. Oare ce fel de botci erau cele 2, daca nu interveneam era muuuuuuuuuult mai bine.
2. La un roi cu matca de roire puternic, gasesc fd multe botci, matca nu , nici oua nu am vazut , initial am zis ca vrea sa roiasca desi matca oua cam de o luna. De ce sa fi pierit matca asa de repede ?
balu

Mesajde balu » 19 Iul 2012, 17:45

balu scrie:stupul respectiv l-am mutat citiva m , am pus o cutie goala in locul lui si o matca imp in colivie, rame goale, am zis ca albinele culegatoare nu oua, am eliberat matca, dupa 5 zile oua si matca si albinele :) , albinele ramasa in cutia mutata, dupa ce au stat vreo 2 zile fara rame le-am unificat cu un roi cu BS.
1.La un stup puternic gasesc 2 botci capacite pe rame diferite, ca pozitie erau ca cele de roire, marginea inf a ramei, divizez in doua in aceiasi cutie. In comp fara matca apar BS , botca capacita roasa , puiet varos aparut, albina a migrat in comp cu matca, puietul ramas neacoperit bine. Botca din comp cu matca cred ca s-a atins de fundul stupului, parea cam turtita. Oare ce fel de botci erau cele 2, daca nu interveneam era muuuuuuuuuult mai bine.
2. La un roi cu matca de roire puternic, gasesc fd multe botci, matca nu , nici oua nu am vazut , initial am zis ca vrea sa roiasca desi matca oua cam de o luna. De ce sa fi pierit matca asa de repede ?

La pct 2 ,tinara matca nu-si misca un picior, probabil de acea au aparut acele botci, botcile au disparut , probabil datorita deranjului facut de mine
La un roi secundar a ramas la fel o matca cu un picior, cel din spate imobil, totusi pe acea au dorit-o , am remarcat defectul in timp ce-l recoltam, totusi n-am putut s-o suprim
balu

Mesajde macko2001 » 20 Iul 2012, 08:40

am format niste roi artificiali, iar la 2 dintre ei nu au fost acceptate matcile pe care le-am pus. am pus rama cu puiet, si-au tras botci de salvare, iar dupa aprox 2 sapt. sunt roase botcile de salvare, dar oua nu sunt. este posibil sa fie matca neimperecheata? exista posibilitatea sa nu aiba matca si sa roada botcile?
macko2001

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR