Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupul si lumina din timpul iernii

Mesajde cristi_vidican » 14 Aug 2012, 20:59

Tocmai citii ce scrisese janese aici: viewtopic.php?f=4&t=810&view=unread#unread
și văzu-i că recomandă întuneric beznă la iernare.
Eu iernez asa: fund descis 1/3, peste rame folia transparentă, apoi direct capac, care are aerisire. N-am avut probleme.
Ar fi mai avantajos daca as acoperi cu ziar sau alte materiale folia, nu pt izolare ci pentru a obtura lumina?
Nu am observat ca stupii care au lumină să urce mai repede decât cei care n-au, nici să consume mai mult, dar poate voi fi mai atent.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Stupul si lumina din timpul iernii

Mesajde jenica67 » 14 Aug 2012, 21:21

Nu vad sensul, pregatirii tale de ienare a stupilor. iernarea se face ori dupa teoria "clopot" ori dupa teoria "horn". Tu nu respecti nici una din astea. La tine folia etanseaza, deci se aduna caldura sus, si avand capac cu aerisire, acolo rezistenta termica este f mica si apare condens. Eu sincer, nu cred ca ai iernat fara probleme, adica uscat, fara sa nu ai condens puternic, care in timpul iernii, va deveni gheata. Si eu iernez aproape la fel, sita cam 1/3-1/2 din fundul stupului goala, peste stup folie, capacul este etans, si este facut dintr-un placaj la interior (carton presat cum era pe vremuri la cutiile de marmelada sau podela laminate de 8 mm la cei mai multi), polestiren de 20 de mm, alt placaj stratificat de 5 mm si peste tabla zincata. Lateral am avut diafragma, la fel etanse cu polestiren in ea, lemn de 5 mm pe fetele laterale, si garnitura tip termopan de etansare, si am avut totusi la unii stupi, la care nu este capacul absolut plan, putin condens in cavitatea goala. Dar nu am avut nici o pierdere, iarna trecuta. Acum fiecare ierneaza cum s-a obisnuit si a constat ca, ii este cel mai bine.
jenica67

Mesajde cristi_vidican » 14 Aug 2012, 21:41

@jenica67
In ultima iarna am avut, e adevarat, ceva probleme cu condensul, dar fara sa afecteze familia. Aceasta problema n-am vazut-o in anii trecuti, desi am iernat la fel.
@marian sima
Inteleg contextul discutiei legate de inernarea in adapost. Am vrut sa iau aceasta idee de „intuneric in timpul iernarii” ca s-o transpun la iernarea afara, in special legat de lumina prin fundul stupului sau chiar prin folia de deasupra.
cristi_vidican

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 08:01

iernarea in adapost... din ce am vazut eu pe pielea mea.....am pus folie neagra, apoi draperii...etc..etc la ferestre..dupa ochii mei...intuneric bezna....si totusi acolo unde aveam decat folie peste rame si podisor de plasa deasupra albina era f agitata..cauta cu disperare linia de separare intre folie si cutie semn ca vrea sa iasa.....e posibil ca ochiul meu ,,sa vada intr-un spectru de lumina si albina in altul..iesirea din stup..
la iernarea cu folie si fund de plasa(clopot)...temperatura sub folie este mult mai mare decat in restul volumului cutiei...si am o dilema....la iernarea cu folie...este mai bine folia sa fie perfect lipita pe latzul de sus al ramelor sau ii trebui spatiul de 7-10mm intre folie si rame?(ca sa elimin in felul asta patura de aer cald dintre rame si podisorul din folie)
familia care era ful stransa pe rame...(deci toate ramele din cuib aglomerate de albina), in cutie de 6 rame..era mult mai agitata decat cea cu sase rame de albina iernata in cutie de 10 rame.

m-am asteptat ca la iernarea in adapost....albina sa stea ,,ca la televizor pe fotoliu"...dar se vede ca sunt mult mai multi factori de care tine seama ghemul la o iernare linistita.
mai studiem...mai facem si prostii,greseli...poate in viata asta gasim schepsisul!!!
ATENTIE,VORBIM DESPRE IERNAREA IN ADAPOST!
janese

Mesajde cristi_vidican » 15 Aug 2012, 08:54

@janese
Ce pui (sau ce ai pune, daca nu e cazul tau) pentru iernare sub un capac cu aerisire, care nu are podisor, dar are folie?
cristi_vidican

Mesajde alinutz198 » 15 Aug 2012, 08:55

la acesta intrebare as dorii sa stiu si eu raspunsul
"si am o dilema....la iernarea cu folie...este mai bine folia sa fie perfect lipita pe latzul de sus al ramelor sau ii trebui spatiul de 7-10mm intre folie si rame?(ca sa elimin in felul asta patura de aer cald dintre rame si podisorul din folie) "
cu stima,
alinutz.
alinutz198

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 09:20

cristi_vidican scrie:@janese
Ce pui (sau ce ai pune, daca nu e cazul tau) pentru iernare sub un capac cu aerisire, care nu are podisor, dar are folie?

zi mai clar...typ cutie... pe cate rame la iernare...typ rama.....pozitie urdinish...ce inseamna capac cu aerisire.....
janese

Mesajde cristi_vidican » 15 Aug 2012, 09:38

cazul meu ...
Cuib 1/1, fund 1/3 deschis, capac cu aerisire fata-spate. Peste rame pun folia. Urdinis spre S.
Am si MER (majoritatea) si iernez pe 2 și 3 corpuri.
Incerc de anul acesta sa las toate ramele in stupi, asigurand bine rezervele.
cristi_vidican

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 09:57

uite...cutii cu folie peste rame..si cu fante cu plasa la capace...daca le asculti ziua,auzi cum albina ,,se loveste de folie"...adica bate in folie...(observi asta mai ales la roii unde ai volum gol dupa diafragma...cand iei capacul te trezesti cu o droaie de albine care iti sar in ochi ca si cum asu fost intr-o inchisoare!
la familiile de cules...f multa albina cauta insistent loc sa iasa vazind lumina prin folie-fantele de aerisire ale capacului..si sta ocupata cu treaba asta!
intrebarea ta ,mai clar si concret expusa ..care era??
janese

Mesajde cristi_vidican » 15 Aug 2012, 10:04

janese scrie:intrebarea ta ,mai clar si concret expusa ..care era??

Întrebarea mea e daca faptul ca nu acopar folia peste iarna cu materiale opace, ghemul va urma mai repede sus pe rame, iar eu cand ma uit, vad ghemul sus si ma panichez crezand ca au terminat rezervele? Asta in contextul in care nu pot sa ma uit exact sa vad cum stau cu mierea.
cristi_vidican

Mesajde janese » 15 Aug 2012, 10:16

cristi_vidican scrie:
janese scrie:intrebarea ta ,mai clar si concret expusa ..care era??

Întrebarea mea e daca faptul ca nu acopar folia peste iarna cu materiale opace, ghemul va urma mai repede sus pe rame, iar eu cand ma uit, vad ghemul sus si ma panichez crezand ca au terminat rezervele? Asta in contextul in care nu pot sa ma uit exact sa vad cum stau cu mierea.

urcarea nefireasca sus, desi se stie ca in iernare firesca,parte din ghem sta in celule goale si numai o parte din ghem sta pe miere capacita ,,peste miere,sau mai bine zis..ocuparea nefireasca a unei suprafete de hrana capacita de catre albine) se datoreste foliei si capcanei care o reprezinta perna de aer cald de deasupra ramelor. nu urca ghemul nefiresc de sus la stupii la care ai podisor de scadurele si zece mm intre acest podisor si latul de sus al ramelor.
asta din ce am vazut eu!...bineinteles sa ai cuibul judicios,proportional format..albina,cuib pe trei sferturi din latimea ramelor dadant 1/1
lumina prin folie si ferestrele din capac atrage albina sus!!!
janese

Mesajde serb » 15 Aug 2012, 20:22

eu cred ca o iernare prea calduroasa de genul celei in adapost uzeaza putin mai mult albina peste iarna, iar noi urmarim contrariul, adica sa-i prelungim viata. Eu unul as incerca pe un numar mic de stupi crearea unui adapost sau mutarea stupilor in adapost in perioada a doua a iernii cand matca incepe ouatul, si temperatura in cuib trebuie mentinuta mai crescuta. In medicina,de exemplu este bine cunoscut faptul ca in conditii de deprivare a celulelor de oxigen si substante nutritive, viata acestora poate fi prelungita prin scaderea temperaturii, intrand intr-un soi de hibernare, de metabolism aproape 0. daca imi permiteti o paralela, sunt de parere ca si albinele au nevoie iarna de o perioada de hibernare, de liniste,de reducere a metabolismului, iar noi , din prea multa grija si dragoste le putem scurta viata in aceste adaposturi, unde temperatura si conditiile nu sunt intotdeauna cele propice iernarii (spatii inchise, neaerisite, alti daunatori, etc.) Va salut, si va urez de pe acum o iernare usoara.
serb

Mesajde mary77 » 15 Aug 2012, 20:48

Daca imi permiteti imi dau si eu o parere, iernez cu folie dubla , la multi etajati nu am aerisire in capac ,la orizontali astup aerisirile . Albina spune singura daca e nevoie de acel spatiu de deasupra ramelor cu folia sunt sigur ca ati observat , daca folia nu atinge ramele iele o lipesc cu ceara sau propolis ,la cei cu podisor cresc ceara de la rama la podisor.Concluzia??
mary77

Mesajde Gudas Valentin » 15 Aug 2012, 23:12

cristi_vidican, pune ziare in capace si nu o sa ai probleme nici cu condensul in exces,nici cu lumina.
Albina iarna pleaca cu ghemul dupa caldura,nu dupa lumina. ;)

Valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011
Gudas Valentin

Mesajde AS_Rat » 27 Aug 2012, 21:19

Gudas Valentin scrie:cristi_vidican, pune ziare in capace si nu o sa ai probleme nici cu condensul in exces,nici cu lumina.
Albina iarna pleaca cu ghemul dupa caldura,nu dupa lumina. ;)

Valy

As avea si eu o intrebare: o combinatie de ziare,folie si material textil (in ordinea enumerarii) in sita ar creea cva probleme? umezeala, condens, etc ? multumesc
AS_Rat

Mesajde Gudas Valentin » 31 Aug 2012, 23:16

Pt. AS_Rat - Nu se intampla absolut nimic , :) doar ca albinele o sa va roada ziarul prin plasa si o sa va umple fundul lazi cu ,,rumegus de ziar'' ;)

Valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011
Gudas Valentin

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR