Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: August -pregatirea urmatorului an.

Mesajde Ioan Guist » 13 Aug 2013, 07:07

Va-Li scrie:

1 Ca sa aplic apicultura pe care o promovati ar trebui sa imping siropul cu HIDROFORUL in stupina in toamna si sa invart turte de Craciun cu BETONIERA,Oare asta inseamna APICULTURA PROFESIONISTA??? Oare stii ce inseamna cateva mii de litri de sirop invertit??? si cateva sute de kg te turte???

2 daca duci o albina dinasta ,,sintetica,, la laborator rezulta zahar + drojdii iar una adevarata miere +polen.Ce zici ?dam bataie inainte?(sti ca multi incepatori rasfoiesc forumul si ar trebui sa ne simtim responsabili)

3 Daca vorbim la vrajeala am imteles :) bem o bere impreuna ne amuzam :D dar cei mai multi de aici APLICA.

4 dar te ai intrebat vreodata daca ce faci e si ceea ce ar trebui sa faci?

1 Pai de unde stiti? Asa ca ...ati auzit? Nu am dat niciodata turte.Niciodata.
Mi de litri de sirop invertit? sute de kg de turte? Da ...dumneata sti??
Ce-i aia apicultura profesionista? va rog sa ma lamuriti si pe mine.

2 Pai hai sa ducem albina la laborator , impreuna.In dec sau ianuarie de ex.Sau oricand.
Sigur ca da, albina mea e o proasta si o intoxicata. :lol:

3 Intradevar, cei mai multi aplica. Va rog sa le explicati in detaliu cam cum trebuie sa faca un apicultor ce are la 25 Iulie cuiburile blocate de la FS.
Asa, frumos , pas cu pas, cum trebuie el sa lucreze cu stupii sa-i pregateasca de iernat.
Cat despre...vrajeala,va rog mai retinut.

4 Eu m-am intrebat, ma intreb si sunt foarte sigur ca si in viitor ma voi intreba zilnic daca ceea ce fac e bine.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Re: August - pregatirea urmatorului an apicol.

Mesajde Trantorul@ » 13 Aug 2013, 12:54

1. Mai concret, pe ce perioada se creste albina pe care iernati?
2. Cu ce aport si de la ce flora? Care este oferta atunci la dumneavoastra in zona?
3. Cate rame de puiet sunt "destinate " iernarii?
4. Cand eclozeaza (am inteles in august) mai exact? In ce decada A lunii?
5. Sa inteleg ca la ...cel tarziu 30 august, e gata format stupul pt iernat?

Acum , in aceasta perioada, la ce operatie sunteti?Ce lucrati efectiv la stupi?

1. Iulie , ce puiet este acum in ei larvar si oua este vax albina majoritatea pana in juma de rama si mai sunt cativa cu treisfert de rama .
2. scaieti , bostan, ceva trifoi alb si ce o mai fi , oferta anul asta a fost 2 -3 zile cateva sute de grame si 4-5 cantarul pe minus in iulie , polen a fost indestulator pana pe la jumatatea lu iulie , noroc ca au avut in magazii si nu am extras si au papat de acolo la greu .
3. Am avut intre 6 - 8 rame de puiet care sunt aproape eclozate , si pe masura ce a eclozat au tras din caturi mierea in cuib cee ce in alti ani abea , abea trageau si altele nicicum , cantarul este tot pe minus de multe zile , au fost vreo 2 -3 zile cu vreo 200 g spre sfarsit de iulie si atat , as fi fost foarte multumit sa stea pe 0 da de unde , deci albina asta cu ce puiet creste acum si cu zbor aproape spre 0 va ierna fara probleme.
4. 90% din ea este eclozata in prima decada , si ce mai au acuma larvar si oua spre sfarsit de august /sept.
5. 90% din el da , doar puietul ce se gaseste acum larvar si oua nu este gata da in rest este gata, rezervele sunt la locul lor albinaa eclozata pana in prima decada e aproape gata , deci aproximativ da.
Asta este valabil pentru 45%- 50% din colonii, la astea ma refeream io ca nu imi bat joc de ele! La restul e alta mancare de peste.

Pe la stupi ziua doar ma uit ce frumosi sunt ca in 2-3 min e plin de hoate , cam asta e situatia la mine de cateva zile buneeeeeeee .
In perioada asta inca sunt la operatiile de stimulare , complectare roi /famil slabe la care le-am schimbat matcile , mai astept sa mi se imperecheze ultima serie de matci , o sa urmeze si unificarile da inca mai las sa oua 2 matci sa am cat mai multa albina la unificare , mai am de schimbat ceva matci , si cam asta fac acum, si evaluari .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Ioan Guist » 13 Aug 2013, 16:39

Trantorul@ scrie:1 Iulie , ce puiet este acum in ei larvar si oua este vax albina majoritatea pana in juma de rama si mai sunt cativa cu treisfert de rama .
2. scaieti , bostan, ceva trifoi alb si ce o mai fi , oferta anul asta a fost 2 -3 zile cateva sute de grame si 4-5 cantarul pe minus in iulie , polen a fost indestulator pana pe la jumatatea lu iulie , noroc ca au avut in magazii si nu am extras si au papat de acolo la greu .
3. Am avut intre 6 - 8 rame de puiet care sunt aproape eclozate , si pe masura ce a eclozat au tras din caturi mierea in cuib cee ce in alti ani abea , abea trageau si altele nicicum , cantarul este tot pe minus de multe zile , au fost vreo 2 -3 zile cu vreo 200 g spre sfarsit de iulie si atat , as fi fost foarte multumit sa stea pe 0 da de unde , deci albina asta cu ce puiet creste acum si cu zbor aproape spre 0 va ierna fara probleme.
4. 90% din ea este eclozata in prima decada , si ce mai au acuma larvar si oua spre sfarsit de august /sept.
5. 90% din el da , doar puietul ce se gaseste acum larvar si oua nu este gata da in rest este gata, rezervele sunt la locul lor albinaa eclozata pana in prima decada e aproape gata , deci aproximativ da.
Asta este valabil pentru 45%- 50% din colonii, la astea ma refeream io ca nu imi bat joc de ele! La restul e alta mancare de peste.

Pe la stupi ziua doar ma uit ce frumosi sunt ca in 2-3 min e plin de hoate , cam asta e situatia la mine de cateva zile buneeeeeeee .
In perioada asta inca sunt la operatiile de stimulare , complectare roi /famil slabe la care le-am schimbat matcile , mai astept sa mi se imperecheze ultima serie de matci , o sa urmeze si unificarile da inca mai las sa oua 2 matci sa am cat mai multa albina la unificare , mai am de schimbat ceva matci , si cam asta fac acum, si evaluari .

Si acum, va rog sa incercati sa tocmiti un plan de bataie pentru perioada cand sa zicem mergeti la FS si la 24 Iulie sau 13-15 august (au fost ani) va intoarceti pe vatra.Cum procedati?

Si mai am o intrebare, roii se pare ca-i stimulati.Cu ce? Si mai ales ...de ce? Nu se aplica aceiasi regula? Ca albina ce este acum in ei e mai pregatita decat cea ce va venii in urma stimularii???
Chiar nu inteleg.Ajutati-ma.
Ioan Guist

Mesajde Trantorul@ » 13 Aug 2013, 22:11

Ioane io am zis ce fac albinele mele si ce ar trebui sa faca ce-i aflati in situatia mea ( cei 45% - 50% unde este albina destula si nu va fi muncita , sa nu-si bata joc de hrana de calitate din ei) , roii ii stimulez ca nu este albina destula in ei din cauza asta nu se palica aceeasi regula de parca tre sa-ti explic io de ce ... , cu miere ioane din magazii sa fie 2 in 1 si stimulare si complectare , pusa dupa diafragma nu cu apipixuri avand in vedere ca in natura nu este nimic , altfel diluam mierea si dadeam in hranitoare .
Sub nici o forma nu faceti complectari cu zahar invertit prin fierbere , cristalizeaza extraordinar de repede .

Referitor la plan sunt prea multe variabile si tre sa si le analizeze fiecare in parte ...
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde alexx » 13 Aug 2013, 22:29

In primul rand corpul gras il formeaza albinele care au avut timp si au avut aport de polen adica daca o albina eclozioneaza in octombrie si a dat bruma nu cred ca mai are timp sa isi formeze corpul gras mai ales ca incep temperaturile joase si aport de polen e egal cu 0 iar in legatura cu stimulatul dupa 1 sep siropul de zahar numai trebuie inclus doar invertit si de completare pentru ca ponta oricum incepe sa scada pentru ca ceasul biologic al albinelor a sunat de iernare
alexx

Mesajde nae » 13 Aug 2013, 23:30

In urma cu doi ani am descoperit acest forum ...
Inainte de asta ,bagam in fam (dupa FS) zahar diluat in apa (neinvertit ) + multe altele si ... reuseam sa pun catul(1/1 ) la rapita .
Acum stiu ca albina nu are corp gras ci vitelolangin(ceva de genul ), ca zaharul nefiert uzeaza ca nu-i invertit (HMF nu conteaza ),atunci omoram varroa cu VF/Mavrirol acum cu taktic (pt gaini ) ,atunci ...
Atunci reusam ,fara efort, 50-60 Kg/fam la FS acum nu scot tot sezonul 60 Kg .
Din 5 apicultori 4 au buckfast sau ceva de import ...
Nu-i rau .
Informatie buna/multa =beton , doar ca temelia e din paie .
nae

Mesajde kamy » 14 Aug 2013, 06:03

Nae,cam ai dreptate la cum stau lucrurile ori trebuie sa caute albinele pe la tomberoane,ori sa nu scapi cana din mana,fiindca s-au inmultit stuparii si stupii ca ciupercile dupa ploaie!io am facut o comparatie anu asta intre matcile romanesti si cateva din neamu lu bk,la capitolu hranire tre sa dai mai mult la straineze,daca dai aceeasi cantitate la romance le vezi in pom,cantitatea de puiet e net superioare la bk,exceptand primavara cand romancele-s mai turbo da se opresc in pom!
La fluctuatii de cules bk mere inainte,matcile romanesti sant mai simtite si cam opresc ponta,la agresivitate intr-o perioada nu erau diferente fiindca ambele soiuri erau la fel de agresive dar ca medie e mult mai blanda romanca
kamy

Mesajde Ioan Guist » 14 Aug 2013, 07:15

Trantorul@ scrie:
Referitor la plan sunt prea multe variabile si tre sa si le analizeze fiecare in parte ...

Pai...taman asta e ! Ca sunt multe variabile si nu putem emite pareri universal aplicabile.
Dumneata zici ca nu-ti bati joc de hrana din ei.Pai eu cum sa-mi bat joc? Ca o scot si o vand.? :lol:

Sunt contrariat cand expuneti un stil de lucru cu albina ca fiind ...unic, restul ...nebuni,tampititi etc etc.
Traiti dim productia de pe stupi? Daca da, toata stima si respectul.Ca nu e usor sa traiesti din ce fac albinele in luna Mai pe vatra, de la maxim 100 de colonii.

Daca nu traiti din ...apicultura, cred ca "lucrurile se schimba pe ci pe colo prin locurile esentiale".
Cred ca e putin ...fortata ideea ca cine alimenteaza sau ierneaza pe hrana artificiala are in curte o ...nereusita.Ca... nu e nimeni dus cu pluta sa repete an de an aceiasi prostie .
Revin la subiect.Pregatirea pentru anul apicol urmator incepe la 1 august.Asta inseamna ca incepe si nu ...luam pauza.Pregatire inseamna (cred eu) formarea generatiei de iernare-imprimavarare.Asigurarea proteinei (iei stupii din desert si te duci pain-fein-frumos unde este aport proteic.Schimbi ramele neconforme, tratezi cum sti, unesti, egalizezi, schimbi matci,schimbi lazi,refaci vatra de iernare, reduci cuburile, etc etc.

Sanatate.
Ioan Guist

Mesajde B.K » 14 Aug 2013, 10:32

Ioan Guist scrie:
Trantorul@ scrie:

Pai...taman asta e ! Ca sunt multe variabile si nu putem emite pareri universal aplicabile.
Dumneata zici ca nu-ti bati joc de hrana din ei.Pai eu cum sa-mi bat joc? Ca o scot si o vand.? :lol:

Sunt contrariat cand expuneti un stil de lucru cu albina ca fiind ...unic, restul ...nebuni,tampititi etc etc.
Traiti dim productia de pe stupi? Daca da, toata stima si respectul.Ca nu e usor sa traiesti din ce fac albinele in luna Mai pe vatra, de la maxim 100 de colonii.

Daca nu traiti din ...apicultura, cred ca "lucrurile se schimba pe ci pe colo prin locurile esentiale".
Cred ca e putin ...fortata ideea ca cine alimenteaza sau ierneaza pe hrana artificiala are in curte o ...nereusita.Ca... nu e nimeni dus cu pluta sa repete an de an aceiasi prostie .
Revin la subiect.Pregatirea pentru anul apicol urmator incepe la 1 august.Asta inseamna ca incepe si nu ...luam pauza.Pregatire inseamna (cred eu) formarea generatiei de iernare-imprimavarare.Asigurarea proteinei (iei stupii din desert si te duci pain-fein-frumos unde este aport proteic.Schimbi ramele neconforme, tratezi cum sti, unesti, egalizezi, schimbi matci,schimbi lazi,refaci vatra de iernare, reduci cuburile, etc etc.

Sanatate.

As fi curios sa vad si eu un apicultor care creste albine ..asa doar de dragul lor si nu este interesat de partea materiala. Aici nu ma refer la cei care au 3-4 familii.

Sanatate !!!
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Trantorul@ » 14 Aug 2013, 11:38

Tocmai asta e ca io nu am emis pareri aplicabile universale unde nu se potrivesc ba chiar am si specificat chestia asta .
Poate o fo exprimarea defectuoasa si ai ajuns sa intelegi ca eu as expune un stil de lucru unic , nici pe departe , vb. despre cei aflati in sitiatia mea doar am si specificat ( cei ca colegul din zona mea despre care am scris care ar putea lasa in pace ca mine o parte din colonii da el nu ca el e destept si o citit el si ajunge cu ++++ costuri nici macar la aceleasi rezultate) .
Doar supravietuire .

Sanatate si tie .
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde jenica67 » 14 Aug 2013, 16:03

Trantorul@, cred ca zona ta este de exceptie. Eu sunt curios daca reusesti sa scoti ceva de la albinele tale, de insisti sa le ti intr-o zona asa de deficitara si daca mai este cineva pe forum in Romania, care pregateste albinele de iernare in luna iulie ?
Oricum cred ca pe forum, trebuie sa luam in considerare cazurile cele mai des intalnite si sa ignoram exceptiile.
jenica67

Mesajde filip » 14 Aug 2013, 20:08

jenica67,de luat in calcul urmatorul fapt**Intro zona 50 de fam au rezultate nemaipomenite dar cand ai in acelasi areal 500 situatia se schimba dramatic.Ori romania nu are flora in lipsa de culesuri importante sa sustina o astfel de incarcatura.eu asta am sustinut tot timpul.Ori asa se ajunge la albina furajata.
filip

Re: August -pregatirea urmatorului an.

Mesajde Ioan Guist » 14 Aug 2013, 20:18

Trantorul@ scrie:
Ma nu mai scrieti tampenii debitate de unu si de altu !!!

De acilea o plecat ...povestea.
Domnul Calinescu afirma (punctul sau de vedere) ca albina eclozata in August este impropie iernarii.Putina, nepregatita,netratata, ...vai steaua ei.Asta decedeaza in nov-dec, cel tarziu.La sigur.
El afirma cele scrise prin prizma multora.Adica a celor ce scot miere pana in august.
Sa-i faci asa...tam -ne-sam tampiti, e SIMPLU.
Va rog frumos Domnule Trantor (Dumneata poti sa mi te adresezi cu ...Ioane, eu cu ce sa ma adresez cu ...Istvan?) parerile noastre trebuie sa fie cu drese cu sare si date cu duhul blandetii.

Hai ...Sanatate si iernare uscata!
Ioan Guist

Mesajde LUCIAN AVRAM » 14 Aug 2013, 20:24

filip scrie:jenica67,de luat in calcul urmatorul fapt**Intro zona 50 de fam au rezultate nemaipomenite dar cand ai in acelasi areal 500 situatia se schimba dramatic.Ori romania nu are flora in lipsa de culesuri importante sa sustina o astfel de incarcatura.eu asta am sustinut tot timpul.Ori asa se ajunge la albina furajata.

albina furajata in peste 80% din cazuri ... parerea mea :)
LUCIAN AVRAM

Mesajde Ioan Guist » 14 Aug 2013, 20:49

filip scrie:jenica67,de luat in calcul urmatorul fapt**Intro zona 50 de fam au rezultate nemaipomenite dar cand ai in acelasi areal 500 situatia se schimba dramatic.Ori romania nu are flora in lipsa de culesuri importante sa sustina o astfel de incarcatura.eu asta am sustinut tot timpul.Ori asa se ajunge la albina furajata.

Incorect totalmente.
Sa ma explic.
E bou ala ce tine 500 la gramada.Si va asigur cu mana pe pept, ca ala ce are de scormonit in... 500 sa zicem , stie bine cu ce se mananca problema.Le asigura cules, i-i imprastie, muta si rasfira,munceste adicatelea pana in oct,Si o ia de la capat in martie.
Nu e aport de polen? Nu e pastura in rama? O mutat demult.
Domnule Filip, nu aia cu multi stupi si cu pastorale intensive sunt problema in apicultura.Problemele vin mai repede, mult mai repede si ....sigur, din alte parti.

Sanatate.
Ioan Guist

Mesajde LUCIAN AVRAM » 14 Aug 2013, 20:53

bai Ioane , eu sunt unul din boii care tin stupii , 500 buc , la gramada , care si unde-i problema ? azi am avut + 400 gr si polen garla , ;)
LUCIAN AVRAM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR