ciptheman scrie:cateodata cand dam in taste ne mai scapa cate una e si cazul meu dar nu e problema daca trecem peste si ne intelegem unii pe altii va d ca si dvs sunteti pe aceasi idee multumesc pentru raspuns mi ati fundamentat parerile dar ce ati spus se intampla pe fondul hranei insuficiente acum vreau sa expun o situatie ipotetica:
avem un stup care a intrat in iarna pe 6 rame full de miere, la 25 ianuarie ajunge la leatul de sus matca a inceput ponta si vine 1 saptamana de tamperaturi -5-10 ziua si -10-15 noaptea,ce se intampla?se mai deplaseaza in spate dupa miere sau moare pe puiet cu mierea langa el?daca ar fi turta pusa preventiv ar ajuta cu ceva?
Isi va proteja puietul, deci nu se va mai deplasa, eventual va mai manca din el si se va deplasa, dar foarte putin. Daca turta e deasupra capului lor o vor folosi, daca e la cativa cm departare pe rama in dreapta sau stanga nu vor apuca s-o inhatze.
ciptheman scrie:pai cine sa faca? eu binenteles la targul de anul asta la bucuresti daca veniti, dar sa revenim la problema ,eu strang cuibul in octombrie la 6 rame dar la -10 -15 cat spatiu ocupa ghemul si daca se prelungeste frigul nu exista posibilitatea sa ramana fara mancare in cuib?eu la asta ma gandesc si e singurul motiv pentru care as pune turta cat despre rezerve insuficiente nici nu se pune problema cine ierneaza fara hrana in stupi si recurge la hraniri de salvare inca din decembrie in opinia mea nu e apicultor,adica tot sezonul au alergat pentru mine iar eu le iau si necesarul pentru iarna si din decembrie incep sa bag api...api...si iar api...
Ghemul se formeaza spre urdinis, si se deplaseaza incet-incet pe rama spre partea din spatele stupului. Cand a ajuns acolo albina nu mai are mancare. Intelegi? Cel mai bine le faci o poza cu un aparat cu blitz, si te uiti acasa
Apropo: urmeaza inca o saptamana rece.