Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde paul » 21 Feb 2015, 00:10

mundumio scrie:Sa inteleg ca pui sacu in toamna si il scoti primaara, sa zicem cum e anul acesta prin martie de exemplu???
Sacul sa o lamurim acopera toata lada, de sus pana jos, blocand urdinisul.

Cum fac eu ... sacul il pun deasupra ramelor pe lumina stupului la sfarsitul lui septembrie, inceput de octombrie. Peste el pun podisorul de sita , peste podisor o mochetica, capacul si ... aleluia !
N-as avea nici o problema sa acopar lada cu sacul tras ca un prezervativ blocand urdinisul, daca as fi aproape de ele si as putea ca in ferestrele de iarna care permit zboruri de curatire sa pot indeparta in timp util sacul de la urdinis. Sacul tras peste tot stupul prezinta avantajul ca nu mai pot pitigoii sa-ti creeze probleme agitand albinele si mai ales se creeaza acea atmosfera bogata in dioxid de carbon care prezinta avantajele descrise mai sus. Sacul de rafie permite schimbul de aer intr-un ritm mai lent.
LE ... singurul dezavantaj al blocarii urdinisului cu sacul de rafie il reprezinta probabilitatea de a nu putea fi in timp util in caz ca vremea permite zbor de curatire .
LE 2 ... inlocuiesc sacul cu folia in primavara, atunci cand temperaturile nocturne sunt 5-6*C !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mundumio » 21 Feb 2015, 00:17

O fi cum spui tu, nu te contrazic.
Are 7 familii. Sunt curios cate o sa fie vii si apoi am sa rein sa te contrazic sau nu.
mundumio

Mesajde paul » 21 Feb 2015, 00:35

mundumio scrie:O fi cum spui tu, nu te contrazic.
Are 7 familii. Sunt curios cate o sa fie vii si apoi am sa rein sa te contrazic sau nu.

Stai ca ... nu-i chiar asa ! :lol:
Daca a facut corect tratamentele, daca le-a restrans cuiburile cum trebuie si mai ales daca le-a lasat hrana suficienta ... atunci sa ma contrazici ! Daca nu ... NU ! :lol:
LE ... cred ca observi ca-s cam multi de ...DACA ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde un OM » 21 Feb 2015, 00:42

Daca mai are si ceva gaura in ...fund, etc.
un OM

Mesajde alt stupar » 21 Feb 2015, 01:33

paul scrie:Hai s-o lamurim putin !
O teorie legata de iernare spune ca....

Paul,
atentie, este doar o TEORIE !
Destul de controversat acest aspect, cu referire la capacitatea albinei de a-si incetini functiile vitale :!:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde oroles » 21 Feb 2015, 08:30

Cunosc si eu stupar care a pierdut 15 din 80 si asta din cauza neglijentei si a caracterului. A facut un singur tratament si ala in prezenta puietului. Cand sa faca tratamentul al doilea s-a apucat de baut si a uitat de el. Avea o galeata de albina moarta, miere suficienta in majoritatea stupilor. Paduchii si-au facut de cap. In decembrie i-a murit prima familie. Nu a avut inspiratia sa faca un tratament cu oxalic si i-au mai murit 14. A avut vreme propice pentru tratament. Omul nici nu auzise de oxalic.

Ignoranta, caracterul si slaba pregatire a apicultorului ucide mai multe albine decat lipsa mancarii. Mai am un vecin care avea un stup si pe ala l-a pierdut. Inclin sa cred ca le-a luat mancarea asa cum il stiu si de zgarcit ce e nu le-a facut tratamentul...
oroles

Mesajde oroles » 21 Feb 2015, 08:37

La aproape 60 de familii ale mele am cheltuit 70 de ron cu tratamentul. Am facut 3 tratamente cu VF si mi-a mai ramas solutie. Nu iti trebuie furetto sau mai stiu eu ce. La 100 de stupi merge si cu Varojet. Imi aduc aminte ca in primul an foloseam tablite... Nu dura mult si reuseam sa le fac binisor tratamentul. Si apicultura e dependenta de moda. Va trece si moda Furetto.
oroles

Mesajde un OM » 21 Feb 2015, 09:04

Daca faci tratament albinelor doar prin prisma unei mode, atunci iti dau dreptate.
Daca faci tratament albinelor, indiferent de metoda, dar urmarind un efect maxim al acestuia, atunci nu iti dau dreptate pentru ironia subtire ce iti insoteste postarea privind folosirea vaporizatoarelor. Sanatate.
un OM

Mesajde mundumio » 21 Feb 2015, 09:37

Taktic 250 ml la un pret de 54 RON
Eu pun 10 ml sol la 100 ml ului parafina.
Uleiu de parafina, 1 litru 20 RON.
Daca ai fogger atunci nu iti dozeaza asa de bine insa daca ai furetto, discutam de alta problema.
Imi vine greu sa cred ca la 240 de familii nu iti permiti un fogger.
mundumio

Mesajde mundumio » 21 Feb 2015, 09:44

paul scrie:
mundumio scrie:O fi cum spui tu, nu te contrazic.

Stai ca ... nu-i chiar asa ! :lol:
Daca a facut corect tratamentele, daca le-a restrans cuiburile cum trebuie si mai ales daca le-a lasat hrana suficienta ... atunci sa ma contrazici ! Daca nu ... NU ! :lol:
LE ... cred ca observi ca-s cam multi de ...DACA ! :lol:

Daca in perioada 9-15 februarie, cand in Banat au fost temperaturi foarte ridicate inca ai sacu de rafie pe stup si acopera urdinisul si mai primesc informatia ca asa sunt din toamna imi permit sa il fac dobitoc.
Inainte sa ma ataci citeste tot ce scriu si daca ma citezi, citeaza-mi toata fraza, nu scoate din context, lasand doar ce iti convine tie.
mundumio

Mesajde Dinca Catinel » 21 Feb 2015, 17:15

Primul zbor de curatire dupa 2 luni aproape si doar la stupii cu urdinisul spre sud. Erau 9-10 grade afara, cea mai calda zi de anul asta.
Dinca Catinel

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Feb 2015, 20:53

Astazi control la toata lumea !!!
Sambata trecuta am prelucrat 5 stupi ME !!!
Adica corpul de jos eliminat , ramele au plecat in alta parte , mai cu papa , mai cu pastura !!!
Ramele din corpul de sus mutate in cate 2 corpuri MER !!!
Unu din cei 5 l-am gasit fara matca !!!
L-am unificat cu un roi !!!
La verificarea de azi , mami prezenta , TOTUL OK !!!
In rest , toata lumea este acasa !!!
Din 28 , doar cel de mai sus ( ME-ul ) a ramas fara matca !!!
Puiet in toti !!!
Interesant : in vreo 5 stupi , nu am puiet decat LARVAR !!!
Si nu sunt printre cei mai slabi !!!
Asteptam primavara !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde proapis13 » 21 Feb 2015, 21:24

Astazi am introdus turtele facute de mine si proteicele cumparate
Unul kaput...a picat regina si fetele au mancat la greu si au colapsat
Nu am umblat in ei
Un coleg vecin de stupina,tot astazi a gasit lipsa 5 regine,a unificat..
La cei controlati puiet si pe 4 fete cat pui palma sau pumnul..
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde clncatalin » 21 Feb 2015, 21:26

Ce varsta au matcile care au doar larvar? Dar celelalte?intreb pentru ca si eu am observat mai multa activitate la cei cu matci de 1 an spre deosebire de ceilalti.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde Arhivistu » 21 Feb 2015, 21:52

Ce fel de turte proteice ai cumparat,Proapis? de la ce firma? 8-)
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Feb 2015, 22:29

Tinere sunt matcile care au doar puiet larvar !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR