Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: iernare pe rame cu pastura

Mesajde Adi Hodis » 31 Aug 2012, 03:28

[quote="mibu
...
Tinere ,ai tot timpul să faci deosebirea intre a interveni și nu a interveni în viața unei familii !
Sînt sigur că vei înțelege la timp . Sper ![/quote]

Domnule Mibu, nu pot sa stau de-oparte, imi cer scuze ...
Asta e a-l nu stiu catelea raspuns asa ... in doi peri ( cum se zice pe la mine ).
Daca tot raspunzi ... de ce nu o faci mai detailat ? ... ca toti ceilalti.
Nu cred ca va pedepseste nimeni, ba dimpotriva, ar fi mai multa " lumina " in scrisele d-vs.

Chiar si eu sint cam in "zori de zi " ... desi stiu cum e cu pastura ... vrem nu vrem, face parte din hrana coloniilor de albine si din intregul cuib. Nu este indispensabila ... este vitala, nu-i asa ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde jonny_it » 31 Aug 2012, 10:12

mibu scrie:Tinere ,ai tot timpul să faci deosebirea intre a interveni și nu a interveni în viața unei familii !
Sînt sigur că vei înțelege la timp . Sper !

Tataie :lol: daca dvs in februarie nu ai altceva mai bun de facut decat sa desfaci cuibul sa introduci rame cu pastura(eventual sa racesti si niste puiet) este treaba dvs.
Dar lipsa de polen in perioada de iarna/primavara face ca albinele sa consume din corpul gras, adica o viata ceva mai scurta sau chiar moartea in cazul unui ger de cateva zile. Si atunci incep sa apara postarile de genul: "de ce au murit ca doar aveau mancare..".
Ccitesc si unii mai incepatori si o iau de buna. Eventual spune: "asa fac eu ..." ;)

Nepotu'
jonny_it

Mesajde mibu » 31 Aug 2012, 14:57

jonny_it scrie:
mibu scrie:Tinere ,ai tot timpul să faci deosebirea intre a interveni și nu a interveni în viața unei familii !
Sînt sigur că vei înțelege la timp . Sper !

Tataie :lol: daca dvs in februarie nu ai altceva mai bun de facut decat sa desfaci cuibul sa introduci rame cu pastura(eventual sa racesti si niste puiet) este treaba dvs.
Dar lipsa de polen in perioada de iarna/primavara face ca albinele sa consume din corpul gras, adica o viata ceva mai scurta sau chiar moartea in cazul unui ger de cateva zile. Si atunci incep sa apara postarile de genul: "de ce au murit ca doar aveau mancare..".
Ccitesc si unii mai incepatori si o iau de buna. Eventual spune: "asa fac eu ..." ;)

Nepotu'

Să trăiești nepoate !
Să trăiești și să inveți ,după care să deduci ce trebuie ,adică ce și cum cu păstura, aaaapoi să dai cu sfaturi!
Te pupă Bunicu !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde mibu » 31 Aug 2012, 15:07

Acum ,adi hodiș ,te intreb în cîți stupi ai cîte 3-4 rame pline cu păstură ? Apoi mai vorbim !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde jonny_it » 31 Aug 2012, 15:46

mibu scrie:Să trăiești nepoate !
Să trăiești și să inveți ,după care să deduci ce trebuie ,adică ce și cum cu păstura, aaaapoi să dai cu sfaturi!
Te pupă Bunicu !

Multam' Tataie,

Totusi daca esti atat de experimentat explica si noua cum sta treaba cu pastura. Poate ai dreptate, dar cand dai raspunsuri in doi peri nu prea esti credibil.
Si sa ne mai explici cine lua toamna acum sute/mii de ani pastura din familiile de albine si o punea la loc primavara. Oare locul ei nu este acolo? Ma intreb si eu ..

Sper ca tii la gluma ;)
jonny_it

Mesajde augustin » 31 Aug 2012, 15:49

Un model teoretic cu un stup vertical pregatit pentru iernare.
Cu verde-pastura
Cu rosu-mierea
Cu negru-ghemul
Poza a mai fost postata pe forum, nu mai stiu cu ce ocazie.
Propunerea este s-o ia fiecare si s-o mazgaleasca dupa propria viziune.
Va rog, comentati!
Fişiere ataşate
model teoretic.JPG
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde mibu » 31 Aug 2012, 16:19

Dacă s-ar fi citit cu atenție ce am postat anterior, s-ar fi format in minte exact desenul lui augustin ,
care este ideal și fără echivoc !
Așa că nici vorbă de- doi peri- sau alte bazaconi!
Să mă scuze lumea dar mă vad nevoit să reproduc vorbele unui mare înțelept-cine e deștept ,pricepe !
Augustin ,mulțumesc !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde jonny_it » 31 Aug 2012, 16:52

Eu intotdeauna las pastura acolo unde o pun albinele, adica nu o fac pe desteptul si le las pe ele sa se organizeze.
Eu pariez ca ele stiu mai bine decat noi ;)
jonny_it

Mesajde augustin » 31 Aug 2012, 16:57

In general albinele asaza pastura imediat dupa ultima rama cu puiet.
Pe masura ce cuibul creste, albinele folosesc pastura de langa cuib pentru hranirea puietului, creind astfel spatiu liber pentru Ponta reginei.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde mibu » 31 Aug 2012, 17:04

În întrebarea din startul topicului ,era vorba de 3-4 rame cu păstură !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde jonny_it » 31 Aug 2012, 17:38

Da, am familii cu 3-4 rame cu pastura, dar care au si miere. Daca nu are cel putin 1,5 - 2 kg cu miere nu o las in cuib indiferent cat de multa pastura are pentru ca albinele o sa moara de foame pe ea.

Totusi nu ai fost clar cand ai spus:
"Părerea mea este că nici pe timp de vară și nici iarna ramele cu păstură nu-și au locul în cuib !"
Ce intelegi prin "cuib"; daca te referi doar la spatiul ocupat de puiet ai dreptate. De multe ori prin cuib se intelege corpul unde sta matca, la dadant vorbim de corpul de jos, la ME de cele 2 corpuri;

Probabil pentru calitatea discutiilor ulterioare ar fi mai bine cand faci o afirmatie sa detaliezi putin si sa nu mai dai raspunsuri cu jumatate de gura ca ajungem la confuzii.

Sanatate! ;)
jonny_it

Mesajde paul » 31 Aug 2012, 21:03

jonny_it scrie:Eu intotdeauna las pastura acolo unde o pun albinele, adica nu o fac pe desteptul si le las pe ele sa se organizeze.
Eu pariez ca ele stiu mai bine decat noi ;)

Jonny ... cred ca am in fiecare stup in momentul de fata cel putin cate o rama cu pastura in mijlocul cuibului ! Or fi stiind ele mai bine , nu zic nu , da' parca mai bine se incadreaza la aceasta ora o rama cu puiet in locul respectiv !
Ce am observat ... peste pastura pun miere si capacesc ! Cu ramele cu pastura am incadrat cuibul ,iar can va veni vremea restrangerii (deja am inceput) respectivele rame vor fi in pozitia 2 pe ambele parti si eventual una sau doua in mijloc , functie de rezultanta restrangerii !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde MIHAI BALS » 31 Aug 2012, 21:18

am stupi verticali pe 12r.
umblu in cuib primavara cand adaug rame pana se umple cuibul si toamna cand iau 4-5 rame din partea dreapta sau care trebuie reformate.
intrarea in friguri sau alte anomalii le vad din ramele din etaj.
in rest nu deranjez,stiu ele mai bine ce trebuie facut in cuib.
n-am avut in 3 ierni decat cateva mortalitati(1-2%) legate de lipsa matcii.
parerea mea e ca familiile nu trebuie deranjate.
cu roii e altceva,de fapt 90% din munca e la roi.
MIHAI BALS

Mesajde jonny_it » 31 Aug 2012, 21:20

@Paul.
Si eu am rame cu pastura in mijlocul cuibului. Si in corpul de jos si in cel de sus.
Daca nu stiati cand isi formeaza corpul gras albinele au nevoie de pastura, multa pastura. O sa vedeti ca ramle alea cu polen dispar foarte repede de pe la 1 - 10 septembrie incolo(in functie de zona si de vreme). De aceea eu intotdeauna organizez pentru iernare pe la sfarsitul lui semtembrie cand vad exact daca nu cumva sunt rame care au doar polen(cazuri extrem de rare) sau rame cu miere putina(sub 2 kg).

Fara sa dau lectii la cineva dar in aceasta perioada depozitarea polenului in mijlocul cuibului este un fenomen natural, tine de instinctul lor si este unul din primii pasi in pregatirea pentru iarna. De obicei familiile cu rezerve abundente de polen au albine mai longevive.
Bineinteles conteaza si la cantitatea de puiet pe care o vedem primavara.

Nu mai chinuiti albinele cu mutat de rame din stanga in dreapta si alte lucrari inutile!
jonny_it

Mesajde andrei_calinescu » 31 Aug 2012, 21:46

"intrarea in friguri sau alte anomalii le vad din ramele din etaj."

Mihai, detaliaza un pic, multumesc
andrei_calinescu

Mesajde MIHAI BALS » 31 Aug 2012, 22:25

e un pic mai greu de exprimat in cuvinte dar incerc.
spre exemplu, dupa salcam,unde vad albina multa ca sta pe peretii etajului si trandaveste,merg mai departe.
incep sa caut in ramele din etaj,ma uit daca e miere sau nu prea e(nu le intereseaza culesul de intretinere,i-si conserva energia),ma uit daca au cupe si daca sunt sau nu insamantate(in partea de jos a ramelor ),ma uit dupa oua(merg cu etaje de 1/2 si 1/1 si in cele de 1/1 depistez100% daca intra in friguri dupa insamantarea sau nu a ramelor din etaj-daca nu gasesc macar o rama insamantata in etaj sunt in friguri) etc.
MIHAI BALS

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR