Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Puiet primavara 2014

Mesajde popik50 » 17 Mar 2014, 22:36

alt stupar scrie:anormale da, sunt !
Insa explicatia exista si e legata de nivelul de feromoni secretati de acea matca respectiv fenomenul de migratie al albinelor spre coloniile vecine, cu matci mai "dotate"

Pai cum sa migreze albinele cand ele sunt moarte pe fundul stupuluiv :o
popik50

Mesajde alt stupar » 17 Mar 2014, 22:40

Acum, a greu a sugera unor colegi pentru care nr. lazilor populate este esentialmente fundamental sa se debaraseze fara regrete de coloniile ale caror regine au sincope...
Timpul, ca el rezolva multe... ii va invata probabil ca "a da o sansa", adica a da (inca) o sansa unei matci care intr-un moment sau altul a dat rateuri este egal cu a reteza albinelor ce o insotesc sansa de a-si infaptui menirea !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 17 Mar 2014, 22:45

popik50 scrie:
alt stupar scrie:anormale da, sunt !
Insa explicatia exista si e legata de nivelul de feromoni secretati de acea matca respectiv fenomenul de migratie al albinelor spre coloniile vecine, cu matci mai "dotate"

Pai cum sa migreze albinele cand ele sunt moarte pe fundul stupuluiv :o

atentie la detalii, colega !
mortaciuni pe fundul lazii au fost in toti stupii numai ca, in vreme ce in cei cu evolutie normala igienizarea s-a facut de la primele zboruri, in unele cazuri chiar inainte ca apicultorul sa apuce sa deschida lada, in coloniile-problema cioclii lipsesc...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ovidiu_78 » 17 Mar 2014, 22:50

Asta e primul lucru care e valabil la albine...dezfintezi sau unifici fara nici o remuscare....asta e foarte adevarat
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ignatov andrei » 17 Mar 2014, 23:00

popik50 scrie:Aceeasi situatie am avut si eu la o familie de albine intrata in iarna pe 8 rame ful de albina. Acum este pe 2 rame si alea cam jumatati. Toata albina moarta pe fundul stupului. Mancare berchet, tratamente la timp, impachetat normal ca si restul stupilor, toate lucrurile normale, in schimb toti ceilalti stupi sunt bine iar asta e lesinat. Eu unul nu am o explicatie la asa ceva...

Am mai spus, mă vad obligat sa repet:
- puiet mult pana toamna târziu, înseamnă... efective numeroase, fără albina metamorfozata, adică...ALBINA DE IARNA!
Rezultat... mortalitate mare, familii slabe in primavara!
Refaceti filmul si...
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 17 Mar 2014, 23:07

alt stupar scrie:atentie la detalii, colega !
mortaciuni pe fundul lazii au fost in toti stupii numai ca, in vreme ce in cei cu evolutie normala igienizarea s-a facut de la primele zboruri, in unele cazuri chiar inainte ca apicultorul sa apuce sa deschida lada, in coloniile-problema cioclii lipsesc...

Cioclii...cea mai tare ocupatie; astia nu vor da faliment niciodata. :lol:

Deci unde nu razbesc cu evacuarea mortaciunilor, acolo avem o problema in colonie. :idea:
Frumos explicata chestiunea. Multam Adi!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Adrian Galofteanu » 17 Mar 2014, 23:14

ovidiu_78 scrie:Asta e primul lucru care e valabil la albine...dezfintezi sau unifici fara nici o remuscare....asta e foarte adevarat

Da, asta ar trebui sa devina o regula in practica apicola moderna. Un cat de mic semn de slabiciune a unei matci este suficient motiv de schimbare.

Cat priveste familia cu probleme cred ca, daca nu putem vorbi de un blocaj al ghemului intr-o zona lipsita de hrana din cauza unei perioade reci, trebuie sa cautam cauzele in faptul ca vorbim de un roi tarziu. Acesta poate avea un handicap legat de formarea corpului gras al abinelor de iernare. Regina a ouat mult, a fost consum foarte mare de pastura pentru cresterea puietului si este posibil sa nu fi ajuns si pentru albina de iernare care astfel nu si-a format corpul gras.

Greseli facem cu totii. Am iernat cativa roi mai micuti - cate doi intr-o lada de 12 rame. Am omis(desi am mai patit-o!!) sa am grija la spatiul ramas intre rama de langa diafragma despartitoare si diafragma. Acolo unde spatiul a fost prea mare, ~1 cm, am gasit multa albina moarta. Tendinta de aglomerare in zonele mai calde duce la blocarea accesului catre zonele cu hrana si albinele mor de foame cu mierea langa ele.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde popik50 » 17 Mar 2014, 23:16

Pai unde sa mai fie cioclii in acea familie cand si ei sunt tot pe fundul stupului si asteapta sa fie carati afara :lol:
popik50

Mesajde 7Rame » 18 Mar 2014, 10:01

Si la mine, vreo 3 situatii identice.
Albina multa in ianuarie, undeva la 6-7 R, aparent ok, regina noua.
Apoi dupa 15 martie i-am facut la 3 rame.
Explicatia o vad in faptul ca albina nu a fost pregatita pt iernare, degeaba a fost numeroasa. S-a ouat pana tarziu, si asta iar o problema.
Nici macar nu a fost excesiv de frig...
Cred ca albina pregatita bine pt iernat, este cea pe care o vezi in rame, puiet, la 20 august, bine hranita in polen, si f putin stresata. Fara interventii inutile, riscuri de furtisaguri, tensiuni in stupina, fapt care streseaza enorm goanga. Si tratata, anterior, si dupa.
Acuma nah!! Noi am vrea 100% stupi f buni, si nicio problema. Stiu, si eu as vrea.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde geangu » 18 Mar 2014, 10:15

eu as lua in calcul si nosema, daca o familie scoasa pe 6-7 rame o strangi iar pe 3 rame deja este o problema.
geangu

Mesajde paul » 18 Mar 2014, 10:29

alt stupar scrie:Timpul, ca el rezolva multe... ii va invata probabil ca "a da o sansa", adica a da (inca) o sansa unei matci care intr-un moment sau altul a dat rateuri este egal cu a reteza albinelor ce o insotesc sansa de a-si infaptui menirea !

NU TRAGETI IN ... PIANIST ! :P
Eu zic ca treaba-i mai delicata ! Am avut anul trecut in primavara o familie care a fost bagata in iarna pe 6 rame si a iesit pe 3 (cu maxima ingaduinta). Nu a avut diaree sau alte cele, ci doar albina moarta pe fundul stupului. S-a refacut incet, incetisor si a reusit sa-mi livreze pe 23 iulie material biologic pentru 2 roiuri (4 rame cu puiet capacit); in acel moment avea puiet pe 9 rame. Am bagat-o la iernat pe 7 rame si acum este pe ... 8 rame (i-am mai adaugat vineri o rama deoarece avea albina full la diafragma iar intervalele erau foarte bine populate). Aaah ... la controlul de vineri avea puiet pe 4 rame ! :)
Asa ca ... e bine sa oferim si o a doua sansa !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dila Daniel » 18 Mar 2014, 10:36

da Paule,dar tu i-ai dat o sansa...nu inca o sansa :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde paul » 18 Mar 2014, 10:58

Dila Daniel scrie:da Paule,dar tu i-ai dat o sansa...nu inca o sansa :)

Adevarat, numai ca eu zic ca aprecierea noastra poate fi de cele mai multe ori ... subiectiva !
Alta ... tot din iarna de pomina pentru mine 2012-2013, un amarat de roi care o mai ramas cu regina si cu un pumn de albine. L-am strans pe 2 rame (un interval) si l-am lasat in plata Domnului. Efectiv imi era groaza cand trebuia sa-l deschid ... Nu l-am ajutat cu rame cu puiet pentru ca si asa eram sifonat rau de tot de iarna ce s-a incheiat in aprilie si i-am mai dat din cand in cand cate o punguta cu sirop (cam 300 ml.). Pana in toamna nu l-am mai verificat deloc ci doar i-am mai adaugat cate o rama cand se impunea. A ajuns familie (a iernat pe 6 rame) a iesit cu bine in aceasta primavara si voi vedea cum se comporta . Ideea era alta, la controlul din toamna constat ca era ... ALTA REGINA !!! Adica , aprecierea asupra potentialului reginei a facut-o ... FAMILIA !!! :idea: Zic eu ... la modul OBIECTIV !
Parca era vorba ca ... albinele stiu mai bine ! :?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 20 Mar 2014, 21:14

gabi bee scrie:salut Cristi ! ceva rame cu puiet din MER sa ne facem si noi o idee , nu ai , ca pe la voi e in voga sistemul ? :D

iată o ramă din C2
Fişiere ataşate
IMG_0278a.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 20 Mar 2014, 21:19

Alta din C1 (Mai avea un corp cu rame goale sub. Dar cuibul era format pe 2 corpuri)
Dar nu de la aceiași stupi :lol:
Oricum, nu contează rama prea mult la pontă.
La MER, puietul se pune mai compact pe ramă, dar o matcă bună pontează indiferent de ramă.
O să scriu la Fanclub MER niște concluzii
Fişiere ataşate
IMG_0281a.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Daniel_new » 21 Mar 2014, 17:16

Se vede cat de avansati calendaristic fata de sudul tarii ati fost voi in zona de NV a tarii,la mine abia acum a inceput capacitul mai serios,oricum sunt departe mult de ceea ce vad in pozele puse mai sus,parca ar fi de la o expozitie apicola;si eu am stupi ME dar am rame de 1/1 in cuib si sunt ochiuri mici de puiet capacit.
Intr-un singur stup am vazut puiet de trantori si chiar trantori eclozionati si ma gandesc ca este matca mai batrana de 2 ani dupa evidenta mea asa ca e posibil sa si-o schimbe datorita randamentului scazut? Nu am habar asa ca voi astepta sa vad ce se va intampla.
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR