Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: de ce aerisirea - de ce folia?

Mesajde janese » 13 Feb 2014, 11:00

aici pe forum, discutam despre stuparul mic si stuparul mare de cel ce face stationar si cel ce face pastoral,de cel ce face pastoral trei mutari pe an si de cel ce face pastoral din cinshpe mutari pe an!!
tu ioane vorbesti dpdv al stuparului mare!! tine seama si de cei cu stationar, care sunt multi rau in romanica!!!

vezi ma ca gicanu avea fund plin!!!!
Ultima oară modificat de janese pe 13 Feb 2014, 11:01, modificat 1 dată în total.
janese

Mesajde ignatov andrei » 13 Feb 2014, 11:00

Ioan Guist scrie:Ba !...cand va vad...
Orice , oricum si oricat numai sa nu se aplice.Asta e deviza voastra cand e vorba de ceva ce " nu intelegeti".Caposilor.
Gica !! unde esti ? I-ai pe astia.

Doamne, feri'! Eu chiar ma bucur ca folosesc - ce folosesc - altii si pentru mine! Dorm mai linistit! :lol:
ignatov andrei

Mesajde paul » 13 Feb 2014, 11:01

topy scrie:
paul scrie:LE ... sa nu-mi ziceti ca o familie intretinuta intr-un stup cu FAV consuma la fel cu unul cu fund plin !!! :idea:

asa de curiozitate....fa un test in paralel cu 3-4 stupi cu fa si 3-4 stupi cu fundul plin.sa fie cat de cat identici. cantarestei gadilai stimuleazai sau nu...cum vrei , dar ce faci la unul fa la toti.asta pe doua sezoane.celor cu fa sa nu le pui niciodata subarul. o sa ai surprize... :D

Promit ca asa o sa fac cand o sa-mi populez ME-urile care sunt "defecti"din fabricatie, adica au fund AV ! :P
Tocmai a postat Mishu 05, care fie vorba intre noi, stie cate picioare are albina, o constatare ..."la tendon"! A iernat o parte din stupii cu fund AV cu subarul obturand total sita . Rezultatul constatat ... consum mult mai mic !!!
Deci ... despre ce vorbim ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 13 Feb 2014, 11:50

Ioan Guist scrie:Uite de fapt care este adevaratul neajuns la sitele AV Si vad ca nimeni nu pomeneste nimic.Va spun eu.
Atunci cand punem stupii in iarba se prea poate (matematic) sa intre un fir de iarba prin stup.Acesta se poate sa obtureze "jucarioara" matcii, dupa care rupandu-se sa ramana ca si dop.De aici si lipsa pontei in plin cules.

Nasol. Gata. M-am razgandit. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mishu05 » 13 Feb 2014, 12:57

Paul...eu iernez cu sita la toti stupii ca asa ii am pe toti nici la roinite nu am fund plin ci sita partial. Subarul l-am bagat la cei restransi, la cei aflati mai in vant si la cei mai slabuti. Subarul ala de tabla in afara de oleaca de protectie la vant din punct de vedere al transferului termic e ..cam 0 . Adica nu ofera o protectie termica in conditii de vant 0 ci doar daca adie un pic. In general nu prea bate vantul adica din cele 4-5 luni de iernare nu cred ca avem mai mult de 10% din timp vant suficient de mare incat sa puna probleme termice. Deci si cu tabla si fara tabla mare lucru nu faci..doar ca asiguri UN PIC de protectie mai ales la aia care au mai mare nevoie. Ce vreau sa spun: ca au avut subar ca nu au avut mi s-au parut "grei" oricum . Dar asta pun pe seama iernii foarte blande de anul asta . Si cand a venit zapada/ger a venit "blitz" pac-pac si in 2 saptamani ne-a lasat la loc 10 grade ( cel putin aici in sud in nord probabil e mai greu un pic). Un stup puternic oricum iese bine daca are multa albina si multa miere.
Mie personal ( din astia putini ani de iernat) mi se pare mult mai periculoasa folia simpla pusa peste rame care genereaza condens + protectie termica mica si care uzeaza albina -> consum mai mare, chin mai mare pentru ea. Subarul e bun sa il ai dar nu ala e punctul critic in iernare.
Mishu05

Mesajde paul » 13 Feb 2014, 13:29

Mishule ... "tendonu"poate sa te mai insele uneori ! Ar fi interesant sa-i cantaresti . Doi care i-ai bagat aproximativ egali in iarna si unul a iernat cu subarul si celalat nu ... Eu cred ca vor fi ceva diferente ! In concluzie, chiar si cu o minima protectie contra vantului si tot se cunoaste ceva in plus , cat de putin , in ceea ce priveste consumul sau poate chiar decimetri cu puiet la ora asta !
De acord cu tine in ceea ce priveste folia neizolata pusa direct pe rame !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jenica67 » 13 Feb 2014, 15:37

La FAV, capacut trebuie sa fie mai perfect pentru inchidere si mai izolat.
jenica67

Mesajde lucky5strike » 13 Feb 2014, 18:45

Ce sa mai, pe aci sunt doua tabere: ai cu sita in fund... si aia fara... :D

Din punctul meu de vedere, in sistem stationar n-ai nevoie de AV. Doar in pastoral se schimba socoteala, face necesare unele particularitati ale lazilor. Pt cine umbla mult cu stupii, la conditiile autohtone de drum si de trafic, lipsa sitei fund e un impediment major. Pt. cine nu umbla, nu e.

Varroa poate fi tinuta sub control tratand cu acuratete. In consens cu mentinerea familiilor puternice si cat mai putin stresate. Adica ce trebuie sa ai pt a avea succes in bransa.
AV-ul comporta multe riscuri care pot da peste cap o familie toamna, iarna si primavara, cand e extrem de important ca albina sa nu fie stresata.

Natural, familia in lada cu fund clasic e in medie mai puternica. Am testat mult timp treaba asta, si doar asa mi-a dat.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde BogdanU » 13 Feb 2014, 20:21

Pana la urma trebuie facuta diferentierea intre "fund antivarroa" adica plasa pe tot fundul si "fund cu aerisire" o suprafata oarecare in functie de stiinta si observatiile fiecaruia. Initiatorul topicului s-a referit la aerisire si daca nu ma insel dansul are aerisire de 20/20 cm pe fundul stupilor.

Si se mai vehicula odata ceva legat de rezistenta "in formare" a paduchelui varroa la tratamente, ceea ce ne duce cu gandul catre descoperirea a noi metode de combatere, una dintre ele este acest fund antivarroa .
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde broodness » 13 Feb 2014, 20:41

Eu folosesc fav de la inceputuri si folia(in capac polistiren de 5cm si fara aerisire),n-am vazut nimic rau in acest sitem,dezavantajul este ca in pastoral,la stupii varsati, ramane foarte multa albina sub lada,in iarba sau mai rau pe podeaua camionului,unde la incarcat le cam calcam in picioare.Mai ales la floarea soarelui unde se pierde cam 1 rama de albine/stup la o mutare.
Folosesc sita pe toata suprafata fundului,subar nu am pentru ca nu-i vad rostul...o cheltuiala in plus.
broodness

Mesajde broodness » 13 Feb 2014, 20:54

Iar legat de faptul ca facem miere doar daca folosim fav....e vrajeala fratilor,asa cum e vrajeala si ca facem miere doar cu rama D sau cu ME sau cu MER.... putem sa folosim si "delon si Warre si buncare" si sa facem miere...ideea e sa avem albine in ei...am prieten care cara 150 in pastoral,are funduri pline si anul trecut a extras 30 de butoaie la 2 salcami si 2 flori...asa ca se poate si cu fav si cu fund, si cu folie si fara.Mult succes!!!!
broodness

Mesajde broodness » 13 Feb 2014, 20:58

A!si baietul sta cu albinele la munte.... ;)
broodness

Mesajde nae » 13 Feb 2014, 21:50

ignatov andrei scrie:"Ma unge la inima" cum posteaza anatol ms(cine stie cine-o fi)! Stapaneste (nu "din auzite") aceasta meserie si "ARE DREPTATE"!!!!!!!!

Chiar, cine-i ?
Va cunoasteti ?, va completati letal si aici si in topicul cu realizarile in apicultura .
:cry:
nae

Mesajde ignatov andrei » 14 Feb 2014, 02:08

nae scrie:
ignatov andrei scrie:"Ma unge la inima" cum posteaza anatol ms(cine stie cine-o fi)! Stapaneste (nu "din auzite") aceasta meserie si "ARE DREPTATE"!!!!!!!!

Chiar, cine-i ?
Va cunoasteti ?, va completati letal si aici si in topicul cu realizarile in apicultura .
:cry:

Nae, pe bune (iti spun doar tie, ca nu ne aud "ceilalti"), banuiesc eu ceva, dar...
Faptul ca "omul" are realizari, inseamna ca... nu numai eu am "exagerat"!
Chiar nu stiu cine este!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 14 Feb 2014, 02:14

broodness scrie:Iar legat de faptul ca facem miere doar daca folosim fav....e vrajeala fratilor,asa cum e vrajeala si ca facem miere doar cu rama D sau cu ME sau cu MER.... putem sa folosim si "delon si Warre si buncare" si sa facem miere...ideea e sa avem albine in ei...am prieten care cara 150 in pastoral,are funduri pline si anul trecut a extras 30 de butoaie la 2 salcami si 2 flori...asa ca se poate si cu fav si cu fund, si cu folie si fara.Mult succes!!!!

Nene "broodness", zi - te rog frumos - de unde esti, taica... ca eu atat ce ma chinui sa lamuresc "forumistii astia"...!!!!!!

P.S. Cat avea "butoiul" (era ceva... gen PEID)?????
ignatov andrei

Mesajde jenica67 » 14 Feb 2014, 08:01

Eu am toti stupii cu FAV de la inceput si nu am avut nici o problema, nici vara nici iarna, dar cred ca discutia asta, este ca cea despre neveste. La unii le plac cele grase, la altii cele slabe. :lol: Ne-am obisnuit cu stilul si nu schimbi ceva ce iti merge. Totusi, in unele studii mai recente, era o chestie cu temperatura mai mica in stupii cu FAV, face ca varoua sa se imulteasca primavara mai greu, ceea ce deci duce si la scaderea numarului acestora, la start.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR