Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

iernarea albinelor si daca trebuie luata zapada urdinisului

Mesajde d.dorin86 » 09 Dec 2012, 22:11

as dori sa stiu daca trebuie sa dau jos zapada de pe scindura de zbor a albinelor dupa ce ninge tind cont ca stupi nui am linga casa sunt la 6 km
d.dorin86

Re: iernarea albinelor si daca trebuie luata zapada urdinisu

Mesajde jenica67 » 09 Dec 2012, 23:09

d.dorin86 spune detaliat, daca vrei pareri, sau vrei ca toti, sa iti spuna toate situatiile ? Cand doresti o parere, spui de unde esti, ce fel de stupi ai (inclusiv fundul) si expui parerea ta, eventual temerile.
Ultima oară modificat de jenica67 pe 09 Dec 2012, 23:11, modificat 1 dată în total.
jenica67

Mesajde iunicu » 09 Dec 2012, 23:10

Zapada, atata vreme cat este afanata, permite trecerea aerului. Odata cu trecerea timpului depunerile de zapada se taseaza si ingheata sigiland accesul.
Nu este nici o problema daca sta cateva zile stratul de zapada pe urdinis. Albinele nu or sa se sufoce. Mai grav este daca se incalzeste si albinele vor sa iasa afara prin urdinisul blocat de zapada.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde emilavram » 10 Dec 2012, 07:06

Parerea mea e ca sa cureti urdinisul indiferent de tipul de stup cit de repede poti dupa ce ninge, atunci zapada este afinata cum zicea un coleg mai sus si se curata bine si usor cu o matura ii cureti rapid . Eu curat stupi complect si pe linga ei cu matura cum ninge sau imediat dupa ce se opreste din nins .
emilavram

Mesajde iunicu » 10 Dec 2012, 09:59

Sunt foarte multe voci care afirma ca zapada din jurul stupilor si de pe capac nu ar trebui curatata fiind un foarte bun izolator impotriva frigului si curentilor de aer.
iunicu

Mesajde emilavram » 10 Dec 2012, 10:55

Sunt de acord ca zapada de pe lada este un izolator dar mi se pare ca prea le cocolosim pe albine impachetindule in fel de fel de izolatori eu de cind am albine doar in primul an le-am impachetat in ziare si alte cele dar pe urma am renuntat nu merita rezultatul cam acelasi daca familia e puternica (poate ajuta primavara cind incepe sa depuna puiet pune mai mult ) acuma le iernez cu sita antivaroua si cu un subar de tabla jos care nu inchide perfect deci izolatie zero si culmea alea ierneaza cel mai bine cu consumul cel mai mic de miere peste iarna si primavara este tot mai multa populatie in stup decit in familia cu lada normala. Cam atit ca ne abatem de la subiect .
emilavram

Mesajde iunicu » 10 Dec 2012, 11:03

Nici eu nu am izolat cuibul. Albinele mele ierneaza sub clopot. Dar, cu siguranta ca am sa las izolatia naturala(zapada) sa isi faca treaba asa cum o da Dumnezeu si o sa curat numai urdinisul.
iunicu

Mesajde mircea_tm » 10 Dec 2012, 11:39

stupi din timis, banat! strat zapada 42 cm...
Fişiere ataşate
DSC07602.JPG
DSC07601.JPG
DSC07600.JPG
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde cristid4 » 10 Dec 2012, 15:10

mircea_tm scrie:stupi din timis, banat! strat zapada 42 cm...
Buna ziua. sunt membru de ceva timp pe acest forum dar nu am scris niciodata... am si eu o intrebare , cam cat rezista o familie de albine cu urdinisul acoperit de zapada sau gheata? Va multumesc.
cristid4

Mesajde Dila Daniel » 10 Dec 2012, 15:23

Bun venit!
Depinde.Daca are fund cu sita,sau nu...
Nu am cum sa raspund exact(nu stiu cine poate...)deoarece nu am facut "probe" :) ...oricat de curios asi fi.
Ce pot sa spun ca parere personala,este ca niciodata nu mi-au murit stupi axfisiati iarna de zapada.
Zapada de regula nu sta lipita etans de stup sau urdinis.Iar cand se lipeste,este poroasa si permite circulatia aerului.
Primavara cand este multa si incepe sa se topeasca brusc,ca apoi sa reinghete,o indepartez de la urdinise(pentru a nu forma bloc de gheatza si inspecial la cei cu fund plin).La stupii aplecati usor in fatza,nu prea este nevoie.
In rest,toata iarna sta asa cum vrea ea,indiferent de modelul de fund.
Nu spun acestea,ca sa faca cineva la fel,ci doar sa nu se alarmeze inutil,cu fiecare fulg de nea cazut....
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde trantor » 10 Dec 2012, 16:04

In iarna 2009/2010 la primul stup bagat in iarna mergeam ori de cate ori ningea si uneori si de doua trei ori pe zi. Aveam o perie micuta cu care curatam fiecare fulg.... o prostie cat china.... derajam familia de fiecare data , uneori mai ciocaneam sa aud cum se infoaie.... :lol:
....
trantor

Mesajde dorindafi » 10 Dec 2012, 18:56

cred ca se plictisise shi el de tine :lol: :lol: :lol:
dorindafi

Mesajde mirel » 10 Dec 2012, 19:14

trantor scrie:In iarna 2009/2010 la primul stup bagat in iarna mergeam ori de cate ori ningea si uneori si de doua trei ori pe zi. Aveam o perie micuta cu care curatam fiecare fulg.... o prostie cat china.... derajam familia de fiecare data , uneori mai ciocaneam sa aud cum se infoaie.... :lol:

daca ai mai fi avut vreo 2, 3 atunci sa fi vazut distractie :lol: :lol: :lol:
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde un OM » 10 Dec 2012, 19:25

Stupul cu fund plin este bine sa fie ridicat 2-3 cm de fund( un leat superior de la o rama veche). Cand viscoleste si stupii au urdinisul aproape de pamant este bine ca urdinisul sa fie eliberat. Una este zapada viscolita, asezata ca si caramizile si alta este zapada asezata prin cadere.
un OM

Mesajde vlad » 10 Dec 2012, 19:58

iarna trecuta am avut o parte din stupi astupati sub un troian de 3 m ( va amintiti cum a fost iarna trecuta in zona mea ) . in primele zile ce tot orasul a fost blocat apoi drumurile din afara orasului au fost dezapezite unul cate unul , astfel incat stupii au stat in zapada o saptamana . cand am ajuns la ei am descoperit ca in jurul lor sa facuse ca un fel de copca, zapada se topise de jur imrejur .
zapada asezata pe stupi nu dauneaza atata timp cat nu incepe sa se topeasca ; din acel moment ingheata noaptea si acel strat de gheata care tine rece. eu pe acela il dau jos si acela e momentul cand ii curat si pe capace .
vlad

Mesajde iunicu » 10 Dec 2012, 20:08

Sa inteleg ca deasupra fiecrui stup era un horn in zapada?
iunicu

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR