Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde artemov » 25 Ian 2016, 20:18

Diafragme nu am pus deloc ca nu am, intro parte este peretele stupului iar intro parte si deasupra un sac din astea albe in care se tine zaharul 50 kg, deasupra pe rame sunt 2-3 scindurele, nu sunt alaturi, urdinisul de 2 poate 3 cm
artemov

Mesajde vulpea » 25 Ian 2016, 21:18

sa faci urgent o gaura cu spiralul de lemn(un spiral din acelea late = 20 sau 22 diametru) in partea cea mai de jos,daca se poate la nivelul scandurii de fund.gaurirea sa o faci neaparat cu viteza f.f.mica.cauza sucombarilor:precis le-ai sufocat prin infofolire de n-au mai avut aer !!! ATENTIE.ia masuri urgente pentru ca o sa-ti moara toate familiile,mai devreme sau mai tarziu si e mare pacat.
vulpea

Mesajde vulpea » 25 Ian 2016, 21:22

PS. nu te sfii sa faci chiar si 2 gauri alaturate dar sa fie neaparat in dreptul cuibului,cat mai jos-spre 'podeaua' stupului.
vulpea

Mesajde stefanmadalin » 25 Ian 2016, 21:31

Ce sufocare? Nu auziti ca nu mai are albine in stupi?
stefanmadalin

Mesajde Marius Adrian » 25 Ian 2016, 21:50

Are albine moarte. Oare de ce nu se intelege ca albinele nu mor de frig? Impachetarile excesive mai rau fac. Cum supravietuiesc albinele in scorburii?
Marius Adrian

Mesajde artemov » 25 Ian 2016, 22:24

Am spus ca nu sunt putine albine moarte in ce deja decedate, dar cele inca vii au populatie,
Diametrul de 2 cm, cu viteza mica pentru sa nu le stresez sau de ce
artemov

Mesajde artemov » 25 Ian 2016, 22:25

Aha peste o sapt arata ca o sa fie 8 grade sa astept pina atunci sau sa merg in sat in urmatoarele zile, multumesc
artemov

Mesajde vulpea » 26 Ian 2016, 00:44

stefanmadalin,ai merita sa-ti zic:GOGULE,n-ai retinut ca mai are 27 familii care mai 'misca' inca? la alea moarte ce poate sa le mai faca,decat sa le sufle in c...r.
a.nu mai astepta ziua cu 8 *,fa maine si,da,ca sa nu le stresezi prea tare(cu viteza mica !).succes !
vulpea

Mesajde stefanmadalin » 26 Ian 2016, 00:51

artemov scrie:La fel pot sa spun ca imi pare ca nu este toate albina in stup parca a disparut, adica albina vie era mai multa decit acum este moarta

Asta-i de la asfixiere, a? Iesea pe urdinisul ala la juma de metru distanta, nu? Gogule.....

artemov scrie: la familiile moarte nu pre se vede de unde au mincat

Semn ca nu a avut cine sa manace!!

Eu zic asa, sa iei rame din aia morti, si sa pui in cuibul celor vii pana la nivelul urdinisului. Cu ocazia asta vezi si cum se prezinta ghemul de iernare. Asa am iernat si eu si inca mai iernez in orizontalii de 20 rame. Cum urdinisul este departe de laterala stupului,( unde organizez cuibul), unde am familii/roiruri sub 5 rame, la unii e mai dificil, si ii las pe rame mai multe, pana la urdinis, apoi diafragma si haine groase(asa faceam). Acum nu le mai imbrobodez asa tare, dar inainte puneam ca nebunu haine pe ei. N-a murit niciunul.

Atentie la ramele celor morti, sa nu fie cu pete de diaree, sau alte minuni.
stefanmadalin

Mesajde MIHAEE'E » 26 Ian 2016, 08:21

salut !
mai ceva nu se leagă in toata povestea asta .....
- sa-ti moară 12 fam si tu sa astepti sa se încălzească la 12 - 15 grade !!!!!.... sa poți sa-i verifici pe cei care au rămas! ;
-având 39 de fam, inseamna ca, nu anul trecut s-a apucat de albine ..... are si el ceva experienta .... in sensul ca, o mai fi trecut si el o iarna doua si poate sa isi dea seama de momentul acela critic de care vorbeste !!! ... ( tocmai zicea florin d. mai inainte )
-nu am orizontali, nu stiu cum se lucrează cu ei, da sa asezi ramele de iernat fara acces la urdinis ?!.....
- bagi x fam la iernat, in toamnă si după 2 luni si ceva, mai verifici si tu cum stau !... i aici e de discutat ! -
- iarăsi bagi sa zic 2 kg de albina la iernat si după verificare constați ca mai ai 100 g pe rame si 150 g pe fundul stupului !.....

sper ca nu se supăra nimeni, dar pe moment in cap îmi vine zicală " un nebun arunca o piatră in balta si 20 se chinue sa o scoată "

legat de sfaturi, eu a si muta ramele foarte usor catre urdinis, pe toate odată sa nu cadă albina ...... a si pune ceva pe lateral...... nu cred ca e bine sa faci atâta zgomot cu freza sau altceva!!!....
Ultima oară modificat de MIHAEE'E pe 26 Ian 2016, 08:28, modificat 1 dată în total.
MIHAEE'E

Mesajde MIHAEE'E » 26 Ian 2016, 08:25

:D
MIHAEE'E

Mesajde artemov » 26 Ian 2016, 08:34

Albinile astea leam inmultit de la 7 familii de la bunelu miai ramas la albini lucrez de mic, stupii astia cu ordinis la mijloc sunt noi anul acesta prima data am pus albina in ei si nu stiu cum nu am atras atentia la urdinis, la stupii vechi aveam 2 urdinissuri si oricum nu puneam cuibul aveam acces la urdinis astfel parca am uitat de urdinis, asta e prima iarna cu pierderi, la fel mam mai gindit la faptul ca leam dat mincare dupa 15 sept ceea ce la fel nu se permite, am aflat asa tirziu cas moarte deoarece am fost peste hotare si cum am veni acasa mam uitat la ele
artemov

Mesajde asd » 26 Ian 2016, 08:39

Mi-e lene sa citesc toate povestile dar cel mai probabil paduchii au fost cauza.
asd

Mesajde asd » 26 Ian 2016, 08:41

Fa-le un tratament cu AO ca o sa mai pierzi in vara si altii.
asd

Mesajde MIHAEE'E » 26 Ian 2016, 08:55

in toamnă lui 2014 si eu am dat sirop după 10 sept pana undeva la sf lunii si nu am avut probleme ! , .... dar am constatat ca in primavara au iesit cam slabe! tot in anul acele a fost o problema cu varooua ! .... poate mai de graba asta sa fi fost consecință !
MIHAEE'E

Mesajde artemov » 26 Ian 2016, 09:55

Miine ma duc in sat sa fac gauri, si o sa fac si citeva poze, macar astea sa ies in primavara
artemov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR