Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MER vs. ME

Mesajde gabi bee » 07 Sep 2012, 10:34

Adi Hodis scrie:
gabi bee scrie:salut Adi ! spui ca la ME nu sunt 80 % din matci care sa ponteze 2 corpuri iar la MER matcile mai slabe le lasi pe doua corpuri pt cuib iar cele prolifice pe 3 corpuri [adica echivalentul a 2 corpuri ME] . in cazul asta nu sunt foarte putine matcile care sa se multumeasca cu 2 corpuri de mer si mai multe matci care intra si in corpul 3 ouand cate 2-3 rame doar cat sa te incurce la extras si te obliga la ales ramele din acest corp ? numai bine ! :P

Salut Gabi.
Nu, nu e asa cum presupui, e invers, sint multe matci carora le ajung 2 caturi MER si mai putine matci in cuib de trei caturi MER care oua mai mult de 2-3 rame in a-l 3-lea cat unde au si coronitze de miere.

Adi , mie greu sa cred ca sunt mai multe matci carora le ajung doua corpuri , adica 10 dadant cand stim ca majoritatea matcilor tinute in cuib dadant 10 rame urca lejer in cat ! Ceva nu se leaga si anume in sistem ME majoritatea matcilor nu ponteaza suficient cele doua corpuri si esti nevoit sa umbli sa extragi cateva rame si din corpul 2 . Daca avem MER , doua corpuri nu cred ca sunt suficiente pt majoritatea matcilor iar trei corpuri sunt prea mult pt majoritatea matcilor si esti nevoit sa extragi si din c3 cateva rame , ceea ce inseamna sa le iei la mana si sa ai grija matcii ! Rezulta deci ca cel mai indicat este sa avem un MER pe 9 rame sau ME pe 9 rame ! Eu deja am facut anul asta cativa ME pe 9 iar la anul voi vace cativa MER tot pe 9 rame sa vad cum vor merge ! Te astept cu pareri ! numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Dila Daniel » 07 Sep 2012, 12:07

gabi bee scrie:...
Adi , mie greu sa cred ca sunt mai multe matci carora le ajung doua corpuri , adica 10 dadant cand stim ca majoritatea matcilor tinute in cuib dadant 10 rame urca lejer in cat !...

Daca le asiguri spatiu,matcilor noastre (alor mele cel putin)le ajung cu varf si indesat cuibul de 10 rame Dadant.
Gabi,te rog,contra cost sa imi dai si mie o (una bucata)matca care depaseste cu ouatul,echivalentul a 8 rame Dadant cu puiet.(ca suprafata)
La mine,ultima grije este ca se suie matca cu puietul in etaj(de 1/2)
Singura situatie cand matcile urca in cat,este atunci cand in cuib este prea multa miere sau pastura si ramane spatiu de ouat,echivalent cu 5-6 rame Dadant.(in sezonul activ bineinteles)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Ruben » 07 Sep 2012, 12:11

Dila Daniel scrie:referitor la MER versus ME...
greutatea unui corp-avantaj MER
prevenirea roirii-avantaj MER
extras acasa-avantaj MER
calitate monoflora-avantaj MER
manopera-avantaj ME
asupra iernarii,nu sunt in masura sa imi dau cu parerea...

Greutatea corpului, calitatea monoflora, ok.

Dezvolta un pic "prevenirea roirii".
"extras acasa"(sau deriva din greutatea corpurilor?)
"manopera-avantaj ME"

Pun aceeasi intrebare pe care am mai pus-o. DAR atunci cand vom trece la rasele folosite in vest?

Faptul ca in UE si in lume se foloseste ME ne influienteaza?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Cristian IONITA » 07 Sep 2012, 12:32

gabi bee scrie: ...

Adi , mie greu sa cred ca sunt mai multe matci carora le ajung doua corpuri , adica 10 dadant cand stim ca majoritatea matcilor tinute in cuib dadant 10 rame urca lejer in cat ! ...

Ce bine ar fi ca matcile alea care urca in cat sa o faca din cauza ca nu mai au pontat deja TOT cuibul .... realitatea este insa alta .... matca "prefera" din anumite motive sa oua in cat si sa lase cuibul gol (sus sunt conditii mai propice de ouat, etc) .... sau mai exista si cazul cand catul este blocat (cules intens) .... .

Sa nu uitam ca in natura dispunerea cuibului de albine este oarecum inversa fata de cum dorim noi sa le obligam sa faca .... acolo se incepe ouatul de sus si coboara pe masura ce sezonul inainteaza ... oua jos si sus unde inainte a fost puiet se depune miere capacita iar imediat sub puiet este depusa mierea necapacita .... apoi cand incepe regresul se face drumul inapoi .... ponta incepe sa urce spre rezervele acumulate. ME-ul (si probabil MER-ul) permite sa simulam cel mai bine aceasta situatie (dar departe de cum ar fi in natura), mult mai bine decat verticalul clasic (chiar si cel cu cat de 1/2) si bineinteles ca nici nu suporta comparatie orizontalul.
Ultima oară modificat de Cristian IONITA pe 07 Sep 2012, 12:50, modificat de 3 ori în total.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Ruben » 07 Sep 2012, 12:41

Crisan Dorel scrie:Te referi la mine cumva ?

Presupun ca intre timp ai observat ca m-am adresat lui paul. Cu el imi permit ;) de la alte topicuri.

Pe tine personal nu te opreste nimeni sa faci experimente. Ba dimpotriva, experimentele sunt foarte utile:) Sa fi iubit!
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 07 Sep 2012, 12:47

Cristian IONITA scrie:Sa nu uitam ca in natura dispunerea cuibului de albine este oarecum inversa fata de cum dorim noi sa le obligam sa faca .... acolo se incepe ouatul de sus si coboara pe masura ce sezonul inainteaza ... oua jos si sus unde inainte a fost puiet se depune miere .... apoi cand incepe regresul se face drumul inapoi .... ponta incepe sa urce spre rezervele acumulate.

:) Daca "uiti" o magazie plina cu miere sus, se trang acolo cu drag in ghem, si incep primavara sa puna puietul.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Adi Hodis » 07 Sep 2012, 14:10

[quote="gabi bee]
Adi , mie greu sa cred ca sunt mai multe matci carora le ajung doua corpuri , adica 10 dadant cand stim ca majoritatea matcilor tinute in cuib dadant 10 rame urca lejer in cat ! Ceva nu se leaga si anume in sistem ME majoritatea matcilor nu ponteaza suficient cele doua corpuri si esti nevoit sa umbli sa extragi cateva rame si din corpul 2 . Daca avem MER , doua corpuri nu cred ca sunt suficiente pt majoritatea matcilor iar trei corpuri sunt prea mult pt majoritatea matcilor si esti nevoit sa extragi si din c3 cateva rame , ceea ce inseamna sa le iei la mana si sa ai grija matcii ! Rezulta deci ca cel mai indicat este sa avem un MER pe 9 rame sau ME pe 9 rame ! Eu deja am facut anul asta cativa ME pe 9 iar la anul voi vace cativa MER tot pe 9 rame sa vad cum vor merge ! Te astept cu pareri ! numai bine ! :P[/quote]

Mai Gabi mai, nu te mai grabi sa crezi ... si sa iei decizii in baza a ce-ti rezulta tie ... ca se prea poate sa te pacalesti.
De ce sucesti tu dialogul pe toate partile ? ... de parca a-i vrea sa separi mierea total de cuib ...

Vad ca iti scapa amanunte importante din ceea ce iti spun eu, asa ca repet ... am spus ca " la mine ", la ce am reusit ( s-au nu ) pina acum, unde mai intervine si altele.
In ce priveste MER-ul, modelul care l-am luat, este cu rama de 168 inaltime, ca asa era modelul.
Calculul suprafetei de celule reda o suprafata mai mare cu 1 rama MER decat intr-un cuib dadant/10 rame , astfel ca la majoritatea matcilor le ajunge 2 corpuri iar la matcile care sint de virf, fruntase, prolifice nah ! ... alea fac fatza la 3 caturi MER.

Ca sa nu-ti mai de-a nush' ce rezultate cu puietul vs ramele ... aminteste-ti ca, se fac si roi ... si-apoi e ok.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Dila Daniel » 07 Sep 2012, 14:28

Ruben scrie:
Dila Daniel scrie:referitor la MER versus ME...
greutatea unui corp-avantaj MER
prevenirea roirii-avantaj MER
extras acasa-avantaj MER
calitate monoflora-avantaj MER
manopera-avantaj ME
asupra iernarii,nu sunt in masura sa imi dau cu parerea...

Greutatea corpului, calitatea monoflora, ok.

Dezvolta un pic "prevenirea roirii".
"extras acasa"(sau deriva din greutatea corpurilor?)
"manopera-avantaj ME"

Pun aceeasi intrebare pe care am mai pus-o. DAR atunci cand vom trece la rasele folosite in vest?

Faptul ca in UE si in lume se foloseste ME ne influienteaza?

Cu roirea am scris un post mai inainte.
Extrasul acasa,da...greutatea mai mica dar si dimensiunea ramei .Dimensiunea ramei mai mici,are avantaj la rezistentza pe timpul transportului si in centrifugarea radiala.(centrifugare care are iar cateva avantaje...)
Manopera de executie a corpurilor,ramelor...costuri...

Poate sa se foloseasca in vest stupul ...bionic...si rasa,melifera ultrasmarta...
Atata timp cat nu am avantaje(trebuie sa mi le dovedesc in culesurile din zonele unde frecventez) nu voi inlocui vreo rasa sau modelul de stup,doar de dragul de a fi...in trend. :)
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Ruben » 07 Sep 2012, 17:38

Dila Daniel scrie:Manopera de executie a corpurilor,ramelor...costuri...

Dar la manopera din sezon?

Apropo de trend.... intr-un fel ai dreptate, ca lada nu tine vesnic, iar daca o fi sa lasam MER-ul pentru ME sau bionici, ii lasam si gata :)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde gabi bee » 07 Sep 2012, 18:26

Dila Daniel scrie:
Adi , mie greu sa cred ca sunt mai multe matci carora le ajung doua corpuri , adica 10 dadant cand stim ca majoritatea matcilor tinute in cuib dadant 10 rame urca lejer in cat !...

Daca le asiguri spatiu,matcilor noastre (alor mele cel putin)le ajung cu varf si indesat cuibul de 10 rame Dadant.
Gabi,te rog,contra cost sa imi dai si mie o (una bucata)matca care depaseste cu ouatul,echivalentul a 8 rame Dadant cu puiet.(ca suprafata)
La mine,ultima grije este ca se suie matca cu puietul in etaj(de 1/2)
Singura situatie cand matcile urca in cat,este atunci cand in cuib este prea multa miere sau pastura si ramane spatiu de ouat,echivalent cu 5-6 rame Dadant.(in sezonul activ bineinteles)

da , in mod normal 10 rame dadant ar ajunge unei matci dar intr-un cuib se mai umplu cu miere si 3-4 rame nu doar doua iar ramele cu puiet se mai blocheaza partial si cu miere si atunci matca urca si in cat . despre matci din alea tari care oua mai mult de 8 rame dadant , deocamdata nu am de vanzare :D ! daca totusi matcile oua cam 8 rame dadant , atunci , in cazul ME , de ce ai oferim un cuib de 15 dadant [echivalent] ? stim totusi ca in ME matcile oua mai mult decat in dadant mai ales daca sunt fortate cu inversari de corpuri si pot ajunge , dupa spusele unor colegi , chiar si la 16 rame de puiet ME adica cca 12 rame de puiet dadant , dar cred ca sunt cazuri f rare ! nu am eu prea multa experienta dar din ce am vazut la mine in doua sezoane cred totusi ca 10 rame dadant sunt prea putine si 15 rame [echivalent ME sau MER] sunt prea multe pt cuib iar optimul ar fi undeva la jumatate , impartite in doua trei corpuri dar depinde si de ce rasa de albine este folosita si in ce zona ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde mary77 » 07 Sep 2012, 18:57

Vad ca va intereseaza mai mult numarul de albine nu ca nu ar fi interesant, dar sunt matci (institut buc.)care nu depasesc 6 rame ful de sus pana jos fara coronita, ca acea rama eu o numesc rama de puiet nu cu puiet si extragi mai multa miere , ceara sau propolis depinde ce stiu ele mai bine sa faca decat acele famili cu peste 8 rame de care vorbiti ,si cred ca acelea sunt portivite orcarui model de stup etajat.
mary77

Mesajde Dila Daniel » 07 Sep 2012, 19:07

da , in mod normal 10 rame dadant ar ajunge unei matci dar intr-un cuib se mai umplu cu miere si 3-4 rame nu doar doua iar ramele cu puiet se mai blocheaza partial si cu miere si atunci matca urca si in cat ....

Asa este,asta am zis si eu.
...deaceea,in situatia descrisa mai sus,(personal la floarea soarelui mi se intampla) se vede un bun "manager "de stupina....

Cat despre ME,am renuntat la ultimii de asta primavara.Doar din motive logistice.Si ii aveam pe 11 rame.
MER-ul il am in studiu.Daca se dovedeste mai bun decat 1/1 cu caturi de 1/2,in timp il voi adopta.
Cand zic mai bun,ma refer, in conditiile mele de a incerca sa fac cat mai profesionist posibil,aceasta minunata indeletnicire.APICULTURA
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Crisan Dorel » 08 Sep 2012, 08:29

Ruben scrie:
Crisan Dorel scrie:Te referi la mine cumva ?

Presupun ca intre timp ai observat ca m-am adresat lui paul. Cu el imi permit ;) de la alte topicuri.

Pe tine personal nu te opreste nimeni sa faci experimente. Ba dimpotriva, experimentele sunt foarte utile:) Sa fi iubit!

Exista MP
Ca regula de conduita pe forum, cand faci afirmatii, incearca sa le argumentezi iar daca faci referire la cineva, nu denigra!
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde paul » 08 Sep 2012, 11:49

Crisan Dorel scrie:
Exista MP
Ca regula de conduita pe forum, cand faci afirmatii, incearca sa le argumentezi iar daca faci referire la cineva, nu denigra!

Ce-i Dorele , te simti nebagat in seama ? Stingher cumva ???
Ca regula de conduita pe forum ... poti sa-mi arati unde , cu ce , pe cine , cum , a denigrat Ruben :?: Sper sa n-o dai iar in ... "judecati de valoare" .
Sper , totusi , sa te abtii sa dai ... TU ... lectii de conduita :!: Nu esti , nici pe departe , cea mai recomandata persoana pentru asemenea ... conferentieri :!:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Crisan Dorel » 08 Sep 2012, 14:20

Nu voi raspunde public unor mesaje insidioase.

PS P..... esti de serviciu ? iar bagi zazanie pe forum ?
Ar fi timpul sa te maturizezi ... sa cresti si tu un pic (ca esti mic de tot)!
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Dila Daniel » 08 Sep 2012, 14:44

Nu este pacat de subiectul topicului sa-l ducem inspre alte discutii?
Va rog frumos...
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR