de jenica67 » 14 Aug 2012, 21:21
Nu vad sensul, pregatirii tale de ienare a stupilor. iernarea se face ori dupa teoria "clopot" ori dupa teoria "horn". Tu nu respecti nici una din astea. La tine folia etanseaza, deci se aduna caldura sus, si avand capac cu aerisire, acolo rezistenta termica este f mica si apare condens. Eu sincer, nu cred ca ai iernat fara probleme, adica uscat, fara sa nu ai condens puternic, care in timpul iernii, va deveni gheata. Si eu iernez aproape la fel, sita cam 1/3-1/2 din fundul stupului goala, peste stup folie, capacul este etans, si este facut dintr-un placaj la interior (carton presat cum era pe vremuri la cutiile de marmelada sau podela laminate de 8 mm la cei mai multi), polestiren de 20 de mm, alt placaj stratificat de 5 mm si peste tabla zincata. Lateral am avut diafragma, la fel etanse cu polestiren in ea, lemn de 5 mm pe fetele laterale, si garnitura tip termopan de etansare, si am avut totusi la unii stupi, la care nu este capacul absolut plan, putin condens in cavitatea goala. Dar nu am avut nici o pierdere, iarna trecuta. Acum fiecare ierneaza cum s-a obisnuit si a constat ca, ii este cel mai bine.