Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Puterea familiilor

Mesajde andrei_calinescu » 21 Dec 2011, 19:24

Eu as adauga ca la familiile astea monstru, ajutate cu puiet copt sau chiar culegatoare, trebuie sa privesti cu un pas inainte.
Adica sa ai o carte de jucat alternativ.
Una ar fi mijloc de transport ok si maniera de incarcat-descarcat mecanizat, ceva la stilul Pupemea. In felul asta poti migra din cules in cules sau muta imediat in alta parte daca nu da intr-un loc.
O alta varianta mai ieftina la aceasta este ramanerea in acel loc si crearea de roi, sau intermediari(ce vor fi unificati cu fam de origine), sau roi de sine statatori, prin luarea "cremei", adica a surplusului de culegatoare si o rama de puiet pe unitate de roi, echivalentul unui roi secundar.
andrei_calinescu

Mesajde gabi bee » 21 Dec 2011, 23:05

si eu imi pun asemenea intrebari si anume daca imputernicim un stup inainte de cules cu 2 saptamani , vine culesul , trece , apoi nu este decat cules de intretinere , deci cazul stationarului . ce trebuie facut sa nu se apuce de roit familiile care acum sunt foarte populate ? putem forma roi ca sa slabim familiile dar daca peste 2-3 saptamani apare un nou cules , ce facem , cum le unim sa fie iar puternice ?
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Adi Hodis » 21 Dec 2011, 23:22

gabi bee scrie:si eu imi pun asemenea intrebari si anume daca imputernicim un stup inainte de cules cu 2 saptamani , vine culesul , trece , apoi nu este decat cules de intretinere , deci cazul stationarului ...

Gabi, imputernicirile astea-s pt. fructificarea pastoralului la maxim cu un nr. de stupi in care se mai adauga material biologic de la stupii care nu merg in pastoral.
Si principala actiune este asigurarea culesurilor, mutarile, mentinerea albinelor in activitate, eventual stimulare in lipsa acuta de cules ...ca sa nu intre in friguri de roit.
Iti dai seama ce inseamna 200 de astfel de fam. intrate in friguri ?.

In cazul stationarului, e o munca in plus.
In cazul tau, ca ai nevoie de inmultire, trebuie sa te preocupe lucrarile specifice.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Ioan Guist » 21 Dec 2011, 23:50

Adi Hodis scrie:Si principala actiune este asigurarea culesurilor, mutarile, mentinerea albinelor in activitate, eventual stimulare in lipsa acuta de cules ...ca sa nu intre in friguri de roit.

In cazul stationarului, e o munca in plus.
In cazul tau, ca ai nevoie de inmultire, trebuie sa te preocupe lucrarile specifice.

Adi, o mica diferenta.
In pastoral, nu ai cules, cauti pana gasesti.Nu gasesti ,te retragi pe o zona la intretinere si castrezi.Daca ai stimulat sa nu intre in friguri, se cheama ca primesc 2-3 kg la zi.Ca... sute de grame le ajunge de-o mica priza pe nara. Cu 2-3 kg sa fie de lucru la toata lumea se lasa cu depozit ce incurca chestiunile de la viitorul cules.
Ce vreu sa zic.Nu scoti familile din stres, din friguri cu o stimulare.Un cules bun e altceva.In lipsa lui, nu mai exista alternativa.Decat castrat sau spart.
Sau ar mai fi un secret.dar secretul asta nu pot sa-l zic din cauza ca motivul e secret.Secretul este strans legat de secretul sucului de ceapa .
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde gabi bee » 21 Dec 2011, 23:58

bade , cu secretul asta legat de secretul sucului de ceapa , mi-ai pus capac ! chiar or fi niste secrete sau e doar asa pt sperietura ? :P
gabi bee

Mesajde akmm » 22 Dec 2011, 00:00

gabi bee scrie:bade , cu secretul asta legat de secretul sucului de ceapa , mi-ai pus capac ! chiar or fi niste secrete sau e doar asa pt sperietura ? :P

Sa ne gandim mai bine in ce ocazii se foloseste sucul de ceapa in apicultura....
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde gabi bee » 22 Dec 2011, 00:11

pai odata se foloseste in hranirile de stimulare iar a doua intrebuintare o are , pt mirosul specific , in unificarile familiilor si introducerea matcilor . cam astea ar fi , dupa mine ! :roll: .deci ...deja nevastamea striga sa ma duc in pat dar daca nu dezvaluiti nimic , cred ca ma apuca dimineata la calculator ! :D
gabi bee

Mesajde Adi Hodis » 22 Dec 2011, 00:15

Ioan Guist scrie:

Adi, o mica diferenta.
... Nu scoti familile din stres, din friguri cu o stimulare.Un cules bun e altceva.In lipsa lui, nu mai exista alternativa.Decat castrat sau spart.
...

Deci, diferenta este de a nu intra in friguri, de a mentine, a pacali o saptamana culesul nu cu o stimulare si nici cu cantitati compromitzatoare ulterior.
In timpul asta in MAI, IUNIE ca atunci e perioada critica, trebuie cautat loc salc. I ; II ; III, ori zmeura etc ... sursa de cules.

Daca seceta pecetluieste situatia ... alternativa e cum zici, spart, castrat ... alea alea.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde akmm » 22 Dec 2011, 00:15

gabi bee scrie:pai odata se foloseste in hranirile de stimulare iar a doua intrebuintare o are , pt mirosul specific , in unificarile familiilor si introducerea matcilor . cam astea ar fi , dupa mine ! :roll: .deci ...deja nevastamea striga sa ma duc in pat dar daca nu dezvaluiti nimic , cred ca ma apuca dimineata la calculator ! :D

Noapte buna!
Cine sa stie secretul lui Pupe daca nu chiar dansul.Ca e doar secret, nu?
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde gabi bee » 22 Dec 2011, 00:21

pai m-ati intrebat in ce situatii se foloseste sucul de ceapa in apicultura si v-am zis cele doua situatii pe care le stiu . mai este vreuna ? are vreuna din situatii legatura cu secretul lui badea ?
gabi bee

Mesajde mihaistuparu » 26 Dec 2011, 14:57

Craciun fericit! stupi pe 12 rame cu caturi de 1/2 , sunt stupi de capacitate mare.Au unele avantaje cum ar fi folosirea lor si in pat cald.Dar si intariti cu puiet pentru productii mari .
mihaistuparu

Mesajde victor s » 26 Dec 2011, 15:23

Adi Hodis scrie:
gabi bee scrie:si eu imi pun asemenea intrebari si anume daca imputernicim un stup inainte de cules cu 2 saptamani , vine culesul , trece , apoi nu este decat cules de intretinere , deci cazul stationarului ...

I

eu cred ca pot doar sa-mi imaginez ce se intampla daca nu ai cel putin 200 de lazi la rezerva... :lol:
apropo...daca depistati situatia asta pe undeva , chemati-ma...am scara de 6 metri, vreo 15 cutii goale si chef de munca nebun...!
victor s

Mesajde gabi bee » 21 Ian 2012, 13:02

pt cei care intretin familii de albine in stupi orizontali , varsati sau pe pavilioane , cam la cate rame cu puiet ajunge o familie cu o matca ce are prolificitate medie si la cate rame cu puiet urca o matca f buna ? numai bine !
gabi bee

Mesajde gabi bee » 22 Ian 2012, 20:10

revin cu intrebarea de mai inainte despre cum se dezvolta o familie intr-un stup orizontal . cu cate rame de albina ataca culesul de rapita in primavara si cam pe cate rame ierneaza o familie obisnuita intr-un orizontal , si avand spatiu mult la dispozitie la cate rame cu puiet se duce o matca in varf de sezon ! :roll: :?:
gabi bee

Mesajde Gabysgg » 23 Ian 2012, 08:43

gabi bee scrie:revin cu intrebarea de mai inainte despre cum se dezvolta o familie intr-un stup orizontal . cu cate rame de albina ataca culesul de rapita in primavara si cam pe cate rame ierneaza o familie obisnuita intr-un orizontal , si avand spatiu mult la dispozitie la cate rame cu puiet se duce o matca in varf de sezon ! :roll: :?:

La culesul de rapita, ajungi cu familiile in functie de ce le faci pana atunci,le indopi cu diverse ,le asiguri culesuri bune de primavara,etc, ierneaza in functie de volumul familiei intre 5 si 8,9 rame (bine se pot si sub 5 sau peste 10 ne fiiind limitat de spatiu),ca si rame de puiet in medie intre 7 si 10 rame(osciland in functie de abundenta culesului deoarece sunt momente cand mai acopera din ramele de puiet cu miere)
Teoretic ca si mod d pregatire pt iernare sau ca si dezvoltare in primavara nu pre conteaza tipul de lada principiile sunt aceleasi ,numai ca atunci cand se necesita o dezvoltare a cuibului,nu iti mai faci griji ca nu iti mai intra a 10 rama si trebuie sa adaugi o diafragma sa nu iti creasca fagure sau trebie sa dai catul si nu prea este albina suficienta pt tot (ca este 1/2,sau 3/4 sau 1/1) sau atunci incepi cu folie si alte nebunii,la orizontal daca ai chef de munca si vrei sa iti asiguri un randament maxim urmaresti evolutia rama cu rama,daca nu le lasi sa progreseze singure umpland lada cu rame :)
Fişiere ataşate
Fotografii-0331%20%28Medium%29.jpg
Fotografii-0024%20%28Medium%29.jpg
Gabysgg

Mesajde gabi bee » 23 Ian 2012, 10:18

intreb la cate rame cu puiet poate sa ajunga o matca in orizontal ca sa pot face niste comparatii cu verticalul . ma gandeam ca daca intr-un vertical pe 12 rame matca poate ajunge la 8-9 rame cu puiet , ca mai departe nu mai are unde , la orizontal avand spatiu se mai duce cateva rame cu puiet ! ma intereseaza , o regina bunicica merge intr-un orizontal cu 10-12 rame cu puiet in mod constant ? :P
gabi bee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR