Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde mellis » 04 Ian 2016, 01:35

Salut Bunka,
Sunt curios ce ai folosit ca si material izolator si ce grosime?
Ai precizat varianta canadiana - dar care este cea folosita de tine?
Multumesc.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde BUNKA » 04 Ian 2016, 09:49

Eu am vb de varianta canadiana de iernare ca si principiu, adica grupare si izolare...izolatia folosita de mine este foarte "subtire"...nici pe departe nu bate cu ce se foloseste acolo...la mine pe doua laterale ale paletului este izolat cu extrudat de 2 cm grosime, deasupra o folie din burete de care se pune sub parchet cu foita de aluminiu..am pliat in doua o bucata mai mare.
Fata si spatele paletului tot folie pusa in doua..deci deasupra am 4 randuri de folie , fata spate 2 randuri...cam asta e, nu izoleaza super...protejeaza de curenti si retine putin piederile termice in zona lazii dar...conteaza, se vede din valori.
Inauntru am roiuri de la echivalentul a 3 la 5,8 rame dadant ...8 bucati.
Mai am un palet cu 6 izolat si un ME singuratic cu doua geci de iarna pe el :))))

Se pot face si la noi husele alea, eu as folosi prelata din rafie casherata dubla cu vatelina sau vata minerala..cusuta la fel..copiat efectiv sistemul.
Ele ar trebui cumva personalizate in fct de ce stupi are fiecare..la mine paletii vor fi dreptunghiulari, undeva la 95/70 cm

04 : 01: 2016
Ora 7:00
-12 grade afara + 1,7 grade interior...65% umiditate
Noros, ninge linistit.
BUNKA

Mesajde akmm » 04 Ian 2016, 16:22

BUNKA scrie:In felul in care am testat eu nu...cei care adopta tehnica asta care au in jur de 1000 de familii suporta pagube de 95 % ............

Remarc, spre exemplu, la stupii dadant 12R cu fund 100% plasa, etans dedesupt cu 4cm intre plasa si etansare, ca am cadere de acarieni diferentiata de la o familie la alta, chiar daca privind apoi uimit in cuib, constat ca familiile sunt aproximativ egale.Si cand citesti insemnarile de peste an nu prea te ajuta mare branza.Adica nu prea ai evenimente petrecute din care sa rezulte diferenta.Dar in fine, facem pe cercetatorii si constatam.Ca totul e desertaciune si vanare de vant...
PS
Poate apucam si ani in care varroa sa dispara de la sine nu numai ani cu invazii.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BUNKA » 04 Ian 2016, 22:52

04:01:2016
Ora 21:20 afara -8 grade...+3,2 grade interior
Umiditate 70 % Innorat.
Scriu aceste date aici pt ca imi e mai simplu decat sa le trec intr-o agenda...plus ca poate vor putea fi de ajutor in timp.
BUNKA

Mesajde cobi » 05 Ian 2016, 00:29

BUNKA scrie:04:01:2016
Ora 21:20 afara -8 grade...+3,2 grade interior
Umiditate 70 % Innorat.
Scriu aceste date aici pt ca imi e mai simplu decat sa le trec intr-o agenda...plus ca poate vor putea fi de ajutor in timp.

Nu ar fi mai bine sa ai date la interval de timp constant; asa poti face comparatii lunare, anuale s.a.m.d. iti trebuie ceva cu inregistrare continua sau macar periodica care apoi sa poti descarca datele pe un pc. Si asa e prematur de tras concluzii. Spor si un an bun!
cobi

Mesajde mellis » 05 Ian 2016, 00:56

Salut Bunka,
Unde este sonda pozitionata aproximativ comparat cu ghemul?
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2016, 04:19

E cumva in fatza ceva mai jos decat ghemul la extremitatea lui.
Pana pun PC, program, sonde senzori microfoane. :)...e bun si asa.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2016, 08:46

05:01:2016
Ora 4 dimineata -7, 5 grade afara +4,4 grade inauntru
70% umiditate ninge, innorat.
Pe fundul laditelor unde sunt roii de 6 rame nici macar o albina moarta...aceeasi situatie si la roii iernati in paletul preze tat in film cu podisoare intre si iernati unii peste altii..nu sunt picaturi de apa sau urme de condens...la nivelul gaurii se depune un strat fin superficial de cristale de gheata in partea de sus a gaurii ...excesul se evacueaza pe acolo.

Cei de la French Bee Farm ierneaza roi pe 4 rame ME cate doi in lada de 10 r in Canada cu succes.
4*8.3 = 33,2 dm2 de fagure
6 rame conceptia mea...
6* 7,15=42,9 dm2 adica echivalentul a 5,1 rame ME...DECI o rama in plus de albina, in conditiile din Romania chiar iernati afara in "cojoc" grupati chiar au sanse foarte bune.

Ai inteles " bunelule"... :lol:
Intre 4 r ai 3 intervale...intre 6 r ai 5...injura-ma, imi place !!!
BUNKA

Mesajde janese » 05 Ian 2016, 09:09

ce sa inteleg ma??ca stii sa citesti niste afisaje digitale?? :D asta poate si unu cu patru clase!!!
ca patru rame inseamna 3 intervale.....5 rame...4 intervale.....dar sapte rame cate intervale inseamna ca asta nu ai zis!! :D (treburi de prescolari!!!!vezi ca monitorizarea temperaturii in exterior si in mai multe puncte din ghem, dar din minut in minut timp de mai multe zile,am facut-o eu acum cativa ani!...e pe forum! :idea: (si cu aparatura de precizie, de zeci de mii de euroi...nu cu promotii de la kaufland!)
janese

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2016, 09:47

janese scrie:ce sa inteleg ma??ca stii sa citesti niste afisaje digitale?? :D asta poate si unu cu patru clase!!!
ca patru rame inseamna 3 intervale.....5 rame...4 intervale.....dar sapte rame cate intervale inseamna ca asta nu ai zis!! :D (treburi de prescolari!!!!vezi ca monitorizarea temperaturii in exterior si in mai multe puncte din ghem, dar din minut in minut timp de mai multe zile,am facut-o eu acum cativa ani!...e pe forum! :idea: (si cu aparatura de precizie, de zeci de mii de euroi...nu cu promotii de la kaufland!)

Da di jaba daca n-ai facut nik cu informatia obtinuta!
Eu cu 3 clase ale mele stiu cat face 2* 7,5...ia zi matale stii cat face 15* 6,5 ??
Daca-ti da bine calculul apoi ai aflat planul meu de "afaceri" pe 2016 ... La cata aparatura scumpa ai si cate studii nu ma indoiesc ca nu-ti da ghini !!...asta vis-a-vis de nedumerirea matali ca in 2016 iernez tot roi..

N-ai prins spilu' cu intervalele ? ...sau te faci ca nu-ntelegi ??
Albina se deplaseaza pe interval...nu sare gardu' decat daca ai fagurii gauriti...si chiar si atunci se intampla sa mai crape un interval...intrebare de baraj...e mai bine cu mai multe intervale au ba ???
Ca daca nu atunci cred ca poti sa iernezi matale si pe o rama , nu ???

Deci care-i logica pana la urma ?

Hai ca dupa ce te invat cum sa faci din 2 ...100 in doua sezoane, iti arat daca esti cuminte si ce inseamna familii bune bagate la iernat si cat culege albina cu limba scurta...aseaza-te confortabil in balansoar si fii atent...o sa-ti raspund la toate dilemele de o viatza !

STUPARELU' NESIMTIT
BUNKA

Mesajde janese » 05 Ian 2016, 11:19

@ bunka
Deci care-i logica pana la urma ?

logica e asta.....cand nu poti sa faci mai multe intervale pe d1/1 atunci micsorezi ramele si creste numarul intervalelor,pentru aceeasi cantitate de albina!am mai zis asta acu cativa ani!

Hai ca dupa ce te invat cum sa faci din 2 ...100 in doua sezoane,

pana acum mi-ai aratat cum sa facem din 100.......2 de doua ori in cinci sezoane!!! deci din 200....4!!!in cinci ani!!! :D
te lasasem in plata ta...dar vad ca nu te astamperi...mucosule!!!!

..o sa-ti raspund la toate dilemele de o viatza !

n-ai ce sa raspunzi ca abia esti la tabla inmultirii!!!!...si daca mai ramai repetent inca o data ( ca de doua ori deja ai ramas)...nu mai traiesc eu sa te vad la ,,stiinte inalte!!!... :lol: roaga-te sa nu o mai duc mult, sa-ti poti ,,vinde gogosile" si sa nu mai apuc ziua cand tu o sa-i bagi ,,in faliment" pe cei fara.....cojoc ALAIN DELON
janese

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2016, 11:45

Ha ha...
Nu ai invatat nik din intelepciunea populara...
De la tat prostu' ai de invatat cate ceva...
Si inca una..
Calu' moare de drum lung si p r o s t u de grija altuia..

Amandoua sunt valabile :)

Aia de pe ME si MER mananca chibrituri acum cand vad ce scrii matale...iti faci dushmani :) :)
Sa inteleg ca nea' Balas nu mai poate nici el sa umple rama 1/1...

Aaaa...stai ca m-am prins pana la urma...
Deci matale "maestrul" care umple rama 1/1 dadant esti mai tare in albine decat aia din Australia, Canada..SUA ...care umplu rame 3/4....aaaam inteleeeees !!!

3/4= 8,3 dm2. A mea 7,15 dm2.....am inteles, eu is mai fraier ca ei si ei mai fraieri ca matale :)...iar aia cu MER ...SUNT CEI MAI FRAIERI :)

Ti-am inteles rationamentul...profund intr-adevar !!
Asta inseamna experienta de o viatza ...
BUNKA

Mesajde janese » 05 Ian 2016, 12:02

cu mine poti sa zici ce vrei,ca te tin in suthuri tot 2016!!!
dar vezi ca balashu e de seama cu tac-tu,si nu e in regula sa te iei de el,mai ales ca vad ca nu se intinde la glumitze cu tine!!!!obraznic si prost crescut!!!

despre treaba cu ,,De la tat prostu' ai de invatat cate ceva.."...la noi nu e vorba asta....se zice janeee ,,nu-ti pune mintea cu....!!!" repetentule in ale apiculturii!!!(pana in momentul asta!!!)in rest...urmarim :D
janese

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2016, 12:04

janese scrie:cu mine poti sa zici ce vrei,ca te tin in suthuri tot 2016!!!
dar vezi ca balashu e de seama cu tac-tu,si nu e in regula sa te iei de el,mai ales ca vad ca nu se intinde la glumitze cu tine!!!!obraznic si p***t crescut!!!

despre treaba cu ,,De la tat prostu' ai de invatat cate ceva.."...la noi nu e vorba asta....se zice janeee ,,nu-ti pune mintea cu....!!!" repetentule in ale apiculturii!!!(pana in momentul asta!!!)in rest...urmarim :D

Ai mai ratat una...
Cei din urma vor fi cei dintai... :)
Vad ca deja ai inceput sa nuantezi...ai stofa de politician !
Auzi cica..." pana in momentul de fatza". :)))))

Ti-e frica ai ???? :)

Semnat. Mucea
BUNKA

Mesajde janese » 05 Ian 2016, 12:08

da,ma!!!pana in momentul de fata!!!adica sunt corect si-ti dau sanse de reusita!!1ca pana acummmmm................. :geek:

treaba cu cei din urma.....se zice asha" sperma-ta dar speri degeaba!!!
nu mai stau la clinciuri cu tine d-astea copilaresti...te astept la suturi serioase!!! ;)
janese

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2016, 12:10

janese scrie:da,ma!!!pana in momentul de fata!!!adica sunt corect si-ti dau sanse de reusita!!1ca pana acummmmm................. :geek:

treaba cu cei din urma.....se zice asha" sperma-ta dar speri degeaba!!!
nu mai stau la clinciuri cu tine d-astea copilaresti...te astept la suturi serioase!!! ;)

Bine...hai ca te iau in suturi in primavara, vara, toamna..ok?
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR