Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Zbor de curatire 2012

Mesajde aliuta2000 » 23 Ian 2013, 09:47

nu stiu exact ce temperatura a fost , dar au iesit 4/5 si al 5-lea doar cateva albine ... 2 au iesit si acum o saptamana si ieri au iesit bine .
unul are puiet si cred destul (matca imperecheata cam pe la jumatate lui Iunie si cred ca s- a apucat de ouat ) si papa mult . dar a iesit la zbor ieri binisor .
cuiburile de si la unii sus sunt in partea din fata maxim spre jumatatea ramei , deci mai au ceva hrana si au primit si bonus miere cristalizata cu zahar farin cat sa fie mai tare sa nu curga peste ele la punguta.
de pe la 5-7 feb vor primi apifonda
A.D.
aliuta2000

Mesajde elisavtizoh » 23 Ian 2013, 10:03

delorin I scrie:Aloooo...nimeni din tara Moldovei nu raporteaza nimic la centru? :)) Ma gandesc sa asa suna o sedinta de guvern..:)

in zona Adjudului au fost 5-6 grade, dimineata ceta, abia pe la pranz ceva soare cu dinti. Nici un zbor !. Ma gandesc, daca mai prind putin soare, sa le provoc un zbor astfel: la cei varsati sa le desfac putin podisorul si poate ca vor iesi pe acolo. Din pacate nu pot sa fac la fel pentru cei din pavilion, ar iesi in interior si nu stiu cum sa le mai dau afara chiar daca am geamuri pe ambele parti. Ieseau mai greu chiar vara, dar acum?!.Ma gandesc sa le dau pe la urdinis ceva aer cald cu un uscator, ce ziceti? Sunt cam disperat, din 30 noiembrie nu au mai iesit!
elisavtizoh

Mesajde horia_ch » 23 Ian 2013, 10:16

Nu fi disperat! Disperarea generează greşeala.
Nu e cazul să le provoci ieşirea din stup, forţat. Ce ai rezolva? La 5-6 grade reuşesc să zboare cam 5 metri (am văzut asta, la albine ieşite individual). Apoi cea mai mare parte din ele aterizează pe sol, de unde nu se vor mai ridica niciodată.
Au zburat pe 30 noiembrie? Fă-ţi griji pentru punga lor rectală după 15-20 martie. Miere să aibă în stup!
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde andrei_calinescu » 23 Ian 2013, 11:16

"Miere să aibă în stup!"

Horia, ar trebui ceva modificat la ce ai spus tu.
Miere, da. Dar miere buna.
De ce spun asta?
Am cunoscuti care reclama depopulari masive si mortalitati la fel(intre 10-15 fam).
umezeala, caca pe rame. sunt persoane care au furajat albina toamna cu inlocuitori de polen, sau de fapt adjuvanti de polen, pana toamna tarziu.
sunt banuieli ca albina a inmagazinat acel sirop si acei adjuvanti au ajutat la blocarea intestinului prematur. Acum se culeg roadele.
Deci nu e de ajuns mierea, ci mai ales calitatea acesteia.
andrei_calinescu

Mesajde horia_ch » 23 Ian 2013, 12:00

Da, Andrei, ai dreptate. Calitatea hranei este importantă.
Sunt adeptul vorbei care spune că dacă eşti corect cu albina, va fi şi ea corectă cu tine. Cu alte cuvinte, ea este justiţia întruchipată. :lol: Şi nu numai în privinţa hranei.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde hive » 23 Ian 2013, 14:47

Luni am avut zbor de curatire la toate(45 fam.),iar ieri am pus cate o turta la fiecare,pierderi 0,semne de diaree deloc,sunt fam. la care este puiet.
Vreau sa precizez ca in toamna nu am hranit cu nici un fel de inlocuitori,Pt iarna doar hrana naturala-asta fac de multi ani si nu am probleme cu iarnarea.
Atentie creste consumul-pregatiti turtele.Va doresc iesire din iarna cu succes.
hive

Mesajde ghimpe » 23 Ian 2013, 15:15

ieri a Giurgiu au fost la sol 15grade azi 12,vreme frumoasa pentru zborul de curatire. :)
ghimpe

Mesajde CATALIN » 23 Ian 2013, 15:17

si la craiova e super si ieri si azi zbor intens de curatire
am avt 2 zile cu o gramada de bucuri
au fost mana cereasca..
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde tiih » 23 Ian 2013, 18:29

elisavtizoh scrie:
delorin I scrie:Aloooo...nimeni din tara Moldovei nu raporteaza nimic la centru? :)) Ma gandesc sa asa suna o sedinta de guvern..:)

in zona Adjudului au fost 5-6 grade, dimineata ceta, abia pe la pranz ceva soare cu dinti. Nici un zbor !. Ma gandesc, daca mai prind putin soare, sa le provoc un zbor astfel: la cei varsati sa le desfac putin podisorul si poate ca vor iesi pe acolo. Din pacate nu pot sa fac la fel pentru cei din pavilion, ar iesi in interior si nu stiu cum sa le mai dau afara chiar daca am geamuri pe ambele parti. Ieseau mai greu chiar vara, dar acum?!.Ma gandesc sa le dau pe la urdinis ceva aer cald cu un uscator, ce ziceti? Sunt cam disperat, din 30 noiembrie nu au mai iesit!

Nici stupii mei care se afla la 20 km sud de Barlad,in aceiasi zona geografica(Podisul Barladului) nu au iesit la zbor de pe 30 noiembrie.Pentru noi un zbor de curatenie in perioada 15...28 februarie corelat cu primii graunciori de polen(podbal,alun)la inceputul lunii martie... ar fi IDEAL!Un zbor de curatenie in ianuarie corelat cu inceperea pontei matcii ar face mai mult rau decat...bine!In februarie in Moldova ,Crivatul isi mai face simtita prezenta,vezi luna februarie 2012.Riscul sa pierdem familii in incercarea lor disperata de a salva cateva petice de puiet la minus 10..15 grade ar fi mare.Nu santem in Mehedinti sau Banat,zone cu influiente submediteraneene ale climei! Important este sa avem familii puternice(minim 1,5kg albine...6 rame FULL la 15 octombrie) hrana de calitate(numai miere naturala,fara mana,fara zahar),albina tanara si viguroasa(cu rezerve proteice din belsug,asa zisul corp gras) si mai ales FAMILII SELECTIONATE drept rezistente la iernare ....
tiih

Mesajde 7Rame » 23 Ian 2013, 23:17

[quote="
Au zburat pe 30 noiembrie? Fă-ţi griji pentru punga lor rectală după 15-20 martie. Miere să aibă în stup![/quote]

CRED ca m-ar apuca toate apoplexiile (sau chiar ceva mai grav), sa nu vad albina la zbor din noiembrie pana in...20 Martie! i-as declara decedati :D
Sunt de acord ca cei din zonele ff reci sunt adevarati iubitori ai albinei si normal, profesionisti.
Ieri si azi, in Mehedinti a fost zbor de pomina, absolut toti ai iesit. Cu ocazia asta, astazi, am verificat tot efectivul, de deasupra ramelor, 40 familii, cu albina destul de multa sus. Stau in cumpana: sa le bag un saculete de tei, sa nu le bag...de sambata scade iarasi temperatura, si sper ca nu se declanseaza ponta.
App de Mehedinti, e drept ca e mai blanda vremea aici, si ca primavara de obicei intra in tara pe la noi, prin judet. DAR SA VEDETI vara, si apoi toamna...DESERT uscaciune!!! Visam la pajisti inalte, verzi si pline de floricele... Deci nicaieri nu-i bine, din toate punctele de vedere.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde paul » 23 Ian 2013, 23:58

FERICITILOR (cea mai mai mare parte dintre voi) !!!
La mine in nordul Moldovei ... NEXT :( :( :( Intrebarea care ramane e ...CAND ??? :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde CORNEL V. » 24 Ian 2013, 08:01

Ei...lasa Paule, ca mai e putin pana la Pasti :lol: :lol:
CORNEL V.

Mesajde Bubu Trantoru' » 24 Ian 2013, 12:22

Pe 22.01.2013 a fost si la Ploiesti(Plopeni) zbor de curatenie intens.Acum putem sta linistiti :)
Albina e satirică: înţeapă. Eu am umor: pişc.
Bubu Trantoru'

Mesajde nvirgil » 24 Ian 2013, 12:30

horia_ch scrie:Nu fi disperat! Disperarea generează greşeala.
Nu e cazul să le provoci ieşirea din stup, forţat. Ce ai rezolva? La 5-6 grade reuşesc să zboare cam 5 metri (am văzut asta, la albine ieşite individual). Apoi cea mai mare parte din ele aterizează pe sol, de unde nu se vor mai ridica niciodată.
Au zburat pe 30 noiembrie? Fă-ţi griji pentru punga lor rectală după 15-20 martie. Miere să aibă în stup!

Corecta explicatia data de Horia.
Pentru cei care vor sa asculte si pe alti eu personal i-as sfatui sa nu zgindare stupi in perioada asta ,pe cit posibil cit mai putine interventi in stupi pe perioada de iarna si chiar si in sezonul apicol.
Iar daca uni nu sunt de acord cu ceea ce am scris eu le sugerez sa experimenteze ei insisi pe un stup si sa il salute zilnic dimineata ,la prinz si seara cu cite doua trei batai in lada si pina in primavara vor vedea cum arata o lada plina de coco.

Prin Banat cerul este inorat ,de zbor nu se poate discuta din pacate .
nvirgil

Mesajde stefanmadalin » 24 Ian 2013, 18:49

A dat tata o fuga pe la albinute, au avut zbor astazi dimineata, inainte sa se lase frig. Cu siguranta au avut si zilele trecute.
stefanmadalin

Mesajde danut » 24 Ian 2013, 20:18

Dupa zborul de curatire reusit din 21 ianuarie am controlat cateva familii si am constatat ca aveau o palma de puiet capacit pe o rama iar pe o fat a celei de a doua aproape inca atat oua si larve,consumul in limite normale ,mentionez ca am stupi pe 12 rame cu fund plin ,fara diafragme si fara impachetaj lateral,in capac polistiren de 5 grosime.Nici pic de condens sau mucegai ,personal sunt multumit mai ales ca mortalitatea este foarte foarte redusa .
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR