Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ploi interminabile..ce se intampla in stup?

Mesajde Crysty » 19 Apr 2014, 15:16

incredibil cat de mult poate sa "toarne". deja a inceput sa imi apara puietul racit (cam in ultimul stadiu de dezvoltare)

si nici saptamana viitoare nu se anunta a fi in regula din punct de vedere meteorologic.
Crysty

Mesajde alt stupar » 19 Apr 2014, 17:52

7Rame scrie:Frig si ploaie, pe de o parte.
Puiet mult pe de o parte, albina veche care, inca se mai duce in lumea vesnica.
Acoperire la limita, ca de obicei, sa nu pierdem nimik.
Si ca de fiecare data, vine peste noi, vremea rea.

Si tine, si tine, o sapt, 10 zile...mai am mancare? cat puiet mi-a canibalizat? cat e racit si-l voi vedea scos la primul zbor? Cat regres am in stupina? Ce acoperire mai am? Sa deschid sau sa nu deschid capacul, oare le fac mai mult rau?.. Umezeala, frig, puiet varos deja?. Parca nu aveam asa ceva in stupina... Asta e racit sau e varos? Nu am sigur puiet alb, de unde sa fie?..
Cam astea sunt intrebarile. Si ar mai fi

Mancare si albina ciucure pe rame. Atat!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde jenica67 » 19 Apr 2014, 21:10

Azi am fost la stupi, alarmat de un stupar din satul vecin, ca au dat trantorii afara. Pot sa va zic ca la mine, nu este nici o problema. Desi au fost atatea zile cu ploi si reci, au rezerve sufuciente de miere, au coronitele capacite de la pomi, nu au disparut, si au miere si pe ramele laterale. Azi am vazut la cei deschisi, cel putin 3/4 de rama cu nectar proaspat. Ce am observat, ca uni aveau 2 rame dintr-o margine absolut goale, fara albina, in schimb era densitate mare intre ceilalti faguri. Deci se gospodareste singura si isi acopera bine puietul. Am vazut si oua dar si larve aproape de capacire. Deci nu a incetat deloc ponta. Azi au iesit la prima ora buluc, inghesuiala mare la urdinis si aduceau polen si nectar, ca multe erau asa de incarcate, ca asteptau sa isi revina in lucerna de sub urdinis. Bineinteles ca a trebuit sa o tund, ca si aia crescuse ca nebuna. Din pacate a cam batut vantul, desi a fost foarte frumos, asi fi dorit sa ii organizez putin, dar nu mi-am permis. Am mai avut de ansamblat magazi si vopsit, asa ca nu am insistat si le-am lasat sa isi vada si ele de treaba, ca si mine. De maine se incalzeste, cel putin la mine, si cred ca o sa revina totul la normal.
jenica67

Mesajde tiby visan » 19 Apr 2014, 21:38

Eu unul le dau sirop si acum , seara intre orele 18-19 prind momentul cind sta ploaia putin si le dau acum am vazut la stiri ca de miine sar indrepta vremea abia astept sai vad cum scot puiet la recunostere a mmai scos si zilele astea ite uni cind prindeau o pauza cind nu mai ploia dar nu toti.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde jenica67 » 19 Apr 2014, 22:11

Le-am dat si eu o punga de 400 ml, cu sirop 1:1, apicomplex si startovit. Dar dupa mine, nu era absolut necesar. Eu nu pot sa ii vizitez decat saptamanal.
jenica67

Mesajde 7Rame » 19 Apr 2014, 22:37

Orice ar fi, maine vine si iepurasul, la stupi.
Oricum ar fi, cu lanul de rapita in fata, daca am 2 ore de temperatura buna, le administrez cate o punga, cat se poate de plina!
Stagnarea asta va da in noi la salcam, e clar!
Maine si luni, si cred ca si marti-vreme buna, apoi iar vine jalea, iar apa..
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Arhivistu » 19 Apr 2014, 22:46

Depinde cand infloreste si salcamul.Din cate am vazut si el cam stagneaza,cum era sambata trecuta asa e si acum,cel putin la mine in zona.
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde genutzu » 20 Apr 2014, 11:10

Eu nu ii inteleg pe cei din sud si din vest care dupa 3zile de ploaie cerd ca nu se poate mai rau.La mine in stupina abia ieri am reusit printre picaturi sa bag prima rama in plus fata de cele care au iernat, deci cu dezvoltarea suntem tare in urma fata de sudisti.Abia acum a fost facut schimbul de generatii.Fata de sud zilnic in neamt si suceava temperaturile au fost mai mici cu cel putin 5 si maxim chiar 15 grade. Desi e asa nu ma plang, la noi acum infloreste ciresul, visinul egata sa crape, am piercut corcodusul.Rapita din sud nu am mai vizat-o in acest an deoarece nu asi fi a ut cu cine sa plec la lupta.Nu stiu care e stadiul salcamului dar dacamai sunt 2sau poate chiar 3 saptamani pana la salcam cele 3sau4 sau 5 rame depuiet capacit de acumvor umple stupii.Speram sa vie bine tuturor!
genutzu

Mesajde alin75 » 20 Apr 2014, 11:51

genutzu scrie:Eu nu ii inteleg pe cei din sud si din vest care dupa 3zile de ploaie cerd ca nu se poate mai rau.La mine in stupina abia ieri am reusit printre picaturi sa bag prima rama in plus fata de cele care au iernat, deci cu dezvoltarea suntem tare in urma fata de sudisti.Abia acum a fost facut schimbul de generatii.Fata de sud zilnic in neamt si suceava temperaturile au fost mai mici cu cel putin 5 si maxim chiar 15 grade. Desi e asa nu ma plang, la noi acum infloreste ciresul, visinul egata sa crape, am piercut corcodusul.Rapita din sud nu am mai vizat-o in acest an deoarece nu asi fi a ut cu cine sa plec la lupta.Nu stiu care e stadiul salcamului dar dacamai sunt 2sau poate chiar 3 saptamani pana la salcam cele 3sau4 sau 5 rame depuiet capacit de acumvor umple stupii.Speram sa vie bine tuturor!

Anul acesta startul a fost in zona de vest, apoi am urmat noi cei din S si SV, apoi celelalte zone. Dar acum ne-a udat pe toti (si chiar bine!) Pentru mine, pomii au "picat" cand era mai bine. Am vb. cu cei plecati la rapita si incep sa regrete, urmeaza cam o saptamana de ploaie si apoi cine stie.......... In loc sa luam rame, luam zahar...... Cred ca este tot un mod de a se mai cerne lucrurile..........

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde FLORINELU » 20 Apr 2014, 19:23

sa va spun o "patanie"de a mea: in urma cu mai multi ani,nefiind eu nici prea priceput la apicultura,cam pe vremea asta dupa ce s-au scuturat florile la cam toti pomii fructiferi care tot timpul cat au fost infloriti au beneficiat de ploi si frig a venit o caldura destul de mare si m-am uitat prin lazi unde albine erau destul de multe ,aveau si puiet mai ales capacit dar mancare nimic,dar nimic , ramele uscate toate ,cules ceva foarte putin ,nu le ajungea nici pentru puiet ,sa le dau sirop nu puteam fiindca imi era frica de furtisag,riscul fiind destul de mare. am inceput sa intreb in stanga si in dreapta si sfaturile erau toate in toate felurile ,eram tare suparat si nu stiiam ce sa fac ,dar un batran mi-a spus sa le las in pace ca se descurca ele si asa am facut . rezultatul:am avut anul acela una dintre cele mai bune productii de miere in medie pe stup. mult succes tuturor si sarbatori fericite.
FLORINELU.
FLORINELU

Mesajde pngflorin » 20 Apr 2014, 19:59

Astazi m-am relaxat si am verificat cateva familii, miere, puiet, polen din belsug.Dimineata cand incepuse sa se incalzeasca , pe la 10 a iesit puietul la zbor ...o frumusete...
In rest , cuiburile le tin strans, am bagat in cuib doar daca am gasit si ultima rama de langa diafragma ouata.Tot astazi am gasit o familii pe 8 rame de puiet( :o ;) ), matca 2013, am sa o bag in frigurile roitului si poate am sa umplu toate nucleele(20).
In rest , sirop la greu, rapita e cam la 2-3 km, insa pomi inca sunt in floare, iar sc1 cred ca de 5 mai e in floare.
pngflorin

Mesajde visanc » 21 Apr 2014, 22:37

Sambata am intrat si eu sa le mai pun niste sirop si am gasit chiar la primul care l-am deschis apaaa garla pe partea din spate si chiar ramele mucegaite. Ele cum au propolizat tot sus la podisor, nu a mai fost aerisire nicaieri. oricata apa ar fi folosit pt puiet, la ce umezeala a fost in aer s-a acumulat :( .
Acuma, nelamurirea mea este daca acele rame se mai pot folosi odata ce au mucegait? La urma urmei sunt doar pe partea din spate mucegaite, in fata unde e si ghemul de fapt mai au puiet si acum.
visanc

Mesajde alin75 » 21 Apr 2014, 22:42

visanc scrie:Sambata am intrat si eu sa le mai pun niste sirop si am gasit chiar la primul care l-am deschis apaaa garla pe partea din spate si chiar ramele mucegaite. Ele cum au propolizat tot sus la podisor, nu a mai fost aerisire nicaieri. oricata apa ar fi folosit pt puiet, la ce umezeala a fost in aer s-a acumulat :( .
Acuma, nelamurirea mea este daca acele rame se mai pot folosi odata ce au mucegait? La urma urmei sunt doar pe partea din spate mucegaite, in fata unde e si ghemul de fapt mai au puiet si acum.

Scoti ramele mucegaite, le stropesti cu sirop, si le dai la familiile cele mai puternice. Le curata imediat!

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Adrian Galofteanu » 22 Apr 2014, 00:11

Azi la Bacau a fost prima zi cand cantarul a crescut. Am profitat si pe la 12 am introdus cativa faguri la crescut.(M-am rugat sa fiu iertat pentru ca am lucrat in zi de Paste! :oops: ) Pe seara erau deja crescuti binisor, in stupi miros de cires si de ceapa(asta cred ca de la papadie!). Mai avem vreo 2 zile mai bunisoare dar apoi este anuntat ca se strica vremea din nou. Rapita a inflorit dar nu stiu ce sa fac, sa ii duc sa nu-i duc........
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde paul » 22 Apr 2014, 11:06

Adrian Galofteanu scrie: Rapita a inflorit dar nu stiu ce sa fac, sa ii duc sa nu-i duc........

Aceasta dilema o aveam si eu acum vreo 2 ani ! Mi-a lamurit-o colegul Ioan Puiu, care m-a convins ca deplasand stupii sunt mult mai mari sansele ( daca timpul va permite) sa culeg ceva sau in cel mai prost caz sa-i intaresc pentru salcam ! Asa ca ... :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde pngflorin » 23 Apr 2014, 08:49

paul scrie:
Adrian Galofteanu scrie: Rapita a inflorit dar nu stiu ce sa fac, sa ii duc sa nu-i duc........

Aceasta dilema o aveam si eu acum vreo 2 ani ! Mi-a lamurit-o colegul Ioan Puiu, care m-a convins ca deplasand stupii sunt mult mai mari sansele ( daca timpul va permite) sa culeg ceva sau in cel mai prost caz sa-i intaresc pentru salcam ! Asa ca ... :idea:

E de discutat, daca esti profi si albina iti aduce o parte imp din bugetul familiei, in mod cert tb sa ajungi la rapita.

Eu am rapita la 2-3 km in jurul stupinei, am vb cu fermierul care ma trimis la seful de ferma, care ma asigurat ca atunci cand stropeste "o sa ma anunte negresit" plus ca substanta e " bio".....am intrebat cum se cheama....nu isi aducea aminte.... :evil:

Parerea mea e ca rapita e cu doua taisuri.

Stupii ii am majoritatea pe 9-11 rame(vert de 10-11 rD.)Luni am facut primul nucleu cu o botca de salvare capacita , sa vedem cum merge.Insa am si cativa care stau sa bubuie cu 8 rame puiet si blocaj de miere si polen.Cutii goale vreo 20......asteapta. :lol:
pngflorin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR