Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: apicultura naturala o alternativa viabila pe termen lung

Mesajde BUNKA » 03 Mar 2012, 23:13

Cred ca daca tot faceti 10 ladite Delon puteti folosi leatul in V fara foita..nu se poate intampla nimic rau daca lucreaza pe fagure natural...treaba e ca trebuie pus stupii drepti la boloboc pt ca fagurii sa poata fi construiti perfect drepti...trecerea de pe stas pe Delon ati vazut cum se face..e simpla.
Cat despre rezultate si experiment la momentul asta pot fi consultati doar colegii nostri care si-au facut Warre, ei stiu mai bine ce si cum. Un delon seamana f mult cu un Warre, diferenta fiind doar faptul ca are rame detasabile, in rest e perfect la fel, R.Delon isi facea singur foite, dar nu stiu ce fel de celula folosea...eu am zis ca daca tot acest stup mai restrans si inalt se pare ca este avantajos la iernare, sa incercam sa nu mai punem foita, si sa folosim ca un Warre fagurele natural..am impusca in felul asta mai multi iepuri odata si rezultatul experimentului ar putea fi concludent din mai multe puncte de vedere.
O sa incerc si eu anul asta ca macar doua colonii sa-mi fac pe Delon, pt la anul oricum as vrea sa fac o dublare de efectiv pe Delon cu tupeu, am incredere ca daca a mers la Rusi, a mers in Alpii elvetieni si francezi (o viata de om a lucrat omul pe ei..Delon)...cu siguranta merge sistemul bine de tot in privinta iernarii, ramane doar problema fagurelui natural si ipotezei ca Varoa nu are spor pe faguri naturali si distantati in mod natural...asta o vom putea stabili doar dupa mai multi ani pe acest sistem.

Peste tot se fac referiri la faptul ca in sistemul Warre cu faguri naturali se reduce varroa http://ruche-warre.levillage.org/La%20r ... ogique.htm
Ca tot vorbiram de idei verificate in practica http://ruche-warre.levillage.org/Christ ... ertoux.htm priviti ce frumos se face trecerea de pe stas oricare ar fi el pe asa ceva.
BUNKA

Mesajde Adrian Galofteanu » 04 Mar 2012, 13:28

Ma bucur draga Bunka ca abordezi un astfel de subiect!

Am participat de curand la o discutie mai largita privind apicultura naturala a carui moderator a fost Dl. Ciprian Negru alias @maximus. Printre altele am discutat despre limitarile privind stuparitul clasic, bio si organic(sau natural). Dupa cum stiti cei mai multi @maximus este unul dintre cei care promoveaza un stuparit natural intr-un stup care a facut obiectul discutiilor pe acest forum.

In legatura cu titlul topicului eu am urmatoarea parere.
De-a lungul timpului s-au tot discutat, analizat si incercat diverse metode de stuparit. La standardizare nu trebuie renuntat din motive stiute deja chiar daca vorbim de un stuparit natural.
In ce priveste dinamica evolutiva a familiei de albine s-a ajuns deja la stadiul cand trebuie sa vorbim despre elemente de fineţe. Toti stim ca o familie trebuie sa aiba matca de calitate si tanara, ca trebuie sa fie de o anumita dimensiune la un moment dat, ca trebuie sa ii asiguram hrana si stimulente la momentul oportun, etc, etc.
Cred ca am depasit deja etapele astea si suntem la faza in care sa vorbim despre amanunte, care sunt esentiale:
- Nu despre tip de lada ci despre: fund deschis sau nu, marime urdinis sau necesitatea existentei urdinisului superior, cu diafragma sau fara, modul de circulatie a aerului in stup, etc.
- Nu despre tratamente ci despre posibilitatea renuntarii la tratamente sau despre tratarea cu substante naturale....
- Nu despre hraniri ci depre cum dirijam familia toamna fara sa o stoarcem la zero...

Mai vorbim......
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde BUNKA » 04 Mar 2012, 15:02

Salut Adrian, sa-ti zic parerea mea:
Legat de matci, e un subiect sensibil pt mine pt ca nu pot avea certitudinea ca eu ca om nu gresesc atunci cand intervin intr-un proces natural complex, si ca exemplu pot sa dau cazul matcii mici care oua mult, si cazul matcii selectionale bibilite de noi care este acceptata temporar pana la depunerea primelor oua dupa care este ucisa si albinele treg botci din ouale ei..de aici isi trage fiecare singur concluzia, concluzia mea clar nu bate cu alte concluzii si nu o sa dezvolt aici pt a nu intra in discutii interminabile.
Legat de stimulente pt matca hrana etc, cred ca asta este treaba exclusiv a albinelor, putem cadea de acord ca o matca va fi bine ingrijita de o colonie care are la dispozitie rezerve consistente de miere si de polen si nimic altceva.
Cred ca Maximus merge pe un drum bun neumblat pe la noi, totusi cred ca munca de ani de zile a domnului Akmm, nu trebuie neglijata, eu cred ca trebuie studiat cu atentie toata argumentatia sa de la topicul Warre de pe forumul vechi...spun asta pt ca , DA sa vb despre tipul lazii mi se pare crucial.
Aici lui Max i-a scapat ceva, nu a aprofundat deloc pb stupilor Warre, Delon, Voirnot, Layens macar la nivel teoretic daca nu practic asa cum o fac eu...clar tipul lazii face diferente majore in exploatare dar si in calitatea vietii albinei, si ca adepti de acum ai apiculturii naturale trebuie sa ne preocupe in primul rand calitatea vietii albinelor si abia mai apoi exploatarea lor.
Parerea mea strict personala este ca stupul Delon raspunde tuturor exigentelor, si de calitate a iernarii, si dpdv al calitatii vietii albinei si al posibilitatii de a aplica diferite tehnici in exploatare ca pe un ME stas..este o parere strict personala, iar nu incerc sa creez discutii interminabile pe tema asta.
Daca ati atins subiectul modului de circulatie al aerului in lada, va recomand sa accesati si sa cititi cu atentie linkurile date pe prima pagina, va vor raspunde la toate intrebarile, si legat de diafragma, si despre sita de pe fund absolut totul este verificat, experimentat de oameni medaliati si premiati pt munca lor de o viata...nu e cazul sa reluam aceasta munca titanica doar pt a ne convinge, este suficient sa ne folosim de explicatiile date si de logica la care putem apela oricand.
Din experienta mea, urdinisul superior este eficient vara, pt aplicarea unor tehnici de intretinere, este eficient primavara la efectuarea zborurilor de curatire si atat..la iernare nu l-as recomanda mai ales dupa argumentatia lui R. Delon despre stupul CLIMAT STABLE, el sustine ca orice orificiu creat in partea superioara a stupului este de natura a creste consumul si uzura albinelor lucru logic de altfel..solutia scaparii de condens nu este asta...eu pot spune asta cu siguranta.
Legat de tratamente...exact despre asta vb si noi aici, la Warre fagurii sunt 100% naturali, celula reducandu-se fapt demonstrat prin alte colturi ale lumii ca tine in frau dezvoltarea varroa, iar la stupul Delon ca de altfel pe orice alt tip de stup chiar si standardizat se poate face exact aceeasi treaba, renuntarea la foite care duce exact la aceeasi chestie...tinerea sub control a varroa.
Nu stiu daca Max a luat in calcul si apropierea fagurilor naturali la 32mm asa cum sunt ei distantati in mod natural de la centru la centru...lucru de finete de altfel, care am inteles ca va preocupa.
Despre hraniri...la fel, eu cel putin personal tocmai la asta ma gandesc, un stup care prin insusi modul de dispunere a hranei sa ofere albinei acces si la ultima celula de miere fara a fi fortata sa faca lucruri nenaturale gen deplasare pe lateral sau in spre in fata si spatele lazii...ea in mod natural in scorbura urca pe miere pe un spatiu cu dimetrul de maxim 30cm...asta este si conditia indeplinita de Warre si Delon.
Mi-am spus parerea vis-a vis de hranirile cu inlocuitori ai hranei naturale...desi i-am folosit, nu voi mai face asta niciodata, si am zis care sunt motivele.
Vorbim deci si aici despre lururi de finete, unele care se pare ca i-au scapat pana si lui Maximus...de ce nu luati in calcul si aspectele astea, legate de lada??
Poate intru si eu in clubul vostru si o sa ridic si acolo problema...mi se pare f important!
BUNKA

Mesajde Adrian Galofteanu » 04 Mar 2012, 16:10

Ma dai pe spate Bunka! Eu spuneam de lucruri de finete dar tu umbli deja la butoanele de acord superfin! :lol:
In general sunt de acord cu tine dar pentru ca eu nu prea mai am suficient timp pentru experimente :( , despre lada eu am un principiu mai putin fin:
Lada trebuie sa fie:
spre tendinta de natural, trebuie sa fie pe standard, sa fie suficient de solida deci bine lucrata.

Eu nu fac apologie pe lada lui @maximus. Imi place insa ideea in sine de a ramane la standarde.

In rest plec de la urmatoarele idei: - Esti de acord ca volumul considerat optim de cei mai multi apicultori este Dadant 12 rame? Ei bine stupul ME de 8 rame are acelasi volum! Sistemul de iernare pe ME cu cuibul stans bine si cu catul plin cu miere asigura un iernat si o desprimavarare, exact asa cum spui tu, fara a avea problema ca ramanem cu hrana prin rame si cu familia moarta de foame!

Ramele crescute cu faguri fara foite par sa tina de o apicultura a viitorului, in special din cauza varoa. Despre 32 mm nu stiu ce sa zic dar practic daca lasi albina sa cladeasca singura atunci au ele grija sa faca cum stiu, fara sa tina seama de rama noastra :lol:
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde pedro » 04 Mar 2012, 16:34

Fişiere ataşate
Bee-Nepal-063.jpg
bee-hunters.jpg
In fiecare an trecem nepasatori prin ziua mortii noastre!
pedro

Mesajde bucursorinelionel » 04 Mar 2012, 17:04

Multumiri pentru sugestivitatea imaginii trimise pe forum, domnule Pedro..Chiar daca unghiul fata de planul fagurilor nu e cel mai bun, se poate intui ceva ce tine de raportul inaltime/latime al fagurilor construiti, chiar daca rasa de albine din poza nu e din zona noastra...Ca o adaugare, pot afirma ca, si la fagurii din scorburi, si la cei claditi de roiuri direct din podisorul unui stup stas D.B., rapotul H/L e undeva intre 1,1..1,4..media reprezentativa=1,2..1,3.....si ...da ...celulele au cam 5,2 mm..nu 5,4mm.
Nedumeririle mele au inceput mai demult, acum 18 ani, cand lucram cu rama db pliata 1/2...adica roiurile formate pe 6 *1/2 = 3*1/1, desi au la dispozitie aceeasi suprafata si aproximativ acelasi volum, au dinamici diferite de dezvoltare, la acelasi nr de albine= cantitate , la formarea roiului...Elementul care diferentia era tocmai raportul H/L.
In alta ordine de idei, am observat si ca, in mod natural, roiurile nu construiesc fagurii cu 37 mm intre centru si centru, ci pe la 35mm sau chiar sub,= 32mm...
In privinta ramelor si cutiilor standard, Adrian Galofteanu are dreptate, ME se apropie cel mai mult de starea naturala, cu conditia existentei a 2 corpuri iarna..pana la 4..5 pe timp de vara...
Aceste valori detaliate nu sunt rodul unor activitati sistematice, in cadrul unui proiect menit sa determine anumite particularitati...ci sunt doar observatii mai degraba pur intamplatoare...de aici si ideea de a gasi o varianta stiintifica de interpretare si derulare a unui proiect dedicat ...
bucursorinelionel

Mesajde BUNKA » 04 Mar 2012, 18:24

Adrian leaturile laterale ale ramelor dau distanta intre centrele fagurilor, grosimea fagurelui si spatiul dintre faguri...in mod natural intre centrele fagurilor sunt 30 maxim 32mm, daca folosim rame standard se modifica toate dimensiunile si nu mai seamana cu nimic din ceea ce se intampla in mod natural, daca studiezi linkurile din prima pagina o sa vezi care sunt efectele revenirii la dimensiunile naturale ale fagurilor si celulelor, si la distantarea naturala intre faguri.
Mai multe nu zic... revenirea la o situatie cat de cat apropiata de natura presupune si aceste lucruri, nu sunt neaparat chestii de finete, eu as numi-o simplu revenire la normalitate.
BUNKA

Mesajde Adrian Galofteanu » 07 Mar 2012, 00:21

Chiar daca este off topic, am o intrebare pentru tine Bunka. Ce parere ai de sistemul de stuparit a lui C. Antonescu?

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Bambucha » 07 Mar 2012, 10:01

Si eu spun un DA hotarat apropierii de natural cat mai mult posibil, in conditiile in care se permite acest lucru totusi unei standadizari acceptabile. Un prim pas ar fi constituirea rezervelor de iernare numai din miere naturala. Spatiul ideal iernerii la o familie medie este de 50-60 de dm2 dupa parerea mea, indiferent de lada, cu cat insa spatiul este orientat spre vertical cu atat iernarea se va desfasura mai bine.
Referitor la varooa si la celula de 4,9 sunt putin sceptic, datorita faptului ca acest nenorocit de paduche are o forta de adaptabilitate uriasa, sunt ferm convins ca in viitorul apropiat va trebui sa gasim solutii noi in combaterea lui deorece substantele active de acum nu vor mai face fata.

Referitor la titlu "apicultura naturala o alternativa viabila pe termen lung", da este o alternativa in conditiile in care se va educa si consumatorul. Adica acea mentalitate de a plati mai mult pentru un lucru de o calitate superioara.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 12:48

Adrian Galofteanu scrie:Chiar daca este off topic, am o intrebare pentru tine Bunka. Ce parere ai de sistemul de stuparit a lui C. Antonescu?

Am o parere foarte buna..seamana mult cu Delon fapt care confirma ca si la noi au fost minti care au studiat problema.Si eu m-am informat cu privire la acest stup in ultima perioada si am gasit similitudini cu sistemul Warre Delon.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 19:49

Delon se refera acolo la stupii cu rama lunga unde ghemul oricum nu ocupa lada din blana in blana...in cazul stupului Warre sau Delon dimensiunile interioare fiind de 30/30 cat de mic ar trebui sa fie ghemul pt ca intre el si peretii stupului sa ramana spatiile care raman in cei cu rame de 44 cm lungime?
Intr-un Delon o familie normala va ocupa corpul pana la doage, fara spatii libere care sa inlesneasca aparitia de curenti in apropierea ghemului care sa-l raceasca.
Intr-un Delon caldura ramane captiva intre ghem si zona superioara facilitand urcarea pe miere, stupii delon sunt de o constructie speciala, sunt cufundati in carbonil, apoi ceruiti la interior cu ceara fierbinte apoi dati cu ulei de in la exterior peste care se da o vopsea cu aluminiu care stim ca este izolant termic..stupul are o izolatie etansa impermeabila sus de 3 cm spre deosebire de Warre...singurul loc pe unde se face schimbul de aer este urdinisul larg deschis..este un clopot perfect, in care o familie mare ierneaza perfect si una normala nu are nici o problema.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 20:02

Nu vreau sa ma contrazic insa intre stilul si sitemul lui Delon si al lui Maximus sunt diferente mari de tot, in multe privinte...cadem de acord ca amandoi nu umblau cu siroape ci cu miere, unul folosea foite cu celule nu stiu de cat altul faguri 100% naturali, stupii difera maxim, stilul de iernare la fel, pana aici sunt suficiente diferente notabile...in sezon Delon avea un anume fel cu care lucra cu corpurile, la Max treaba e mult diferita, el lucra cu ramele destul de mult.
BUNKA

Mesajde Adrian Galofteanu » 07 Mar 2012, 20:21

dogvet scrie:.................dar la un punct cele doua tehnologii se despart(vezi modul de inversare a corpurilor) Nu mai discutam de modul de transport si de greutatea corpurilor,pt ca la Dadant e mare greutatea si dificil de carat.

Va salut!

Vreti sa detaliati putin. Nu am inteles partea cu Dadant-ul in conditiile in care nici Delon nici Maximus nu lucreaza cu acest tip de stup.

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 20:45

Pentru cei care sustin ca albina naturala mica e neproductiva sau mai putin productiva decat barzaunul pe care-l avem acum in lazi...iata http://www.resistantbees.com/index.php?r=44
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 20:49

Si o poza cu dezvoltarea stupilor cu albine mici naturale...asta-i ala de a dat 200 kg...
Fişiere ataşate
erik_miel.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 20:52

Astia sunt pionierii ...ca tot se vb despre faptul ca e doar teorie si pana nu vedem ceva practic nu ne inghesuim...in avion si fuguta in Suedia la Erik... 8-)
http://www.resistantbees.com/index.php?r=45
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR