Crisan Dorel scrie: ...
Ai ințeles greșit !
Dezbaterea era despre necesitatea /utilitatea inversărilor la MER
Haide și comentează mai bine, ce anume nu a fost în regulă cu evoluția coloniilor când "inversai ca la carte"
Te salut,
Hm, ma faci sa zambesc ... pai atunci de ce ai intrebat, propus utilizarea Layens-ului ?.
In fine ... am editat putin postarea de mai jos ... si cum zici dumneata, sa detaliem putin:
[ Postarea mea, ce ai adus-o de undeva de pe forum, imi aminteste de o discutie despre inversarile la ME. Discutie la care a participat si nea Gica, odihneasca-se in pace.
Ce vreau sa zic ... e ca postarea mea, a sustinut sfatul dumnealui " de a renuntza la inversarea caturilor la ME deoarece se obtine o stagnare a dezvoltarii coloniilor in primavara, datorita temperaturilor scazute in timpul noptilor ".]
Crisan Dorel scrie:1. Intotdeauna portiunea din cuib unde temperatura e mai ridicata va fi ouat mai repede
2. Logica inversarilor tocmai asta urmareste sa speculeze insa trebuie sincronizata cu ce ofera natura
3. Sigur, chiar daca nu inversam, matca v-a cobori in corpurile inferioare, dar prin inversare sau spargerea cuibului se accentueaza dezvoltarea
4. Daca matca a ajuns in corpul de jos si nu facem inversari, atunci nu avem un control asupra dimensiunii cuibului in perioada care urmeaza, se poate ajunge la restringerea cuibului ...
5. Exceptind perioada acumularii rezervelor de iernat, cind mai benefic e sa introducem catul dedesupt, pentru ca dispunerea rezervelor sa fie continue si optime formarii ghemului de iernat.
Voi ce spuneti ?
1. Da, dar asta e in cuib, nu si deasupra lui.
2. Incluzand si pct. 1. in luna APRILIE noptile sint mai reci decat cele din luna MAI iar colonia de albine se comporta ca un evantai.Noaptea se restrange pe zonele cu puiet, ca sa-l incalzeasca. Daca faci inversarea, rezulta o stagnare
de cateva zile, mai bine zis, o infranare a dezvoltarii.
3. NU SE SPARGE CUIBUL in primavara cand este prioritara dezvoltarea.
La salcam, este cu totul alta situatie atit in stup cat si in natura ( cond. meteo ).
4. Controlul asupra dimensiunii cuibului, foloseste coloniei, ea are nevoie de acel control, nu stuparul.
Matca ponteaza in limitele in care colonia poate asigura conditii de incalzire a puietului iar acest ciclu se raporteaza la temp. scazute ale noptilor.
Cuibul se afaneaza ziua insa noaptea se restrange pe puiet.
Facand inversarea, mutam cuibul in zona rece. Faceti distinctie intre cele doua situatii.
5. Intrebarea nu e bine compusa.
Eu iernez cuiburile cu cate un cat cu ramele aferente sub cuib si asa sta pina cand colonia/iile umple cele doua caturi in care se afla cuibul/rile.
La cules, catul de sub cuib va fi deasupra cuibului.Va reveni sub cuib, dupa extrasul de la fl. soarelui, nu neaparat acel cat, oricare va fi sa fie.